Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maciekk.

Wierzycie w Boga? Jak w niego uwierzyliście

Polecane posty

Gość franiaaaaa
nemezis - a skąd wiesz, że ludzie, którzy ginęli w obozach wołali do Boga o pomoc? Przypominam, że wielu się z obozu uratowało... :) Bóg dał ludziom wolną wolę, żeby mogli robić co im się podoba - no to robią. Bóg ich wsadzil do obozu? Bóg kieruje państwami w którym są wojny domowe, susza i głód? Sama sobie odpowiedz...

Gość nfnekfkjfd
Tak, potęga podświadomości - to dlaczego nagle pojawiają się ludzie z gotową odpowiedzią? I to nie raz? Jak ktoś nie wierzy, to zawsze sobie znajdzie wytłumaczenie..." no ale z drugiej strony można by powiedzieć: jak ktoś wierzy, to zawsze znajdzie sobie wytłumaczenie. Ja akurat wierzę ale nie lubię jak ktoś tak jednostronnie i tylko ze swojego punktu widzenia ukształtowanego przez rodziców np.

Gość Olka z kitką
Jak nam wiadomo z historii - hitler wyprzedził stalina tylko o 17 dni...

Gość franiaaaaa
Olka proszę przestań wklejać takie coś - raz, że kult Maryjny to bzdura i bałwochwalstwo a dwa, że na takej podstawie dyskutować to ciężko...Ty jesteś merkaba ?

Gość franiaaaaa
Dla mnie to Boży CUD jeśli ktoś ćpa, pije i prosi Boga w desperacji o pomoc - i nagle ją dostaje! Jasne, przypadek...dziesiątki przypadków, setki, tysiące PRZYPADKÓW i siła podświadomości...

Gość nfnekfkjfd
o ni, znowu zaczynają się przydługie wklejanki... franiu daruj sobie. A może Bóg rzeczywiście na razie nie ingeruje? Może ma w tym jakis cel? Może ingerują za to złe siły? Bo na ingerencję ich mamy chyba wszędzie sporo dowodów... Ale samo to, że czujemy, że jest to zło i nie powinno się wydarzyć, sugeruje nam pochodzenie od Boga. Mamy jednak tendencje do odwracania się od Niego.

Gość nfnekfkjfd
sorry OLU daruj sobie

Nie jestem ateistą, to co nazywacie bogiem ma was dupie i macie dla niego taką wartość jak pies co nagle ginie pod kołami samochodu, taką samą wartość mają dla niego ludzie wierzący którzy giną nagle pod kołami taką samą wartość mieli ci co ginęli w obozach, taką samą wartość ma każdy bo żadnego boga nie ma. Nie ma żadnego nieba ani piekła a to wszystko jest jednym wielkim popierdolonym gównem. Ty zachwycasz się bogiem ktoś inny zachwyca się rafą koralową albo rasizmem. Nie ma lepszego czy gorszego zachwytu ani lepszej i gorszej miłości czy nienawiści. Ty nienawidzisz Hitlera i gestapowców byli tacy ( i są) co ich kochają i oddali za nich życie, a przecież Jezus powiedział że nie ma większej miłości gdyż ktoś życie oddaje za własnych przyjaciół. Nie czynił wyjątków że miłość hitlerowców wobec siebie się nie liczy. Jeśli bóg kocha wszystko i wszystkich to nie ma piekła i to jest jasne jak jego pierdolone słońce które stworzył.

