Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamazkafe.

dziewczyny, wiem, że temat wałkowany, ale pomożecie mi z krótką listą wyprawki?

Polecane posty

Gość Nie jeździj codziennie na
rządzą przez rz a nie ż

Jakiej firmy? Ja kupuje akurat takie które są tylko w 2. Trzech innych firm które próbowałam również było w 2-pakach.

A zresztą co za różnica? W końcu nic się nie marnuje, bo smoczek się nieraz gubi, albo brudzi i dobrze mieć czysty zapasowy pod ręką. To nie są duże pieniądze, żeby koniecznie latać za 1 sztuką.

Gość chciałabym, żeby
Baby nova dentistar - tylko poj. przedtem miałam nuk i też były poj.

No to mało popularne marki. Dentistar mało znany smoczek Baby-Novy, a Nuki były popularne jakoś z 6 lat temu właśnie, a teraz już raczej ludzie inne biorą i one są głównie w 2-pakach (Aventy, TT, Mam, Lovi itp.)

Gość mama 55555555555555555
Chyba zwariowaliście z tymi listami. Kupuje się najpotrzebniejsze rzeczy, a potem dopiero uzupełnia braki.Większość rzeczy znajdzie się zapewne w prezentach od rodziny i znajomych. Jeśli kogoś stać to owszem niech kupuje co dusza zapragnie. Autorka jednak prosiła o krótką listę. Nie znamy jej sytuacji finansowej .... Na Boga 50 pieluch ??????? do czego ? chyba wszyscy używają pampersy...

50 pieluch do wycierania kurzu. :P To są listy sprzed około 15 lat chyba.

Nie jeździj codziennie na 50 pieluch do wycierania kurzu. To są listy sprzed około 15 lat chyba. Na to wygląda. Pierwsze dziecko rodziłam 16 lat i pampersy już były :-)

Idzie lato, więc kombinezon też zbyteczny

Gość Boże drogi
Moje dziecko ma dwa latka Napiszę listę którą zrobiłabym gdyby miała urodzić raz jeszcze i nie miała nic. Podkłady do szpitala dwie paczki majtki takie z siatki dwie sztuki Pieluszki z wycięciem na pępuszek Ubranka dla dziecka tylko na wyjscie bo w szpitalu mieli Kupiłabym 3pajacyki 3body rożek kocyk w spodziewanym rozmiarze bo dziecko rośnie strasznie szybko Butelkę ze smoczkiem łożeczko z materacykiem dwie zmiany pościeli prześcieradeł kołderka Wanienka jeśli nie masz dużej umywalki bo na początku wystarczy. Krem do pupy puder oliwka maść z wit.a Płyn do mycia ciała i włosków. To tyle z rzeczy niezbędnych na samym początku resztę można w każdej chwili dokupić, potem w miarę potrzeb.

Gość Boże drogi
Zapomniałam-dwie koszule rozpinane pod szyją.

Gość Boże drogi
szlafrok też miałam rodziłam w kwietniu,pechowo trafiłam na koniec tyg. więc musiałam zostac przez weekend i dwie koszule przydały się bardzo. miałam też stanik do karmienia ale położne nie zalecały go nosić w szpitalu,ja jednak zakładałam bo piersi jakoś tak mniej ciążyły i nie bolało tak bardzo.

Gość Boże drogi
Miałam tez laktator który mi się przydał,ale nie jest powiedziane że i tobie sie przyda a kupic zawsze można.

Gość Jozef i na
A mnie troche rozbawil, troche mna wstrzasnal, spirytus 70 % do nacierania plecow po kazdej kapieli.

No pościel można akurat odpuścić, bo większość jest od 12 mies. Mniejsze dziecko może się zakopać i udusić. Koc do zawijania wystarczy. Pod głowę płaska pielucha.

Gość Boże drogi
Miałam wiele gadzetów które wykorzystałam jak kapturki do karmienia piersią,ale nie jest powiedziane że i tobie się przydadzą bo może będziesz tą szczęściara która będzie miała dużo mleka co samo będzie leciało... Miałam przedewszystkim zbyt dużo ubrań z których dziecko po 2tyg wyrosło a po kolejnych dwóch wyrosło z tych które kupiłam w większym rozmiarze,więczbyt długo się ich nie nanosiło. Kupiłam i miałam różne śpiworki i duperele a i tak najbardziej przydał sie rożek bo to w nim najlepiej nosi sie takie maleństwo i w rożku zasypia w łóżeczku Kupić ładny rożek i nic więcej.

Gość Boże drogi
Nie jeździj codziennie na -racja pościel niepotrzebna!

