Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem co powiedziec mu

Przed chwilą zdechł chomik. Co mam powiedzieć synkowi?

Polecane posty

Syn ma 4 latka. Jak miał 2 to kupiliśmy mu chomika bo strasznie chciał zwierzątko. Bardzo się nim opiekował, codziennie wieczorem go tulił i mówił dobranoc, karmił. Nawet jak gdzieś wyjeżdżaliśmy to syn spał ze zdjęciem chomika i płakał że długo go nie widzi. Dziś patrze a chomik zdechły leży w klatce. Sprawdziłam w internecie i okazało się że te chomiki żyją max 2 lata. Syn jest w przedszkolu. Co mam mu powiedzieć jak wróci?

żałuję że wcześniej go nie przygotowałam na to że chomik może umrzeć.

Gość fbbgf
kup nowego

Z takim oszustwem i kupnem nowego nie chcę ryzykować bo on może się zorientować że jest podmieniony. Może faktycznie powiem mu prawdę. Tylko boję się żeby w histerię nie wpadł.

Gość gjhjkhkjhkj
o kurde bedzie placz :( kupienie nowego nic nie da bo taki chomik prosto ze sklepu czesto gryzie zanim sie przyzwyczai do nowych wlascicieli. musisz dziecko wytlumaczyc ze umarl i ze za jakis czas kupicie nowego albo moze swinke morską bo dluzej zyją. pamietam jak bylam dzieckiem i umarl moj chomik. boze ryczalam z tydzien non stop :(

Gość ewna yczka
powiedz prawdę i kup nowego razem z synkiem , niech sam wybierze Wytłumacz, że tak był wspaniałym opiekunem i teraz dacie nowemu chomikowi dobre życie i opiekę. Uważam, że nie należy dzieci oszukiwać

Ja też jestem przeciwna oszustwom bo potem dziecko traci zaufanie do rodzica. Powiem mu prawdę że chomik umarł bo był już bardzo stary. Dam mu przykład że dziadek też umarł bo był stary. A co zrobić ze zwłokami? Zakopać je w ogrodzie czy poczekać az syn wróci z przedszkola i zakopać go z nim?

Gość GretaBarbo
zgadzam się z przedmówcami; nie ma co kombinowac z podmianami, trzeba dziecku wytłumaczyć, że wszystko w przyrodzie ma swój koniec, tak kwitnące kwiaty jak i zwierzęta oraz ludzie. Kiedyś człowiek od dziecka obcował ze śmiercią, ludzie umierali w domach, mieszkali w wielopokoleniowych rodzinach. Myślę, ze to będzie dobry powód, żeby dziecko oswoić i wytlumaczyć ze śmiercią. Zresztą to właśnie ten wiek A na przyszłość też radziłabym świnkę morską. Primo zdecydowanie dłużej żyją, a secundo są dużo bardziej kontaktowe od chomików; rozpoznają opiekuna i reagują na niego dźwiękiem. To zdecydowanie przyjemniejsze dla dziecka kiedy jego zwierzak go poznaje i się "cieszy" Powodzenia, bo łatwo nie będzie

dlatego takim małym brzdącom lepiej nie kupować chomika... bo jak zdechnie to takie małe dziecko nie jest w stanie pojąć dlaczego może zrób tak jak moja koleżanka... zdechł chomik jej córeczce i kupili identycznego i nawet się nie zorientowała

ale to dziecko ma 4 lata jakie zaufanie? ludzie jak ono sie dowie, że ukochany chomik zniknął, nagle go nie ma, to to jest dopiero trauma psychiczna a o podmianie nigdy dowiedzieć się nie musi

Gość dfghjdfghdfg
1/wytlumacz ze chomik 'poszedl do nieba" itp 2/zrobcie mu pogrzeb gdzies pod miastem lub parku nieh mal polozy kwiatek czy cos 3/ kupocie nowego chomika robie filmiki o mokm zyciu w los angeles : http://www.youtube.com/watch?v=lslNLr6_Yo4

Ogólnie to zastanawiam się czy lepiej nie kupić psa. Mamy ogród, rodzice się nim zajmą jak gdzieś wyjedziemy. Świnki morskie śmierdzą.

