Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama a może wkrótce babcia :)

Moja niespełna 18-letnia córka jest w ciąży.

Polecane posty

Głos krytyki musi się pojawić. Tak ma kafeteria i anonimowość. Nie uważam się za osobę głupią, bo szanuję decycję córki. Nie jestem zagorzałą przeciwniczką aborcji. Nigdy nie byłam. Chociaż sama bym nie usunęła. Jednak szanuję zdanie kobiet, które decydują się na to. Nie jestem NIKIM, kto miałby prawo do pogardy dla decyzji innej kobiety. Także tego w sobie nie zmienię nigdy. Natomiast córka wie, że nadal ma możliwości do nauki. Wie, że ma we mnie wsparcie. Wasze argumenty są ważne i takich używałam w rozmowie z nią. Zamierzam też pokazać Twoją postawę ojoj26. Niech wie, że wiele kobiet potrafi dążyć do swoich celów i je osiąga. U mnie zawsze było tak, że dziecko mobilizowało do cięższej pracy nad sobą, swoim życiem. Chciałabym, żeby córka też tak czuła. Dziękuję za wsparcie.

Gość mama dwulatki z alergią
o kaman, ja miałam wiedzę z zakresu seksualności dużą, w domu wiedziałam że będzie nieciekawie jak zajdę w ciążę, ale co z tego jak miłość gorąca to się nie myśli :p:p

ojoj26- czytaj uważnie! napisałam DOPOMÓC a nie NAMÓWIĆ a to różnica. czytanie ze zrozumieniem Ci się kłania! szkoda, że takie matki jak "a może babcia" wogóle są na świecie... nawet skasuj ten temat, żeby nie zobaczył tego ktoś z instytucji zajmującej się takimi właśnie problemami bo wtedy autorko jeszcze Ty możesz odpowiedzieć za wspomaganie w nielegalnej aborcji córce!!

Gość Prowo jak nic
powiedź córce, żeby urodziła a Ty wychowasz, przysposobisz.

Gość fefejfergkirr
Jak się ma matkę dość ostrą w tych sprawach to się inaczej myśli.A jak prowadza po ginach itp...tym samym daje przyzwolenie.I na koniec pisze, że szanuje decyzje córki.

Gość Prowo jak nic
2 ostatnie wpisy nie są moje! Moj jest tylko jeden: 'A by the way, skoro masz 3 letnie dziecko i 18 letnie to sama wczesnie polecialas zamiast sie rozwijac, bawic i korzystac z zycia' 2 kolejne sa autorki, co tylko potwierdza ze temat jest totalna sciema. tylko naiwne kretynki daja sie naciac na wymysly znudzonej licealistki. autorko idz lepiej ucz sie do matury, bo maj tuz tuz :o

"prowo..." myślisz, że kobieta 40-letnia nie ma prawa do kolejnych dzieci? Planowałam też piate dziecko, ale NIESTETY nie mogę mieć już dzieci przez przebytą chorobę, więc nie oceniaj ludzi swoją miarą. Nie każdy ma tak niskie życie, by nisko oceniać. Ja mam 2 fakultety, stąd moja dobra sytuacja finansowa. Da się pogodzić bycie rodzicem z nauką. O ile nie zna się pojęcia lenistwo ;). Ja lubię się uczyć, zawsze byłam ciekawska. A edukacja seksualna córki nie miała wpływu na rozpoczęcie przez nią współżycia. Młodość ma swoje prawa i niestety niby wady. Seks jest nam dany, by się nim cieszyć. Czasem brakuje w tym rozsądku, czasem szczęścia. Córka stosowała antykoncepcję, przyszły zięć również. I co? Nie ma 100% pewności. Zresztą, jak pisze któraś z Was. Mleko zostało rozlane. Stało się. Teraz muszę jakoś to ogarnąć i pomóc to ogarnąć córce. Warta jest tego.

