Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość edenline

CZY SĄ TU MAMY KTÓRYCH DZIECI MAJĄ ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY??

Polecane posty

Gość domipolekkk
może czas na nutramigen bo pepti jest za słaby. jak pisze wiosenna mama cetaphil da jest bardzo dobry, tez szukałam długo odpowiedniej serii, wszystkie emolienty były za słabe, a cetaphil poradził sobie z sucha skórą. poleciła mi go alergolog. mozna podawać tez probiotyki, np. latopic, ostatnio sporo się słyszy o ich dobrym wpływie podczas leczenia azs. na pewno to nie zaszkodzi.

Gość Radek123
Na atapowe zapalenie bardzo dobrym środkiem jest restoraderm :) Spytajcie swojego lekarza :)

Gość lubanska
probiotyki takie jak latopic faktycznie moga wspomóc układ pokarmowy podczas walki z alergią. to z www.latopic.pl: "Udowodniono, że u osób z AZS bariera jelitowa ulega rozluźnieniu, co może prowadzić do zwiększonej przepuszczalności alergenów.2 Bakterie kwasu mlekowego mogą przyczyniać się do zwiększania szczelności bariery jelitowej, stymulować wydzielanie śluzu, wpływać korzystnie na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej i immunologicznej w organizmie. Dzięki temu mogą korzystnie oddziaływać na przebieg atopowego zapalenia skóry". co do kosmetyków, mojej córce pomogła stelatopia z musteli i krem alantan.

hej dziewczyny. Ja Wam opowiem jak to u mnie bylo... Mam synka co ma 8,5 miesiaca... Karmilam piersia tylko 3 miesiace z powodu braku pokarmu i potem przeszlam na Nan1. Do 6 miesiaca bylo wszystko ok.... Nagle po jakims czasi dokladnie w 3 dni moj synus mial cala twarz czerwona i cala w krostkach....Wystraszylam sie i polecialam do poloznej /mieszkam w Se i dziecko ma swoja polozna ktora Go prowadzi i kieruje do lekarza wrazie wu/Zaraz 100 pytan do mnie..... Oczywiscie ja mowie,ze nic nowego nie wprowdzilam i blaablaa blaaa.. Ona do mnie ze to AZS.... Przepisala mi masci i kazala kupic plyny do kapieli... Zaczelo sie smarowanie i obserwacja co je i czy jest tego wiecej..... Po tygodniu byla poprawa.Po czym za dwa tygodnie oczom nie wierze.rano moj synek wysypany caly. Nie bylo miejsca gdzie by go nie dopadla wysypka.. Polecialam znowu do przychodni i pokazuje jej,ze to nie moze byc tylko AZS bo nic nie zmienialam nic nie wporwadzalam.... Ona do mnie,ze mam sie nie przejmowac itpp jak moje dziecko drapie sie do krwi i wyglada okropnie..... Po czym stwierdziala,ze mam isc do apteki i kupic mu nutramingen i sprobowac mu dac... Pil juz Nan2 w tym czasie.... Nie dostalam go na recepte bo lekarz musi powierdzic alergie.. Polecialam kupilam i po 3 dniach wszystko zniklo.... Okazalo sie,ze ma alergie na mleko i produkty mleczne..... Teraz jest pod kontrola lekarza i walczymyz z tym. Nie jest latwo bo juz jest na takim etapie,ze wszystko chce jesc co my jemy a jedna ma scisla diete i niestety pilnowac go musimy caly czas.... Zdaza sie ,ze nagle jest wysyp i po paru godzinach znika i jest czysciutki.... Ciezko czasami jest znalesc przyczyne co tak naprawde uczula... Olis pil mleko nan1 od samego poczatku i nic sie nie dzialo a przeszlam na nan 2 i wszystko ruszylo pelna para a ja wogole nie podezewalam mleka.... Notujcie co wprowadzacie,obserwujcie skore dziecka a napewno beda rezultaty..... Mam nadzieje,ze wszystkim mamusia uda sie zwalczyc AZS czy alergie pokarmowa.. Pozdrawiam...

Gość mamuuuuuusia
dziecinawyspach.blogpot.com zamiescilam notke o AZS, pozdrawiam

Gość mamuuuuuusia
poprawka dziecinawyspach.blogspot.com

Gość lady bronka
po 1,5 roku picia nutramigenu zrobiłam córce prowokacje mlekiem zwykłym, oczywiście po uzgodnieniu z alergologiem. okazało się ze córa wyrosła ze skazy. niestety dostała mocnego uczulenia na ryby i pojawiło się w związku z tym azs znowu. podaję jej probiotyki, najpierw był latopic kiedy miała parę miesięcy, teraz co jakiś czas biogaja. do tego smaruję suche miejsca bepanthenem albo alantanem, do pielegnacji skóry stosuję cetaphil.