Gość Olka z kitką
frania - dla ciebie to balwochwalstwo, a dla mnie Maryja jest matką a skoro bałwochwalstwo to udowodnij mi to Bo jak sobie poczytasz i wnikniesz to się okażae, że 1. matka Boża w Fatimie prosiła o poswięcenie Rosji 2. nie dokonano tego, wobec powyższego wybuchła zapowiedziana wojna 3. poswięcenia rosji dokonał jan Paweł II, krótko po tym akcie zdechł komunizm przypadek, nie?

franiaaaaa - zgadzam się z Tobą po części, bo to ludzie czynili zło na ziemi i Bóg nie miał z tym nic wspólnego. Owszem, wielu ludzi ocalało ale większość nie... A to, że się modlili do Boga wnioskuję po tym, że raczej większość ludzi była tam wierząca, religia była wtedy silniej zakorzeniona niż dziś. Ja tylko nie rozumiem tego, że zakładając doskonałość i moc wszechmogącą Boga jako Absolutu nic nie zrobił w tym kierunku ? Wiem, że ludzie mają wolną wolę i sami podejmują decyzje ale przecież Bóg mógłby nie dopuścić do takiego absolutnego zła.

Gość franiaaaaa
Czy ingeruje...ja uważam, że robi to, ale nie w sposób nachalny - przede wszystkim daje ludziom możliwość usłyszenia o sobie, bo nie chce aby ktokolwiek trafił do piekła Z pewnością nie pozostaje głuchy na prośby - przekonałam się o tym nie raz:) A to, że siły zła są potężniejsze na tym świecie - to niestety smutna prawda...i będzie coraz gorzej...ale spokojnie, przyjdzie na to kres:)

Gość nfnekfkjfd
ale to prawda i dziwna, że w życiu zdarzają się takie przypadki, takie zbiegi okoliczności że aż trudno uwierzyć że to przypadek. aprawde nie mam pojęcia o co chodzi. Np wielu ludziom wszystko sie jakoś układa, a inni... są wciąż na ciernistej drodze, wciąż nękani, przez nędzę, choroby, przestępczość, depresje i inne. Jak to jest możliwe? Dlaczego?

Gość nfnekfkjfd
OLU Matka Boża nie żyje od dwóch tysiącleci. Nie pojawia się w Fatimie ani nie obryzguje krwią swoich marmurkowych wyobrażeń ku uciesze pielgrzymich turystów. Jeśli miałaby jakąś misję tu na Ziemi w obecnych czasach, na pewno nie byłoby to nic tak błaznowatego.

Gość Olka z kitką
nfnekfkjfd to twoje zdanie, pozwolisz, że będę miała własne? a może odniesiesz się do mojego linka i wypunktowanych historycznych faktów?

Gość franiaaaaa
Olu - widzisz, Szatan to nie jest postać mityczna. To jest konkretna, bardzo inteligentna i sprytna istota, której celem jest zwiedzenie jak największej ilości ludzi A jak to robi? Posługuje się wizerunkiem świętych, mami, potrafi zapowiedzieć co będzie w przyszłości, ostrzega - i trzeba przyznać odnosi to skutek, co widać choćby po pielgrzymkach do miejsc objawien Maryjnych...powiesz nic w tym złego! A właśnie tak, czemu? Bo sprawia że ludzie zwracają się do Maryi, która była CZŁOWIEKIEM i umarła i czeka na zmartwychwstanie. W Biblii nie ma ANI SŁOWA o jej wzięciu do Nieba. Ludzie wolą czcić Maryję niż Jezusa! No bo ona taka dobra, ukazuje sie, nie to co Jezus...A wystarczyłoby Biblię otworzyć...

żadna wojna , żadna , nie została wywołana przez to ,ze Rosja nie została poświęcona :) I co to w ogóle znaczy " poświęcona " ? pokropiona wodą ? i co niby to miało zmienić? A frania mądrze pisze . Ludzie wolą zwracać sie do Matki Jezusa , która żyła i umarła niż do Boga , który żyje wiecznie .

Gość franiaaaaa
Niestety pewne sprawy są Nam od dziecka wtłaczane w umysł i tylko działanie Ducha Św. może tu coś zmienić. W moim przypadku podziałało czytanie Biblii i rozmowy z ludźmi, którzy kochają Jezusa całym sercem i Jemu oddają cześć Ja tu mogę pisać poematy ale tak naprawdę tylko Bóg może coś zdziałać. Aczkolwiek polecam czytanie Biblii, ona naprawdę otwiera oczy na wiele spraw

Gość avgasasgafga
franiaaaaa - ale np. modlitwa Zdrowaś Maryjo jest biblijna. Zwraca się w ten sposób do Maryji Anioł Gabriel , a aniołowie są wysłannikami Boga i zawsze pełnią Jego wolę.

