Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomyslowabizneswoman

Małe maisto a biznes?

Polecane posty

No właśnie, chciałabym otworzyć jakis biznes ale sama nei wiem jaki, mam rozmaite pomysly a na nic nie umiem sie zdecydowac... i chcialabym poznac wasze propozycje

Gość mam ten sam problem co tyy
a jakie masz pomysły?

Gość mam ten sam problem co tyy
odarzu ci powiem zebys nie ładowała sie rpzypadkiem w sklep odzieżowy

Myślałam o kawiarni bo tak na dobra sprawe to u nas nie zadnej takiej "z prawdziwego zdarzenia" czy bardzo "modne" ostatnio punkty przedszkolnego ktorych u mnie jeszcze nie ma

Gość byznesik mi sie marzy
kawiarnię?? a masz przynajmniej 60 tysięcy oszczęnosci?? Zeby otworzyć porządna kawiarnie to niestety ale trzeba to zrobić z głowa i z pomocą architekta. nie da sie w obecnych czasach otworzyć kawiarni tanim kosztem przedszkole? podobna sytuacja, poza tym wykwalifikowany personel. U mnie w miescie 2 przedszkola prywatne padły

Ja mieszkam w miasteczku (ok. 18 tys. mieszkancow). Jakas gazeta ostatnio liczyla i w tak malym miasteczku naliczyli ponad 60 salonow fryzjerskich i ok. 25 aptek. Do salonu kazdego trzeba czekac min. 3 dni, takie kolejki. male sklepiki bankrutuja, bo zrobili nam druga Biedronke, Tesco i Auchan, ale na leb bija sklepiki a'la ekskluzywny butik. Ubrania, buty, torebki max do 100 %, do tego bizuteria. Sek w tym, ze sukienki sa np. jeden rozmiar i kolor w danym modelu. Na wieszakach ni wisi sto par posciskanych spodni, tylko 4-5 sztuk, do tego kazda klientka przy kasioe dostaje gratis lakier do paznokci. Mamy 3 takie sklepiki, sa male, eleganckie, w wazonach zywe kwiaty. Moze jakosc nie jest jakas cudowna, ale za to kazda klientka moze sie poczuc bardzo luksuswo. Druga sprawa. mammy Rosmanna i Nature, czyli dwie super wyposazone drogerie, ale jak chce kupic perfumy Chanel lub klej do rzes artdeco to nie ma w zadnej. i mamy taka mala drogeryjke z markami, jakich nie ma w duzych drageriach sieciowych, czyli artdeco, inglot, pupa itp. W tych sklerpach zawsze jest ruch i sprzedaz na najwyzszym poziomie

Moja znajoma chciala otworzyc przedszkole. Ma w podworku dom, w ktorym miala zamieszkac z mezem, ale nie zdazyli bo sie rozwiedli. Chciala w tym calym domu zrobic przedszkole. Warunki jakie musiala spelnic przerosly jej najwieksze oczekiwania... Mogla zburzyc dom i wybudowac od poczatku, zeby je spelnic. Male miasteczko, a bardzo oblegane sa wszelkiego rodzaju masazyski, terapeutki, rehabilitantki. Wystarczy skonczyc kurs i posiadac kozetke. Moja znajoma zajmuje sie refleksologia... 70 zl. od pacjenta, a ma ok. 5-8 dziennie. Skonczyla tylko kurs za 500 zl, znalazla maly lokal, wyposazyla w kozetke, szafke na kosmetyki, stolik, krzeslo i interes sie kreci. Ludzie teraz coraz czesciej korzystaj z takich metod, zamiast tradycyjnego leczenia

U nas tez sa 3 supermarkety - Biedronka, Tesco, oraz jeden lokalny w pozatym mamy zabke ale sklepy jakos sie trzymaja ale nie chce spozywczego, butików jest tez sporo i co prawda sprzedaja szmaty a nie ubrania w porowananiu do butikow z sasiednich miast ale juz chyba na kolejny nie ma miejsca. O salonie fryzjerskim myslalam, bym zatrudniala na poczatek jedna fryzjerke potem moze by sie rozrósł.

Miasto ok. 11 tysiecy mieszkancow, na pomorzu

Gość ihahahaihahah
nie podawaj bo to pewnie znowu jakiś nawiedzony agent z MLM:-D

Co to jest MLM ?

