Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mamusia???

Ile kosztuje dziecko??

Polecane posty

Gość Mała czarna kawka 22
hmmm myslę że najniższa krajowa powinna starczyć na niemowle na 3 pierwsze miesiące misiące:D 1120?? Coś koło tego...:D bo autorka sie nie określiła.

Gość ';lkjhg
wychowanie dziecka od 0 do 25 roku zycia bedzie cie kosztowac 200tys zl. wyprawka na poczatek okolo 3000zl 500zl miesiecznie utrzymanie malego szkraba o ile nie choruje. co roku dorzucaj 100zl miesiecznie. od 0-1 roku - 500zl miesiecznie czyli 6000zl rocznie od 1-2 roku - 600zl miesiecznie czyli 7200zl rocznie od 2-3 roku - 700zl miesiecznie czyli 8400zl rocznie itd itp.

Powiedzcie mi co wy kupujecie dzieciom, ze jesteście w stanie wydać ponad tysiaka miesiecznie? Pytam z czystej ciekawości bynajmniej nie złośliwie. U mnie idzie na mleko ok. 100 (tylko dokarmiam) i chyba tyle. Ok mam zapas pieluch na jakieś 2 miesiace, no ale tych pieluch idzie max paczka tygodniowo czyli 200 pieluchy, chusteczek nie kupuję bo dziecko ma uczulenie, więc nie wiem ile ich idzie, w zamiam kupuję waciki kosmetczne paczka ok 6 pln, więc chyba wychodzi podobnie i ubranka u mnie odpadają. Liczyć jakieś 400-500 pln.

Gość ModnyBrzuszek.pl
Każdy przypadek jest inny i wyliczanie kosztów utrzymania dziecka co miesiac nie ma najmniejszego sensu. Chyba że traktujemy to jako inwestycję i potem każemy sobie oddać toe pieniądze,bo z takim podejściem także się spotkałam. www.ModnyBrzuszek.pl

Gość mamuskaa aa
szczerze, to kupowałam ciuszki w lumpie, w sklepie koszt bodów ok 13-18 zl a w lumpie ok 2-3. Pieluszki polecam pampers, bo przykładowo babydream z rossmana ma ok 28 szt i osztuja ok 14 zl a pampersy 43 szt kosztuja 22 a sa duzo lepsze jakosciowo! nie rozchodza sie pod wplywem moczu tak bardzo jak babydream. zbedny jest bujaczek- lezaczek i wozek 3w1. lepiej kuopwac oddzielnie. zbedwy jest tez przewijak- przewijam dla wygody swojej i dziecka na lozku. lozeczka duzo tansze sa na allegro niz w sklepie ( ja zaoszedzilam 120zł). chusteczki nawilazajace polecam z biedronki, sa bardzo mokre a nie suche jak pampers

Mati2011 Wyprawka dla mojej kruszynki: 1.CIUSZKI W ROZMIARZE 56: - kaftanik + śpiochy komplet 5x - body kopertowe długi rękaw 3x - body kopertowe krótki rękaw 3x - śpiochy 6x - body 4x - kaftanik 5x - koszulka 5x - pajacyk 6x - pajacyk piżamka 2x - półśpiochy 8x - czapeczka 2x 2.CIUSZKI W ROMIARZE 56/62: - czapeczka cieplejsza 3x - okrycie kąpielowe 3x - rajstopki 4x - rękawiczki niedrapki 3x - skarpetki bawełniane 5x skarpetki frotte 5x 3.CIUSZKI W ROZMIARZE 62: - śpiochy 9x - body długi rękaw 4x - body krótki rekaw 4x - body 4x - kaftanik 5x -koszulka kopertowa 5x - pajacyk 5x - pajacyk piżamka 2x - spodenki 3x - półśpiochy 4x - sweterek 2x - wiosenna czapeczka 3x - kombinezon 2x - śpiworek do spania 3x 3.AKCESORJA - wanienka 1x - stojak do wanienki 1x - bawełniane myjki 1x - płatki kosmetyczne 1x - szczoteczka + grzebyczek 1x - patyczki 1x - gaziki jałowe - gruszka 2x -proszek do prania białych ciuszków 1x - proszek do prania kolorowych ciuszków 1x - sudecrem 2x - mydło 1x - krem na każdą pogodę 1x - krem przeci odparzeniom 1x - puder 1x - oliwka 1x - szampon 1x - krem na słońce 1x - mleczko nawilżające 1x - chusteczki do pupy 2x - żel do mycia 1x - płyn do kąpieli 1x - bepanthen 1x - pampersy - woreczka na brudne pieluszki 2x - pieluchy flanela 10x - pieluchy tetra 30x - kosz na brudne pieluch + wkłady 1x - łóżeczko 1x - materac 1x - kołderka + poduszka 1x - moskitiera + stelaż 1x - pościel do łóżeczka 3x - pościel do wózka 3x - łóżeczko turystyczne 1x - komoda 2x - szafa 1x - przewijak 1x - wózek 1x - torba do wózka 1x - termometr 1x - wyparzacz 1x - laktator 1x - pojemniki na pokarm 10x - 3x butelka 125 ml - 3x butelka 250 ml - termoopakowanie podwójne 1x - termoopakowanie pojedyncze 2x - elektryczny podgrzewacz 1x - szczoteczka do mycia butelek 2x - pojemniki na smoczki 4x - łańcuszki do smoczków 4x - pokrowiec na przewijak 1x - becik 2x - pozytywka 1x - karuzela 1x - podkład od przewijania 1x - mata edukacyjna 1x - leżaczek bujaczek 1x - elektroniczna niania 1x - monitor oddechu 1x - moskietiera do wózka 1x - folia przeciw deszczowa do wózka 1x Koszt około 11ooo zł

