Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yoga23

Hotel ?? kto płaci za noclegi dla gości??

Polecane posty

Gość super żarty
Uważam że zrobienie wesela czyli opłacenie jedzenia, picia, alkoholu, muzyki, sali, obsługi jest wystarczającym wydatkiem. Nocleg czy dojazd nie sa czymś niezbędnym a czymś ekstra. Jeśli ktoś potrzebuje tego to już we własnym zakresie

Weselniczka, czemu taksówki? Nie ma u Was zwyczaju odwożenia gości? U mnie ogromna część będzie z miasta, gdzie jest wesele, albo sąsiednich (konurbacja górnośląska). Załatwiłam dwóch znajomych studentów, którzy będą rozwozić po weselu gości do domów własnymi samochodami. Dostaną zwrot za benzynę i pewną sumę "kieszonkowego". Tak się to u nas robi...

Gość qwertyuu788
nie przesadzaj z tymi kosztami- nikt nie każe wynajmować pokojów w Hiltonie. ja zapłaciłam za 80 osób ok 4 tys. w zajeździe, w którym dwójka kosztuje 140zl[wiec po negocjacjach ze znizka wyszło troche mniej]. to nie sa takie wielkie pieniądze. nie miesci mi się w głowie jak mozna puścić gości, żeby po całonocnej imprezie jechali 200 km albo beztrosko stwierdzic, ze sami maja sobie szukać. jak chcecie oszczędzać, to lepiej iść ubraną w prześcieradło zamiast droga kieckę, a nie "dziadować" na takiej podstawowej sprawie. wesele jest drogie i nie ma obowiązku zeby każdy je urządzał

Meena Harper, nie, nie spotkałam się z czymś takim. Albo w ogóle nie było zroganizowane odwożenie gości, albo o 5 rano odjeżdzał współny autokar jeśli wesele było pod Warszawą. Pomysł jakiś to jest, przemyślimy.

Gość njonnonjno
w moim regionie mazowieckie jest tak ze JAKO PARA MŁODA ( CZYTAJ ZAPRASZAJĄCY) PŁACISZ za nocleg gościom przyjezdnym i zapewniasz transport TYLKO SPOD KOŚCIOŁA NA SALE WESELNA, zdarza sie ze transport jest po weselu do domu ale to rzadko. Reszta jest w interesie gości. I nie ma się co tu kłócic co jest tak a tak, kazdy region inne zwyczaje, ale dla mnie normalne jest zapewnienie noclegu po weselu jesli sa poprawiny dla gości przyjezdznych - i nie musi to byc hotel od razu, mozę byc schronisko , internat. Choc wiem ze w hotelach mozesz tez zaplacic jedynie za lozko, nie cene jak za normalna dobe bo w sumie te pokoje i tak stoja puste - to tylko kwestia dogadania. Osobiście płaciłam za noclegi gości, bo uwazalam to za niekulturalne zostawić ich samych sobie, tym bardziej zdając sobie sprawę, ze juz sam przyjazd wiązał się z kosztem.

Gość njonnonjno
nawet gdyby poprawin nie bylo nie puscilabym gosci w droge powrotna. Bo to wyglada tak cieszcie sie ze Was zaprosilismy....ale dajcie koperte i wypad- kompletny brak szacunku dla gościa.

Gość byłam tak potraktowana
Byłam właśnie tak potraktowana że jechałam na wesele 8 godzin i sama musiałam zapłacić za pokój a jednak pojechałam tam;wydałam kupe kasy na paliwo;potem wydałam kupe kasy na pokój, i jeszcze dałam w kopertę sześć razy po sto złotych :) Widzicie ŻYJĘ !! nic mi się nie stało; z nikim się nie pokłóciłam;do nikogo nie miałam pretensji;na weselu wybawiłam się zajefajnie. I nie myślałam nawet o tym że nikt mi nie zapłacił za hotel ani nie przysłał jumbojeta po mnie żebym była wypoczęta. A przecież mogłam wymagać noclegu przed weselem. Potem kolejnego noclegu w dzień wesela i jeszcze trzeciego po weselu

Gość Miirka
A zastanawiałaś się może nad apartamentami? Od kilku dni rozważam taką opcję... Znalazłam nawet na facebook'u profil gdzie można je wynająć https://www.facebook.com/palace.apartments Co wy o tym sądzicie?

