Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maciekk.

Wierzycie w Boga? Jak w niego uwierzyliście

Polecane posty

Gość franiaaaaa
Dzięki :) Kadarka, o co Ci chodzi? Dlaczego mnie wyzywasz bo krytykuję KK?

kobirto podwójna jak to robimy ? nie odpowiem za ogół - powiem za siebie . Wierzę , bo bez Boga czułam sie pusta , może nawet martwa , choć to określenie na wyrost . Bardizej pusta , niczym skorupka jajka . Bóg pozwolił mi sie odnaleźć jako Ojciec , jako Rodzic .Dopiero później objawił siebie jako boga , STwórcę , jako Tego ,który wybacza grzechy .

Gość niewiem[]
fubusiowe dziecko dobrze gadasz , chyba tak jest :(

Gość avgasasgafga
Gdyby nie Tradycja, chrześcijanie mieliby problemy z podstawowymi prawdami wiary. Np. fakt Boskości Chrystusa został ostatecznie ustalony w czwartym wieku (na Soborze Nicejskim w 325 roku).

Nie wyzywam tylko stwierdzam fakt. Jestem przekonana, iż Bóg jest zachwycony, że ludzie wykorzystują Biblię do urządzania bitew.

Gość franiaaaaa
Kadarka - naprawdę myślałaś, że to propozycja z mojej strony? Chodziło mi tylko o to, że wysnuwacie teorie, które przeczą Biblii i mogę Wam je pokazać Pierwsi chrześcijanie wierzyli, że Jezus było Bogiem i jak apostołowie głosili Ewangelię to tradycji nie było i jakoś chrześcijaństwo się rozwijało

Gość avgasasgafga
To co głosili Apostołowie można nazwać Tradycją, bo wtedy nie było jeszcze Nowego testamentu.

no to jak sie dobrze rozpędzić w tą stronę to można zaryzykwoać twierdzenie ,ze nawet Jezus głosił w mocy TRADYCJI bo NT jeszcze nie było :D

Czy ja gdzieś wysunęłam jakąś teorię, która przeczy słowu Bożemu???

Gość franiaaaaa
Ty nie, ale inni owszem. I z tego co piszesz, raczej ich popierasz

Gość avgasasgafga
To w jaki sposób Bóstwo Chrystusa było złączone z Jego Człowieczeństwem jest tajemnicą.

I z tego co piszesz, raczej ich popierasz dziwny wniosek wzięty z kosmosu, tym bardziej, że nawet nie czytałam co piszą. Odniosłam się jedynie do Twojego, jednego postu. Skąd w Tobie ta agresja???

Gość franiaaaaa
Najlepiej to w ogóle odrzućmy Biblię, bo to ona może zmieniona całkiem jest, poprzekręcana - a jak ksiądz na mszy coś powie, to na pewno tak jest ;)

Gość avgasasgafga
franiaaaaa - a Ty jesteś arbitrem, który najlepiej interpretuje Pismo Święte?

Gość franiaaaaa
Ja jestem agresywna? Wyzwałam Cię gdzieś? Ok, być może mam lekki bulwers - bo wkurza mnie i boli kiedy ludzie są zaślepieni a ja nic nie mogę na to poradzić - ale nie wyzywam i nie obrażam

I z tego co piszesz, raczej ich popierasz każdy sądzi wg siebie - odpowiem z lekką nutą złośliwości :P Jaki Kościół reprezentujesz franiu???

Gość franiaaaaa
A ja tak napisałam? :) Po prostu dla mnie Biblia jest jedynym prawdziwym źródłem wiary i koniec, w końcu to słowo samego Boga:)

Gość franiaaaaa
Oficjalnie - KK, nieoficjalnie - jestem na etapie poszukiwań. Dziś byłam pierwszy raz u Ewangelików i bardzo mi się podobało, za jakiś czas wybieram sie do Zielonoświątkowców...nie wiem, czy gdzieś zostanę, zobaczę:) Wiem jedno - do KK nie wrócę

Poprawka, miało być: ...a jak ksiądz na mszy coś powie, to na pewno tak jest... każdy sądzi wg siebie.

No i już wiadomo, skąd w Tobie ta agresja. Spoko, przejdzie Ci, jak znajdziesz swoje miejsce na ziemi.

Gość avgasasgafga
W internecie ( w youtube) są wspomnienia pewnego protestanckiego pastora który po latach studiowania Biblii nawrócił się na katolicyzm. Czym dłużej czytał Biblię, tym bardziej był przekonany o sprzeczności między Biblią, a wyznawaną przez siebie doktryną.

Gość franiaaaaa
Kadarka - jestem agresywna, bo mam inne zdanie? :) Wskaż mi gdzie byłam agresywna bo nie kojarzę

W każdy swoim poście. Wyluzuj. Naprawdę o różnicach w wierze można rozmawiać spokojnie.

Gość franiaaaaa
Teraz to już się boję cokolwiek napisać, bo będzie że zieję agresją... :)

Gość avgasasgafga
franiaaaaa - zanim przejdziesz do protestantów, obejrzyj film

Gość franiaaaaa
Jeśli ja otwieram Biblię i czytam, że jedynym pośrednikiem między Bogiem i ludźmi jest Jezus a potem idę do kościoła i słyszę: "Maryjo pośredniczko Nasza..." no to jak myślisz, komu będę wierzyć? Słowu natchnionemu przez Boga czy kościołowi? :) Więc dzięki, ale nie skorzystam, idę tam gdzie jest prawda:)

nie ziałabyś franiaaaa jadem jakbyś jechała na wszystkie kościoły poza katolickim. A ,że nie zgadzasz siez naukami kosćiła katolickiego co juz samo w sobie jest niewybaczalne i jeszcze masz czelność twierdzić że to nauki niebiblijne to czego sie spodziewasz ?