Gość FJKLJQSFKD
prawda jest taka, ze jakby kazdy naprawde wyliczal, czy stac ich na dziecko, to zdecydowalby sie tylko malutki procent, chyba gatunek ludzki bylby zagrozony wymarciem :p

Gość lidia perlinska
mati chyba oszalałas??? połowa tych rzeczy ci się nie przyda. stojak do wanienki... to zupełna fanaberia dla mnie. nawet tego nie czytałam spiochy, półspiochy, pajacyki... twoje dziecko nie zdązy tego wszystkiego założyć elektroniczna niania, komoda, szafa, monitor oddechu.. to chyba najdroższa wyprawka jaką w zyciu widziałam.

Gość l;kjmhg
słuchaj autorko. Jak ma się dziecko to się zmieniaja zupełnie priorytety. Jak oboje pracujecie to dacie radę. Dzieci nie sa tylko dla bogatych. Mati kupuje na co ja stac. Ty nie musisz kupowac bujaczka, nowych ciuchów i stojaka do wanienki. Dziecko i bez tego żyje. my mamy dochodu razem ok. 4000/5000 zł. Spłacamy kredyt za dom i opłacamy nianie i pare kredytów na drobiazgi. Cięzko nam czasem ale nigdy na ta co trzeba nie brakowało. Moja koleżanka ma niecałe 2000 na trzyosobową rodzine i tez zyją jakoś

He he Mati kupiła wszystko co jest możliwe do kupienia dla niemowlaka:D To , że większość rzeczy się nie przyda to się przekona w odpowiednim czasie (zwłaszcza ubranek i kosmetyków). Sama szalałam z wyprawką była to dla mnie ogromna frajda. Połowe ubranek z metką sprzedałam na All bo mały nie zdążył ubrać. Wiele rzeczy kupujemy też dla własnej wygody a nie dlatego , że są niezbędne . Dlatego koszt podstawowej wyprawki jest znacznie mniejszy niż ten który podała Mati.

Gość adzia1982
rożek-30 zł łóżeczko z materacem i pościelą550 wózek 1100(ale nie licze bo dziadki dali).kosmetyki 100 (krem na buźkę,oilatum,sudocrem)ciuszki ciocia mi w lumexsie nakupowała,ja z ciuszków tylko 60 zł po przecenie bodziaki kupiłam pare sztuk...i kocyk 100 razem750 zł..mleko modyfikowane ok 50 na tydzień i wszystko...pampersy dziadek kase dawał(każdemu wnukowi tak robi)i wszystko kupowałam ok 5 msa ciąży....wolałam tak i mieć potem kaskę na szczepienia płatne...teraz mąż zarabia 3,5 tyś i mamy dwójkę dzieci

