Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mammma mia-

Budzi się w nocy i bardzo dużo pije w nocy - proszę o pomoc:(

Polecane posty

Witam serdecznie. Chciałabym się dowiedzieć jaka jest norma cukru u rocznej dziewczynki? Badałam mojej córce cukier i na czczo miała 72 -100, a po posiłku cukier od 125-134, czasem nawet bywał niższy. Zaznaczam, iż jestem kobietą chorą na cukrzyce od 20 lat. odpowiedz. Dr n. med. Maciej Pawłowski03.05.2010, 17:44. Szanowna Pani, normy są normami. Podane przez Panią przedziały są jak najbardziej prawidłowe. Pisałem już to 38 x że nie należy używać glukometru do monitorowania glikemii u osób zdrowych. Proszę oszczędzić swojej małej córeczce pobierania krwi bo jest to absolutnie niepotrzebne. W razie wystąpienia objawów, odstępstw od jej naturalnego zachowania, częstych infekcji dopiero wtedy można pomyśleć o pomiarze glikemii.

O widzisz Asiamt znalazłaś kategorie wiekowe :) mammma mia- zagadajcie i w tym czasie weź za rączkę i kujnij igiełką. Nawet nie zauważy kiedy to zrobiłaś.

Gość mammma mia-
Moja mama powiedziała,że jestem hipochondryk:P Bo z każdym bzdetem latam do lekarza:/ I zapewne znowu tak będzie:/ No nic może lepiej tak niż bagatelizować.... Trochę się na medycznych sprawach znam bo studiowałam kierunek przyrodniczy ale niepweność zawsze pozostaje....

Symptomy cukrzycy dziecięcej permanentne pragnienie, utrata masy ciała, osłabienie, ciągła potrzeba oddawania moczu. Inne objawy, które mogą występować obejmują bóle brzucha i głowy. Należy pamiętać, aby o tych dodatkowych dolegliwościach powiadomić lekarza prowadzącego. Na czym polega pielęgnacja dziecka chorego na cukrzycę? Leczenie cukrzycy zależy od stopnia jej zaawansowania. W stadium początkowym możliwe jest leczenie poprzez zmianę stylu życia dziecka tj. odpowiednio skomponowaną dietę oraz regularne ćwiczenia fizyczne. Co powinni wiedzieć rodzice dzieci chorych na cukrzycę? Pierwszą rzeczą, którą każdy rodzic chorego na cukrzycę dziecka powinien umieć jest robienie zastrzyków z insuliny. Nieważne czy są one potrzebne czy nie, ta umiejętność powinna być opanowana. Rodzice powinni być również uczuleni na przejawy niskiego poziomu glukozy we krwi i stale go monitorować. Należy również powiadomić o schorzeniu, jakim dotknięte jest nasze dziecko najbliższą rodzinę i znajomych, a także co bardzo ważne- nauczycieli. Pierwsze symptomy mogące świadczyć o tym, że coś jest nie w porządku to: męczliwość, brak energii do zabawy, senność, apatia, zaburzenia wzrokowe.

Gość mammma mia-
asiamt No właśnie dlatego wacham się z wizytą Bo zachowanie syna nie odbiega od normy. Jest wesoły, bardzo ruchliwy, lubi się bawić i rozrabiać. Je raczej w normie - o ile nie zaleje przed jedzeniem brzucha sokiem. Jest zdrowy nie łapie infekcji. Tyle tylko,że pije ten litr soku/herbatki w nocy. Co wydaje się jest moją winą bo przecież jest to dosc słodkie co samo nakręca proces picia. no i przyzwyczajenie - wie,że jak wstanie to musi dostać butlę. W dzień o niej mało pamięta. i jak spi w dzień to bez pobudek śpi 1-3 godziny -zależy jak spałw nocy.

Tak, ale nie zawsze są wszystkie objawy. U córki znajomych jedynym objawem było to picie. To były dopiero początki. A tu jeszcze wklejka: W początkowym okresie ujawniania się cukrzycy stan dziecka może być pozornie dobry, w badaniu fizykalnym nie stwierdza się odchyleń od normy, dlatego niekiedy bagatelizowanie są skargi na wzmożone pragnienie i wielomocz. U młodszych dzieci wielomocz sygnalizuje pojawienie się moczenia nocnego, a u niemowląt - częste moczenie pieluszek. Należy podkreślić, że u dzieci - zwłaszcza młodszych - często zamiast wzmożonego apetytu od początku choroby występuje niechęć do jedzenia, a nawet jadłowstręt, co znacznie nasila zmniejszenie masy ciała. Narastanie zaburzeń metabolicznych powoduje osłabienie i zmiany w zachowaniu dziecka (rozdrażnienie, niechęć do nauki i zabawy), zmniejszenie masy ciała, zaburzenia widzenia, zmiany zapalne w obrębie błon śluzowych, zapalenie kącików ust i szorstkość skóry.

