Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kopertowkaa

kiedy koperta dla księdza?

Polecane posty

a po drugie przecież kosćiół nie sprząta ksiadz tylko parafianie, ubiór koscioła to albo dekoratorka albo tak jak w naszym przypadku my sami" no widzisz a w mojej parafii sprzątają siostry zakonne i ubierają kościół tez siostry za co krzyczą sobie 300 zł od pary ( o zgrozo)

Autorko - kiedykolwiek nie wreczysz to nie ma znaczenia;-))) zasady dobrego wychowania eliminuja dawanie pieniedzy w ogole, natomiast chciwosc tych niektirych intytucji i nietyczny (bo nieopodatkowany dochod) styl tak dalece wrosl w swiadomosc co mniej rezolutnych oosb - ze wszedl do kanonu zachowan normalnych, a nawet podlegajacych pod tzw. dobre wychowanie;-)))) ad ksiezy ktorzy przyjmuja takie "datki" - to im jest rybka kiedy - mozesz i w trakcie ceremonii wsadzil im za kolnierz - dla nich tylko wazne jest ile;-))) polecam koscioly na warszawskij starowce - tam kiedys przeprowadzono dosc zabawny eksperyment z lokalnymi "dobrodziejami" w roli glownej;-)))

eksperyment na pazeronosc;-)) czyli zakup "sakramentow" oraz innych "cudow" w postaci bardzo grubej koperty - udalo sie przepchnac bardzo wiele (oczywsicie rzeczy nie bedacych oficjalnie zgodnych z ta ich cala deklarowana filozofia czy cos) m.in udzielnie slubu koscielnego - osobie ktora juz miala wczesniej taki (i nie miala tego zacalego rozwodu koscielnego;-)) i wiele, wile innych rzeczy - w wieksozsci przypadkow (nie we wszystkich) sprawe zalatwiala grubosc koperty - czasami sutannicy mowili ze czego s nie zrobia "bo nie moga' ale podwojenie stawki zwykle pozwalala im "przemyslec sprawe";-)))

No to u mnie jest tak - osobno "płaci się" księdzu, chyba przy spisywaniu protokołu za zapowiedzi, a przed ślubem za mszę, ale chyba nie ma żadnego cennika, osobno kościelnemu, który łaskawie udostępnia kościół, ustawia klęczniki i świeczniki i rozwija dywan, teoretycznie to on odpowiada za posprzątanie, można również u niego załatwić kwiaty itd., bo tym zajmuje się jego córka, jak nie to trzeba z nim ustalić, że będzie dekorator/ka, co i tak nie zwolni nikogo z chociaż drobnej opłaty, bo on też odpowiada za zorganizowanie służby liturgicznej (może równie dobrze, nie wpuścić dekoratora/ki, co się parę razy zdarzyło), a osobno organiście - tu już jest dowolność, co do wyboru.

HAHAHAH no to nieźle ... ale bez eksperymentów w całej Polsce tak sie dzieje to nie nowość

"suszonaroza No to u mnie jest tak - osobno "płaci się" księdzu, chyba przy spisywaniu protokołu za zapowiedzi, a przed ślubem za mszę, ale chyba nie ma żadnego cennika, osobno kościelnemu(...)" hahah;-))) to widze ze kosciol uprawia niezly outsourcing;-))) na subcontractorow bierze sobie ludzie ktorzy rozniez w powazaniu maja prawo i podatki, co nie?:)))) bo chyba ci "koscielni pomagierzy" nie wystawiaja faktury, hm?:-)

W mojej parafii chyba zawsze tak było :P Na szczęście narzeczony ma tam dobre układy i już kościelnemu dobitnie powiedział, że będziemy mieli dekoratorkę, więc jego córka nie zarobi :P Poza tym, podobno formalnie, kościelny powinien mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą, a wiadomo, że nie ma, bo po co, więc raczej żadnych faktur nie wystawi :P Jakby co, to wiemy też gdzie są klucze od kościoła :D

Regres - byc moze;-)) nie sledze calej tej nielegalnej dzialalnosci o charakterze przetsepczym;-))) smieszy mnie tylko ze na to narzekaja ludzie ktorzy sami nieetycznie postepuja wspouetrajac szara sterfe;-))uwazam, ze sami sie prosza o bycie zrobienia "w konia" prze sutannikow - tak np. jak suszonaroza ktora pozornie sie "cieszy" a i tak sie podklada - placac komus za cos co mu sie nawet nie nalezy;-)))

ROR - a kto Ci powiedział, że ja zapłacę za coś komu coś się nie należy? I przecież nie narzekam, przedstawiłam tylko sytuację, jak wygląda.

Gość gość
Na zapowiedzi dalismy 100 zlotych i niewiem ile mam dac ksiedzu organiscie 200zl nie pprzelewa nam sie wesela nie ma skromne przyjecie mamy z okazji slubu i roczku synka. W sobote jest slub a w niedziele mamy zamowiona msze za naszego synka z okazji urodzin.wsparcia finansowego niemamy ksiadz zna syt ze jestesmy na dorobku ize na pomoc finansowa rodzicow niemamy co liczyc wiec ile powinnismy jeszcze dac