Gość takawolnośćjakąmaszwsobie
nie stać Was na dziecko, po prostu... spróbujcie zmienić pracę na lepiej płatną... usamodzielnić się i wtedy myśleć. A tak, co? teściowa będzie fundowała, jak Wam zabraknie? Jak będziesz się z tym czuła???? Dzieci chorują, nie tolerują czasami wielu rzeczy.. trzeba mieć zakładkę, inaczej bieda i pożyczanie gdzie się tylko da. Niestety, nie stać Was na dziecko, skoro 500 zł w miesiącu spokojnie nie jesteś w stanie odkładać. Powiedzmy, że dostaniesz diagnozę o dysplastycznym stawie biodrowym, a najbliższe terminy do ortopedy za 4 miesiące, nie zrobisz nic, czy idziesz prywatnie, kasa i masz od razu zalecenia co dalej>?? A jeśli urodzą się bliźniaki, nadto, wcześniaki, jak i za co wyżyjecie>?>>> Nie stać Was na dziecko, ot.

Gość niedawno byl podobny temat
jak sie zastanowic to utrzymanie dziecka to nei tylko ciuszki, zabawki i jedzenie, to takze oplaty posrednie chociazby czynsz, media jakie zuzywa, zwlaszcza woda, dodatkowo plaiwo na dowoz dziecka tu i owdzie, im dziecko starsze tym gorzej bo pzredszkole, bo pomoce naukowe, dodatkowe zajecia i atrakcje, wyjscie na basen czy do zoo to w dzisiejszych czasach min 100zl dla rodziny :/ na poczatek zabija koszt opiekunki bo w najbardziej optymistycznym scenariuszu to zaledwie 1000zl, nawet jesli uda ci sie zlobek panstwowy to jest min 300zl niestety dziecko kosztuje duzo i jesli sie zastanawiasz nad podjeciem decyzji to wlasnie warto sprobowac oszczedzac ok 1000zl, jezeli dasz rade to znak ze mozna myslec o dziecku, jesli nie to znaczy ze jak zajdziesz w ciaze bedzie wam coraz gorzej niestety trzeba byc przygotowanym na lekarzy, lekarstwa i inne wydatki ktorych sie nei da przewidziec

Gość oaoaoa83
jak ktoś wyżej napisał jesteście rozrzutni! i jak to w życiu bywa dzis masz jutro możaesz nie miec. I takie zastanawianie się czy mnie stać czy nie przy tym, że macie mieszkanie, pracę. Trochę się sprężyć i redukować niepotrzebne wydatki. pisałaś, ze chcielibyście wynająć cos swojego ale to koszt minimalnie 1000zł plus opłaty więc juz teraz można coś odkładac. my tez spodziewamy się dziecka ale nie szalejemy. stać nas na śiochy po 120zł ale po co???? Cześć wyprawki mam nowe z wyprzedaży, część z allegro używane bo nie iwdzę sensu kupac ciuszków w rozm. 56 nowych gdzie będą założone tylko raz albo wcale.

Mati - 11 tysiecy na wyprawke ??? no bez jaj !!! Połowa tych rzeczy nigdy nie bedzie uzyta !!! ale jak kogos stac....to czemu nie... a tyle osob nie ma nawet na pampersy,,ech... No ale podłączając się do tematu - nie da się wyliczyć ile będzie kosztowało dziecko,bo kazde dziecko jest inne i bedzie potrzebowalo czegos innego. Ktoś tu juz pisal ze wyprawka to GROSZe - i tak faktycznie jest. To najmniejszy problem i przewaznie takie zakupy to czysta przyjemnosc - i w wieksszosci wypadkow rodzinka tez dorzuca drobiazgi do tego. wiecej wydaje sie na leki / jedzenie / kosmetyki i zabawki. oczywiscie jesli dziecko jest zdrowe to wtedy koszt miesieczny naprawde nie wychodzi duzo - u nas to tylko pampersy/chusteczki i soczki ... ale kazdy jest inny i kazdego stac na co innego...