Gość mammma mia-
W nocy przewijam go raz - idzie spać o 21, pierwszy raz przewijam go koło1-2 w nocy a potem juz rano. Czasami jak jest gorąco i wypije więcej to 2 razy trzeba przewinąć. w dzień siusia moim zdaniem normalnie - przewijam go co 3-4 godziny czy ma pełno czy nie. Raz ma raz nie ma pełno - róznie. Kupki robi normalne. Nie wiem już sama czy panikować czy nie.

dlatego też nie radzę panikować, badanie możesz zrobić przy okazji wizyty w tym miejscu gdzie jest prywatne labo jak pisze wygląda mi to na brak cyca

Gość mammma mia-
Kurczę dziewczyny mam dylemat teraz. Z jenej strony boję się strasznie po tym co mi tu napisaliście a z drugiej strony czuję,że przesadzam. Ech ciężko jest być mamą.....

no i to słodkie picie powoduje, ze chce mu sie pić jeszcze bardziej

Gość mammma mia-
asiamt Dzięki za pocieszenie:) Pojadę do teściów zmierzę ten cukier i zobaczę. Ewentualnie przejdę się do przychodni w poniedziałek - co tam najwyzej pośmieją się ze mnie:P

no ciężko, ciężko ale nie ma co sie katować, mów sobie, ze raczej nie ma cukrzycy, ale badanie dla świętego spokoju zrób pojedźcie do tego labo 27 km i zróbcie z palca, po wynik mozesz nawet zadzwonić jak nie bedzie mogła odebrać szybko i będziesz spokojna

Gość mammma mia-
No właśnie - soki z kartonu były naprawdę słodkie. Dlatego odstawiłam. Podobnie syropy przecież. Teraz te herbatki są lepsze ale jakby je robić tak jak piszą na opakowaniu to też były by słodkie. No i gdyby naprawdę był spragniony to piłby wszystko a nie wymyślał,że tylko soczek. Nie wiem - zaczynam już sama siebie przekonywać.

Gość mammma mia-
asiamt Tak zrobię. Dzięki:) Napiszę potem jak wyszedł test domowym glukometrem. A potem przez wekend będe rozcieńczać te herbaty i zobaczymy jak będzie.

jak wymysla, ze soczek, to nie jest to spowodowane wielkim pragnieniem mój jak był sok malinowy własnej roboty to chlał co chwilę, a jak siesoczki pokończyły to ryk, bo przecież reszta do niczego jest

Spokojnie. To, że znajomych córka ma cukrzycę nie znaczy, że Twój syn też. Tak jak Asiamt napisała - zrób badania będąc przy okazji w tym prywatnym laboratorium, ja Ci wkleiłam jakie będą odchylenia w wynikach i wtedy będziesz miała pewność. Idąc na badanie krwi - po pierwsze nie płacz, nie denerwuj się, bądź z dzieckiem cały czas, bądź spokojna i mów spokojnie. Dziecko będzie płakać, to normalne, ale wielka krzywda mu się nie stanie. To Ty powinnaś trzymać dziecko podczas badania. My już kilka pobrań mamy za sobą i nigdy bym się nie zgodziła, żeby mi zabrali dziecko do laboratorium, za duży stres dla dziecka, żeby było w takiej sytuacji zabrane od mamy.

Gość mammma mia-
No u nas jest tak - ryczy że chce pić - dam wodę - spróbuje, wyrzuca butelkę i ryczy. Podam zaraz sok - pije zadowolony:D Taki mały chytrus:D Dam znać jak wrócę od teściów:)

no i właśnie w tym cały pies pogrzebany, mały kombinator chyba trzeba go siłą odzwyczaić he he

Gość mammma mia-
Słuchajcie wróciłam od teściów - niestety teśc dopiero jutro będzie miał jakieś tam paski do mierzenia. i zmierzymy jutro. Ale kazał się nie martwić bo u nich wszyscy w rodzinie piją jak smoki. Podobno:P On twierdzi,że nie tak wyglądają dzieci z cukrzycą (a chyba wie bo jezdzi co miesiąc na kontrole to widzi). uspokajał mnie jak mógł:) No i jutro wpadnie z glukometrem dla mojeg ospokoju. Teściowa też uważa że syn pije z przyzwyczajenia i dlatego,że za słodkie jest to co mu daję. A do tego synek śpi ze mną przy piecyku (u nas żeby woda była ciepła trzeba palić) i też może dlatego dużo pije w nocy - bo jest mu gorąco - co by tłumaczyło róznież to że ciągle się rozkrywa. Zobaczę rozcieńczę te herbatki na noc i zobaczymy. Oby było ok:)

Gość mammma mia-
Słuchajcie:) Otóż zrobilismy pomiar - cukier wyszedł w normie - 89:) Pomiar jest wiarygodny bo teść ma bardz odobry glukometr:) TAkże nie pozostaje mi nic innego ja kzmienić nawyki syna - jeszcze nie do konca wiem czy sie uda ale będę próbować:)

Gość kawa kawa zbożowa
dawaj dalej soki z butli... jeszcze trochę a twój synuś bedzie miał czarny, szpecący uśmiech i wtedy pożałujesz że nie byłas bardziej stanowcza z tą wodą.

Gość mammma mia-
soków już nie daję - tylko mocno rozcieńczone herbatki. I będę rozcienczać aż do samej wody:) Ząbki ma póki co ładne - myjemy codziennie:D