Gość fefejfergkirr
Matka powinna być matką a nie rówieśniczką.W tym przypadku trochę tak było.Obydwie panie zmagały się z podobnymi problemami, bo z tego co pisze autorka , ma jeszcze małe dziecko.Należy w tym wszystkim jednak umieć rozgraniczyć pewne rzeczy.

no bo pewnie waszym szanownym zdaniem autorka powinna gowniare przez kolano przelozyc i wpierdolic porzadnie bo w ciazy jest? taaaaa tylko ciekawe co to da? raczej nic bo takie metody to tylko u was w domu sie stosuje. matka powinna byc matka i wspierac zeby nie wiem co. nawet jak mloda chce usunac to jest do konca jej sprawa i jej sumienie. czlowiek to indywidualnosc. rozumu sie do glowy nie wbije. dziewczyna wiedziala ze uprawiajac seks jest ryzyko ciazy i koniec tematu bo na uswiadamianiu tylko rola matki sie nie konczy. sa dzieci i sa problemy.widocznie niektorzy w wieku 18 lat sa bardziej dojrzali a inniue mniej. czas pokaze jak bardzo dojrzala corka autorki.

Gość Prowo jak nic
Wracaj dziewczyno do ksiazek, albo idz spac, albo wyjdz do ludzi zamiast siedziec na ciazowym i bzdury wypisywac.

Gość fefejfergkirr
a co to dalo, że prowadziła jej "edukację seksualną"? Dziewucha nadal przy tym wszystkim ma przewagę nad matką, bo to ona jeszcze zdecyduje co dalej.....mamusia pokornie pogodzi się ze wszystkim.....Należy wychowywać najpierw rodziców.

Gość b.e.a.t.a
To nieprawda, ze aborcja wywoluje depresje. Nie ma na to zadnych dowodow, nawet powiedzialabym ze to zwykle przekrecanie faktow. To nieplanowania i czesto niechciana ciaza jest przyczyna depresji, niezaleznie od tego, czy skonczy sie aborcja czy tez nie. Natomiast decyzja o aborcji jest trudna decyzja, tak samo trudna zreszta jak urodzenie niechcianego dziecka. Ja bym absolutnie nie starala sie wplywac na decyzje corki, raczej pomogla jej zastanowic sie, czego ona naprawde chce i co bedzie najlepsze dla niej. I wspieralabym niezaleznie od tego, co zadecyduje.

Gość bedzie zalowac
b.e.a.t.a a ty usunęłas????????? Nie masz chyba wyobrazni............ Urodzenie dziecka wiaże sie może z depresjami typu depresjami poporodowymi etc.(przemijające sprawy), ale jak dziecko rośnie-daję góra 2 lata na to, że matka wreszcie stwierdzi: dobrze zrobiłam, ze urodziłam...dziecko jej wynagrodzi zmianę planów zyciowych...GWARANTUJĘ. Natomiast usunięcie, nieodwołalne morderstwo-zostanie jej na całe życie, to nie bedzie juz depresja, to choroba psychiczna

Beato, naprawdę staram się nie wpływać na jej decyzję. Wiesz, ona mogła nic mi nie powiedzieć i kombinować za moimi plecami. Jednak zaufała mi i sama zwróciła się do mnie z problemem braku miesiączki. Powiedziałam, że ma kupić testy (2 różne, jak ja sama robiłam) i zrobić. Wyszły pozytywne. Decyzja należy do niej. Jak pisze ojoj26, ona jest pełnoprawnym człowiekiem i musi sama podjąć ostateczną decyzję. Ja się po ludzku boję. O nią. Nie potrafię jej pomóc inaczej niż wspieraniem bez względu na decyzję. Choć najchętniej bym sama zdecydowała. Wiem jednak, że nie mam takiego prawa. To by była zbyt poważna ingerencja.

Gość b.e.a.t.a
bedzie zalowac -> Mam wyobraznie. A na temat depresji i innych problemow z psychika wiem naprawde duzo.

