Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

d膮br贸wka

Przyjaci贸艂ki

Polecane posty

Moja kuzynka co ma m臋偶a Anglika od urodzenia m贸wi do dziewczynek po Polsku i posy艂a je teraz do polskiej szko艂y opr贸cz angielskiej ale oni mieszkaj膮 w Londynie to maj膮 takie mozliwo艣ci. Du偶o im czyta polskich ksi膮偶ek (sama teraz im od艂o偶y艂am kilka pozycji, z kt贸rych ju偶 moje dzieci wyros艂y) i kupuje polskie bajki na dvd itp. - ale i tak ze wzgl臋du, 偶e mieszkaj膮 w UK i na co dzie艅 ma艂e maj膮 kontakt w wi臋kszo艣ci z tym j臋zykiem to m贸wi膮 po angielsku. Jak przyje偶d偶aj膮 do PL do wszystko rozumiej膮 ale kilku dni potrzeba, aby zacz臋艂y po naszemu m贸wi膰. W Australii w 偶yciu bym nie chcia艂a mieszka膰: wsz臋dzie daleko, mn贸stwo robali w tym te paj膮czki ma艂e co jak dziabn膮 to p贸艂 godziny i powi臋kszasz grono anio艂k贸w no i rekiny. M贸j kuzyn co tam 偶yje wola艂by mieszka膰 gdzie indziej no ale na razie ze wzgl. na 偶on臋 musz膮 tam pozosta膰. C贸rka cz臋sto m贸wi o karierze lekarskiej - nawet ostatnio m贸wi艂a o kardiologii. Ona by si臋 nadawa艂a, bo uwielbia wszelkie rany, operacje i takie tam (tak jak m贸j m膮偶 zreszt膮) a lekarz w rodzinie by si臋 przyda艂 no ale jak pisa艂am pomys艂贸w na razie sto na minut臋 ale nic sprecyzowanego. gra偶ko - kurcze do艂uj膮ce. Mamy tak samo - bardzo trudno co艣 zrzuci膰 ale nabra膰 to raz dwa. Ja dzisiaj odda艂am 5 fiolek krwi do badania 艂膮cznie z hormonami, mocz i czekam na wyniki bo ju偶 te偶 mnie to zastanawia.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
No wlasnie Dabrowko dolujace. Kurcze dobrze ze robisz te badania, ja wam pisalam jakie ma podejscie moj lekarz , a najlepsze ze to endokrynolog, skoro te babskie hormony mam w normie a po operacji tarczycy tsh tez w normie na sztucznych hormonach to chyba powinnam cos zbadac jeszcze ale rece mi na niego opadaja. A tobie jakie konkretnie badania Dabrowko zlecono?? Moj mlodszy tez ustalentowany jest plastycznie, ale kardiologia czy wogole medycyna to napewno bylyby super studia. Ja zaluje ze kiedys nie poszlam na farmacje. Mon, mocno sie zdziwilam ze twoj syn nie mowi po polsku, bylam jakos przekonana ze to naturalne, tak te jest u mojej kumpeli , ktora mieszka w Niemczech, jej corka co prawda zna lepiej niemiecki. A twoj syn w Angli juz sie urodzil?

Udost臋pnij ten post

gra偶ko - syn Mon m贸wi po polsku ale nie pisze i nie czyta a wyjecha艂 tam maj膮c 6 lat - co艣 ci si臋 popl膮ta艂o :) Dok艂adnie nie wiem jakie szczeg贸艂owe badania z krwi dosta艂am, bo ich nie widzia艂am (wszystko idzie komputerowo przez system). Jak wspomnia艂am przy wypisywaniu o hormonach to powiedzia艂a, 偶e ok zapisze mi takie badania - mysl臋, 偶e to te og贸lne tsh i mo偶e co艣 jeszcze. W ka偶dym razie co艣 藕le mi si臋 wbi艂a z ig艂膮, bo mnie ca艂a r臋ka boli na tam gdzie by艂o uk艂ucie mam siniaka.