Gość Jozef i na
Co do przewijaka. Mialam ale uzylam moze z 10 razy, a pozniej to juz na lozku albo na podlodze, i zeby nie bylo, mam chlopca. Karmilam piersia i nigdy nie mialam potrzeby uzywania laktatora, muysle, ze tego nie warto kupowac na zapas, i te listy kosmetykow dla dzieci, caly czas uzywalam plynu do kapieli, sudokrem, i czasem tlusty krem.

Gość Boże drogi
Z fanaberii miałam podgrzewacz którego używałam i wyparzacz do butelek równierz używałam-wygodne to ale prąd żre także radze przemyśleć inwestycję.

Gość Boże drogi
Przewijałam na łóżku lub na kocach umieszczonych na pralce w łazience-przewijak to chyba jeszcze większa fanaberia da się bez niego przeżyć dzieciństwo)))

Gość Boże drogi
Tak a do ciała niemowlaczka masć z wit.a najlepsza Moje dziecko miało plamy i ładnie zeszły po niej. Pomagał też krochmal.

Wyprawka dla mojej kruszynki: 1.CIUSZKI W ROZMIARZE 56: - kaftanik + śpiochy komplet 5x - body kopertowe długi rękaw 3x - body kopertowe krótki rękaw 3x - śpiochy 6x - body 4x - kaftanik 5x - koszulka 5x - pajacyk 6x - pajacyk piżamka 2x - półśpiochy 8x - czapeczka 2x 2.CIUSZKI W ROMIARZE 56/62: - czapeczka cieplejsza 3x - okrycie kąpielowe 3x - rajstopki 4x - rękawiczki niedrapki 3x - skarpetki bawełniane 5x skarpetki frotte 5x 3.CIUSZKI W ROZMIARZE 62: - śpiochy 9x - body długi rękaw 4x - body krótki rekaw 4x - body 4x - kaftanik 5x -koszulka kopertowa 5x - pajacyk 5x - pajacyk piżamka 2x - spodenki 3x - półśpiochy 4x - sweterek 2x - wiosenna czapeczka 3x - kombinezon 2x - śpiworek do spania 3x 3.AKCESORJA - wanienka 1x - stojak do wanienki 1x - bawełniane myjki 1x - płatki kosmetyczne 1x - szczoteczka + grzebyczek 1x - patyczki 1x - gaziki jałowe - gruszka 2x -proszek do prania białych ciuszków 1x - proszek do prania kolorowych ciuszków 1x - sudecrem 2x - mydło 1x - krem na każdą pogodę 1x - krem przeci odparzeniom 1x - puder 1x - oliwka 1x - szampon 1x - krem na słońce 1x - mleczko nawilżające 1x - chusteczki do pupy 2x - żel do mycia 1x - płyn do kąpieli 1x - bepanthen 1x - pampersy - woreczka na brudne pieluszki 2x - pieluchy flanela 10x - pieluchy tetra 30x - kosz na brudne pieluch + wkłady 1x - łóżeczko 1x - materac 1x - kołderka + poduszka 1x - moskitiera + stelaż 1x - pościel do łóżeczka 3x - pościel do wózka 3x - łóżeczko turystyczne 1x - komoda 2x - szafa 1x - przewijak 1x - wózek 1x - torba do wózka 1x - termometr 1x - wyparzacz 1x - laktator 1x - pojemniki na pokarm 10x - 3x butelka 125 ml - 3x butelka 250 ml - termoopakowanie podwójne 1x - termoopakowanie pojedyncze 2x - elektryczny podgrzewacz 1x - szczoteczka do mycia butelek 2x - pojemniki na smoczki 4x - łańcuszki do smoczków 4x - pokrowiec na przewijak 1x - becik 2x - pozytywka 1x - karuzela 1x - podkład od przewijania 1x - mata edukacyjna 1x - leżaczek bujaczek 1x - elektroniczna niania 1x - monitor oddechu 1x - moskietiera do wózka 1x - folia przeciw deszczowa do wózka 1x

Gość do mati
dziewczyno, zwariowałaś, ewidentnie nie masz co robić z kasą albo oszalałaś na punkcie swojego pierwszego,wyczekanego dziecka. chociaż my też bardzo dobrze zarabiamy,nie jesteśmy sknerami, nie oszczędzamy na każdym kroku, też staraliśmy się o nasze dziecko i jest to nasze pierwsze, ale kupiliśmy i użyliśmy 1/3 z Twojej listy wyprawkowej i dziecko żyje, niczego mu nie brakuje, ma się świetnie, a ma 3latka już...daj spokój:)

