Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Paparazza

Bycie wierzącym albo ateistą jest ograniczające

Polecane posty

Na tak, tylko potocznie mówię, dzięki mocy Boga ich pozabijali, to izraaelici musieli chwycic za miecz i wyrżnąć wroga. Wielu ich także zginęło.

Nie chce mi się teraz tego wypisywać, ale swego czasu dużo rozmawiałam na temat religii i Boga, wiele, rzeczy mi się nie podobało i nie potrafiłam się z nimi zgodzić, mimo, że jestem wierzącą osobą.Może dlatego, że jestem nawróconą chrześcijanką, to nie mam klapek na oczach, ślepo wierząc we wszystko co przeczytam i co usłyszę od księdza.

Bo ja jestem początkująca :-) Ale jestem przeciwniczką spowiedzi! Skoro Bóg jest wszędzie, to nie potrzebuje powiernika żeby moc się wyspowiadać.Bóg wie co ja robię źle i ja sama w modlitwie mogę za wszystko przeprosić. Zresztą mam uraz z dzieciństwa związany ze spowiedzią, dlatego nie mam ochoty obcemu człowiekowi pluć w ucho, na temat swoich grzechów.

Bo w Bibli pisze spowiadajcie sie sobie, tu nie chodzi o to że jest jakiś przedstawiciel boga na ziemii i ty masz mu opowiadac o swoich grzechach. Po to jest modlitwa, a chodziło o szczerych rozmowach między ludźmi. Masz 100 % racji nie ma czegoś takiego jak spowiedź przed ksiedzem.:)

przed ksiedzem mozę i nie ma czy innym kapłanem - ale Biblia dopuszcza mozliwość wyznawania grzechów przed innymi - Wyznawajcie zatem sobie nawzajem grzechy, módlcie się jeden za drugiego, byście odzyskali zdrowie. Wielką moc posiada wytrwała modlitwa sprawiedliwego. (List Jakuba 5:15-17, Biblia Tysiąclecia)

Ciągle jeszcze używa się tradycyjnej formuły: „Za wszystkie te grzechy iinne, których nie pamiętam, serdecznie żałuję, przyrzekam poprawę, ciebie zaś, ojcze duchowny, proszę opokutę irozgrzeszenie (ks. drM. Dybowski, Liturgika, 1945, s.56) Moja odpowiedź : Mat. 23:1, 9 : „Wtedy Jezus przemówił (...): Inikogo na ziemi nie nazywajcie ojcem, bo macie tylko jednego Ojca wniebie

Kościół zawsze nauczał, że każdy grzech, bez względu na to, jak jest ciężki, może być odpuszczony Odp: Hebr. 10:26 (BT): „Jeśli bowiem dobrowolnie grzeszymy po otrzymaniu pełnego poznania prawdy, to już nie ma dla nas ofiary przebłagalnej za grzechy. Marka 3:29 (BT): „Kto by jednak zbluźnił przeciw Duchowi Świętemu, nigdy nie otrzyma odpuszczenia, lecz winien jest grzechu wiecznego. Spowiednik często każe penitentowi odmówić dla pokuty szereg razy „Ojcze nasz lub „Zdrowaś Maryjo. Odp: Mat. 6:7 (BT): „Na modlitwie nie bądźcie gadatliwi [bezmyślnie coś powtarzając] jak poganie. Oni myślą, że przez wzgląd na swe wielomówstwo będą wysłuchani.

I właśnie takie coś popieram, szczere rozmowy ludzkie, a nie plucie księdzu do ucha, który Cię jeszcze skarci a sam ma wiele na sumieniu. A takie pytanie, jeśli nie wyspowiadam się księdzu tylko sama w modlitwie, to nie będzie grzechem, jeśli pójdę do komunii po opłatek?

Marka 3:29 (BT): „Kto by jednak z bluźnił przeciw Duchowi Świętemu, nigdy nie otrzyma odpuszczenia, lecz winien jest grzechu wiecznego. Czyli mam przez to rozumieć, ze są grzechy które nigdy nie zostaną nam wybaczone? Co mam rozumieć przez z bluźnienie? Mówienie, ze Ducha Świętego nie ma?

obrządek , podejrzewam ,zę Kościoła Kat p rzewiduje pewien porządek w przystępowaniu do sakramentów - jeśli więc nie uznajesz jednego z tech obrządków tzn spowiedzi to przystępowanie do komuni wydaje sie niewłaściwe . Czy jest grzechem czy nie - trudno mi sie wypowidzieć .