Gość fifilinka
ja mam dziecko z azs. córka ma pol roku a od 5 miesiecy azs. testyrobilam nic nie wyszło. objezdzilam mase lekarzy nikt nam nie chcial pomóc. dostawala tylko fenistil. u nas metodą pró i błędów okazalo sie ze uczulają herbatki HIPPA> alergolog powiedzial ze dziecko z azs nie moze pic zadnych herbatek. tylko wode z glukozą. zadnych ziól. teraz daje malej zupki i nawilzazm skóre LA ROCHE POSSAY BAUME AP i cud. norlamnie tylko czasem ma brzuszek czerwony ake to pestka w porównaniu z tym co było. napisz na maila jakbys chciala wiedziec więcej aga201@o2pl

Gość fifilinka
aa LAtopici Nutramigen to podstawa. na poczatku ala byla na B Pepti i bylo stasznie. Nutramigen jest ok

hej .. Fifilinka dalas mi teraz do myslenia. Bo moj synek pije herbatki od urodzenia z hippa...I teraznie wiem czy One tez mogly byc przyczyna wysypek... Moze i nadal sa bo mimo tego,ze Go pilnujemy co do nabialu to dzisiaj znowu z rana cale czolo i policzek wysypany.... Ja juz nic nie rozumiem co sie dzieje..... Moze faktycznie odrzuce herbatki...

Gość Paula844
Witajcie!Moja corka ma 4 miesiące i od około dwóch miesięcy problemy ze skórą.Dermatolog na pierwszej wizycie stwierdziła że raczej jest to łojotokowe zapalenie skóry,ale jak dobrze poczytałam,to byłam pewna że się myli...wizyta była w połowie lutego i praktycznie co tydzień lądowałyśmy z córka u niej po kolejne leki...sterydy,antybiotyki i znów sterydy.Pewnie nie zdecydowałabym sie na to gdyby nie to że policzek wyglądał tragicznie i cały czas lało się z tej rany,a mała patrzyła na mnie takim wzrokiem,że płakac mi się chciało...obecnie ma już potwierdzone AZS.Ale po zaleczeniu ran Bedicortem g(2 dni po 2 godziny i zmywane)nastepnie posypywane zasypką Alantan,nieznacznie się poprawiło.Kąpie ją codziennie w Oillanie(ale tylko kąpie bo balsam tej firmy spowodował wysypke na całym ciele).Ciałka nie sparuje niczym bo wcale nie jest suche,oczywiście oprócz tych kilku placków na buzi i klatce piers.-tam smaruje Alantanem maścią.Od jutra przechodze na dietę eliminacyjną,bo do tej pory jadał niemal wszystko(tylko mleko i przetwory mleczne mocno ograniczyłam).Zobaczymy...dermatolog mówi że lepiej karmić piersią...sama nie wiem,chcę ją karmić ale obawiam się że pomimo diety nie bedę mogła znaleźć winowajcy by móc go wyeliminować...wybaczcie że sie tak rozpisałam:)Czy któraś z Was jest na diecie totalnie eliminacyjne?co jecie,bo nie wiem od czego zacząć...

Gość fifilinka
i co Monisia? odstawilas Hippa? jest jakas poprawa> ? u nas znó od wczoraj jakas wysypka. sama nie wiem od czego. czy Wasze dzieci tez mają takie jakby bąbelki -jakby od dotknięcia pokrzywy tylko ze większe??? fajnie dziala masc z Kwasem Bornym ale ostatnio pediatra powiedziala ze od jakiegos czasu nie wolno go stosowac u dzieci ponizej 11 lat. a inny lekarz wlasnie mi taką wypisal.

Gość fifilinka
i co jeszcze jest wazne w azs. nie natluszczanie skóry lecz NAWILŻANIE> naprawde zwróćcie uwage na sklady i opis ulotek masci i kremów

Gość mamuuuuuusia
U nas ostatnio sie pogorszylo, Alex ma 10 m-cy pierwszy taki duzy wysyp dostal jak mial 3 mce,alergolog stwierdzil AZS przeszlismy na nutramigen, kapiel w emolientach fenistil i niestety masci sterydowe. Bylo o wiele lepiej. Po 5 tym miesiacu przy wprowadzaniu nowych pokarmow zwracalam uwage na produkty bezmleczne. Teraz maluch jest juz wiekszy i chce jesc wszystko wiec czasem nie potrafie juz kontrolowac wszystkiego i ostatnio sa tego rezultaty. Zastanawiam sie co nowego mu wprowadzilam ze znow tak go wysypuje jak wtedy gdy mial 3 mce, czy moze to byc gluten??? czy ktos wie? kupuje malemu sloiczki i tam moze byc. Pije tez herbatki bobovity ale pil je od poczatku i zmienilam tylko smaki tych herbatek. Nie wiem co robic boje sie juz uzywac sterydow, chyba czeka nas kolejna wizyta u lekarza...