Ja z pierwszym dzieckiem wpadłam, studiowałam, bez pracy, mój mąż tak samo, zdecydowaliśmy się, że donoszę ciążę, bez względu na to co powiedzą inni i jaka będzie nasza sytuacja materialna, zresztą nie wyobrażałam sobie nawet innej opcji. I rzeczywiście swego czasu mieszkaliśmy kątem u rodziców, ubranka dostawaliśmy od znajomych i właściwie nie musiałam kupować nic nowego. Łóżeczko mieliśmy, pozostała tylko wanienka, pieluchy tetrowe i jakies kocyki. Potem wiadomo, mleko modyfikowane, słoiczki, czy nawet warzywa na zupkę, którą robiłam samodzielenie sporo kosztowały, często brakowało nam kasy (tylko mąż pracował) na nasze przyjemności, nie kupowaliśmy sobie ubrań itp, ale warto było. Teraz jakoś się ogarnęliśmy, poszłam do pracy, pensje oboje mieliśmy przez ponad rok po ok 2000 i spokojnie dawaliśmy radę z dzieckiem, płacąc za przedszkole i utrzymując mieszkanie. A moim zdaniem prawda jest taka, ze ile masz, za tyle żyjesz. Nie mam już niestety takiej komfortowej sytuacji, że rodzice mi pomogą, a jestem w drugiej ciąży, więc najpierw powyciągam ubranka po moim starszym synu, resztę dokupię w komisie, albo przez allegro i w ogóle postaram się nie przepuszczać siana na rzeczy nowe i cholernie drogie, a zaopatrzyć się właśnie w rzeczy używane, w dobrym stanie i niższej cenie. Nie znaczy to przecież, że nie dbam o dziecko, tylko sądzę, że jeżeli np wózek dla noworodka posłuży mi jakieś pół roku to bez sensu jest wydać na niego np 1000 zł; tak samo jest z leżaczkami, przewijakami i innymi rzeczami. Dziecko naprawdę nie musi kosztować kroci.

Gość gfghnjmj
ja nie wim jak to jest...kiedy urodzio nam sie 1 dziecko to maz prcował i zarabił 1300zł.stac mnie było na mleko bebilon,pampersy oryginalne i nowe ciuszki.Kiedy za 3 lata urodziam syna,wrózicam do pracy,mamy na czysto 3 tys i mlody był na piersi,ubranka z lumpeksu,pieluchy dada i tak ledwo ciągniemy koniec z koncem.Jak to jest?

Gość to provo......
3,5 tys. spokojnie starczy, zwlaszcza, ze u tesciow mieszkacie. Jak ja zachodzilam w ciaze to mielismy miesiecznie ok. 3 tys razem, do tego wynajmowalismy mieszkanie za 500 zl plus oplaty (male miasteczko, 2-pok.mieszkanie). Znam rodziny, gdzie zyja w 3 osoby za 2000 i daja rade-dziecko jest zadbane.

Gość wiktorianska madonna
zawsze mnie zastanawia ze przy takich pytaniach zawsze pada odpowiedz że niemowlak/noworodek nie kosztuje wiele. No racja, można dla malucha kupić używane ciuszki, wykorzystać promocje w sieciówkach, karmić piersią itp Ale decydując się na dziecko trzeba mieć wzgląd na to że ono rośnie i to szybciej niż się wydaje. Mimo, że nie narzekam na biedę (chociaż bogata też nie jestem:) ) uwielbiam buszować w ciucholandach, ale na moje starsze dziecko - 6 lat - już niewiele mogę znaleźć, a już na pewno w dobrym stanie. Promocje w sieciówkach owszem są, ale szesciolatek w zerówce często potrzebuje np spodni bo z dnia na dzien rozdarł na kolanie. Niby to nie są wielkie wydatki, ale znacznie wzrastają. Nie mówiąc już o wycieczkach, w naszym przedszkolu w tym roku na wycieczki wydałam 450zł, a do tego na każdą wycieczkę jakieś picie czy paluszki trzeba dziecku spakować. Dodatkowo moje dzieci chodzą na basen i zajęcia ze sztuk walki a mlodszy na piłkę nożną. To akurat "fanaberia" więc jakby mnie nie stać było to bym ich nie zabierała. Do tego kino od czasu do czasu. Albo chociażby głupi spacer i lody po drodze. Na wszystko potrzeba dużo kasy. Nie piszę tego złośliwie, ale jeśli jesteście w stanie ledwie związać koniec z końcem (chociaż przy 3,5 tyś mieszkając u kogos tak źle nie powinno być, ale to oczywiscie zalezy od stylu życia) i nie macie perspektyw zmiany w najbliższym czasie to może na razie odpuśćcie posiadanie dziecka. Mój starszy syn chorował i potrzebował pewnego zabiegu - i o ile zabieg był bezpłatny (NFZ) tak po nim na kasę chorych terminy do kontroli były za pół roku. A musieliśmy chodzić co miesiąc... więc oczywiście zostają wizyty prywante po 100zł każda. Młodszy syn w wieku niespełna roku miał zapalenie płuc i koszt leków, inhalatora i mojego pobytu w szpitalu (tak, płaci się za nocowanie na podłodze/krześle w szpitalu przy dziecku) wyszedł ponad 500zł. Prywatnie chodzimy z młodszym do logopedy bo państwowo to tylko w godzinach w jakich ja pracuję więc się nie da. Inaczej jak sie wpadnie i trzeba sobie poradzić a inaczej jak się swiadomie zachodzi w ciążę. Poczekajcie rok, odkładajcie co miesiac 500zł i zobaczcie czy dacie radę a przy okazji zrobicie sobie zapas na czarną godzinę:) Powodzenia