Grzechu przeciw duchowi świętemu dopuszczali się żydowscy przywódcy religijni zIwiekun.e. zaciekli wrogowie Jezusa Chrystusa. Widzieli przecież, że dzięki duchowi Bożemu dokonywał on cudów przysparzających chwały Bogu. Mimo to przypisywali tę moc Szatanowi Diabłu. Jak wynika ze słów Jezusa, bluźnili wten sposób przeciw świętemu duchowi Bożemu, atym samym popełniali grzech, który nie mógł być przebaczony „ani wtym systemie rzeczy, ani wprzyszłym

Gość kurdybanek
Marka 3:29 (BT): „Kto by jednak z bluźnił przeciw Duchowi Świętemu, nigdy nie otrzyma odpuszczenia, lecz winien jest grzechu wiecznego. to chodzi o odrzucenie boga np ateista

Allium dobrze mówi to nie ma sensu. Po co być w religii w którą sie nie wierzy? To jest bez sensu oszukujesz sama siebie w ten sposób.

blużnierstwem przeciwko Duchowi Św jest przekonywanie ,ze do Boga moząn dostać sie innymi drogami , pomijając Jezusa . Niestety we współczenym świecie jest to bardzo popularne bluźnierstwo i najcżęściej podpierane humanizmem .

fragment z ksiażki : Podobnie duch święty, czyli czynna siła pochodząca od Boga, jest ściśle związany zJego osobą idlatego Jezus mówił o„bluźnierstwu przeciwko duchowi, które jest grzechem niewybaczalnym (Mt 12:31; Mk 3:28, 29; Łk 12:10). Obluźnierstwie napisano, że pochodzi zserca (Mt 15:19; Mk 7:21, 22), azatem wgrzechu przeciwko duchowi istotną rolę odgrywa stan serca, którego wyrazem jest umyślne działanie. Okoliczności, wjakich Jezus powiedział ogrzechu niewybaczalnym, wskazują, że chodzi oprzeciwstawienie się działaniu ducha świętego. Nie jest ono spowodowane wprowadzeniem kogoś wbłąd, ludzką słabością czy niedoskonałością; jest to sprzeciw świadomy irozmyślny. Faryzeusze wyraźnie widzieli, że dzięki duchowi Bożemu Jezus czyni dobro, ale zpobudek egoistycznych przypisywali tę moc Beelzebubowi, Szatanowi Diabłu, bluźniąc wten sposób przeciwko świętemu duchowi Bożemu (Mt 12:22-32; por. Heb 6:4-6; 10:26,27).

Gość kurdybanek
tu nie ma by spowiadać się bogu Spowiedź A Jezus znowu rzekł do nich: Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam. Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego! Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane (Jn 20:21-23). Dlatego też kto spożywa chleb lub pije kielich Pański niegodnie, winny będzie Ciała i Krwi Pańskiej (1 Kor 11:27). Nie przeszkadzac Bogu http://en.gloria.tv/?media=36349

W modlitiw wydaje mi sie powinno sie to uwzględnic na przykład: rozmawiamy z Bogiem a na końcu : Modlitwę tą składam na ręce Twojego umiłowanego syna, nasze króla i pana Jezusa Chrystusa amen. Oczywiście to moje zdanie, nie chce i nie ośmielam sie uczyć kogo kolwiek modlitwy.

Gość kurdybanek
polecam jeszcze jeden film o byłym protestanckim teologu który czytając bibli w oryginalnym języku czyli grece i po hebrajsku pod wpływem czytani w originale nawrócił na katolicyzm Scott Hahn Convertion http://www.youtube.com/watch?v=aI0dqLiEyHE&feature=player_embedded#! http://www.youtube.com/watch?v=xrU_FMc12bo&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=Moh4jSRgaw8&feature=related http://www.youtube.com/watch?v=bFy2-snhSkU&feature=related

Jezus żadnej dziedziny naszego życia nie zostawił samopas :) Dał nam też wzór modlitwy doskonałej - czyli Ojcze nasz , modlitwa na której przykładzie mozęmy wzorować nasze osobiste modlitwy :)