Gość paula844
U nas też się pogorszyło...z dnia na dzień obserwuje kolejne zmiany na twarzy Tosi.Dzis znów bylam u dermatologa i tym razem pani powiedziała ,że ona nie może nic jej dać bo jest za mała i zaproponowała(chyba tylko po to by nie odesłać mnie z kwitkiem) smarowanie sudocremem...(który przerobiłam na początku kiedy zmiany były małe.Aktualnie zmiany są na całej buzi(policzki,broda część czoła,nawet powieki...)jestem załamana bo już nie wiem jak jej pomóc.Za tydzień idziemy prywatnie do dermatologa,ale boje sie że koleny lekarz rozłoży ręce.Ja jestem cały czas na diecie eliminacyjnej.Ps podejrzewam u małej uczulenie na wiórki kokosowe(jestem prawie pewna że ostatnio po tym ją wysypało) i w związku z tym od wczoraj nie spi w swoim łóżeczku poniewaz ma matereac kokosowo-piankowy,może to jest winowajca(pierwsze zmiany czaseły sie w okresie kiedy mała przeszła z kołyski do łóżeczka.Próba nie strzelba...pozdrawiam wszystkie mamy dzieciaków z AZS.

hej dziewczynki. U nas jest duzo lepiej. Odstawialammu calkiem herbatki z hippa i nabial. Jest naprawde dobrze... Maly rosnie i chce juz wszystkiego probowac,ale kupuje mu rozne rarytasy dla alergikow i jakos idziemy do przodu... Caly czas smarowanie, nawilaznie skory i sa efekty. Mam tylko nadzieje,ze jak najszybciej wyjdzie ze skazy bialkowej i bedzie wszystko dobrze.... Pozdrawiam Wam serdecznie i zycze zeby i u Was byla poprawa...

Hej, mam córke 8 mies. ma azs od 3 mies.zycia, była wysypana od stop do głów. głowa byla popekana az lalo sie osocze,masci ze sterydami,leki odczulajace wszelkie ojlaty,dieta i.t.p odstwilam wiele rzeczy które jadla. Stosowalam diete prób i bledów i dzis wiem co jej szkodzi.. i co w tym najleprzego to moja mala po kazdej kompieli ma pogorszenie stanu skóry ,kompie ją raz w tygodniu w bardzo szybkim tempie i pierwsza noc po kompieli jest nieprzespana, jezeli chodzi o kosmetyki oilatum to mam problem poniewaz zawieraja ciekła parafine a moja gwiazda jest na nia uczulona.Jezeli chodzi o kosmetyki do kompieli i balsamy do ciala mielismy problem ale jedna z wiel;u lekarek polecila nam cethapil i DZIAŁA!!!! Jest ok, walczymy,obserwujemy, smarujemy....

A czy ktras z mam wie cos na temat alergi wziewnej?? teraz drzewa zaczynaja pylic i moj mały atopik ma zaczerwienione oczka,katar i lekko pokaszluje bez cech przeziebienia czy jakiejs infekcji i zastanawiam sie czy przypadkiem juz jej pylki nie atakuja

Gość mamuuuuuusia
Co do kapieli to ja tez zauwazylam pogorszenie sie skory po, ale alergolog zalecil nam mimo to kapac codziennie poniewaz atopowa skora swedzi i musi byc czysta. u nas tez parafina odpada, uzywamy aqeous ale nie wiem czy mozna go dostac w polsce. Nie wyobrazam sobie nie wykapac dziecka chocby co 2gi dzien

Ja mała kompie ale chodziło mi o kapiel dłuzsza w waniece, na codzien przecieram ją pod prysznicem lub jak zalecila dr" na sucho "tzn zwilzona gaza i przecieram wszystkie zakamarki. Mojej malej pęka skóra wiec to nie jest takie latwe jak to sie wydaje