Udost臋pnij ten post

ooo, to niezle mi sie popitolilo z synem Mon:P a kiedy bedziesz miala Dabrowko wyniki badan? musiala ci zle pobierac krew, ja mam slabo widoczne zyly ale wszystko zalezy od pielegniarki u mnie w przychodni jest taka powolna babka i zawsze mam siniaki jak do niej trafie

Udost臋pnij ten post

Wyniki papierowe b臋d膮 jutro ale nie b臋d臋 mia艂a jak podjecha膰 a w systemie, ze b臋d臋 mog艂a przez internet je zobaczyc b臋d膮 chyba w pi膮tek (o ile lekarka je zatwierdzi do pi膮tku do wpisania). Na jutro jakie艣 艣niezyce znowu zapowiadaj膮....sko艅czy si臋 ta zima kiedy艣?

Udost臋pnij ten post

no to ciekawa jestem twoich wynikow a narazie nie wyglada na koniec zimy, jednak dlugoterminowa prognoza wskazuje ze w polowie kwitnia ma sie poprawic http://www.meteoprog.pl/pl/review/Bydgoszcz/#detail http://www.meteoprog.pl/pl/review/Gdansk/#detail zobaczymy co bedzie bo jeszcze niedawno tez mialo byc szybiej cieplo a Mon co tak dlugo spi?? Nie masz problemow Dabrowko ze wstawaniem po swietach? ja jestem wybitnie oklapla a propos braku nieschudni臋cia czytam ze np mogloby to byc PCO , ale ciezko to zdiagnozowac

Udost臋pnij ten post

co roku mam usg dopochwowe to by chyba cos zobaczyli, gdy to by艂o to PCO. Chyba ju偶 w ko艅cu za tydzie艅 si臋 ociepli, bo widziano ju偶 muchy i paj膮ki w domach :) a te wr贸偶膮 cieplejsze dzionki. Ja tam zawsze mam k艂opoty z rannym wstawaniem jak i ca艂a moja rodzina a jeszcze teraz codziennie kto艣 z nas ma jakie艣 g艂upie sny. Wczoraj c贸rka mnie wo艂a艂a, bo jej si臋 sni艂o 偶e sie dusi a dzisiaj syn, ze potowry mu si臋 艣ni膮. M臋偶owi w 艣wieta i mnie te偶 si臋 艣ni艂y jakie艣 g艂upoty.

Udost臋pnij ten post

Czesc Grazko jeszcze jestem ;PP Przekichane masz z ta waga ,ja nie kapuje .A probowalas policzyc ile jesz kalorii ,moze jesz za malo na ten wysilek i dlatego organizm trzyma co moze dla siebie ,przeciez nie ma cudow zeby nie spadalo !! Mysle ze tu moze tkwic problem skoro piszesz ze jesz 5 malych posilkow to moze sa za male .A moze wciesnij jeszcze przekaski ze dwie male aby rozbujac metabolizm,bo cos jest nie tak . Pokrecilo Ci sie z moim mlodym ,ale dabrowka Ci sprostowala wiec ja nie musze .A w domu rozmawiamy po polsku ,ale czasami mlodemu latwiej idzie nam cos przekazac po angielsku ,ale to sa takie krotkie gadki dotyczace danego tematu ,np pracy domowej ,czy czegos na xboxie .A reszta to po "naszemu " ;)) Dabrowko A dlaczego robilas te badania ? tak dla spokoju ducha czy cos Cie niepokoi ?? Jeju na lekarza czy pielegniarke to ja sie nie nadaje ,serio.Ale sa ludzie ktorych to nie przeraza ,i cale szczescie ,bo kto by nam pomagal w takich sytuacjach jak by wszyscy mdleli ?? .Jak widze krew u kogos czy rane to juz mam gumowe kolana i slodko w ustach i czuje ze swiat wiruje a moj zoladek wykonuje przewroty ,oj nie nie .Mialam taka chwile ze 2 lata temu i pomyslalam zeby isc w te slady ,zrobic szkole pielegniarska ,mam juz podstawowe kwalifikacje ktore trzeba zaliczyc tak wiec czesc tego co potrzebne mam ,potem trzeba zrobic szkole pielegniarstwa 3 letnia ,ale ja nie moge bo nie dalabym rady z roznymi krwistymi sytuacjami ,nawet widok zlamanej nogi czy reki wywoluje u mnie takie odruchy .Musieliby mnie z podlogi zeskrobywac za kazdym razem ;)P O nie nie .Zostane przy tym co robie .Nawet teraz zrobilo mi sie slodko na sama mysle ,bleh . A ja wczoraj upieklam beziki kawowe na cukrze trzcinowym .Calkiem smaczne .Rozmrozilam bialka aby upiec pawlowa na wielkanocna niedziele i nie upieklam bo stwierdzilam ze kto to zje .a teraz do nastepnej niedzieli daleko i co tu zrobic .Myslalam o makaronikach ale dalam sobie spokoj ,postawilam na beziki ,moge je pokruszyc do deseru mlodego czy sobie do jogurtu i bedzie super,a moze zrobie tiramisu na weekend i do masy wmieszam kilka pokruszonych bezow albo w szklankach zamienie biszkopty bezikami ,hmmm .I w pudelku kilka dni poleza przeciez .Bialka uratowane a juz myslalam ze je do smieci wyrzuce . Dzis czuje sie juz lzej ,powrot do tego co powinnam jesc jest przyjemnoscia .Dzis na sniadanie powtorka z wczoraj ,mniam . Ide na spacer z sunia za chwile ,jak tylko wypije kawe . U nas slonce az milo ,wiosennie bardzo ,choc zapowiadaja ze bedzie zimny wiatr ,brrr

