Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pani Czkawka

Czytam Dziady i jestem strasznie podekscytowana!

Polecane posty

to dlaczego zwraca sie do Litwy? :classic_cool: pisał sobie co pisał, dramatycznie pisał i romantycznie, ale wydaje mi się, że to tak żeby zmazać winę, a raczej brak udziału w jakichkolwiek wydarzeniach a przy tym zostań bohaterem (stąd takie jego postaci) u Witolda inaczej, On zmył sie z Polski, uciekł gdy było niebezpiecznie, pisał o tym wprost, pisał że jest tchorzem, jego bohaterowie byli zwyczajni, no bo on nie miał jakiejś manii wielkości, a jestem przekonana,że miał większe wyrzuty sumienia z powodu opuszczenia ojczyzny niż Adamos

Gość kasia.06
mickieviczus - Wielkość twórcy jest właśnie w tym, że jest wielki MIMO swojego pochodzenia, a nie dzięki niemu. Goethe jest wielki, nie dlatego, że był Niemcem, ale że mógłby pochodzić skądkolwiek, a to, co napisał nie jest niemieckie, tylko ogólne-uniwersalne!!

Gość Mickieviczus
a slyszalas cos o wielonarodowosciowej Polsce przedrozbiorowej? Dla Mickiewicza Litwa byla czescia Polski. To tak, jakbys teraz wyslawiala...Warszawe, Poznan, Mazury, jakakolwiek czesc kraju. Twojego kraju.

Gość kasia.06
Gombrowicz napisał takie zdanie: (cytat niedokładny) - Gdy zarzucają mi, że źle reprezentuję Polskę, czy polską literaturę poza granicami, odpowiadam, że nie chcę reprezentować NIECZEGO POZA SOBĄ SAMYM. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość kasia.06
* NICZEGO

Gość Aeozonos
00:09 [zgłoś do usunięcia] Pani Czkawka A dlaczego Szekspir był/jest wielkim Poetą/Twórcą? A co oznacza wg Ciebie "Sztuka dla Sztuki".Skoro tak to czym jest sztuka? Słowacki czy Mickiewicz to nie tylko Sztuka dla Sztuki.W ich rymach zawarty jest ogromny potencjał rozumnej i emocjonalnej zarazem analizy wybranych i ważnych dla nich spraw.Ten "mariaż"emocji i mądrości jest niepowtarzalny.Nie do skopiowania.Jest uderzający.To prócz tego że byli Wielcy Mistrzowie wyrazu w słowach byli też Wielcy Intelektualiści a zarazem Wielcy duchem.To czyni ich Wielkimi.W dziełach Mickiewicza znajdziesz wszystko.Namiętność,Miłość,Mistycyzm,Strach,Bunt Młodości i moc doświadczenia,Siłę i Słabość,Wiedzę,Doświadczenie i Naiwność zarazem.Napisałem te słowa z dużej litery bo poezja o jakiej piszę jest nośnikiem nie tylko ich desygnatów ale ich jako wartości.Do ich przekazu trzeba dojrzeć a wtedy uwierz,że próżno tam bedzie szukać gęby jaka przerażała tak Gombrowicza.Ale to już inny temat.Temat rzeka.Tak jak napisałaś.Obarczony problem ułomności przekazu na standardowych lekcjach z literatury.

Gość kasia.06
a przy okazji - Mickiewicz zmył się z Polski podczas powstania i przeczekał ten czas spokojnie u swej kochanki w Paryżu.

Gość Mickieviczus
Goethe jest uniwersalny. Pewnie dlatego, ze nie mial kompleksu obywatela podbitego panstwa. Nie musial szukac sposobu na "podbicie" wlasnej wartosci, tworzenia teorii o wyzszosci Polakow, ktora pomoglaby zapomniec o tym, ze ojczyzne stracilismy na wlasna prosbe, przez nasze warcholstwo, lenistwo i klotliwosc... Obcokrajowcowi trudno zrozumiec tworczosc Mickiewicza bez doglebnej znajomosci naszej historii. Goethego mozna czytac bez wiedzy o historii Niemiec...

Gość Mickieviczus
nie w Paryzu, a w Wielkopolsce :P ale tez u kochanek. Mial ich wiele. Byl owczesnym idolem, mozna rzec celebryta :D

Gość wifigdansk
Litwa kiedyś była polska. a co do samego wieszcza to...nie był normalny.poczytajcie jego biografie.mial 6 dzieci o które wcale nie dbał.miał romans z nianią do dzieci a jego żona zalamana psychicznie tą całą sytuacją ( 6 dieci i utrzymanie domu we Francji praktycznie na jej głowie) popełniła samobójstwo.

Gość kasia.06
...tworzenia teorii o wyzszosci Polakow,... No właśnie. I to jest największy zarzut wobec niego. To wyrządziło właśnie najwięcej szkód. I temu Gombrowicz się sprzeciwiał.