Gość mamuuuuuusia
oh biedactwo..moj maly drapie sie do krwi straszne to jest dla matki. Ja go kapie w wanience z mala iloscia wody z dodatkiem oliwki elave baby doslownie 5-7 min i pozniej smaruje cale cialo tez elave kremem lub aqueos i co 2gi 3ci dzien staram sie jak najrzadziej masc sterydowa na cos jak wyskoczy. Chcemy zrobic testy jak skonczy roczek, czy ktoras z mam robila? Mam tez pytanie odnoscie nutramigenu czy ktoras z was probowala zmienic na inne hipoalergiczne mleko? chodzi tutaj glownie o to ze nutramigen jest drogi

Gość paula844
U nas bez wiekszych zmian...czyli nie za dobrze.Dieta nie pomogła wcale,szkoda,bo myślałam że dzieki temu się uda wyleczyć buźkę.Sterydy pomogły na chwilę...ale póki co,jem w miarę normalnie i staram się nie dopuszczać do nadkażeń i sączenia,jak na razie skutecznie.Odkryłam że mojej córci bardzo pomaga Tormentiol (to że zaiwera boran,muszę jakoś przezyć,tak czy siak wole to niż sterydy).Dzięki tormentiolowi z rany nic sie nie leje i blednie,choc do wyleczenia całkowitego jeszcze daleko.Podsumowując:wyrzucenie metraca kokosowo-piankowego oraz dieta totalnie eliminacyjna-NIE POMOGŁY.Kojene podejrzenie to pylące drzewa...ale z potwierdzeniem tego będzie gorzej.Podrawiam i zyczę powodzenia!

Gość mamuuuuuusia
mieszkam w Irlandii i tu niestety to mleko nie jest refundowane. U nas tez dieta nic za bardzo nie zmienia, teraz wiosna okres pylenia moj maz jest uczulony na pyly i kurz wiec moze to. dlatego zastanawiam sie czy jak zmienie mleko bedzie gorzej czy tak samo

mamusiaaa - nie wiem, czy jest w Irlandii, ale zapytaj lekarza (na większej wyspie jest) Dermoil - do mycia - jest płyn do kąpieli, ale też coś w rodzaju mydła w płynie - można myć dziecko prawie na sucho - to jest antybakteryjne, bardzo fajne

Gość truskaweczka01
Ja na atopowe zapalenie skóry zaczęłam stosować płyn do mycia twarzy i krem DECUBAL, które poleciła mi dobra znajoma. U niej to przyniosło efekty, u mnie też już je widać :) Bałam się, że już nie uda mi się nic z tym zrobić, a jednak! Naprawdę widzę i czuję znaczną poprawę jeśli chodzi o nawilżenie i wygląd skóry. Mam nadzieję, że będzie szło tak dalej :)

Gość fveda
moja córka ma 18 mies i od poczatku azs. wiele testowalismy masci, kremów ale unikamy sterydów bo to nic nie leczy tylko maskuje objawy. nam pomaga nowa seria z Ziaji specjalnie na azs. i w doddatku cena nie przeraza jak no EMolium czy Oilatum. wyrubujcie. my uzywamy emulsje do ciala i olejek do kąpania

Gość misiamarysia
przy atopowym zapaleniu skóry mogą pomóc probiotyki, np. latopic. ma stronę www.latopic.pl. warto o tym poczytać. jeśli chodzi o pielęgnację skóry najbardziej zadowolona jestem z a-dermy exomega, drogie, ale bardzo wydajne i skuteczne. bioderma tez się sprawdziła. dla mojej córki oilatum i emolium były za słabe.

Gość mamuuuusia
My ostatnio uzywamy serii przeciwswiadowej EMOLIUM i naprawde dziala, emulsja do kapieli jest rewelacyjna po takiej kapieli nie ma mowy o drapaniu. Polecam tez SINLAC jesli chodzi o diete, mozna na nim robic rozne potrawy nalesniki, ciasteczka itp. Moj synek ma juz prawie 2 lata i ciezko jest utrzymac diete bezglutenowa,bezmleczna niestety AZS nieustepuje a myslalam ze z tego wyrosnie...

Gość Dodońcia
Ja mogę wam polecić z doświadczenia własnego kosmetyki Decubal, w szczególności olejek pod prysznic(można również używać do kąpieli), balsam do ciała i żel kojący. To używam wraz z moja rodzinką, a jeszcze od siebie polecam rewitalizujący krem do skóry dojrzałej. kosmetyki są fantastyczne, łagodzą podrażnienia, zapobiegają przesuszeniu skory, wygładzają ja i wyrównują koloryt. ponadto są to dermokosmetyki naturalne, tak wiec nie zawierają substancji drażniących, parabenow, konserwantów itp.