Gość golkasss
do cholery, małe dziecko mniej, ale czym starsze to więcej i to do śmierci dzieci wymagają pomocy finansowej, także ja się dziwię, jak bieda ma po kilkoro dzieci i te matki są w stanie patrzeć jak jej i przez nią urodzone dzieci żyją b. skromnie. I to są matki, bo dla mnie nie, to są głupie baby, którymi dupa rządziła a nie głowa.

Do mojej listy doliczam 2000 zł planowałam na wózek wydać 3500 zł ale teraz znalazlam w internecie za 5430 zł jest super :)

Gość do No to może...
150 zł alimentów na 4 dzieci, czy ty jesteś zdrowa na umyśle, chyba nie, 1500 zł na czworo to jeszcze uwierzę a nie 150 zł.

Gość Lubiąca kawe 22
Mati czy cię pojebało?? Twoje dziecko nie wykorzysta 70% tych rzeczy.....Super..nie leopiej mu na lokate odkładac ?? A nie marnowac pieniądze?? Nie rozumiem takich ludzi :D:D

Gość Lubiąca kawe 22
Ha HA 6 kompletów pościeli :D:D ja nie moge przeczytajcie wyprawke mati.. A i jeszcze Szampon?? Soryy po co szampon dla noworodka??:D albo mleczko?? Takie dziecko sie niczym nie smaruje idiotko Albo 30 czy 40 par body 56/62?? Głupi kretynko weź sie puknij w łeb!

Gość Lubiąca kawe 22
49 sztuk ubran w rozmiarze 56 i 55 sztuk ubrań w rozmiarze 62?? I do tego jeszcze kilkanascie sztuk 56/62?? Idiotko a jak ci sie urodzi dziecko 4,300 kg i 58cm?? To te wszystkie 56 nawet na dziecko nie wejdą!!!

heh, mnie tez ta list rozbawiła - 4 łańcuszki na smoczek i 4 pudełka, 3 śpiworki, 2 kombinezony. :D

Na swoje dziecko nie zamierzam skompić pieniędzy. A ubliżacie mi bo was na połowe tych rzeczy nie stać i szlak was trafia. Trzeba się było uczyć języków jak był czas wyjechać w odpowiednim momęcie na 2 lata i mozna sobie pozwolić na różne fanaberie. Lubiąca kawe 22 popierwsze na lokate odkładam maleństwu od piątego miesiąca ciąży a po drugie proponuje COFNIJ SIĘ DO SZKOŁY PODSTAWOWEJ BO JEŻELI DLA CIEBIE 4+4+4 TO JEST 30LUB 40 TO GRATULUJE. Nawet jak się urodzi tak jak napisałaś 4300 kg i 58 cm ( w co wątpie bo ja niska i drobna mąż też może nie niski ale drobny) to te ubranka w które się nie zmieści oddam do domu małego dziecka napewno im się tam przydadzą. A co do tych innych drobiazgów typu łańcuszki na smoczki itd to może to i zbędne fanaberie ale są to rzeczy których mi najbardzie brakowało jak jeszcze nie planowałam własnej rodziny i byłam nianią. Zaraz pewno jakieś idiotki albo inne debilki się odezwą że skoro mam tyle kasy to dlaczego pracowałam jako niania powód jest bardzo prosty kocham dzieci i uwielbiam się nimi zajmować a dość długo nie mogła spotkać faceta z którym chciałaby spędzić reszte życia i założyć rodzine

Gość Tak taaaak takkkk
Usprawiedliwiaj sie idiotko-brawo brawo!! Nic tylko przyklasnąć! Idz dokup jeszcze kostium kąpielowy!! Zapomniałaś!! O albo o Rampersach!! Minimum 10 sztuk w każdym rozmiarze! Koniecznie!!