Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dfsgsfggsd

Jak byłam mała piłam wode z kałuży. A wy jakie macie jakieś wspomnienia?

Polecane posty

Gość diler gliny
innym razem popisywalam sie na trzepaku przed kolezankami ze umiem wisiec do gory nogami na samych nogach. dyndam, dyndam i nagle jebs! obudzila mnie karetka pogotowia. 7 szwów na głowie.....

Gość ytherg
Dzieciństwo to było jakies nieporozumienie!

Gość diler gliny
ale milo to wspominam :) zawsze tez latem szlo sie na chrabaszcze. tzn pol osiedla uzbrajało sie w paletki, butelki itp i napierniczalismy te biedne zwierzatka. ale to glupi wiek :(

Gość ytherg
Kiedy pytam mamy -gdzie są moje lalki z dzieciństwa ODPOWIADA Nie masz niczego gdyż twoi kuzyni wszystko zawsze ci niszczyli.

Gość diler gliny
pamietam tez jak robiłam usta usta zdechłej myzsy :o mialam 6 lat.... potem ja pochowalismy bo reanimacja nie pomogła........

Gość diler gliny
oj duzo duzo bylo roznych przygód.... niedalego mojego osiecdla byla kiedys fabryka napoi i sie chodzilo i kradlo z palet :P

Gość diler gliny
ale najmilej wspominam wlanie te zabawy na podworku do pozna.. w dom, w 2 ognie, w chowanego w kopanego i raz dwa trzy baba jaga patrzy..... a 2 godziny mama wołała na kolacje......

moja siostra tez byla taka cwana jesli chodzi o trzepak, powiedziala ze umie zrobic fikolka bez trzymanki :D skonczylo sie wybitym obojczykiem i chodzila z taka parowka i kazdy sie z niej smial :P

Gość Malwinka..
mielismy zawsze rozne bazy w piwnicach, albo w krzakach, pamietam tez jak weszlam kiedys do takiego komina od statku na placu zabaw i tam nasralam a potem biedna nie dalam rady sie z niego wydostac i kolezanka musiala po mojego ojca leciec zeby mnie wyciagnal, poza tym mialam wkreta ze musze wykonac rozne misje, bo jestem wybrancem Boga i to bylo np policzenie 9 samochodow przed spaniem oj moglabym jeszcze duzo duzo takich wymieniac, cudowny okres

Gość kotka74-81
ja mialam mase nawykow ale za duzo pisania i nie chce mi sie powiem o jednym ... mielismy duze poworko z kurami i nie wiocha . Bylo tam 20 kur i ja wszystkie dzielilam jedna dzdzownica ........ przegryzajac ja zebami aby mialy sprawieliwie ......... grrrrrrrrrrrr

Gość paplitos
Szukaliśmy z rodzeństwem w czerwcowe noce świetlików, i oczywiście jak się udało złapać to przynosiliśmy do domu :) Chodziliśmy "na grandę", czyli łupiliśmy sąsiadom słodki groszek, truskawki (te ostatnie po ciemku, bo pole puste i w dzień by zobaczyli), bób, czereśnie... Z bratem nie spałam do rana i o 4-5 wyrywaliśmy się na ryby. W dzień łowiliśmy też, chodziliśmy na raki. Mama nas wysyłała na łąkę po szczaw. Bawiliśmy się w piachu- nawet nie piaskownica, po prostu hałda piachu, podkradaliśmy u sąsiadów jajka kurom i robiliśmy z tego piachu ciasto, "gotowaliśmy" zupę z trawy. Miałam narzeczonego, rozbieraliśmy się i kładliśmy pod kocem u mnie w ogródku, i całowaliśmy. Do niczego więcej nie doszło bo o niczym więcej nie wiedzieliśmy, błogosławiona niewinność... Z rodzeństwem ganiałam po łąkach, mieliśmy swoje "końce świata" (bo gdzieś musiał się kończyć, nie?), jeden nad takim potoczkiem, drugi za drogą sąsiada. Kiedy siedzieliśmy w domu, potrafiliśmy godzinami bawić się klockami, budować całe miasta albo walczyć na miecze z klocków. Robiliśmy sobie okręt albo domek z krzeseł. Do tej pory pamiętam zabawę z kuzynostwem- starsi przyszli na imieniny, a wszystkie dzieci weszły pod stół, zarzuciliśmy na stół kolorowy, pasiasty koc, zgasiliśmy światło i ktoś podświetlał koc latarką od zewnątrz, mówiąc "tu przechodzi lew (przy żółtym)", "a tutaj jest dżungla (przy zielonym)" itd. Wakacje na wsi, jechanie w przyczepie pełnej zboża (ajć, kąpiel po siedzeniu w życie!), kury i kaczki, duży ogród, łąka, stary cmentarz, to po prostu raj na ziemi. Nawet jazdę na krowie zaliczyłam. U jednej z ciotek w wakacje było większe towarzystwo (jakim cudem ktoś siedział z dwójką dzieciaków w małym,. dwupokojowym mieszkaniu w bloku i jeszcze zapraszał cudze na wakacje?). Pod blokiem do późnego wieczora siedziała ekipa, podchody, gra w chowanego, wszelkie możliwe zawody sportowe. Wychodziłam na rower, nie było mnie pół dnia i nikt nie umierał ze strachu. W domu, jak przechodziły letnie burze, mama pozwalała nam wychodzić na bosaka i taplać się w błocie i takich cieplutkich kałużach. Z najwcześniejszego dzieciństwa pamiętam jak maniacko robiłam sobie rękawiczki z błota, przychodziłam do domu, mama mnie myła, znowu leciałam do kałuży i tak w koło macieju... Większość to piękne wspomnienia, ale muszę przyznać że sama jako matka nie chciałabym żeby synu robił połowę z tego co ja, bo to bywało głupie i niebezpieczne.