Udost臋pnij ten post

No dajciez sie wyspac czlowiekowi ,wiecie ze ja nie mam kiedy sie lenic ,w tygodniu jak jest szkola to musze wstawac z mlodym a w weekend pracuje to nie mam kiedy sie lenic .Kazdy lubi sie pobyczyc w lozku chyba ,no nie ?? Grazko przy PCO sa jeszcze inne objawy z tego co wiem ,nie tylko problemy z waga ,no nie ?? Ja sie dokladnie nie orientuje ale i problemy z cera i nadmierne owlosienie ,itp Jestes kudlata i pryszczata??? Zartuje okrutnie ,sorki . Ide juz na spacer .

Udost臋pnij ten post

Mnie do kud艂atych mo偶na zaliczy膰 eeeeeeeeeehehehe. Zrobi艂am badania, bo co roku je robi臋 w ramach przegl膮du dla 艣wi臋tego spokoju. Pod koniec kwietnia mam um贸wionego ginekologa te偶 na sprawdzenie. Dentyst臋 jeszcze musimy ca艂膮 rodzin膮 odwiedzi膰. Ja te偶 nie przepadam za ranami czy wypadkami ale nie mdlej臋. A wiesz, 偶e ja te偶 wczoraj pierwszy raz w 偶yciu w艂o偶y艂am bia艂ka do zamro偶enia. Zosta艂o mi az 7 bia艂ek z wypiek贸w 艣wi膮tecznych i sta艂y w lod贸wce bez pomys艂u na nie, bo ciasta nie chcia艂am juz piec w tygodniu. Zamrozi艂am - mam nadziej臋, 偶e 3 dni stania w lod贸wce nic im nie zaszkodzi艂y. Zrobi臋 z nich pavlov膮 kawow膮 za tydzie艅, bo b臋d臋 mia艂a rodzin臋 na obiedzie.

Udost臋pnij ten post

Jestem kudlata, haha , ale tylko na glowie:P:D moja znajoma ma zdiagnozowane PCO ale i tak nic nie chudnie Mon, no ok, to sobie spij z rana, ale my tu tylko z Dabrowka nadajemy od rana to sama rozumiesz ze nam ciebie brakuje Ocencie moje odzywianie np wczoraj bylo tak, podam z godzinami sniadanie: platki owsiane z otrebami i mlekiem - mala misieczka-godz.8.00 drugie sniadanie:jablko i jogurt naturalny- godz.10.30 lunch: ogorek kiszony i dwa plaserki schabu -godz.13.15 obiad:pol woreczka ryzu naturalnego z sosem i kawalek lopatki , salata-16.30 kolacja:salatka z fasoli bialej, koperku, ogorka i szynki- godz.19.00 dzisiaj sniadanie: 1 bulka otrebowa z serkien naturalnym-godz.8.00 drugie sniadanie: jogurt naturalny i owocowy light- godz.10.30 lunch bedzie :salatka z fasoli bialej, koperku, ogorka i szynki i 3 rzodkiewki- kolo 13. 15 zjem obiad:2 kawalki schabu i salata-16.30 od 17.30 do 19.10 - silownia kolacja:jeszcze nie wiem