Gość to teraz ja ci powiemm
u mnie w mieście ( ok 20 tyś) swietnie prosperuje jeden sklep z bielizną ( nie wiem czemu inne nie mają tyle szczescia), sklep z dzinsami, kwiacarnia, sklep papierniczy

Chdzi mi o agencje kredytowa konkretnego banku.... W moim miesie sa wszystkie mozliwe banki + agencje kredytowe prywatnych osob na umowie agencyjnej. Ja pracuje dla takiego agenta i ja sama jako pracownik zarabiam 3-4 netto, ale jestem za mloda zeby sama zalozyc taka agencje. kazdy bank ma swoje wymagania. Jak ktos ma wiek min. 28 lat i kase na wklad w lokal, to fajny pomysl.

Gość do justyny
justyna już ci uwierze ze w małym miescie 18 tysięcznym zarabiasz 3-4 tysiące:-D tez mieszkam w miescie 20 tyś i tutaj nikt tyle nie zarabia wiec przestań kłamać

Pracuje dla banku, mam pensje z prowizji. Podstawy mam 1800 netto + tyle ile sobie zarobie. jak mam urlop i nie pracuje, to wiadomo mnie, ale jak jest duzo kredytow to jest duza kasa. Mam placone 2 % od zysku, jaki osiaga bank + 100 zl. za kazda aktywna karte Tzn. agent dostaje 10 %, a mi plci swoje 2 %. W tym miesiacu zarobilam dla banku powidzmy 70 tys. (z tego agent ma 7 tys., a ja 700 zł. ), do tego sprzedalam 5 kart i juz mam 3 tys. Owszem sa takie miesiace ze nie mam zrobionego planu i mam tylko podtsawe, ale praca lekka, przyjemna wiec nie narzekam

Gość annadupanna
Ja prowadziłam przez wiele lat księgarnie niestety z czasem zaczęła przynosić coraz mniejsze zyski jak wszystkie księgarnei zresztą i rozszerzyłam asortyment, oprócz książek sprzedałam artykuły papiernicze, gry komputerowe, dodatkowo miałam w tej ksiegarni punkt ksero i bardzo mi szlo chociaz byly jeszcze 2 ksiegarnie ale one mialy tylko ksiazki. Ale dzis juz ksiegarni nei ma, zamknelam bo juz po prostu nie chcialo mi sie uzerac z tym wszystkim.

Gość yteka
Justyna powiesz coś więcej o tej małej drogerii w twoim meiscie? co dokładnie tam można kupić?

Gość yteka
annadupanna wiesz czemu ci się nie udało?? bo zrobiłaś z księgarni sklep "mydło powidło" a to największy błąd. Robisz albo porządną księgarnie albo papierniczy albo ksero. Gdy wszystko lączysz to to się nie uda. Ja tez jako klientka nieznoszę tego typu sklepów. Chce mieć jeden sklep w sklepie ale porządnie wyposażony .

W Rosmanie i naturze sa raczej kosmetuki masowej produkcji, a w tej malej mozna kupic np. profesjonalne kosmetki do wlosow Loreal (takie dla sklepow fryzjerskich), jest duzty wybór pędzli do makijazu, np. Hakuro, maestro, Kozlowski. tego nie ma w zwyklych drogeriach. Jest kolorówka Inglota, Pupa, Artdeco (bazy pod makijaz, kleje do rzes tylko tam sa u mnie dostepne), sa np. lampy i zele do sztucznych paznokci, sa rozne naturalne olejki do pienelgnacji, perfumy lepszych marek np. Dior, Chanel, Kenzo, Lolita (tego nie ma w sieciowkach), sa np. szczotki i norzyczki fryzjerskie, farby fryzjerskie, peelingi do ciala naturalne, jest pharmaceris, duzy wybor kosmetkow golden rose, vipera, ingrid. sa tez te rzeczy ze zwyklych sieciowek

Gość yteka
W Rosmanie masz perfumy i to bardzo tanie... Ale ta reszta o której piszesz zaciekawiła mnie, i mówisz ze mają klientów? I to wszytsko mieści się w małym lokalu? Kurczę też chce coś otworzyć ale póki co szukam pomysłu. U mnie w miescie padaja sklepy odzieżowe jeden po drugim więc wiem że odzieżówkę trzeba odpuścić. Szukam czegoś, jakiejś niszy..tylko jak taką nisze znależć?? Kosmetyki ardeco sa drogie, pędzle do makijazu też -trochę obawiam się czy u mnei w meiscie znalezły by się an to klientki.

