Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

beata04

Alimenty na dorosłą córkę mojego męża

Polecane posty

Gość prosto z sądu
bea666 A gdzie napisałam, że ne miał alimentów? Umiesz czytać???? jak nie to się naucz. Napisałam, że nic go nie obchodziło - alimenty wywalczyłam i dostawały z fundusza. A ja mam głowę na karku i ręce i potrafiłam im resztę zapewnić? czego się wypowiadasz jak czytać nie umiesz? naucz się czytać ze zrozumieniem a potem polemizuj z sensem! Jeśli sama jesteś zakręcona jak babci słoik to przypomnę tobie pewien fakt. Mąż autorki ma dochody na tyle duże,że art 3 który mówi że " Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania." Sad I instancji w sentencji wyroku uzasadnił swoja decyzję art 1 który mówi " Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania. " Pasierbica autorki studiuje i nie jest w stanie podjąć zarobkowej pracy na pełnym etacie bowiem wychowuje dziecko które jest na tyle małe by je móc oddać do przedszkola. Na dziecko pasierbicy płaci ojciec dziecka a to co sama pasierbica zarobi w niepełnym wymiarze czasu pracy dokłada do utrzymania swojego dziecka. Tak więc ojciec pasierbicy niestety musiał przejąć utrzymanie swojego dziecka czyli pasierbicy autorki bowiem wypiął sie na nią w chwili gdy spiknął się z autorką. Sąd nie wziął pod uwagę spłaty kredytów wziętych na remont domu autorki który jest zapisany wyłącznie na autorkę ,jej męża i jej dzieci z pominięciem pasierbicy. Sąd uznał,ze to celowe posuniecie wydziedziczenia pasierbicy zrekompensują jej alimenty które faktycznie sie jej należą. Sąd podtrzymał wyrok sprzed lat i oddalił wniosek męża autorki. Gdyby mąż autorki nie pracował i nie miałby dochodów wówczas pasierbica podobnie jak ty uzyskałaby alimenty z Funduszu i otrzymywałaby je tak długo gdyby pobierała nauki. To że pasierbica ma dziecko nie zmienia faktu,ze jest ona dzieckiem męża autorki. Kumasz? Wracając do twojego art którego link tu przedstawiłaś-my go znamy-pojawiał sie juz na tym forum nie raz i w tym temacie również-przeczytaj go jeszcze raz i postaraj sie zrozumieć. W nim nie mam mowy o odstąpieniu od płacenia alimentów na pełnoletniego wręcz przeciwnie. Na końcu tego art jest wzmianka która przedstawiano beacie04 a którą jeszcze raz pozwolę sobie wlepić To czy w danej sytuacji można uchylić się od alimentacji pełnoletniego dziecka jest oceniane przez sąd. Nie jest tak jak wskazuje Pani w swoim pytaniu, że rodzice mogą sami przez złożenie oświadczenia uchylić się od płacenia alimentów na pełnoletnie dziecko, a komornik nie może ich już egzekwować. Nie jest też tak, iż wyłącznie od dobrej woli rodziców zależy czy będą dalej płacić alimenty na swoje pełnoletnie dziecko. Żaden przepis prawny, a w szczególności przepis art. 133 3 KRO nie wskazuje, że uchylenie się od świadczeń alimentacyjnych następuje przez złożenie oświadczenia uprawnionemu do alimentacji, w sądzie, komornikowi czy jakiejkolwiek innej osobie. Złożenie komornikowi oświadczenia o uchyleniu się od alimentacji syna nie wywoła żadnych skutków prawnych, a komornik nadal będzie prowadził postępowanie egzekucyjne na podstawie wyroku zasądzającego alimenty.