Gość gupie baby kattolickie
namawiac do rodzenia? glupie pindy! co powiecie o matce Madzi z Sosnowca. tez ja namawiali katoliccy rodzice i co? zamordowala! nie chciala jej od poczatku. tez rodzice pomagali i g.wno z tego wyszlo, bo dzieciaka nie kochala!

no z tego co wiem to rodzice matki madzi daaaaawno z nia nie gadali wiec do gadania duzo nie mieli a tesciowie to inna sprawa. autorko po raz ostatni tu pisze: nie namawiaj do niczego. radz i pomagaj obiecuj ze bedziesz przy niej ale nic nie narzucaj. koniec kropka:pokaz jej ze jest dorosla i mama za nia nie zadecyduje.powodzenia!!!! napisz tu jeszcze kiedys czy bedziesz babcia juz czy tylko mama:)

Gość b.e.a.t.a
mama a może wkrótce babcia -> No wlasnie, to bylaby za duza ingerencja w jej zycie, a ona ma cale zycie przed soba, wiem ze to trudne, ale daj jej wybrac. Ja tez mam corke w tym wieku i doskonale rozumiem, ze sie boisz o swoja.

ojoj26 dobrze. Napiszę. Dziękuję Ci za wsparcie. Bardzo dziękuję. Szkoda, że nie znam Cię osobiście. Ktoś taki by mi się teraz przydał tuż obok. Nie wiedziałam, że to może być tak trudne.

Gość kitka33
Nie wiem jak ja wycowalas..w jakich wartosciach..odpowiedzialny czlowiek skoro uprawia seks liczy sie z mozliwoscia ciazy. Nienarodzone dzieci ida do Nieba.Jesli cora usunie to bedzisz miec wnuczka/wnuczke u P.Boga. Jesli J.P.2 byl dla Ciebie autorytem to on tez bronil zycia poczetego. Smutne,ze mamy wychowuja teraz tak nowoczesnie i bez Boga.:(

Dziękuję Beata. Postaram się zdać ten egzamin. Nie będę nadto ingerować, ale dam do zrozumienia, że zawsze będzie mogła liczyć na pomoc.

Gość kitka33
Matka powinna wpoic dziecku wartosci. Oczywiscie nie wiem i teraz juz watpie czy autorka jest osoba wierzaca. Tak masz racje bogow jest wielu.Dla jednych bogiem jest slawa,kariera,pieniadze itp. Prawdziwy Bog jest jeden.

Gość kitka33
Wspolczuje Ci tej niewiary.:(

Gość dwóch opętańców
kitka i do kitka wynocha

Gość the way you hold
nie będę nic doradzał bo nie wiem co powinna dziewczyna powinna zrobić, ale chciałbym tylko powiedzieć autorce ze jest swietna matka i wiele oddalbym zeby moja matka sie zachowywala w ten sposob :) Pozdrawiam

Gość the way you hold
a swoja droga ciekawe ze zmuszanie przez JP2 zgwałconych bałkanskich kobiet do rodzenia dzieci swoich katów to "obrona życia"

Gość 3424234324
Mówiłam jej, że aborcja może przynieść bardzo poważne konsekwencje. Znacznie poważniejsze niż urodzenie dziecka. Przecież to grozi nie tylko depresją, ale też niepłodnością. Sama mi kiedyś mówiła, że urodzi za 15 lat chłopczyka i dziewczynkę. I dlaego jej powiedziałam, że usunięcie może wiązać się z utratą możliwości bycia mamą w przyszłości. To akurat jest stek bzdur, propaganda przeciwników aborcji. Poczytaj sobie strony womenonweb... niepłodnosc nie grozi, a co do problemów psychicznych najczęściej maja je ci, co usuneli pod naciskiem. Tzn, chcieli zatrzymac ale ktos namawiał. Moim zdaniem w tak powaznych sprawach nie wolno namawiac nikogo do decyzji,

Gość a ty fefejfergkirr
Ile masz dzieci, ze tylko oceniasz i piszesz "trzeba bylo" :/ takie jak ty to dopiero tepota. Gdybanie nic autorce nie da, wiec zamilknij z tymi pierdami. Tu trzeba ochlonac i cos doradzic. A nawet nie doradzic tylko wsparcie dac. Tepy tego nie skuma.

Gość chciałam się wygadać 12345
dla mnie jest to szokujące,że pozwoliłaś córce na legalu pieprzyć się z facetem tyle starszym,ustawionym :/ jak urodzi to przypuszczam że żadnych studiów nie skończy. zdolna to ona jest ale chyba do dawania dupska żal.pl

Gość chciałam się wygadać 12345
Ja nigdy nie dam dupy facetowi. Jak już to młodszemu.