Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maciekk.

Wierzycie w Boga? Jak w niego uwierzyliście

Polecane posty

Gość franiaaaaa
Jak ktoś bardziej ceni i opiera się na tzw. Tradycji, niż na Biblii (Słowie Boga!) no to sorry. Dla mnie Biblia jest jedynym natchnionym i prawdziwym źródłem a nie to co sobie księża później stworzyli I nie jestem Świadkiem Jehowy:)

Gość avgasasgafga
"Świętymi bądźcie, bo Ja jestem święty (1 P 1, 16; Kpł 11, 44).

Gość nfnekfkjfd
"Zwraca się w ten sposób do Maryji Anioł Gabriel" No tak, bo Anioł przyszedł do Maryi i się z nią przywitał i wyjawił jej boże plany. Powiedział że w oczach Boga jest pełna łaski i została wybrana na matkę Syna Bożego. A;e żeby przekształcać to w MODLITWE DO MARYI? Ile razy pisze w Biblii że cześć NALEŻY ODDAWAĆ TYLKO JEDYNEMU BOGU? więc skąd ten kult Maryjny? To wypaczanie biblijnych nauk i wpływ Szatana.

Gość avgasasgafga
Nie wierzysz także w działanie Ducha Świętego w Twoim życiu?

nie chodzi o to co ja uznaję czy rozumiem ,ale jesli chcesz posługiwać sie faktami historycznymi w odniesieni do " objawień " to mozę podasz przyklad tego z jakiego to bezpośredniego powodu została wywołana wojna światowa jednocześnie bezpośrednio powiązana z tą tajemnicą :) Bardoz jestem tego ciekawa .:)

Gość Olka z kitką
licencjo, cenię twoja wiarę W Boga, ale dziwi mnie twój atak na wszystko co wykracza poza twoje granice pojmowania... z lekka sekciarski zapach się roznosi jak czytam kiedy atakujesz np. KK a nie odnosisz się merytorycznie do przedstawianych argumentów

Gość avgasasgafga
nfnekfkjfd - możesz to nazywać prośbą do Maryji o wstawiennictwo za Tobą. Prawda o obcowaniu świętych wynika z obowiązku chrześcijan wzajemnej modlitwy za siebie.

Gość franiaaaaa
Ależ oczywiście, każdy powinien przybliżać się do świętości, dopóki żyje:) Jezus powinien być dla każdego człowieka autorytetem. Ale w momencie śmierci nie ma już możliwości zwracania się do zmarłego, w tym do Maryi. Ta osoba nie żyje i koniec! Świętymi powinni być dla nas ludzie idący za Jezusem, spełniający Jego wolę, teraz i tu:)

W Biblii nie ma ani słowa... Przypominam, że Biblia była tłumaczona, przepisywana wielokrotnie na przestrzeni wieków iże do dziś nie wiadomo czy jest kompletna, bo wielokrotnie jej części były redagowane i zmieniane. Coś dodano, coś odjęto. A z drugiej strony - nie ma też jednego słowa o tym, że Maryja do tegoż nieba zabrana nie została :P

Gość nfnekfkjfd
"Dla mnie Biblia jest jedynym natchnionym i prawdziwym źródłem a nie to co sobie księża później stworzyli I nie jestem Świadkiem Jehowy" Hahaha, no i do czego to dochodzi, że to Świadkowie Jehowy głównie są rozpoznawani po tym, że opierają się tylko na Biblii a nie tradycji? :) Jak ktoś odrzuca różne tradycje i dogmaty pojawiające się pod wpływem nie wiadomo jakich filozofii na przestrzeni stuleci, od razu jest kojarzony ze Świadkami. :)

Prawda o obcowaniu świętych wynika z obowiązku chrześcijan wzajemnej modlitwy za siebie.-------------------- o ile święci żyją. Jeśli nie żyją nie ma juz drugiej sznasy :)

Gość avgasasgafga
franiaaaaa - uważasz, że tych umarłych już nie ma?

Gość franiaaaaa
Ja Wam na każdy argument mogę podać fragment z Biblii, który go obali. Ale Wy wolicie kierować się Tradycją, nie Biblią...