Gość do bea666
Sytuacja twojego partnera jest zupełnie inna anizeli sytuacja pasierbicy!! Córka twojego partnera sie nie uczy i nie pracuje,jest bez matury i wychowuje dziecko. Pasierbica STUDIUJE-ZDOBYWA ZAWÓD i jak najbardziej się jej alimenty należą. To ze pasierbica ma dziecko nie zmienia faktu że ZDOBYWA ZAWÓD!! niech mąz autorki sie cieszy ze nie płaci równiez na swojego wnuka gdyby okazało się np że ojciec wnuka jest nieznany. Cóż takie prawo

Gość bea666
tak. przeczytałam. I wiem już napewno po twoich wypowiedziach, że nie rozumiesz problemu. Postaram się wyjaśnić: nie chodzi tu o to kto ile zarabia, ile ma lat pracy. Chodzi o to, że młoda, zdrowa dupa podejmuje decyzję, żeby zostać matką czyli wkracza w dorosłe życie! Ale mentalnie jakoś cały czas jest małą dzidzią, która potrzebuje pieniążków bo nie potrafi zarobić. To jest postawa roszczeniowa i świadczy o lenistwie i chodzeniu przez życie na skróty. Dzieci chowa się po to aby były samodzielne i potrafiły sobie w życiu poradzić. Całą gamę złych uczynków nadopiekuńczej mamusi masz pokazaną w serialu starym - nie wiem czy znasz ale polecam: Ballada o Januszku. Z takiej postawy rodziców wychowują się złodzieje i bandyci którzy uważają, że im się wszysto od całej reszty należy - jak od rodziców. Pozatym jeśli chcesz dyskutować merytorycznie to wyjaśnij dlaczego starzy chorzy ludzie powinni utrzymywać młodych, zdrowych, silnych?

Gość do bea666
art 133.3 Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania." Ten art zakreśla jasno kto może z niego skorzystać. Zapewniam ciebie,że mąż autorki z niego skorzystać nie może-ma wojskową emeryturę,pracuje dodatkowo,ma 5 fakultetów więc stać go na alimenty dla swojej córki która nadal sie uczy by zdobyć zawód i sie usamodzielnić. Ona pracując dorywczo dokłada starań by dołożyć do utrzymania siebie i swojego dziecka.

do bea666 Sytuacja twojego partnera jest zupełnie inna anizeli sytuacja pasierbicy!! Córka twojego partnera sie nie uczy i nie pracuje,jest bez matury i wychowuje dziecko. Pasierbica STUDIUJE-ZDOBYWA ZAWÓD i jak najbardziej się jej alimenty należą. To ze pasierbica ma dziecko nie zmienia faktu że ZDOBYWA ZAWÓD!! ... to nie zmienia faktu, że pasierbica jest zdrową młodą kobietą, zaradną i widoczną nie tylko w necie - ale wstydu nie ma ciągnąc kasę od ojca i jak bea z mężem wygra apelację, to my zapewne też - musimy się wspierać... :D i będziemy się wspierać - aby takim pseudo dzieciom powiedzieć zdecydowane NIE - hahahhahaha po prostu NIE i mam nadzieję, że w końcu to nastąpi - a należy się to chłopu ziemia, a nam śmiertelnikom M1 na cmentarzu - każdemu po równo :D

Gość BEATA04 PISZE SAMA DO SIEBIE:)
bea666 tak. przeczytałam. I wiem już napewno po twoich wypowiedziach, że nie rozumiesz problemu. Postaram się wyjaśnić: nie chodzi tu o to kto ile zarabia, ile ma lat pracy. Chodzi o to, że młoda, zdrowa d**a podejmuje decyzję, żeby zostać matką czyli wkracza w dorosłe życie! Ale mentalnie jakoś cały czas jest małą dzidzią, która potrzebuje pieniążków bo nie potrafi zarobić. To jest postawa roszczeniowa i świadczy o lenistwie i chodzeniu przez życie na skróty. Dzieci chowa się po to aby były samodzielne i potrafiły sobie w życiu poradzić. Całą gamę złych uczynków nadopiekuńczej mamusi masz pokazaną w serialu starym - nie wiem czy znasz ale polecam: Ballada o Januszku. Z takiej postawy rodziców wychowują się złodzieje i bandyci którzy uważają, że im się wszysto od całej reszty należy - jak od rodziców. Pozatym jeśli chcesz dyskutować merytorycznie to wyjaśnij dlaczego starzy chorzy ludzie powinni utrzymywać młodych, zdrowych, silnych? PRZECIEŻ TWÓJ STYL SMIERDZI NAWET PRZEZ MONITOR!! spadaj i walcz dalej moze jak stracisz nerwy.kase i reszte twojego zdrowia zrozumiesz,że prawo jest prawem czy sie tobie to podoba czy nie!