Gość Olka z kitką
franiu - nie masz racji pisząc Ludzie wolą czcić Maryję niż Jezusa! No bo ona taka dobra, ukazuje sie, nie to co Jezus...A wystarczyłoby Biblię otworzyć... każdemu jego droga, a niejednego juz grzesznika Matka Jezusa przywiodła do Ojca.. W biblii masz jasno i wyrażnie, że Maryja pełniła wolę Boga, była Jego narzędziem. Jest nim do dzisiaj. A to, że odłamy chrześcijaństwa odrzucają jej rolę w Bsokim planie zbawienia jest własnie dziełem szatana

Gość ja widziałem
bóg ma was wszystkich w doopie, a wy od niego chcecie pieniędzy, zdrowia i żeby wam kładł dywan na waszej drodze, jesteście jak żebrak który sie lasi do moznowładcy, co za k..patologiczne umysły

Gość franiaaaaa
"Zdrowaś Maryjo, łaski pełna, Pan z Tobą, błogosławionaś Ty między niewiastami i błogosławiony owoc żywota Twojego, Jezus" Do tego momentu :) Owszem tak pozdrowił Anioł Maryję. Ale to: Święta Maryjo, Matko Boża, módl się za nami grzesznymi teraz i w godzinę śmierci naszej. Jest już dodane przez KK, sprawdź w Biblii:)

Gość Olka z kitką
LICENCJA:) proponuję ci zapoznać się z uznanymi przez KK objawieniami maryjnymi i nałożyć je na fakty historyczne ZANIM zaczniesz wydawać takie osądy :)

Gość Olka z kitką
ja widziałem bóg ma was wszystkich w doopie, a wy od niego chcecie pieniędzy, zdrowia i żeby wam kładł dywan na waszej drodze, jesteście jak żebrak który sie lasi do moznowładcy, co za k..patologiczne umysły :D, :D, :D połaś się z nami patologiczne serce :P

Gość avgasasgafga
To jest zwykłe wezwanie o wstawiennictwo u Boga, podobne z jakim można zwracać się o nie do wszystkich innych świętych.

ależ ja bardzo dobrze znami i te " objawienia " i fakty historyczne :). A nauka KK twierdzi ,ze żadne katolik nie MUSI w nie wierzyć . Może , ale nie musi :)

Gość avgasasgafga
Zauważ, że nie ma tam sformułowania zmiłuj się nad nami, ale módl się za nami.

Gość franiaaaaa
„Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem i ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, który wydał siebie samego na okup za wszystkich (1 List do Tymoteusza 2,5-6a). „Ja jestem drogą i prawdą i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie (Ewangelia Jana 14,6) Dwa fragmenty z Biblii, które jasno pokazują, że nie ma żadnego innego pośrednika - tylko Jezus:) Więc jacy święci, jaka Maryja? Przypominam, że nigdzie w Biblii nie ma o wzięciu Maryi do Nieba

Gość Olka z kitką
skoro bardzo dobrze znasz licencjo to nie powinnaś wyrażać się w tak kategorycznych osądach: żadna wojna , żadna , nie została wywołana przez to ,ze Rosja nie została poświęcona I co to w ogóle znaczy " poświęcona " ? pokropiona wodą ? i co niby to miało zmienić? albowiem fakt, że ty czegoś nie uznajesz i nie rozumiesz nie dowodzi, że tego nie ma bądź nie było

Gość avgasasgafga
My katolicy wierzymy także w tradycję, która wynika z działania Ducha Świętego w Kościele przez 2000 lat.

katolicy nie tylko nie znaja Biblii ale nawet historii nauczania swojego kościoła i tego ska się wzieła taka a nie inna nauka :) i jakim celom służyła :)