Udost臋pnij ten post

Co tam Mon ma spa膰 - solidarnie z kole偶ankami przy kawce ma siedzie膰 a nie tam spanie do po艂udnia - kto to widzia艂 takie bumelowanie w tygodniu!? :P gra偶ko - no jak dla mnie to twoje menu jest OK: zdrowo, urozmaicone i jeszcze masz ruch to nie wiem co jest.

Udost臋pnij ten post

Grazko ja specem nie jestem ,rewelacja to by Ci powiedziala na ile to co jesz jest wystarczajace . Ale ja do owsianbki dalabym kilka owocow suszonych czy orzechy czy cos .Do lunchu jakies jajko albo omleta bym zrobila i zrobilabym ala wrap,bo dwa plasterki schabu i ogorek kiszony wydaja mi sie porcja glodowa niemal . Po silowni zjadlabym twarog bo to bialko ,albo chuda piers z kurczaka .Do salatek z fasoli tez mozna dolozyc jajo gotowane ,choc troche ,ale bialko przeciez to jest . No i spojrz na ilosci ,czy karmisz dorosla osobe czy dziecko ,bo to tez wazne ,a na sb kalorii sie nie liczy przeciez . Wydaje mi sie ze malo jesz ,ale specem nie jestem . Acha ,ostroznie z sosem !! Zaciagasz maka ? Ja staram sie nie polewac sosami moich porcji ,a jak juz to jedna lyzka dla smaku jak juz nie moge sie opanowac . Dabrowko ja tez mam jeszcze jedno pudelko zamrozone z 6 bialkami i marzy mi sie tort bezowy z lemon curdem ,ale chyba go na mojowy weekend zrobie ,bo po jesiennej p Walewskiej jestesmy zaslodzeni i teraz jeszcze bezy upieklam czyli trzeba cos mniej slodkiego .W tym tygodniu zrobie ciasto musowe z jakiejs gazety tutejszej ,wyglada zabojczo ,chlopakom sie spodoba .A za tydzien robie koniecznie cos z owocami ,niech sie wali i pali. A teraz ide pranie wywiesic .Pogoda dzis cudna ,poki co .

Udost臋pnij ten post

Mon, nie jem malo, schabu to nie byly male plasterki tylko takie wiesz z obiadum spore, a wczoraj tak zjadlam z ogorkiem bo po swietach na szybko, jajka tez jadam i to duzo tka teraz po swietach wyszlo, po silowni zawsze staram sie bialko zjesc

Udost臋pnij ten post

Fajnie napisane - bardzo lubi臋 t膮 kobietk臋 i jej programy. Jak tylko mam mo偶liwo艣膰 to ogl膮dam - jest taka normalna. Teraz wyda艂a ksi膮偶k臋 o jej zmaganiach z diet膮 i odchudzaniem i ma dobre recenzje. Wiesz co gra偶ko, Mon ma chyba racj臋. Patrz膮c jeszcze raz rzeczywi艣cie na przek膮sk臋 tylko jogurty czy ten lunch - no za ma艂o! Mon co to za ciasto to musowe? Czekoladowe? Kurcze boli mnie g艂owa, drapie mnie w gardle, w nosie mnie kr臋ci i jakos bol膮 mie mi臋艣nie - czy ja si臋 aby nie roz艂o偶臋?! Oby nie, bo w badaniach mi g艂upoty wyjd膮 jak juz chora posz艂am je zrobi膰.