Gość ulkiulki
Bea a doczytałaś może taki drobny fakcik że beata nam tu napisała że pasierbica pobiera zasiłek z urzędu pracy?Jaki z tego wniosek he otóż musiała pracować więc nie sądzę że jest takim leniem jakiego nam tu beata przedstawia.Ma małe dziecko teraz nie pracuje studiowała,co zrobi teraz ojciec nie wie ma czas do września.

Gość bea a pokusilas sie
Jacy starzy ? Według Ciebie 50 latek to stary czlowiek ? buhahahahaha

Wstydu to nie masz ty!! Ile tu osób pisało krytycznie o tobie i twoich zachowaniach!! Walcz-ja zapewniam ze to walka z góry skazana na przegraną papa

bea666 tak. przeczytałam. I wiem już napewno po twoich wypowiedziach, że nie rozumiesz problemu. Postaram się wyjaśnić: nie chodzi tu o to kto ile zarabia, ile ma lat pracy. Chodzi o to, że młoda, zdrowa d**a podejmuje decyzję, żeby zostać matką czyli wkracza w dorosłe życie! Ale mentalnie jakoś cały czas jest małą dzidzią, która potrzebuje pieniążków bo nie potrafi zarobić. To jest postawa roszczeniowa i świadczy o lenistwie i chodzeniu przez życie na skróty. Dzieci chowa się po to aby były samodzielne i potrafiły sobie w życiu poradzić. Całą gamę złych uczynków nadopiekuńczej mamusi masz pokazaną w serialu starym - nie wiem czy znasz ale polecam: Ballada o Januszku. Z takiej postawy rodziców wychowują się złodzieje i bandyci którzy uważają, że im się wszysto od całej reszty należy - jak od rodziców. Pozatym jeśli chcesz dyskutować merytorycznie to wyjaśnij dlaczego starzy chorzy ludzie powinni utrzymywać młodych, zdrowych, silnych? ... Dokładnie tak jak piszesz.... ale one będą starały się Ciebie zdyskredytować, tak samo, jak robią to ze mną od ponad 4 miesięcy ... a teraz mam nadzieję podupadną heheh i dzięki Tobie bea. W naszym przypadku, jest to zdrowa, młoda kobieta, ktora sama jest matką, żyje i mieszka z fatygantem, nieźle prosperują z działalności oraz z dotacji od Państwa, jakie otrzymują, ale ma szczelność brać od ojca alimenty, bo uważa, że jest pępkiem świata i jej się należy... i śmieje się w twarz ojcu, a mnie chciała w Sądzie pobić i naubliżała mi, bo tak właśnie jest wychowana na wzór i podobieństwo swojej mamusi.

