Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiola85

czy jest nadzieja:(?

Polecane posty

przy zd nóżki też sa krótsze, także głowa do góry i daj znać po porodzie, albo po jakimś usg jak tam dzieciątko sie miewa

ok:)troszkę jest lepiej już nie płaczę:)dzięki serdeczne!i na pewno się odezwie:)

Wiola, wracam myślami do Twojego problemu... u Ciebie nt jest ok, tu nie ma tak na prawdę wiarygodnej miary, bo mm na monitorze to już kilka cm i tak na prawdę każdy lekarz inaczej mierzy, dziecko różnie leży, jest ryzyko błędu itp. Moja mała też miała podobny wynik. A czym dalej wartość będzie wyższa i już wtedy wynik nie jest miarodajny. Bardziej niepokojący jest test pappa, ale jak sama wiesz to tylko test, nic konkretnego, szacowanie zwyczajne. Mnie na prawdę dobra lekarka /kiedy zobaczyła w jakim jestem stanie/ zaprosiła na usg genetyczne. Poszłam, sprawdzała przepływy, narządy wew, proporcje, czy nie ma fali zwrotnej /bardzo częste przy zd/. Po badaniu, które trwało prawie godzinę powiedziała, że jeszcze nie słyszała o dziecku z zd z podobnymi parametrami i ona twierdzi, że to nie jest zd i nie widzi nic niepokojącego. Powiedziała też że będzie córka. Na prawdę bardzo mnie to uspokoiło, niepokój był do porodu, ale już inaczej przeżywałam ciążę. Nawet żałowałam że robiłam ten test pappa, bo to niestety tylko mi namieszało w głowie. Nie wiem z jakiego miasta jesteś, z jakiego regionu Polski, ale rozejrzyj się za jakimś gabinetem/kliniką z dobrym sprzętem i idź na podobne usg. Tylko najwiarygodniejsze byłoby badanie około 21 tc, tak mnie informowała lekarka. Wtedy jest najlepszy moment na ocenę serca.

Mimo atpliwości zrobiłam amnipunkcję wczoraj....Ta niepewność mnie dobija a tak za 3 tyg będę mieć czarno na białym...Głęboko wierzę, że będzie dobrze.MUSI BYĆ DOBRZE:)!

Wiola - jednak się zdecydowałaś... jeżeli rzeczywiście ten temat nie dawał Ci żyć to może dobrze - będziesz wiedziała. Wierzę, że będzie dobrze, Ty też musisz w to wierzyć. Wiem, że czekanie jest straszne, że się boisz, ale myśl pozytywnie. Odezwij się jak dostaniesz wyniki. Czekam na dobre wieści ;-) Pozdrawiam cieplutko.

Gość evvvvvvvvvvvva
Wiolu, ja też trzymam kciuki, daj znać jaki wynik, ja obstawiam zdrowego chłopczyka:)

wiola ,trzymamy kciuki..napisz prosze co zrobisz jesli wynik nie bedzie zadowalajacy isuniesz to dzieciatko ? masz w rodzinie Twojej lub ojca dziecka kogos z zd jestes mlodziutka ..ja przegapilam to usg 11-13.6 dni ,poszlam za pozno i juz nie dalo sie pomiarow ,ale wierze ,ze bedzie ok.,a jak nie to wychowam co Bog da...nie usunelabym bo tylko Bog ma prawo dawac i odbierac zycie ,a nie czlowiek..a chore dzieci nie sa gorsze

Gość okropieństwoooo
przeziernośc karkowa jest w normie ale wynik dla trisomi 21 za wysoki..nie wioem ile masz lat a od tego tez wynik zalezy,przkro mi

Gość okropieństwoooo
1:4 dziwne oznaczenie ale chodzi na pewno o 1:400 a norma bezpieczna jest 1:250 ,powyżej zalecana amnio,czyli to co autorka juz zrobiła

Tak 27 l:)bardzo się boje:/ale mimo to wciąż wierze, że będzie ok a jak nie....to trudno.Denerwuje mnie tylko to czekanie za wynikami:/

Za 3 godz jade na kontrole usg po amnio.Kurczę nawet tego się teraz boje przez to wszystko:/

spokojnie, ja wiem, ze łatwo sie mówi, ale troche chociaż spokojniej to wszystko traktuj żeby maluszek nerwów nie odczuwał za bardzo

staram sie na spokojnie, dużo odpoczywam i pełen relaks ale czasem gdzieś tam w głowie mysli się biją...chyba za dużo wolnego czasu mam i dlatego:)

NIE!!!chyba bym tego nie wytrzymała:(to bezcenne uczucie kiedy patrzy się na monitor i widzi jak Maleństwo się rusza, bije serduszko...uwielbiam na to patrzeć:))

wiem, wiem ja przed każdym usg miałam pietra jak cholercia w każdym razie powodzenia i daj znać

Jestem dopiero w 15 tyg więc to za wcześnie na badanie serduszka (tak mi powiedziano).Najlepiej ponoć w 22 tyg badać serduszko.

trzymam kciuki aby bylo u Ciebie wszystko dobrze i u mnie tez ...ja tak jak pisalam wczesniej nie bylam na usg -11-13.6 ,bo poszlam dopiero w 15 tyg ..myslalam ,ze to nie bedzie problemu ,nie zdawalaam sobie sprawy ,ze to scisle okreslony czas. i nie dalo sie juz pomiarow zrobic..jestem juz po polowkowym ,niby podobno z sercem ok..

w sumie to ja tez nie wiedzialam, że to ważny termin robienia takich badań bo to moja pierwsza ciąża więc nie bardzo wiem co i jak;)na pewno u Ciebie też będzie wszystko dobrze:)!Musimy w to wierzyć:)

W mojej rodzinie nie a co do partnera to jest problem bo jego mama została odoptowana i co do wcześniejszych pokoleń to nie wiemy:/ale lekarze zapewniali mnie, że zd nie zawsze się dziedziczy.

no u mnie tez pierwsza ciaza i przeoczylam to badanie :-( napewno bedzie dobrze u nas obu ;-) choc tez bardzo sie martwie i tez uwielbiam patrzec na maluszka na usg i nie moge sie doczekac kiedy sie urodzi ;-);-) no zd moze byc dziedziczny ,ale nie zawsze ,ale podobno bardziej prawdopodobny u starszych matek ,my jestesmy mlode ,musi byc dobrze..

moj lekarz to w ogole daj spokoj ,powiedzial o tym usg,ale nie poinformowal mnie ,ze jest tak wazne :-\ o kazde badanie musze sie dopominac ,sama pytac ,czy trzeba itd ..np sama morfologie mi zleca i mocz ,a o toksoplazm i cytomegalii mi nie wspomnial dopiero niedawno dowiedzialam sie ,ze takie bad powinno sie zrobic tulko ze teraz to juz za pozno tez gdyby wykryto nawet :-\ o badanie na cukrzyce ostatnio sie upomnialam i skierowal mnie ,szkoda gadac,ale juz dochodze do niego do konca ciazy ,ale bede miec nauczke na nast raz...to mily ,sympatyczny czlowiek ,ale lekarz do dupy :-(:-(

no właśnie:)nie rozumiem dlaczego tak jest, że zamiast się cieszyć człowiek musi sie tak stresować:/

to może zmienisz???mój to wspaniały lekarz i czlowiek:)odp mi na wszystkie pytania dokładnie i precyzyjnie:)wie co robi:)