Udost臋pnij ten post

No to ok ,ja tak tylko sie dopytuje ,bo ja jem sporo .Serio .Nawet na chwile przed spaniem jak mnie cos ssie to potrafie ladny kawalek twarogu zjesc czy jajko na twardo .I nie zastanawiam sie ze przytyje od tego,bo inaczej to leze w lozku i juz dumam co rano zjem i na sama mysl jestem juz dwa razy taka glodna i spie jak zajac na miedzy czekajac poranka . No nie wiem co Ci poradzic . Ale Wy paskudy jestescie ze mi tu kazecie na godzine sie stawic na kawe ,wrrr.Ale wezcie jeszcze poprawke ze u Was jest godzina pozniej niez u mnie !! Tak wiec musicie godzine dluzej poczekac ;PP Widze ze w ogrodku kielkuje juz posiana trawa ,az milo .A marwilismy sie ze nic nie wyjdzie .Super .

Udost臋pnij ten post

Dabrowko tak to jest musowe z biala czekolada .Jak bedzie smaczne to dam znac i jak co wstawie przepis .Mlody juz sie slini na jego widok ,hihi. No nie mow ze Cie kreci ,no kurde .Ale pogoda to Was nie rozpieszcza w tym roku .Ja sie ciesze bo wreszcie mamy troche odetchniecia od deszczu.Juz sie z mezem smiejemy kiedy to wyskocza z zakazem uzywania wezy ogrodowych ,bo w zeszlym roku jak tylko taki zakaz wprowadzili bo bylo sucho przez kilka tygodni ,to przyszly takie ulewy ze pozalewalo co tylko sie dalo i konca deszczu nie bylo widac ,zero lata ,nic .Moze w tym roku bedzie lepiej .No mam nadzieje ze to tylko oslabienie chwiliowe u Ciebie ,daj spokoj z tymi chorobskami . Grazko a moze ugotuj sobie warzyw mrozonych do obiadu zamiast tej salaty ,ja nie jem ziemniakow ,ale ugotuje kalafior i brokuly albo fasolke zielona i zajadam ,i to sporo tego ,a chlopaki jak chca tez sobie podbieraja ,oczywiscie nie ma mowy ze bulka tarta jest do tego ,oooo, nie ma tak dobrze .Ale maz lubi skubnac tak czy inaczej ,mlody ma "alergie "na warzywa wiec sie nie skusi ;)) Albo robie cukinie w cieniutkich plasterkach ,tak jak ogorek do mirerii ale ze skorka i na patelnie na oliwe wrzucam ,zabek czosnku do tego,podsmazam az sie przesmazy i jest zamiast ziemniakow czy makaronu do obiadu . OOOOOOOOo kaszy mi sie wlasnie zachcialo !!Z cukinia i jajkiem sadzonym ,mmmm.Juz mam pomysl na obiad ,mlody pizza z pieczarami i salami a ja kasza gryczana z cukinia z czosnkiem i jajo sadzone .

Udost臋pnij ten post

W brzuchu mi burczy Mon na te twoje rarytasy ale dopiero obiad w domu zjem, bo dopiero co zjad艂am orzechy w艂oskie na przek膮sk臋. Ja te偶 porcji g艂odowych nie jem i podobnie jak Mon cz臋sto id臋 spa膰 g艂odna czekaj膮c 艣niadania :) Oj to zr贸b to ciasto i napisz co i jak - wiesz, 偶e u mnie to czekolado偶ercy i ka偶de tego typu ciasto jest bardzo mile widziane. Jeszcze nie zaplanowa艂am co na ten weekend upiek臋 do kawy!

Udost臋pnij ten post

Dabrowko ja nie ide glodna do lozka ,napisalam ze zjadam jajko czy kawal twarogu nawet na chwile przed pojsciem spac .Gdybym tego nie zrobilabym to mialabym koszmary o sniadaniu i nie doczekalabym rana .Zle zrozumialas albo ja sie zle wyrazilam .Sorki . A ja znow siedze ! Musze ruszyc szanowny kuper do jakiejs roboty ,chyba auto odkurze ,bo umylam w swieta na myjce a w srodku dalej sajgon .

Udost臋pnij ten post

ale ja dziewczyny tez malo nie jem moze to tak brzmi, a do platkow tez mialam morele suszone dodane warzywa mrozone tez czesto kupuje i przyrzadzam , teraz po swietach tak na latwizne poszlam glodna spac nie chodze Kasze gryczana tez posiadam, nawet sporo, macie jakis ciekawy sposob by ja przyrzadzic? Mon, skoro godzine wczesniej jest u ciebie to poczekamy z rana, ale z 艂aski:P Dabrowko, wez cos profilatycznie na przezi臋bienie bo sie rozchorujesz.