BEATA04 PISZE SAMA DO SIEBIE:) bea666 tak. przeczytałam. I wiem już napewno po twoich wypowiedziach, że nie rozumiesz problemu. Postaram się wyjaśnić: nie chodzi tu o to kto ile zarabia, ile ma lat pracy. Chodzi o to, że młoda, zdrowa d**a podejmuje decyzję, żeby zostać matką czyli wkracza w dorosłe życie! Ale mentalnie jakoś cały czas jest małą dzidzią, która potrzebuje pieniążków bo nie potrafi zarobić. To jest postawa roszczeniowa i świadczy o lenistwie i chodzeniu przez życie na skróty. Dzieci chowa się po to aby były samodzielne i potrafiły sobie w życiu poradzić. Całą gamę złych uczynków nadopiekuńczej mamusi masz pokazaną w serialu starym - nie wiem czy znasz ale polecam: Ballada o Januszku. Z takiej postawy rodziców wychowują się złodzieje i bandyci którzy uważają, że im się wszysto od całej reszty należy - jak od rodziców. Pozatym jeśli chcesz dyskutować merytorycznie to wyjaśnij dlaczego starzy chorzy ludzie powinni utrzymywać młodych, zdrowych, silnych? PRZECIEŻ TWÓJ STYL SMIERDZI NAWET PRZEZ MONITOR!! spadaj i walcz dalej moze jak stracisz nerwy.kase i reszte twojego zdrowia zrozumiesz,że prawo jest prawem czy sie tobie to podoba czy nie! No widzicie moje drogie, jak bardzo rzuca wam się w oczy odmienność od waszej chorej roszczeniowej postawy i cieszę się z tego, bo bea jest tak samo prawdziwa jak ja i takie same ma poglądy i to już wam nie na rękę !! heheh Jeszcze przyjdzie kryska na matyska!

ulkiulki przecież bea666 to beata!! Tylko beata wspominała tu o Balladzie o Januszku przyrównując swoja pasierbice do tego "bohatera". Przyjrzyj sie uważnie-to ten sam styl i te same słownictwo!! Niby,ze obca baba znałaby historie pasierbicy i tak zaciekle broniła zdania beaty? hahaha Ona jest zdrowo rąbnieta.

BEATA04 PISZE SAMA DO SIEBIE:) Wstydu to nie masz ty!! Ile tu osób pisało krytycznie o tobie i twoich zachowaniach!! Walcz-ja zapewniam ze to walka z góry skazana na przegraną papa ... widzę, że ciebie to dopiero denerwuje, bo już krzyczysz (spójrz na nick :D) ale powiem ci coś ... dobiorą się do dupy nie tylko pasierbicy to tylko kwestia czasssssuuuuuuuuuuuuu ! :)

wyjaśnij dlaczego starzy chorzy ludzie powinni utrzymywać młodych, zdrowych, silnych? bea666 te trzy szóstki to znak szatana!! Brrrr niby czytałas cały watek??? istotnie beata jest stara i chora i to bardzo-ma równiez chorobę psychiczna póki co płac i płacz pa pa

Gość bea666
słuchaj mądrościo - a raczej przeczytaj: czy ja negowałam, że sąd decyduje o płaceniu alimentów? nie wiem skąd ten tekst no ale niech ci będzie. Cały czas piszę o tym, że dorosłe dzieci MUSZĄ wziąść na siebie odpowiedzialnośc, ża to, że wstąpiły w dorosłość!!! jeżeli rodzice jak te owce się będą godzić na strzyżenie to dzieci będą strzyc bez skrupułów!! i nie do końca masz rację bo mój facet zarabia 10 tysi ale jakoś sąd odmówił b. żonie 4700 alimentów (tyle chciała) i zasądził 2000 na wszystkich bo on kupił dom, pracował na nich a teraz spłaca długi. A to że lala poszła studiować...chwała jej i sława tylko czemu nie na swój koszt???? w ten sposób się wykorzystuje prawo i ciągnie od starych kasę - moja córka też studiuje i pracuje! na pełny etat. Należy ponosić konsekwencje swoich wyborów a nie nakładać je na rodziców - rozumiem, że dziecko kazał jej zrobić sobie tatuś żeby miał je potem jeszcze utrzymywać? przestańcie się wreszcie roizczulać nad dorosłymi koniami co to dalejk dzićmi chcą być (jeśli chodzi o finanse) bo tak to oni przecież są dorośli!!!

