Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Gość Sara_lodz
No moj niestety pracuje w nocy. Ale za to po pracyspi po 2-3h i siedzi małą a ja lece do szkoły i jak wracam to dopiero sie kladzie :) Bo niestety nie możespać jak ona usnie bo ma za ciezki sen i raz biegłam ze szkoly bo nie odbieral tel i sie okazalo ze mala plakala a on spal :(

no moj dzielnie wstaje tylko musze go brutalnie budzic :P i jak chce wyjsc do sklepu czy cos zalatwic to zostaje z maluchem i sobie gadaja :)

no moj tez wlasnie nie slyszy jak maly placze, ja nie wiem jak mozna miec tak twardy sen i tez czesto sie martwie czy on nie spi a maly nie placze

ja to mam bardziej twardszy sen od niego ;D nie raz bywało tak ,że budzimy sie a on że karmił martynke o 3 a ja taaak a kiedy nawet nie czułam haha xD ale to ostatnio tak sie porobiło bo sie przyzwyczaiłam że całą noc spie.na początku to ja sie budziłam a za chwile dopiero płacz, także miałam takie wyczucie :D

Gość Sara_lodz
Ja to po tej sytuacji to co pol godziny wydzwanialam do niego jak siedzialam w szkole.. No my jestesmy na to wyczulone i dzieciatko jeknie przez sen a my juz nie spimy z facetami jest niestety inaczej..

a no u mnie tez sie tak zdarza ze mowi ze karmil malego a ja tego nie pamietalam a podobno nawet z nim gadalam wiec tak dziwnie troche hehe :P

Mój wstawał przez miesiąc po porodzie , bo ja musiałam leżeć. a potem, jak już mogłam chodzić, dziwnym trafem przestał słyszeć dziecko...;)

a nie wydaje wam sie czasem ze oni poprostu udaja ze nie slysza? :P bo ja mam takie mysli :P

Gość Sara_lodz
Heheh :) Ja teraz na szczescie sporadycznie musze w nocy wstać :) Za to moj facet ma przekichane bo jak ja wychodze do szkoly to codziennie 15 minut po moim wyjsci jest atak histerii małej bo juz mnie nie widzi... A wasi faceci nie denerwuja sie ze dzieciatka wola mamy ? Moj strasnie to przezywa nie raz dogryza że tylko mama i mama ..

u mnie bylo tak ze na poczatku maly nie chcial od tatusia jesc tylko ode mnie i bylo mu z tym bardzo zle wiec mu powiedzialam ze musi czesciej wstawac w nocy zeby sie przyzwyczail, tak sie wycwanilam hehe :P

Monia-chyba jednak nie chcą słyszeć :). Z mojego śmiać mi się chciało jak wstawał co noc...Czasem wchodził do pokoju i gapił się w slup i ni w ząb nie wiedział po co wszedł...albo gubił azymut :D. Mały budził go co godzinę :D.

sara moja nie jest przyzwyczajona az tak do mnie.często jak ją nosi to wyciąga ręce jakby chciała do mnie isc :) ale często zostawały przy niej babcie i jeszcze nigdy nie płakała za mną ;D

mi to sie z mojego chce smiac jak mowie mu ze karmil malego a on tego nie pamietal :P

Gość Sara_lodz
Moja zawsze sobie z tatusiem pogaworzy ale jak zaczyna sie atak płaaczu to tylko u mnie sie uspokaja :) I tylko słysze uwagi ze ją rozpieszcze i pozniej nam na głowy powchodzi :) Ale to silniejsze ode mnie :)

a moj maluszek to podobno caly czas jeczy jak mnie nie ma inic nie pomaga a jak wracam i biore go na raczki to sie uspokaja odrazu :)to takie fajne jest ze te maluszki tak czuja ze mamusi nie ma :)

Gość Sara_lodz
Oj jak ja bym chciala aby moja mama juz nie pracowala i mogla sie nia zajac w dzien :) A szczegolnie jak teraz bedzie ciezko pogodzic wszystko bo od lipca rusza nasza firma i ja mam byc ekspedientka a od wrzesnia szkola, moj facet na noc bedzie pracowal i szczerze w ogole tego sobie nie wyobrazam :(

dobra dziewczynki uciekam spac bo trzeba korzystac poki maly spi :) milej nocki Wam zycze :)