Gość ja wam powiem
Mickiewicz psychicznym poetą był

Gość kasia.06
Tak w Wielkopolsce - racja!!

kasia.06 Gombrowicz napisał takie zdanie: (cytat niedokładny) - Gdy zarzucają mi, że źle reprezentuję Polskę, czy polską literaturę poza granicami, odpowiadam, że nie chcę reprezentować NIECZEGO POZA SOBĄ SAMYM. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :) ładnie, skromnie i szczerze, a tych poetów szekspirów i getów to wiecie gdzie możecie włożyć... sory ale oni przerośli samych siebie byli jak napuszeni władcy na banknocie, a Gombrowicz...to jest autentyk :)

Gość Mickieviczus
Mickiewicz nie byl swiety. Niestety, wielu kwestii juz da sie rozstrzygnac, bo jego syn zniszczyl dokumenty mogace zniszczyc pomnik, ktory stawiali mu nastepcy... Co nie znaczy, ze nie byl wazna postacia, ze nie byl utalentowanym tworca, ciekawym czlowiekiem, o olbrzymiej charyzmie

Gość ja wam powiem
żeby napisać Pana Tadeusza to trzeba mieć psychę, szacun!!

aha i Gombrowicza nikt nie chciał wydawać... swoim nakładem czy też ojciec mu pomógł... skoro Adam był celebrytą to Witold niszowym Artystą :)

Gość Mickieviczus
wtedy te jego teorie pomogly przetrwac wielu ludziom. Poezja byla jak dzis muzyka rockendrollowa. Niosla spory ladunek emocjonalny, wzbudzala zar. Gorzej, gdy dzis wielu znow probuje na Mesjanizmie budowac...nienawisc do Rosjan. To jest dopiero upadek.

Gość Mickieviczus
Gombrowicz to owczesna awangarda. Nawet dzis niewielu go rozumie. A za homoseksualizm nienawidzi

Gość Mickieviczus
...byly minister oswiaty chcial go usunac z listy lektur

tak o tym mówiłam, wikłali, wpychali drugie dno, przekazy i po co to komu? naprawdę ku pokrzepieniu serc? a nie czasem dla sławy? w tamtych czasach chyba każdy kto tworzył podobne dzieła urastał zaraz do rangi wieszcza, no może nie wieszcza ale sporo ich tam było, pewnie gdyby Witold pisał żałobne rapsodia i inne to byłby dzisiaj wychwalany, a że tworzył sielankę to pogardza sie nim...

Gość kasia.06
ale to ten minister, którego ojciec nie uznawał teorii ewolucji :)

Gość Aeozonos
Pani Czkawka "sory ale oni przerośli samych siebie byli jak napuszeni władcy na banknocie, a Gombrowicz...to jest autentyk" Czkawka wiesz na czym polega twój i nie tylko twój problem? Nadmiernie ufasz czyimś opiniom na temat poetów a nie temu co tworzą jak i im samym. To jest zafałszowany obraz geniuszu.I zarazem cena jaką mu psychodzi za to płacić tylko że był genialny. Zapomniałbym też o jednym ale bardzo ważnym aspekcie poezji o jakiej piszę.O syntezie geniuszu i szaleństwa.Bez tego to by nie było to a tak jest wszystkim. Nie chce się spierać na temat tego czy ktoś był bardziej czy mniej uniwersalny.Kto był większy a kto "mniejszy".Każdy ma swój punkt widzenia.Ważne jednak ażeby nie opierał się on "zafałszowaniu"treści jakie tworzył i jej celu.Trzeba pamiętać też,że im przyszło tworzyć w różnych epokach i posługiwać się z goła innym językiem. Do panteonu bez wątpienia należy też Norwid choć on się szaleństwa jako "cnoty poetów"wyrzekał.Inne też było jego poetów widzenie.

Gość Mickieviczus
kazdy czas na takich poetow, jakich potrzebuje. Ja tam akurat Mickiewicza lubie. Chociaz generalnie wole proze od poezji.

Gość kasia.06
Mesjanizm niestety był tym, co w najgorszy sposób odbiło się na kształceniu następnych pokoleń. To jest praprzyczyna polskiej ksenofobii (tzw. patriotycznego wychowania) i wpisuje się znakomicie w "dzieje polskiej głupoty narodowej"

Gość Mickieviczus
"samotnosc...coz po ludziach? Czym spiewak dla ludzi? Gdzie czlowiek co z mej piesni cala mysl wyslucha, obejmie okiem wszystkie promienie jej ducha?" ;)

wiecie co, aż mi sie w głowie już od tego kręci :O ja nie zamierzam szafować podniosłymi teoriami i wywodami, dla mnie Wielki jest Witold, chociaż łatwiej byłoby iść z nurtem rzeki i mowć "oczywiscie Mickiewicz jest najwspanialszy" ten zarzut, że jakoby słucham innych? :D własnie mam swój pogląd na tę sprawę, możesz mnie nawet nazwać idiotką ale dla mnie A.M będzie tyci przy W.G.

Gość Mickieviczus
nie tyle sam Mesjanizm, co jego sposob jego "wykladania", wg doktryny "Slowacki wielkim poeta byl" :D zadnych dyskusji, przyjac jako dogmat :D

Gość O tak.Coś w tym jest.
"Gdy zarzucają mi, że źle reprezentuję Polskę, czy polską literaturę poza granicami, odpowiadam, że nie chcę reprezentować NIECZEGO POZA SOBĄ SAMYM." I te słowa w jakimś stopniu same stanowią potwierdzenie nie tyle buntu czy sprzeciwu wobec pewnych postaw[ a być może urojonych wartości]co w pewnym sensie ksobnej ich krytycznej analizy a poprzez to ucieczki.Jego prawo.Nikt zaś nie ma prawa mu narzucać obowiązku reprezentowania kogokolwiek. Stawianie jednak sprawy na zasadzie antynomii :Mickiewicz-mesjanizm,napuszenie,bogoojczyźniane oddanie a Gombrowicz-pragmatyzm,tolerancja,postęp,indywidualizm to przejaw intelektualnej nonszalancji moim skromnym zdaniem.

Gość Mickieviczus
a jesli lubicie szalencow z poczuciem humoru polecam przedstawienia w Zakopanem w Teatrze Witkacego. Oczywiscie wg sztuk Mistrza ;) inne spektakle tez sa w porzadku, ale Witkacy to im cudnie wychodzi :)