Gość dfghjdfghdfg
nie bedzie traumy psychocznej maly zrozumie jak mu sie to w ten sposob przedstawi za szacunkiem dla chomika - no i pokocha nowego chomika

Gość dfghjdfghdfg
NIE WOLNO KLAMAC DZIECIOM

Gość mojej córce tez osta
ostatnio zdechł chomik (co prawda ma osiem lat) ale strasznie płakała, to już jej trzeci (jeden zdechł jej w urodziny-masakra), ale wczoraj dostała nowego i jest bardzo szczęsliwa

Gość Aedis
NIE KŁAM!! Zrób coś dobrego do jedzenia, aby miał dobry chumor, potem porozmawiaj spokojnie. Na przykładzie bajek.... powiedz że czasem zwierzątko umiera i idzie do nieba.. potem powiedz o jego małym przyjacielu. Jeśli kupno nowego zwierzaka wchodzi w gre- to nei proponuje chomika, bo dziecku bedzie sie przypominam wcześniejszy - moze świnka morska? Moze krulik?? Kupcie cos najelepiej, ale nie chomika... Może nawet dziś?? To wieczorem zajemi sie nowym kolegą.. ciekawy bo nowy i nie podobny do tego za którym tęskni..

Gość tez kulturalnaaaaa
moja mama kupila w tem sam dzien 2 chomika i wnukowi powiedziala ze to brat i obylo sie bez placzu

Gość Aedis
* królik - to z pośpiechu Jeśli chodzi o psy - jak masz warunki to polecam !! Ale dobrze zastanów się nad rasą!! - uważaj na psiaki ze schroniska (choroby)

Gość dfghjdfghdfg
zrob 'pogrzeb' a nie bedzie za duzo placzu - obiecuje - to bardzo wazne pamiec dla tego chomika z szacunkiem- a potem szybko kupcie nowego

Gość fasoliwy pudding
A może wmów mu że nigdy nie było żadnego chomika? Że nie istniał?

Gość Aedis
Moim zdaniem dziecko nie powinno być przy zakopywaniu zwierzaka - dzieci maja rózne pomysly.. on ma tylko 4 latka, może w wakacje wpadnie na pomysł aby odkopać przyjaciela?? - wiem, że to drastyczny scenariusz, ale sami wiecie jakie irracjonalne pomysły mają nasze pociechy...

Gość Aedis
poza tym sam "pogrzeb" może być traumą dla takiego maleństwa. Postaw w ogrodzie jakiś kamyk w pobliżu miejsca zakopania chomiczka. Powiedz dziecku że tu jets jego grób, może jakiegoś kwiatka zasadzicie wiosną w tym miejscu??

Gość dfghjdfghdfg
dzicie sa bardzo madre i nalezy je tez traktowac z szacunkiem i jak tak matka postapi syn tego nigdy nie zapomni robie filmiki o mokm zyciu w los angeles : http://www.youtube.com/watch?v=lslNLr6_Yo4

Dzięki za rady. Zakopię chomika w ogrodzi i pokaże mu to miejsce. Co do psa to mam możliwość dostać od znajomych psiaka. Akurat ich suka jest w ciąży a z charakteru bardzo fajny z niej pies.

Gość a w ogóle to durny pomysł
kupować małemu dziecku chomika skoro wiadomo, że on żyje tylko 2 lata. I mogliście wcześniej przygotować się na taką ewentualność wiedząc, że dziecko będzie małe jak to się stanie. A teraz otwórz klatkę i powiedz, że chomik prysnął gdzieś, wybrał wolność, bo mu się w klatce znudziło

Gość ankkkkkkka31
Szkoda ze go wcześniej nie uprzedzialas.Mozesz zrobic z malcem uroczysty pogrzeb chomika lub powiedzieć że uciekł ale wtdy będzie miał do Ciebie ogromny żal.

Gość dfghjdfghdfg
bardzo fajnie zesie kupilo homika 'malemu dziecku' i krytykowanie matki ktora ma taki szacunek do dziecka ze chce mu powiedziec prwdae to zachowanie ponizej pasa - ja nadal pamietam klamstwa i brak szacunku wlasnej matki i po prostu to jest bardzo wazne a trudne chwile to maja i dzieci - takie jest zycie ale prawda jest zawsze najlepsza -prawda prawda prawda -wiecoe co to jest? no maly ma fajna mame i jak bedzie duzy to bardziej doceni robie filmiki o mokm zyciu w los angeles : http://www.youtube.com/watch?v=lslNLr6_Yo4

Gość Syn Młynarza
Musisz powiedzieć prawdę. Chomik poszedł do aniołków. Ja tak zrobiłem jak zdechł nam piesek a syn miał 5 lat.

Gość Uroczy Roman
Tuż przy obu stronach warg znajdują się pojemne torby policzkowe. Są tak duże, że po napełnieniu przekraczają podwojony obwód głowy. Służą do transportu pożywienia. Zwierzę opróżnia je pocierając je przednimi kończynami.