Gość Aggy_Ann
Obrzucanie się piaskiem, gdzie po części dostawałam w oko, w buzi pełno, a normą było znajdowanie go później w majciochach :P Dzieciaki sąsiadów to nawet świecie przekonane były, że jedzenie piasku jest zdrowe, bo przeczyszcza:D Jedzenie śniegu. Po burzy zawsze wyciagałam kalosze i biegałam po kałużach. Chodziłam na tzw."górki" :D gdzie skakaliśmy i w ogóle, zakopywaliśmy się w piasku. Bawiłam się z siostrą w domek, tzn. w krzakach bzu np robiłyśmy sobie swoje domki, Rodzice naprawdę byli bardzo wyrozumiali, bo mieli przez to strasznie zagracone podwórko :D jak gdzies znalazlysmy lyzke czy cos, to zawsze zabierałyśmy do tego domku:) a jakie szcześliwe byłyśmy jak mama dała nam przeterminowany proszek do pieczenia :D i "piekłyśmy" :D do dziś dzień pamietam zapach tych specyfików :P i w sklep się bawiłyśmy, znaczy w kwiaciarnie, gdzie zbierało się przeróżności z pól i łąk :D Robienie tzw.kaszanki czy kiełbaski na trzepaku :D Tzn wieszanie się w róznych pozach :D Raz siostra chciała zrobić mi "przewrót" czy coś, złapała mnie za ręce i chciała między nogami mnie jakoś, nie wiem jak to wytłumaczyć :P i wyszło jakoś niefortunnie, ze nie udało jej się, uderzyłam strasznie mocno głową w podłogę, zasnęłam/zemdlałam, po czasie obudziłam się na łóżku, z gorączką, bólem głowy i nie wiedziałam co się stało. Ale i tak fajnie było :D Tata nam zbudował domek na drzewie :D z desek i w ogóle, miałyśmy tam ławeczki i stolik,wszyscy nam zazdrościli, a ja bałam się tam wchodzić, wejść weszłam, ale już z zejściem było gorzej :D chuśtawki z opony :D albo ze sznurka i deseczki w lesie :D Rowerem to jeździłam wszędzie, przy schodach do domu zostawiałam,wychodziłam i znów na rower, nawet za mamą, jak szła wywiesić pranie na linkę :) Całe mnóstwo tak opowiadac i opowiadać by można Ahh cudownie było:))

Gość Aggy_Ann
A takim najdziwniejszym zajęciem, bardzo lubianym przez nas, było też przeskakiwanie przez rowy pełne wody :P Jedzenie "chlebka", takich roślinek malutkich, nie wiem czy kojarzycie, nazwy nie znam... Siostra to chleb z gliny piekła :D

Gość Aggy_Ann
Ja nie umiałam, więc moim chlebem były liście :D chodziłam na "zakupy", robiłam karteczkę co miałam kupić: żółty piasek, czarny piasek, szlaka, wapno, herbatą były suche kwiatki z pola :D :D :D mama użyczała mi warzyw z ogródka :)

Gość Dont kraj
mialam taki czerwony berecik i bardzo go lubilam do momentu gdy brat przyniosl w nim konskie paczki:O kiedys w drodze do szkoly nioslam butelki do sklepu zeby sprzedac, a w drodze powrotnej w tej torbie przynioslam do domu pieska:D jak mielismy w domu malego szczeniaczka to z bratem wyrywalismy sobie tego pieska bo kazde z nas chcialo sie z nim bawic i w pewnym momencie szczeniaczek zakupkal nam cala sciane, ze strachu:P gralismy w hokeja na stawach, ile razy bylismy mokrzy bo lod przy brzegach byl kruchy:P jedlismy chlebek tez oczywiscie:) robilismy wybuchy z karbidu, skakalismy przez rowy. smarowalam sobie rece mydlem do momentu az wyschlo na dloniach a potem pokazywalam kolezankom czarodziejskie sztuczki jak to z suchych rak po zamoczeniu ich w rowie robila sie piana:P