Gość kofeina i cukier
super, że kobiety w tym kraju sa przedsiebiorcze. Ja swoją przygode z własną firmą juz miałam - ale za dużo zdrowia mnie to kosztowało. Teraz jestem za granica, zbieram pieniądze na nowy biznes. Ale tym razem chcę byc do niego dobrze przygotowoana. I również szukam pomysłów. Jak na razie przeczytałam mnóstwo książek o prowadzeniu firmy, o kreatywności o rozwoju osobistym i zaczęłam pisać o tym bloga, żeby uporządkować wsyztskie informacje. Analizuje też przykładowe pomysły na własną firmę.\ Dla chetnych wklejam link http://kreatywnepomysly.wordpress.com/

Gość Pablito, syn innego ojca
Zakupy na zamówienie !! :D Wystarczy tylko zainwesotwać w telefon :classic_cool: Jeśli małe miasto bo w wiekszym to by jeszcze jakis pojazd sie przydał. No po prostu przyjmujesz zamówienia i robisz ludziom zakupy. Ale to raczej zeby dorobic niz zarobic.

Mysle ze w kazdym miesie jest kilka takich klientek, ktore wyrobia Ci marze. Ja np. kosmetyki kupuje tylko w tej drogerii, jak czegos nie ma to pani mi sprowazda, mila obsluga, w drogerii dostepne sa " do poczytanie" gazetki o urodzie i z kosmetykami, np. Uroda, Twój Styl, Glamour Dostepne sa kuferki na kosmetyki, urczoe kosmetyczki. np. ja nigdzie nie moglam dostac bazy i kleju do rzes, ktore kocham w lasnie z artdeco i tylko tam kupuje. Nawet jakby zawyzyli w sklepie cene to i tak bym kupila, bo nie mam gdzie indziej kupic. Perfumy w Rosmanie owszem sa, ale jakies Celine Dion, Adidas, davidoff, Nike, Boss.... Nie ma takich najlepszych.

Pablito, syn innego ojca ludzie w moim miescie nie sa raczej biedni. Mieszkam 40 km. od Warszawy, duzo ludzi dojezdza do stolicy i sporo zarabia, sa duze przemyslowki wokol miasta gdzie zarabia sie na produkcji ok. 1800 zl, ludzie maja duzo sadow. Raczej ludzie sa normalnie i wyzej sytuowani, ale mysle ze pod nosami jest tyle sklepow dobrze zaopatrzonych, ze ludziom nie p[rzypadloby do gustu zamawiac i doplacac, ale to tylko subiektywna opinie o moim miescie. U nas prosperuje tez forma, ktora zalatwoa wszystkie sprawy pogrzebowe i nie jest to dom pogrzebowy, tylko rodzina dostaje konsultanta ktory zalatwia wszytsko od 1 do z. Wie gdzie, co zalatweic, ile co kosztuje, wypelnia i zanosi papiery do ZUS, egzekwuje ubezpieczenie, z rodzina nawet wybiera miejsce pochowku, tzn. miejsce na cmentarzu, organizuje stype. Tez kobitka zaczynala od zera pera let temu, mam mi opowiadal, ze ludzie smiali sie z niej, a teraz zatrudnia ok. 10 konsultantow. Ludzie zawsze umierali i zawsze beda umierac, a rodzina czesto jest w takim stanie, ze nie wie co ze soba zrobic, a co dopiero przygotowac pogrzeb i wszystkie formalnosci. Firma tez oferuje skredytowanie przygotowan, ale nie na umowie z bankiem, tylko ze swoich srodkow, a zaplacic mozna np. w dwoch ratach np. po uzyskaniu z ZUS pogrzebowego.

Gość bytło minelo
też chcę otworzyć mały sklepik u siebie w mieście, ale chyba jest już u nas wszytsko. ciężko cos wymyślić nowego. Mam na ten cel pieniądze ale pomysłu nadal brak

Jak lokalizacja gdzieś przy głównej drodze, to może sklep drive-tru z podstawowymi produktami? Niby nic ale wiem jak mi samej nie chce sie nieraz z auta wysiasc po fajki, czy isc specjalnie po papier toaletowy, mleko czy chleb ;) Wolałabym się zatrzymać przy okienku w sklepie i sobie kupić, jak w Macu :D Serio :D Możesz nawet przyjmować na telefon zamówienia, przygotowywać paczkę/reklamówkę z zamówieniem, jak ktoś podjeżdża to inkasujesz kasę i wydajesz towar :) Sama nad tym myślałam ale nie ma u mnie odpowiedniej lokalizacji na to :(