Nie zwarjowałam i nie oszalałam na punkcie mojego maleństwa. Planowalismy maluszka od dwóch lat i z każdej wypłaty odkładaliśmy troszke dla maluszka i przez te dwa lata uzbierało się troche a jeszcze moi rodzice zapowiedzieli że oni kupują wózek my mamy sobie wybrać a oni zapłacą teściowie kupują mebelki tzn konkretnie to szafe i komody zrobi teść jest stolarzem a łóżeczko kupią i tez mamy sobie wybrać a oni zapłacą. A pozatym mogę sobie pozwolić na taką wyprawkę bo mnie na nią stać i nie zamierzam oszczędzać na dziecku

Gość oj mati mati
moze i cie stac i nie chcesz oszczedzac, ale uwierz, ze to wszystko co napisalas sie nie przyda, po prostu to potem wydasz albo gdzies upchniesz...mnie np tez stac, ale nie szalalam z takimi zakupami, bo i po co? kupilismy wozek quinny buzz (zestaw wyniosl nas jakies 3500zl z roznymi akcesoriami), lozeczko z wszystkimi akcesoriami jakies 800zl, mialam laktator,butelke,smoczek aventa, wiec tez drogie, ubranka z nexta,zary - nie jest tanio...ale na pewno nie kupowalam tyle, ile ty tu napisalas

Gość Mam pytanie_____________
Mati jak przeczytałam twoją listę to się zakrztusiłam wodą i oplułam monitor. :D Proponuję dokupić jeszcze więcej, bo obawiam się, że może ci jeszcze wielu rzeczy zabraknąć. :P

Gość mamabliźniaków19
Mati2011 dzięki za super liste wyprawki. Wreszcie dziewczyna dała super liste wyprawki bez przesadyzmu ani w jedną stronę ani w drugą stronę. Ja ponieważ się spodziewam bliźniaków troszkę zwiększę ilość ubranek któe Mati napisała i w temacie wózków to planuje oprócz bliźniaczego kupić jeszcze dwa pojedyncze jak byśmy całą rodzinką się gdzieś wybierali żeby tatuś też mógł prowadzić wózek. Matii a kosmetyki butelki laktator sterylizator itd to jakij firmy planujesz kupić?

Gość Mam pytanie_____________
Mati nie podbijaj. Lista jest z kosmosu. Nowy nick ci nie pomoże. To dziecinne co w tej chwili robisz.

Do Mam pytanie ja się za głupią nie uważam a skoro mnie na to stać to dlaczego mam nie kupić tych rzeczy. A złościsz się tak pewno bo napewno klepiesz z mężem biede albo jeste samotn mama i zaliczylas wpadke i teraz masz problem za co kupić dzieciakowi wyprawke I NIKT MI NIE BEDZIE MOWIL CO MAM ROBIC A CO NIE

Postaram sie skrócić te litanie i napisze TYLKO to co przydało sie przy córce i co sama bede kupowac znowu:) -łóżeczko + materac, pościel, obicia na boki - kocyk polarowy - rożek - chusteczki nawilżane ( pare opakowań bo szybko schodzą) - 1 paczka pampersów New Born (lub jakaś inną firme - według uznania) (dziecko szybko rośnie i następne paczki najlepiej kupować na bierząco a nie na zapas) -15 szt. pieluch tetrowych - Sudokrem - wanienka - gaza do mycia i płyn do kąpieli ( jeansson na dobry sen - takiego używaliśmy) - balsam po kąpieli - zasypka - krem do twarzy Nivea - olejuszka - patyczki z okrągła końcówką - ręcznik z kapturkiem - szczotka do włosów - gruszka z miękką końcówką najlepiej ta duża - waciki do pępka ( ciekawe poszukam bo pewno wygodniejsze niż spirytus, gaziki jałowe i patyczki) - nożyczki do paznokci - te z okrągłym czubkiem sa beznadziejne! - wózek ( najlepiej 3w1 - gongola, fotelik, spacerówka a te folie i moskitiery są przeważnie w zestawie:)) - wkładki laktacyjne 1 op. - butelke 125ml (ale z tym można poczekać bo jak będziesz karmić piersia to nie trzeba), - smoczek - koszula do karmienia - maść bepathem na popękane sutki!! UBRANKA - kaftaniki -śpiochy -body z krótkim i długim rękawem -czapeczka - skarpetki cienkie - pajacyki wszystkiego tak na oko:);) a rozmiar to 56 62 DO SZPITALA - szlafrok - 2 reczniki - wcześniej wspomniana koszula - wkładki laktacyjne - majtki jednorazowe - podpaski poporodowe - kapcie - kosmetyczka - coś do przemywania krocza - woda mineralna TYLE BYŁO POTRZEBNE U NAS W SZPITALU A DLA DZIECKA TYLKO CIUSZKI DO WYJŚĆIA I WIĘCEJ TEŻ NIE TRZEBA BYŁO MIEC NIC. Cholera dużo tego ale to naprawde najpotrzebniejsze rzeczy a reszte dokupuje sie w trakcie;)