Gość bea a pokusilas sie
o kurcze faktycznie bea to beata :)

prosto z sądu bea666 A gdzie napisałam, że ne miał alimentów? Umiesz czytać???? jak nie to się naucz. Napisałam, że nic go nie obchodziło - alimenty wywalczyłam i dostawały z fundusza. A ja mam głowę na karku i ręce i potrafiłam im resztę zapewnić? czego się wypowiadasz jak czytać nie umiesz? naucz się czytać ze zrozumieniem a potem polemizuj z sensem! Jeśli sama jesteś zakręcona jak babci słoik to przypomnę tobie pewien fakt. Mąż autorki ma dochody na tyle duże,że art 3 który mówi że " Rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania." Sad I instancji w sentencji wyroku uzasadnił swoja decyzję art 1 który mówi " Rodzice obowiązani są do świadczeń alimentacyjnych względem dziecka, które nie jest jeszcze w stanie utrzymać się samodzielnie, chyba że dochody z majątku dziecka wystarczają na pokrycie kosztów jego utrzymania i wychowania. " Pasierbica autorki studiuje i nie jest w stanie podjąć zarobkowej pracy na pełnym etacie bowiem wychowuje dziecko które jest na tyle małe by je móc oddać do przedszkola. Na dziecko pasierbicy płaci ojciec dziecka a to co sama pasierbica zarobi w niepełnym wymiarze czasu pracy dokłada do utrzymania swojego dziecka. Tak więc ojciec pasierbicy niestety musiał przejąć utrzymanie swojego dziecka czyli pasierbicy autorki bowiem wypiął sie na nią w chwili gdy spiknął się z autorką. Sąd nie wziął pod uwagę spłaty kredytów wziętych na remont domu autorki który jest zapisany wyłącznie na autorkę ,jej męża i jej dzieci z pominięciem pasierbicy. Sąd uznał,ze to celowe posuniecie wydziedziczenia pasierbicy zrekompensują jej alimenty które faktycznie sie jej należą. Sąd podtrzymał wyrok sprzed lat i oddalił wniosek męża autorki. Gdyby mąż autorki nie pracował i nie miałby dochodów wówczas pasierbica podobnie jak ty uzyskałaby alimenty z Funduszu i otrzymywałaby je tak długo gdyby pobierała nauki. To że pasierbica ma dziecko nie zmienia faktu,ze jest ona dzieckiem męża autorki. Kumasz? Wracając do twojego art którego link tu przedstawiłaś-my go znamy-pojawiał sie juz na tym forum nie raz i w tym temacie również-przeczytaj go jeszcze raz i postaraj sie zrozumieć. W nim nie mam mowy o odstąpieniu od płacenia alimentów na pełnoletniego wręcz przeciwnie. Na końcu tego art jest wzmianka która przedstawiano beacie04 a którą jeszcze raz pozwolę sobie wlepić To czy w danej sytuacji można uchylić się od alimentacji pełnoletniego dziecka jest oceniane przez sąd. Nie jest tak jak wskazuje Pani w swoim pytaniu, że rodzice mogą sami przez złożenie oświadczenia uchylić się od płacenia alimentów na pełnoletnie dziecko, a komornik nie może ich już egzekwować. Nie jest też tak, iż wyłącznie od dobrej woli rodziców zależy czy będą dalej płacić alimenty na swoje pełnoletnie dziecko. Żaden przepis prawny, a w szczególności przepis art. 133 3 KRO nie wskazuje, że uchylenie się od świadczeń alimentacyjnych następuje przez złożenie oświadczenia uprawnionemu do alimentacji, w sądzie, komornikowi czy jakiejkolwiek innej osobie. Złożenie komornikowi oświadczenia o uchyleniu się od alimentacji syna nie wywoła żadnych skutków prawnych, a komornik nadal będzie prowadził postępowanie egzekucyjne na podstawie wyroku zasądzającego alimenty. ... a ten wpis skopiowałam, bo zawartych jest w nim dużo informacji, które mogą przydać się w Sądzie :)

