Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małe rude i wredne

Jaki macie system kar i nagród? Bo dziś widziałam ciekawą sytuację...

Polecane posty

Gość milena_
Dodam jeczcze, że dla mojego dziecka największą frajdą jest jazda konna. I ona wie, że jeśli z premedytacja nawali, to ta przyjemność na pewnie czas - zostanie odebrana. Nie naciskam na super porządek w jej pokoju, ale ksążki, ubrania, płyty itd. mają być ma swoim miejscu. Nie nalegam też na 5-tki z matematyki, niech ma i 3-jki. Wiem, że woli przedmioty humanistyczne i tam ma świetne wyniki.

Gość 5rrwew
moje dzieic tez nienawidzą po sobie sprzatac i rowniez wiem ze z nerwow zrobią to na odpierodol, wiec wole zanich to zrobic

Gość Mamuśka007
Qawert - jak nie nauczysz dziecka, że w życiu robi się też rzeczy, których się nie lubi, to potem całe życie będzie mu się to odbijać.

Gość mama na etacie
Mam wrazenie ze wiekszosc z was piszac dziecko ma na mysli kilkulatka a wiecie ze te kilkulatki urosna i nie nauczone zadnych zasad beda leniwymi nastolatkami a potem doroslymi ludzmi...mam samych synow najstarszy ma 14 lat potrafi zrobic w domu bardzo duzo i nie dlatego ze go zmuszam on wie ze ubikacje sie myje ze podloge sie odkurza a kurz na sprzecie elektronicznym tez trzeba wytrzec.Dba o swoj pokoj i goni mlodszego do pomocy kazdy ma swoje obowiazki i wykonuje je sumiennie oczywiscie w miare ich mozliwosci wiekowych.Od poczatku byl uczony(nie zmuszany) do tego zeby sprzatac zabawki po sobie i jakos tak weszlo mu to w nawyk ,ja nie krzycze ja prosze zeby szanowali moja prace w domu bo samo sie nie robi ja jestem ich matka oczywiscie ale chce ich wychowac na ogarnietych dobrze wychowanych facetow a nie nieudolnuch maminsynkow ktorzy praca fizyczna w domu sie nigdy nie sklali ...potem czytam topki o synkach ktorzy wam zonom nie pomagaja w domu coz najwyrazniej mama nie nauczyla tlumaczac ze to ona matka musi po nich sprzatac....

Gość 547899k-
Dając dziecku obowiązki - nie robicie mu krzywdy! Uczycie je systematyczności, obowiązkowości - to zalety. Niektóre matki dziwnie pojmują wychowanie dzieci:-0

Gość 547899k-
A potem taki rozpuszczony bachorek idzie to przedszkola i przeżywa szok bo podła przedszkolanka każe sprzątać zabawki:-0 I rodzic jej tez zszokowany, że pani wymaga, a przecież wiadomo, że "niuniek" nie lubi sprzątać!

Gość Mamuśka007
Niestety takich rodziców jest coraz więcej :(

Gość qawret
mimo tego to co napisal toksyczna to czesto jest nieracjonalne i to sie nie sprawdza.A to ze dziecko z nami mieszka to nasz obowizaek gpo utzrumywac a nie wypominac mu typu korzystaj to dbaj.Tak nie powinno byc

Gość milena_
Ale co wypominać? Bo nie rozumiem. Ja swojemu dziecku nic nie wypominam. Ja i mąż cięzko pracujemy na to, by mała miała wszystko czego potrzebuje ( w granicach rozsądku), poszła na dobre studia itd. Obowiązki to część wychowania. Po prostu.

Gość qawret
wypominac mu fakt ze mieszka z nami i korzysta z czegos, to jest wypominanie glupie

Gość koleszka
jakie znowu wypominanie? to mezowi tez wypominasz jak mu kazesz odkurzyc czy umyc po obiedzie? u nas służącej w domu nie ma a w krasnoludki nie wierze i od początku w zartach tak mówimy do dzieci.ja i mązpracujemy, jedzenie dzieci dostają, ubrania, buty, ksiązki itp.i to są rzeczy które ja dziecku jako rodzic musze zapewnic, a porządek, i szacunek to ja od dziecka wymagam.i w moim otoczeniu wychowanie to norma, a nie wykorzystywanie dzieci:)