Zgadza się. pamietajmy że jest w niej " przyjdź królesto Boże" modlimy sie o coś co ma nadejśc już nie długo. Rozmyślajmy o tym :)

Gość kurdybanek
słowa Jezusa do faustyny Pisz, mów o miłosierdziu. Powiedz duszom, gdzie mają szukać pociech, to jest w trybunale miłosierdzia (przyp. W sakramencie pokuty); tam są największe cuda, które się nieustannie powtarzają. Aby zyskać ten cud, nie trzeba odprawić dalekiej pielgrzymki ani też składać jakichś zewnętrznych obrzędów, ale wystarczy przystąpić do stóp zastępcy mojego z wiarą i powiedzieć mu nędzę swoją, a cud miłosierdzia Bożego okaże się w całej pełni. Choćby dusza była jak trup rozkładająca się i choćby po ludzku już nie było wskrzeszenia, i wszystko już stracone - nie tak jest po Bożemu, cud miłosierdzia Bożego wskrzesza tę duszę w całej pełni. O biedni, którzy nie korzystają z tego cudu miłosierdzia Bożego; na darmo będziecie wołać, ale będzie już za późno Córko, kiedy przystępujesz do spowiedzi świętej, do tego źródła miłosierdzia mojego, zawsze spływa na twoją duszę moja krew i woda, która wyszła z serca mojego, i uszlachetnia twą duszę. Za każdym razem, jak się zbliżasz do spowiedzi świętej, zanurzaj się cała w moim miłosierdziu z wielką ufnością, abym mógł zlać na duszę twoją hojność swej łaski. Kiedy się zbliżasz do spowiedzi, wiedz o tym, że ja sam w konfesjonale czekam na ciebie, zasłaniam się tylko kapłanem, lecz sam działam w duszy. Tu nędza duszy spotyka się z Bogiem miłosierdzia. Powiedz duszom, że z tego źródła miłosierdzia dusze czerpią łaski jedynie naczyniem ufności. Jeżeli ufność ich będzie wielka, hojności mojej nie ma granic. Strumienie mej łaski zalewają dusze pokorne. Pyszni zawsze są w ubóstwie i nędzy, gdyż łaska moja odwraca się od nich do dusz pokornych. http://www.misje.diecezja.kalisz.pl/Faustyna/Slowa.htm

Gość kurdybanek
Nie upominaj się nigdy o swoje prawa. Wszystko co cię spotyka, znoś z wielkim pokojem i cierpliwością; nie broń się, gdy całe zawstydzenie będzie spadać na ciebie niewinnie; pozwól triumfować innym. Nie przestań być dobrą, gdy spostrzeżesz, że nadużywają dobroci twojej; gdy będzie potrzeba, ja sam się upomnę za tobą. Bądź wdzięczna za najdrobniejszą łaskę moją, bo ta wdzięczność zniewala mnie do udzielania ci nowych łask... Jeżeli dusza nie czyni miłosierdzia w jakikolwiek sposób, nie dostąpi miłosierdzia mojego w dzień sądu. Niechaj się nie lęka do mnie zbliżyć dusza słaba, grzeszna, a choćby miała więcej grzechów niż piasku na ziemi, utonie wszystko w otchłani miłosierdzia mojego. Odmawiaj nieustannie tę koronkę, której cię nauczyłem. Ktokolwiek będzie ją odmawiał, dostąpi wielkiego miłosierdzia w godzinę śmierci. Kapłani będą podawać grzesznikom jako ostatnią deskę ratunku; chociażby był grzesznik najzatwardzialszy, jeżeli raz tylko odmówi tę koronkę, dostąpi łaski z nieskończonego miłosierdzia mojego. Pragnę, aby poznał świat cały miłosierdzie moje; niepojętych łask pragnę udzielać duszom, które ufają mojemu miłosierdziu.

Nie wiem nie wiem Dalej się nie zgadzam z tą spowiedzią do ucha księdza. To dlaczego w Niemczech tak nie ma, że każdy z osobna się spowiada, tylko wszyscy razem i każdy w ciszy mówi swoje grzechy? Co tamci maja inna biblię?