Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamisiu

co potrafią wasze 2-letnie pociechy?

Polecane posty

Gość mamisiu

jw

a co dokładnie mamy pisać? jakies propozycje?

no własnie, bo robią różne rzeczy od wpsinaczki po drabinkach poprzez śpiew, każde coś innego

Gość szaaaloma
moja potrafi recytować "Pana Tadeusza" 🖐️

Gość lopae
wskakuje na pierwszy lepszy stół i wali obertasa

Gość mamisiu
znalazlam liste co powinno umieć 2-letnie dziecko. powinien chodzić, biegać - może być jeszcze niezdarnie; naśladować dorosłych np. sprzątanie; mowić o sobie w 3 osobie; rozpoznawać znajome twarze na zdjęciach; używać łyżeczki i trafiac nią do buzi; myć ręce, próbować je wycierać; starać się pomagać w prostych czynnościach np przynieść śmietniczkę jak mama zamiata; pić z kubka; bawić się "na niby"; rozbierać się (tzn. zdejmowac jakąś część garderroby); bazgrać na kartce spontanicznie; ukladać wieżę z 4 klocków (ale nie z takich łączonych typu Lego tylko z takich jak drewniane; chwyt pensetowy od ok 18 m-ca; umie wydobyć kamyk z butelki (a najpierw go tam wrzucić - forma wydobycia dowolna); umie ok 20 słów oprócz mama, tata; wskazuje części ciała; nazywa prosty obrazek; spełnia proste polecenia; kopie piłkę; rzuca piłkę; próbuje podskoczyć; wchodzi po schodach krokiem przestawnym (może być za rękę)

Gość camerun
każdego dnia w samo południe otwiera okno i z wielkim zapałem odgrywa hejnał mariacki wzbudzając niebywały zachwyt wsród przechodniów :classic_cool:

Gość Van Zann
odwiedza często pobliską zajezdnię autobusową i prosi do tańca kierowców i mechaników :classic_cool:

Gość mamisiu
i moja corka np nie mowi o sobie w 3 os. nie potrafi jeszcze podskakiwac

mój się potrafi wspiąć po rączkach szuflad na blat kuchenny :P tylko nie wiem czy o to chodzi?

Gość Connie....
to niech zacznie :D

ale jaja no i tak jak dziecko czegoś z tej listy nie potrafi to co? ja np. nie wiem czy kamyk z butelki by wyłowił he he, wrzucić to tak, bo wrzuca wszystko w najmniejsze dziury, ale czy wyłowić? matko

mój podskakuje, i to az za bardzo, aż na pupę ląduje

Gość fsfsfsfsf
moja 20 miesiecy z tych rzeczy nie potrafi mówic w trzeciej osobie. własnie skacze na trampolinie.

Gość Moja Córka kończy w czerwcu 2L
powinien chodzić, O DZIWO CHODZI ;) biegać - może być jeszcze niezdarnie; BIEGA naśladować dorosłych np. sprzątanie; NASLADUJE mowić o sobie w 3 osobie; JESZCZE MÓWI POJEDYŃCZE SŁOWA rozpoznawać znajome twarze na zdjęciach; ROZPOZNAJE używać łyżeczki i trafiac nią do buzi; POTRAFI myć ręce, próbować je wycierać; UMIE starać się pomagać w prostych czynnościach np przynieść śmietniczkę jak mama zamiata; UMIE pić z kubka; UMIE bawić się "na niby"; UMIE rozbierać się (tzn. zdejmowac jakąś część garderroby); UMIE bazgrać na kartce spontanicznie; UMIE ukladać wieżę z 4 klocków (ale nie z takich łączonych typu Lego tylko z takich jak drewniane; NIE SPRAWDZAŁAM chwyt pensetowy od ok 18 m-ca; ?? CO TO ZNACZY? umie wydobyć kamyk z butelki (a najpierw go tam wrzucić - forma wydobycia dowolna); UMIE OJ UMIE umie ok 20 słów oprócz mama, tata; NIECH SIE ZASTANOWIE: BABA, DZIADZIA, WUJA, CIOCIA, TAM, WIECEJ JAK 20 TO NIE UZBIERAM. wskazuje części ciała; WSKAZUJE nazywa prosty obrazek; NIE NAZYWA spełnia proste polecenia; SPEŁNIA kopie piłkę; KOPIE rzuca piłkę; RZUCA próbuje podskoczyć; UMIE SKAKAĆ wchodzi po schodach krokiem przestawnym (może być za rękę) WCHODZI ;)

Gość zaraz avent doleci
i zacznie wypisywac geniusza wyczyny, prechwalając sie jaki on ponadprogramowy :o

mój większość tych rzeczy z listy potrafi, ale ja nie patrzę na żadne listy i nie porównuję, widzę że jest zdrowy i się dobrze rozwija i to jest najważniejsze. A jakieś kamyki do butelki, odmiana w 3 osobie - eee tamm

no daj spokój, listy a co ze sprawami spoza listy? nie umieszczone na niej? he he robi wiele innych lepszych rzeczy niż na liście, oj robi

Gość w lipcu skonczy 2 lata i.
1. chodzi. 2. biega 3.nasladuje 4. mowi, mowi o sobie tez "ja" , mowi wszystko, powtarza wszystko, sklada proste 2-3 lub 4wyrazowe zdania. 5.rozpoznaje 6.potrafi 6.potrafi 7.potrafi 8.potrafi 9.potrafi 10.potrafi 11.potrafi 12.potrafi 13.potrafi 14.potrafi 15.wszytskie jakie tylko uslyszy w danej chwili lub slyszala wczesniej. 16. wskazuje 17.nazywa 18.spelnia. 19. kopie 20,rzuca. 21. skacze od dluzszego czasu. 22. na wszelkie mozliwe schodzy wchodzi sama tak jak dorosly. ma 22 miesiace.

Moja corka z tej listy wszystko potrafi tylko malo mowi bardzo malo tylko mama tata wyraznie reszte po swojemu...

Gość TakaSobieMama:)
Zastanawia mnie to "mowić o sobie w 3 osobie" ... to znaczy jak ? "Piortus idzie na spacer" ??? Jak na moj gust to powinno sie mowic o sobie w 1 osobie ;)... ale moze tepa jestem ;) ...?

TakaSobieMama:) mój właśnie tak mówi od niedawna jak napisałaś typu: nie luszaj to są zabawki Piotrusia, Piotruś będzie jeździł na "lowelku" :) śmieszne to jest

no mój tak od dawna adaś to, adaś tamto, ale mój ma 27 miesięcy, wiec juz zgodnie z lista musi to umieć he he

mój potrafił mi zrobić już picassa na ścianie, liczy się to? :D

kobrietta, to ponadprogramowa umiejętność, ale liczy się jak najbardziej

Gość hbvbvhbdvubad
A mój syn potrafi wyrecytować inwokację Adama Mickiewicza, mnożyć i dzilić w słupkach, robić salto i gada 13 zgłoskowcem:O

Gość a myślę sobie ze
dziecko może tak mówić w ieku 2 lat, za to wieku 3 lat powinno już mówić w pierwszej osobie np. ja chcę, to moja zabawka itd. A jak któreś dziecko mówi w pierwszej osobie wcześniej to jest jak najbardziej dobrze, bo to znaczy że już rozumie siebie i pojmuje prawidłowo tak jak dorosły. Córka koleżanki ma 2 latka i już mówi właśnie w pierwszej osobie, a moja 2,5 latka nadal w trzeciej. Każdy się uczy w swoim tempie.