Gość normalnie w szoku jestem jakie
niektore z was maja podejscie do dziecka! Czego wy ja/go nauczycie? NICZEGO! Mam w domu dwojke, miedzy innymi 3 latka i on juz wie, ze po sobie wynosi sie kubeczek, talarzyk, ze pod koneic dnia przed pojscie do mycia sprzata sie zabawki, ze rozsypane chrupki sie zbiera, a rozlana wode wyciera sciereczka! Kiedys byla sytuacja taka, ze rozsypal chrupki i nie chcial ich pozbierac, wiec nie pozwolilam mu sie bawic do momentu, az te chrupki pozbiera! Bylo krzyku, wrzasku z pol godziny, ale najwazniejsza konsekwencja i co? W koncu pozbieral chrupki, dalismy sobie buziaka i poszedl sie bawic. Najgorsze jest to, ze dzieci sa wychowywane niekonsekwentnie, bo matkom, nie wiem, brakuje sily czy traktuja wlasne dziecko jakby cale zycie bylo noworodkiem :o Co do systemu kar i nagrod. Ja mojego syna generalnie bardzo czesto chwale (corke tez, ale ona malenka jeszcze, wiec i tak z tego nic nie rozumie ;) ), mowie, ze jestem z niego dumna, bo jest samodzielny, posluszny, jak cos zrobi itd., ale czasem i ma kary np. stanie w kacie lub siedzenie na schodach w holu. I te kary u nas skutkuja. Nie stosuje ich czesto, bo nie musze, ale czasem jak ma mnie w nosie kiedy do niego mowie po raz 10-ty to miarka sie przebiera i jest kat. Wtedy musi przeprosic. Zawsze, ale to zawsze tlumacze mu dokladnie, ale krotko i zwiezle o co mi chodzi i nigdy ot takl sobie go nie kaze. On zawsze wie o co, bo pytajac sie dokladnie odpowiad mowiac, ze juz tak nie zrobi (jak mu zlosc i placz przejda)

Gość takie ....
placic nie place ale czetso cos kupuje w sklepie jako nagrode.Kar nie daje

kary to gdy upomnienia i prosby nie skutkują a nagrody za coś niecodziennego,lecz takze nagrodą jest pochwala i moja duma w oczach gdy dziecko je moze dostrzec, tez traktuje to jako nagrode,

Gość pytanie o te kary - jak kazeci
e siedziec na shcodach czy isc do kata - a co jesli dziecko odmawia tego?

Gość ani to ani to,,
ani nie karce ani nie nagradzam

Rozbawiły mnie słowa Toksycznej: "I co najistotniejsze,obowiązek w domu nie powinien byc odbierany jako przymus, i kalkulowany co z tego bede mieć jak umyje naczynia, otóz nie, wtedy powinno dziecko miec satysfakcje i zadowolenie w samego siebie że pomaga i bierze aktywny udzial w życiu rodziny" Sprawia wam satysfakcję prasowanie czy odkurzanie? Mnie nie, wolałabym w tym czasie poczytać książkę. Jakoś trudno mi uwierzyć, ze dzieci są zadowolone, ze mogą pozmywać. Owszem, dzieci, szczególnie młodsze, często "pomagają", ale na zasadzie zabawy a nie przymusu. Rozwieszaja pranie, bo im to sprawia przyjemność, jak im się znudzi, to porzucają to zajęcie. A co do niejedzenia kolacji jako kary, to dla mojego syna byłoby to największą nagrodą. :D

jak tu czytam niektore mamy- ze moje dziecko nie lubi sprzatac wiec go nie bede zmuszac taaa- tylko tak dalej- to wyrosnie z nich leniwy nastolatek- i chceci na porzadki mu raczej nie przybedzie ja swojego malucha juz od dawna ucze ze ma po sobie sprzatac- i zabawki jak sie skonczy bawic ma odlozyc na miejsce, papierki do kosza, jak rozleje- scierka i sprzata oczywiscie sa dni ze nie ma ochoty tego robic- ale z odpowiednia motywacja i zacheta to robi a jak jest niegrzeczny- to do kata- albo zakaz zabawy ulubiona zabawkja tudziez ogladania bajek jak na razie idzie niezle ;)