Udost臋pnij ten post

Mam w domu aspiryn臋 rozpuszczaln膮 to j膮 wezm臋. Aaaa to ja zrozumia艂am, 偶e skoro my艣lisz przed snem o 艣niadaniu to idziesz g艂odna, bo ja tez my艣l臋 kiedy zjem moj膮 bu艂k臋 z past膮 na 艣niadanie id膮c spa膰 hehe. Niestety ja z regu艂y czuj臋 g艂贸d id膮c spa膰, bo jak nie raz pisa艂am najbardziej mi si臋 chce jes膰 wla艣nie po przyj艣ciu do domu z pracy. Nie taki 偶e mnie skr臋ca ale co艣 na z膮b bym jeszcze wrzuci艂a, no ale nie ma tak dobrze. Kasza gryczana gra偶ko jest najlepsza jednak z mi臋sem i sosem gulaszowym + buraczki. Bardzo dobra jest z sosem pieczarkowym. Pr贸bowa艂am niedawno zrobi膰 j膮 z warzywami i mi smakowa艂o ale pozosta艂a cz臋艣膰 rodzinki kr臋ci艂a nosem.

Udost臋pnij ten post

A ja lubie kasze gryczana z warzywami ,ale moi panowie to wola ze sosikiem .Maz ogolnie preferuje ziemniaki ale czasmia nie ma wyjscia bo jest kasza i juz ,a ja mowie ze to zdrowe i ma jesc i nie marudzic .Syn kasze lubi i makarony i ryz tez .Tyle dobrego . Dabrowko nie kapuje czemu idziesz glodna spac ,zjedz kawalek twarogu czy cos wysokobialkowego ,napewno nie przytyjesz a i horrory z bulka Ci sie nie przysnia .Sprobuj a zobaczysz ze lepiej rano Ci ta bulka zasmakuje i humor bedziesz miala lepszy .

Udost臋pnij ten post

jak obiad zjem o 17:00 to potem lekk膮 kolacj臋 jem o 20:00 a 偶e chodz臋 spa膰 o p贸艂nocy i lepiej to mi si臋 zachciewa czego艣 jeszcze no ale staram si臋 nie je艣膰 ju偶. Ostatnio znowu mam awersj臋 do wszelkich sa艂at - najch臋tniej to bym focaccie jad艂a, jakie艣 pizze, dobry chleb - g艂upi臋 przez t膮 zim臋.

Udost臋pnij ten post

Ja tez mam awersje do salat, bo smakuja jak trawa , nei to co salata z ogrodka moich rodzicow latem ja gryczna jakdlam keidys zapiekana z serem i pieczarkami pyszna byla a z sosem to jeczmienna czesto wlasnie robie, u mnie w domu jedza zaraz koncze i wychodze glodna bo tyle tu o jedzeniu nawijacie

Udost臋pnij ten post

No prosze jakie wyglodniale ,ja zjadlam sera brie z winogronami i orzechy do tego ,pysznosci . Teraz zrywam sie do odkurzenia samochodu ,milego dzionka kobietki i do uslyszenia jutro ,bo wieczorem to pusto tu i tak a sama ze soba nie bede pisac ,no chyba ze sie kto odezwie . Milcza pozostale kobietki znowu, no nie?? Paaaaaaaaa

Udost臋pnij ten post

A ja wlasnie zagladam wieczorkiem:D Wrocilam z silowni, zjadlam salate z warzywami i feta , do tego dwie parowki z szynki oj nie mialam dzisiaj sily na cwiczenia, tydzien przerwy zrobil swoje ale czuje sie lepiej poczekam na meza , ma druga zmiane, kupilam biale winko:D Do jutra, Mon nastaw budzik:P

Udost臋pnij ten post

Paskuda jestes z tym budzikiem grazko! Wino powiadasz ,no no . Przyjemnego wieczora i dobranoc

Udost臋pnij ten post