Gość nfnekfkjfd
obowiązek chrześcijan wzajemnej modlitwy za siebie dotyczy modlitw kierowanych do Boga, a nie do martwych osób uznanych za święte przez tradycję kościoła. Tylko do Boga powinniśmy zwracać się z modlitwą.

Gość franiaaaaa
Jest w Biblii fragment mówiący o tym, że biada tym, którzy by choć jedną kreskę w niej zmienili Napisałam że nie jestem ŚJ bo często są ataki na moją osobę, kiedy opieram się na Biblii...więc wolałam uprzedzic ;) A nie uważasz Kadarko, że wniebowzięcie Maryi byłoby dość istotnym wydarzeniem? Św. Jan po śmierci Jezusa wział ją do siebie, był najmłodszy i żył bardzo długo- dlaczego nic o tym nie wspomina?

Gość Olka z kitką
franiaaaaa jak się dobrze postarasz to fragmentami Biblii obalisz też wiarę w Boga :D nie ma to jak przeciwstawić sobie kilka zdań wycietych z kontekstu :P

Gość avgasasgafga
franiaaaaa -Tradycja wynika z działania Ducha Świętego w Kościele. "Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy. Bo nie będzie mówił od siebie, ale powie wszystko, cokolwiek usłyszy, i oznajmi wam rzeczy przyszłe. On Mnie otoczy chwałą, ponieważ z mojego weźmie i wam objawi. Wszystko, co ma Ojciec, jest moje. Dlatego powiedziałem, że z mojego weźmie i wam objawi."(J 16,12-15)

Gość franiaaaaa
Kościół - wspólnota wierzących, chrześcijan:)

Biada wam to żaden argument, bo ludzie i tak zrobią to, co będą chcieli. Tak tez było w przypadku tłumaczeń i stylizowania Biblii.

Gość avgasasgafga
Zgadza się.

ale jak to się stało, ze uwierzyliście? Tradycyjnie, coś się stało, udało się przetrwać, więc uwierzyliście? A może od dziecka wierzycie? (wychowanie) Jak to robicie? Bo ja nawet mając 5 lat nie byłam w stanie uwierzyć (babcia ciagała mnie do kościoła, ale nie wyszło jej). Tak samo, gdy otarłam sie o śmierć (kilka razy)

Gość avgasasgafga
Wszyscy ochrzczeni stanową Kościół.

Gość franiaaaaa
Ja świadczę każdemu, kto słucha słów proroctwa tej księgi: jeśliby ktoś do nich cokolwiek dołożył, Bóg mu dołoży plag zapisanych w tej księdze. A jeśliby ktoś odjął co ze słów księgi tego proroctwa, to Bóg odejmie jego udział w drzewie życia i w Mieście Świętym - które są opisane w tej księdze. Mówi ten, który o tym świadczy: "Zaiste, przyjdę niebawem". Amen. Przyjdź, Panie Jezu! Łaska Pana Jezusa ze wszystkimi! Ostatni fragment z Apokalipsy św. Jana Taka to wasza tradycja jest... :)

Gość avgasasgafga
A kto coś dokłada do Księgi Pisma Świętego?

Gość franiaaaaa
Ja np. jestem taka, że potrzebuję dużo dowodów. Wiem, że to źle, ale muszę mieć uargumentowane wszystko. I Bóg podsuwa mi różne historyczne fakty, dzięki którym jak sobie je poskładam to widzę logikę :)

Gość franiaaaaa
A nie? A Tradycja w KK to co? Nie dołożona? Chcecie bitwy na fragmenty Pisma? :D

Chcecie bitwy na fragmenty Pisma? Głupota ludzka nie zna granic :(

Gość franiaaaaa
kobieta - musisz sobie odpowiedzieć na pytanie jaka jesteś? Może taka jak ja? Może potrzebujesz dużo logicznych argumentów? Znam wielu takich, którym wystarcza Boże Słowo i Oni w to wierzą. Ja tak łatwo nie mam, mnie trzeba przekonywać, dopiero później zaczynam czuć sercem. Jeśli chcesz, wypiszę Ci wszystko, to co w początkowej fazie mojej wiary mnie przekonało że Bóg jest prawdziwy :)