Hej laski ja tak czytam pobieżnie bo całymi dniami mnie nie ma w domu a tu na topiku widzę ładna płodność w wypowiedziach:P No więc jak rodziłąm w UK tak jak pisała wcześniej,jestem z opieki bardzo zadowolona.Co do tego traktowania już po porodzie-położna zrobiła swoje tzn założyła cewnik,odpępniła małefo,zszyła,pokazała jak do piersi przystawić i zostawiła nas samych-tzn mnie dziecko i męża.Mój mąż widział cały poród i przecinał pępowinę.Cieszę się że zrobiła to co miała zrobić i pozwoliła nam tylko w trójkę cieszyć się narodzinami syna,miłe z jej strony.Nikt nie robił problemów na oddziale że za długo siedzi czy coś.Co do spania mój mały kilka dni przed roczkiem zaczął całe nocki przesypiać,wtedy też przestał w nocy jeść.Czasem tylko płacze przez sen to wstanę,pogłaskam,przytulę i odkładam do łóżeczka.Do 6 miesiąca życia spał ze mną w jedym łożku.A co do karmienia-ja karmiłam piersią do 6 tygodnia a w zasadzie nie piersią a moim mlekiem ale odciągniętym,jednak kiedy on już na 1 karmienie potrzebował zjeść 120ml ja udoiłam 60 przy dobrych wiatrach i przestawiłam na butlę za wielką namową mojej babci i męża.Nowe pokarmy zaczęłam wprowadzać po 4 miesiącu-zaczynałam chyba jak każdy-kaszki odpowiednie dla wieku,jabłko i marchew i potem coraz więcej i więcej.Aktualnie mój mału je to co my,chyba że zapowiada się jakaś potrawa tłusta czy mega ostra to wtedy kupuję mu danie z Hippa/Heinza/Cow&gate w takich foremkach powyżej 12 miesąca.

moja mama nie pracuje ale jest u mnie raz w tygodniu bo dosc daleko mieszka . a teściowa niedaleko :) jest u mnie prawie codziennie ale to juz inna bajka ;D nikomu tego nie życze haha we wrześniu przeprowadzamy sie naszczęście gdzie indziej

mój mąż dzielnie wstaje w nocy jak ja jestem padnięta po całym dniu z małą... jak to powiedział" to jest tak samo moje jak i twoje dziecko" więc zajmujemy się nim razem :) w dzień pracuje ale jak wraca to mi pomaga , razem małą kąpiemy, usypiamy też jest ze mną w sypialni :) Więc mam kochanego męża :) Zresztą u nas to dzieciątko jest bardzo wyczekiwane :) achaaa jest trochę zazdrosny że przy mnie bardziej się uspokaja ale pocieszam Go że jak będzie starsza to będzie córeczka tatusia :) Dziewczyny pomagały Wam mamy po porodzie?

Sara co do twoejgo pytania czy partnerom nie jest przykro-mój mały długi długi czas odkąd zaczął w miarę rozróżniać że ja jestem jego matką to wył jak tylko zniknęłam z pola jego widzenia.PO roku siedzenia w domu przyszedł czas na powrót do pracy więc syn nie miał wyjścia jak zaakceptować swojego ojca :D wiem że mąż mu nie zrobi krzywdy i potrafi się nim świetnie zająć zarówno jeśli chodzi o podstawy typu karmienie przewijanie jak i siedzieć z nim i się bawić czy wygłupiać.Ale był czas że jak mąż miał wolny łikedn i małego kąpał,ubierał karmił i próbował uśpić-dziecko dostawało ataku szału i chcąc nie chcąc ja kładłam sie obok,pociskałam pierdoły na uszko,głaskałam przytulałam i usypiał w ciągu 10 min.

Gość Sara_lodz
Kasienka na stale mieszkasz w UK ? Tak samo w Norwegii słyszałam że takie warunki do rodzenia ze my w Polsce mozemy marzyc :/ Mnie mama bardzo pomagała, bo po porodzie to nawet "najlepsza przyjaciolka" sie dup* na mnie wypiela, bo bałam sie zostac sama w domu na noc a nikt nie mogl ze mna byc a ona akurat szla na 12 do pracy i ode mnie ma 10 minut spacerkiem to moglaby odrazu pojsc to była bardzo "zmeczona " :/ Ale tak to jest ze dla innych wszystko a oni nic od siebie... :/

Gość Sara_lodz
No u mnie tak samo, ostatnio jeszcze po szkole konczylam kurs na prawko bo mialam kilka godzin niewyjezdzonych bo w ciazy nie zdazylam:) i on sie mala zajomowal i widzialam ze on juz sam mial dos jej wycia bo tego placzem nie dalo sie nazwac a przy mnie w moment usnela

Gość Sara_lodz
Widzę ze ucichlyscie :) to ja tez uciekam :)Miłejnocki życzęi aby wasze pociechy sie za czesto nie budzily :)