Gość bea666
ooooo widzę, że panie razem wspólnie jadem plują :) jak miło:) lubię bardzo takie dyskusje:) zwłaszcza, że ja żadnej nie obrażam ale panie w bezsilności już się do obleg posuwają:) no to właśnie jest triumf w dyskusji: jak oponent nie ma argumentów to zaczyna obrażać:) miło, że uważają panie, że (przypadkiem to samo imię) z Panią Beatą obie mamy rację:)

Gość do bea666
gdyby pasierbica miała 16 lat i dała sobie zrobic dziecko to równiez tatus by powiedział jej o konsekwencjach? Tu mamy matkę uczaca sie i tu matke uczaca się. Dla alimenciarza równica żadna a w ogóle dla sadu

Gość prosto z sądu
Kobietko możesz nawet iśc do Pana Boga-tu w tym temacie znajdziesz więcej swoich wypowiedzi które opisały nie tylko ciebie ale i cała twoja rodzinę. Ja nie jestem twoja koleżanka która tu próbowałaś zastraszyć. Straszyć to my ale nie nas. Męcz się sama z sobą moze doprowadzi ciebie to do skrajnego wyczerpania bo do obłędu juz doprowadziło. Trzymam kciuki za wygrana w sadzie.

prosto z sądu Kobietko możesz nawet iśc do Pana Boga-tu w tym temacie znajdziesz więcej swoich wypowiedzi które opisały nie tylko ciebie ale i cała twoja rodzinę. Ja nie jestem twoja koleżanka która tu próbowałaś zastraszyć. Straszyć to my ale nie nas. Męcz się sama z sobą moze doprowadzi ciebie to do skrajnego wyczerpania bo do obłędu juz doprowadziło. Trzymam kciuki za wygrana w sadzie. ... Trzymaj kciuku za siebie, abyś za wcześnie nie poległa ;)

Gość bea666
no fakt, widzę, że szanowne panie juz się kręcą w zeznaniach i nie wiedzą jak i kogo obrażać:) proszę nie się krępować:) bardzo chętnie poczytam o moim diabelstwie i tym podobnych rzeczach - świadczy to tylko o poziomie dyskutantów:)

Gość bea666
ach i proszę jeszcze o obelgi na gg - numer podałam, zapraszam serdecznie:)

Gość bea a pokusilas sie
Czyzby rozdwojenie jazni ?:):0:)

... dokładnie... tak na prawdę nie ma tutaj z kim dyskutować... swojego czasu pisałam o Balladzie o Januszku ... a teraz się dziwią, że są jeszcze ludzie, co nie myślą tak jak one - wielkie zdziwienie - zjawiskowe, że są jeszcze rodzice, którzy mają świadomość o co tutaj tak na prawdę chodzi...

Gość prosto z sądu
Beatko musisz nauczyć się wyprzedzać zamierzenia innych unikniesz wtedy kłopotów i nieprzyjemności. I oczywiście zawodu. Proszę ciebie bardzo abyś nie straszyła mnie bo ja zastraszyć się nie dam tym bardziej przez kogoś takiego jak ty. wybacz ale muszę wracać do pracy-trzeba zarabiać na życie i by móc oddać podatki na leni

prosto z sądu Beatko musisz nauczyć się wyprzedzać zamierzenia innych unikniesz wtedy kłopotów i nieprzyjemności. I oczywiście zawodu. Proszę ciebie bardzo abyś nie straszyła mnie bo ja zastraszyć się nie dam tym bardziej przez kogoś takiego jak ty. wybacz ale muszę wracać do pracy-trzeba zarabiać na życie i by móc oddać podatki na leni ... ależ ja ciebie nie straszę? a ty się boisz? masz pewnie powody, żeby się bać:)

Gość bea666
czytam to i czytam i tak sobie myślę, że ta żółć i jad na oczki padło miłym paniom i nie widzą, że my z Panią Beatą jednocześni piszemy...ciekawe jak to by było możliwe gdyby Pani Beata pisała sama ze sobą??? ale cóż wściekłość albo może i brak intelektu nie pozwala na zrobienie tej drobnej obserwacji....:)