Gość Dont kraj
zima zjezdzalismy na workach po nawozie wypelnionych sloma, po gorkach. robilismy skocznie narciarska, jak zepchnieto snieg z ulicy na bok to robilsmy z nigo wielka gore i polewalismy woda z wiaderek zeby bylo twaro, a potem zjezdzalismy z tej gory, wlasnie tak zlamalam sobie nos:D

Gość Aggy_Ann
Ja, gdy nikt nie widział, chowałam się za łózkiem i smarowałam ręce klejem w sztyfcie:D po czym później zasychął i fajnie odchodził :D byłam od teggo uzależniona, z nie mogłam tego robić, bo klej nie był mój, zawsze podkradałam od siostry :D

Gość Dont kraj
no i oczywiscie budowalismy igloo i bawilismy sie w wojne na sniezki:P

Gość naba na
ja też jadłam ten "chlebek" o którym ktos pisał.oczwiscie chowanego,gonito-tak to nazywalismy:p robilismy pączki z błota.tez bawilismy sie w kwiaciarnie,mielismy rożne trawy,i ilście.Pamiętam ja kiedys bawilismy się w chowanego i schowalam się pod starą nysę mojego taty,ktos mnie znalazł,wychodzę i czuje,że mam całą mokrą głowe-okazało sie że rozcięłam sobie głowę od czegos z tego samochodu.Pamietam łazienka cała we krwi,mama była przerażona:D Pamietam też,jak z kolezankami robiłysmy czarną mszę,ukradłam rodzicom wino,pozniej na podwórku rozcinałysmy sobie palce i krew kapałysmy do tego wina i to piłysmy:D

Gość Dont kraj
domki robilismy na takich starych wierzbach scietych na czubku, albo w sprochnialych pniach drzew.ile tam bylo robactwa, pajakow...brr.:P

Gość Aggy_Ann
Worki z sianem, Igloo, śnieżki - TAAAAAAAAAAAAK Ile to wspomnień :D Aż papa mi się uśmiecha na samą myśl :):)

Gość ViolinGirl
Ja pamiętam jak byłam mała to u koleżanki która miała dom jednorodzinno to bawiłyśmy się w agentki, śledziliśmy jej babcie, chowałyśmy się przed nią haha, albo bawiłyśmy się w poszukiwaczy skarbów ,zakopywałyśmy jakąś zabawkę w ogródku i pózniej któraś z nas musiała to odnależć, przebierałyśmy się za różne gwiazdy i udawałyśmy je,haha to były czasy...a tak pozatym to zabawa w rodzinę,szkołe na podwórku,zabawa w króla,podchody oj i mnóstwo tego było...beztroskie życie

Gość Dont kraj
aha...no i zabawa z portfelem na zylce. chowalismy sie w krzakach, na droge rzucalismy stary portfel na zylce i jak ktos sie po niego schylil to ciagnelismy za zylke:P albo noca ubieralismy sie w stare biale przescieradla i udawalismy duchy na drodze. kolega kiedys zrobil kukle i powiesil ja na przydroznym drzewie i samochody noca zatrzymywaly sie bo kierowcy mysleli ze to wisielec.

Gość Dont kraj
kiedys tez zalozylam ciotki sukienke z komunii i jezdzilam w niej na rowerku do momentu az sukienka zaplatala sie w lancuch i wyrznelam w rowie:)

Gość Aggy_Ann
Hahahah :D:D:D:D:D

Gość Dont kraj
brat z kolegami dmuchal zaby przez slomke i puszczal je nastawie.:( biedne zabki:O

Gość ViolinGirl
Kiedyś chciałam pomóc takiemu chłopczykowi bo utknął mu taki samolot zdalnie sterowany na drzewie, oj bylam bardzo pomocna...potrząsnęłam tym drzewem za gałąź patrze,nic...i tak drugi raz ruszyłam,patrze i samolot wylądował na moim czole! To bolało, wrzasnęłam chyba na całe podwórko, leciała mi krew z głowy , pózniej mój tata przybiegł i zabrał mnie do domu haha...do dzisiaj to pamiętam :d ale dobrze że w oko nie dostałam!

Gość uuup yeeeah
jw

Ja piłam atrament, jadłam klej, surowe drożdże nagminnie :) Bawiliśmy się w mamo mamo ile kroków do ciebie, w kolory, w krowę, w dom, w szkołę w ganianego w kucanego ojj tyle tego było, w klasy w podchody :) jedliśmy owoce z drzewa pod blokiem sliwki czasem niedojrzałe nawet gruszki. Zabawa w skle w piaskownicy zupki piaskowe ktore zdarząło się jeść bo takie to dobre było. no i oczywiscie kocyk lalki i w słoneczku zabawa.

Aaaa i jeszcze grałyśmy w gumę czasem jak nas wciągło to od rana do nocy :) nie wiem skad siłę na to miałyśmy. zdarzało się że i chłopacy z nami grali nawet w tzw trójkąta albo w myszkę miki tak to sie chyba nazywało, na basen również chodizlismy całą bandą :)