Sara jak narazie jestem tu,chociaż ja chcę wracać do Polski a mąż nie.Tęskni mi się za POlską,tu oboje mamy pracę,mieszkanie,ja kończę prawko za chwilę-zakładając że zdam za 1 razem a do Polski i chcę wracać i jednocześnie się boję bo musiałabym zaczynać od zera...Więc póki tu jest praca i jest się za co utrzymać to zostajemy ale napewno będzie trzeba się określić zanim mój Olek zacznie szkołę.Bo nie chciałabym dziecka posyłać tu do szkoły a nagle go wyrywać ze środowiska,wyjeżdżając do Polski i zapewniać mu tym samym pewnego rodzaju szok.A co do samych warunków prowadzenia ciąży i porodu-oczywiście nie mam porównania bo to moje 1 dziecko a jedyna styczność jaką miałam z polskim ginem to jak byłam w okresie ciąży na urlopie w Polsce i byłam na 3 wizytach.Oczywiście z opowieści dzieciatych już koleżanek mogę sobie wywnioskować że w Polsce jest nadal źle jeśli chodzi o ciążę i poród i w sumie pozostaje mi wierzyć że one mówią prawdę.Co mi się bardzo podoba w UK jeśli chodzi o ciążę-jeśli przebiega ona prawidłowo to nie ciągają cię co tydzień na wizyty,nie grzebią ''tam'' bez potrzeby,badania prenatalne masz za darmo,wszelkie leki,leczenie dentystyczne w okresie ciąży aż do roku po porodzie też za darmo.Podejście lekarzy-nie ma mowy abyś dała położnej pudełko czekoladek a co dopiero gotówkę za obecność przy porodzie-co w Polsce jest chyba dość powszechnym zjawiskiem bo często na kafe czytam że któraś miała opłaconą położną.Do pacjentki podchodzą bardzo miło,nie ma krzyków,docinek,dziwnych aluzji.Leki p.bólowe jak i znieczulenie w kręgosłup,gaz do wdychania czy jakiś zatrzyk w udo -masz za darmo i nikt nie mówi że jest na w/w środki za wcześnie czy za późno-masz życzenie mówisz,oni dają no chyba że faktycznie główka dziecka już między nogami to podanie zzo mija się z celem;) Opieka poporodowa-życzliwe położne,na każde twoje zawołanie,bardzo pomocne,o cokolwiek nie zapytasz-wytłumaczą bardzo dokładnie.Co mi się nie podoba-nie starają się ratować ciąży przed 12 tygodniem bo twierdzą że to sprawa natury czy ciąża przetrwa czy nie.Chociaż są tego pewnie i dobre i złe strony z punktu medycznego-bo nawet 2 tygodniową ciążę kobieta z reguły traktuje bardzo poważnie,martwi się i jeśli coś jest nie tak to się cholernie zamartwia i instynktownie udaje się po pomoc do lekarza czy szpitala a tu jak do 12 tygodnia ciąża się utrzyma i jest teoretycznie bezpieczna-awtedy dopiero zaczyna się właściwy kontakt z angielską służbą zdrowia.

Dużo nasłuchałam się złego od koleżanek które rodziły w uk że tu prowadzenie ciąży jest beznadziejne-że rzadkie wizyty,że tylko 2 usg na całą ciążę-owszem kiedy przebiega ona prawidłowo faktycznie nie trzeba co chwilę biegać do przychdoni i na usg.Ale ja miałam cukrzycę ciążową-i zajęli się mną bardzo skrupulatnie-co 1,5 tygodnia wizyta w szpitalu i spotkanie z lekarzem(jeśli wszystko jest ok to całą ciążę i poród widzisz tylko położną) miałam zlecone 3 nadprogramowe usg,z powodu bardzo długiej i ciężkiej akcji porodowej lekarze u mnie byli i mnie badali,gadali o moim przypadku-i to nawet nie jeden był lekarz ;)

Pozazdrościć opieki w UK :) Choć ja nie miałam tak źle :) A jeśli chodzi o ratowanie ciąży przed 12 tyg. to ja rozumiem że jest żal itd ale z drugiej strony może się urodzić chore dziecko. Ja sama pierwszą ciążę poroniłam w 10 tyg więc rozumiem żal ale teraz mam piękną zdrową córcię której ciąży nie musiałam utrzymywać. więc może to ma jakiś cel

Ja też miałam cukrzycę ciążową i co 2 tyg wizyty a nawet i co tydzień bo do innego chodziłam z cukrzycą a innego miałam prowadzącego :) I prowadzący dość szybko wykrył cukrzycę i od razu skierowanie do poradni więc dobrze wszystko się potoczyło :) Kasia a w którym tyg rodziłaś? Bo ja w 38 miałam wywoływany.

Pewnie Iwona,podejrzewam że w Polsce są szpitale gdzie opieka jest dobra,położne pomocne a nie traktują rodzącą jak zło konieczne.Chociaż jak moja kuzynka ostatnio była w szpitalu bo źle się czuła i dziecko miało b.wysokie tętno,jakoś w tym samym czasie odszedł jej czop-to lekarz ją wyśmiał,dał leki na uspokojenie i wysłał do domu.Jednak czasem takie niemiluchy się jeszcze zdarzają.Ale zdecydowana większość przypadków moich koleżanek i ich opowieści-niestety jak narazie w moim odczuciu przeważają na niekorzyść polskiej służby zdrowia:( Koleżanka jesienią rodziła synka w szpitalu w moim mieście-niby taki rozgłos że propaguje akcję rodzić po ludzku-a lekarz podczas rutynowego nacięcia krocza przypadkiem przeciął jej pośladejk ''bo mu ręka zjechała'':(