Gość normalnie w szoku jestem jaki
pytanie o te kary - jak kazeci "e siedziec na shcodach czy isc do kata - a co jesli dziecko odmawia tego?" Jak to odmawia? Kara to kara i ma siedziec albo na schodach albo w kacie i nie ma nic do gadania. Moj na poczatku uciekal czy z tych schodow czy tez z kata, ale ja go lapala, zadzalam krotko, ale dosadnie tlumaczac, ze to kara i za co. On potrafil tak uciekac 50 razy, a ja go lapac 50 razy :) Nie ma zmiluj sie. To ja jestem rodzicem i to on ma sie mnie sluchac, a nie ja jego. I to wcale nie jest tak, ze moj syn jest sterrozyowany, bo jest naprawde otwartym i madrym chlopcem, nigdy nie dostal klapsa i nie dostanie, ale on musi wiedziec, ze mamy sie slucha i, ze nie wolno robic wszystkiego co sie chce.

Gość a co to jest kolorado?
j.w. Nie każy mieszka u ciebie w mieście i kuma co to jest

Gość a co to jest kolorado?
j.w. nie każdy mieszka w twoim mieście i kuma co to jest

mój 8 latek zaczyna pokazywać rogi bo robi sie dorosły:p są drobne nagrody ale i kary wczesne pójście spać zakaz telewizji komputera kolegów podwórka.... czasem nawet trzepnę bo zdarza mu sie zapomniec z kim rozmawia:( ogólnie widzę że trzeba twardym być i konsekwentnym... pokoju jego nie tykam... jak posprząta tak ma.... raz w tyg sprawdzam palcem po szafkach i poprawia do upadłego:P ale kasa za dobre zachowanie i głodzenie za złe to chyba kiepski pomysł...

Gość oj duzo tego było
co to jest kolorado-autorka mozliwe ,że jest z pruszkowa.Tam jest taka pizzeria.

"messol " oczywiscie masz racje w tym co piszesz.Chodziło mi głownie fakt ten, iz dziecko nie może swoje obowiązki postrzegać przez pryzmat taki kalkulacyjny typu np "aha, jak umyje naczynia to wtedy dostane 5 zł, lub bede mógł dzisiaj calą noc grać na kompie w zamian za to że umylem naczynia po sobie", tak nie moze być.Obowiązek to jest obowiązek i za to nie powinny być nagordy w postaci rzeczowej,ale dobre slowo rodzica, lub pochwała i błysk w oczach matki nie zaszkodzi i mile wskazany tak mi sie wydaje.Docenienie pomocy w postaci gestu i dobrego słowa.Rozumiesz już??

qawret!!! jesli dziecko od najmłodszych lat dostrzegło, że twoje słowa mozna w tyłek sobie wsadzic a ty nie zrobilas nic prawidlowego w tym kierunku to teraz masz takie dylemaciki, i to na własne życzenie

Gość no dokladnie tak
ja popieram .Nagroda jedynie taka ze dobre slowo, a nie jakies zabawki

Gość bvvcvc
moja jest malutka ale wolalabym czesciej nagradzac niz karac

Gość rtrttrrt
nie mam dzieci ale trzeba karac i nagradzac

Gość azda
Nauka sprzątania po sobie (nie po rodzicach!) na miarę swoich możliwości to bardzo wazna rzecz. Ja mam dwoch synów, narazie kilkulatków, ale już myślę o tym, że za jakiś czas stworzę "dyżury domowe" z konkretnymi czynnościami do podziału - jedna jestem kobieta w domu i za karę się nie urodziłam - sprzątać mają wszyscy! Chłopcy chętnie pomagają przy gotowaniu więc i tu widzę ich wkład - choćby sniedanie w niedziele dla wszystkich... a co do kar i nagród: nagrody to głównie chwalenie i wspolne robie rzeczy ulubionych - wynikają naturalnie - dzieci są ok to ja tez sie staram zapewnic im jak najlepsza rozrywkę. I równie naturalnie przychodzi karanie - po prostu atmosfera gęstnieje, nie bawię się z nimi, jestem nadąsana, nie odzywam się - im się robi głupio, czują się nieswojo (oj mama zła, trzeba przeprosić i poprawić) i w koncu sami się "resetują" i poprawiają swoje zachowanie.

tak, nie wymagać od dzieci by sprzątały... a później wyrastają tacy niedołężni, tak jak tu ostatnio dziewczyna o swoim szwagrze pisała - że torebki po herbacie na blacie zostawia, bo do kosza trzeba się AŻ tylko schylić.