Gość Zyzio55
my organizowaliśmy wesele w tym hotelu www.bwportos.pl Za nocleg gości płaciliśmy z własnej kieszeni chociaż niektórzy z nich sami chcieli zapłacić. Uznaliśmy że nie wypada i my ponieśliśmy koszty.

Gość gość
Podbijam temat, niedługo wesele. Kto powinien zaplacic za hotel gosci przyjezdnych? Para mloda czy goście?

Gość gość
U nas za hotel płaciliśmy my. CHcielismy, zeby gosciom bylo wygodnie wiec wykupilismy im nocleg w http://www.hotelsleep.pl/ - byli zadowoleni. Myślę, że warto tak się zachować, jeśli wesele robi się w innym miescie;)

Gość gość
My z mężem zapłaciliśmy. Oczywiście dla gości, którzy są z daleka - pozostali mogą sobie zorganizować dojazd lub zapłacić za hotel samodzielnie;) My mieliśmy wesele w www.royalhotel.pl/ tam też od razu mieli goście nocleg. ROzwiązanie w porządku, a dla 2 czy 3 par to nie majatek:)

Gość gość
Sami goscie.

Gość Weselnica
Przeczytałam sporo tych wypowiedzi i oczy przecieram ze zdumienia ... że odpowiedzialność, że ludzi są dorośli, że mogą sami sobie miejsc noclegowych poszukać, że czasy noclegów u cioć już minęły ... że nie chodzi o to, by biesiadować na czyjś koszt przez 3 dni. Dla mnie to jest totalne odwrócenie kota ogonem i zrzucenie odpowiedzialności na gości. Jeżeli urządzasz wesele i zapraszasz gości, to pozwól im poczuć się jak goście, komfortowo, minimalizując niepotrzebne koszty i wysiłki. Jeżeli Cię nie stać na gości przyjezdnych - nie zapraszaj ich. Sam udział w weselu to duży wydatek i trzeba być wdzięcznym, że ludzie z daleka przyjmują zaproszenie i w ogóle na nim są. A z kolei goście powinni być wdzięczni za możliwość bezpłatnego noclegu i nie wymagać nie wiadomo czego, bo przyjeżdżają przede wszystkim na wesele, a nie na pobyt w hotelu pięciogwiazdkowym. Chyba zapomnieliśmy o czymś ważnym. Wesela są po to, by ważne dla nas osoby mogły uczestniczyć w ważnym dla nas wydarzeniu. A jeżeli są ważne, to powinniśmy o nich zadbać. Każdy w miarę możliwości. Jako była panna młoda uważam, że nieelegancko jest zapraszać gości z innych regionów Polski i nie zapewnić im noclegu przynajmniej na noc weselną. Niestety, sama zostałam zaproszona na wyjazdowe wesele, gdzie przysłano mi cennik pobytu w hotelu. Byłam bardzo zdziwiona, nawet zła, ponieważ obecna panna młoda niejednokrotnie korzystała z mojej gościny. Rozumiem jednak, że każdy ma inne możliwości finansowe. Nie o możliwości tu jednak chodzi, ale o podejście do tematu - nocleg u tzw. cioci czy koleżanki byłby jak najbardziej na miejscu. Chodzi o to, że nie zadała sobie trudu i poszła po najmniejszej linii oporu. Hmm, zawartość koperty może zatem nie być zawartością oczekiwaną .. tak to działa.

Gość gość
Jedziemy na ślub i wesele za trzy tygodnie. Młodzi nie spytali, czy potrzebny nam nocleg. Mimo wszystko, uważam, że wszystko w porządku. Mamy załatwiony porządny hotel, bo taki chcieliśmy. Zapłacimy sami, bo wstyd by mnie było, żeby ktoś za moje luksusy płacił. Ludzie, ogarnijcie się, młodzi mają mnóstwo wydatków, związanych ze ślubem i jeszcze mieliby dokładać do waszego komfortu? Potrzebujesz, jak my dwójki w trzech gwiazdkach ze śniadaniem, to sobie, jak ja, tą dwójkę kup i zapłać, a nie wyłudzaj od młodych.

Gość gość
Ja zorganizowałam swoje wesele w hotelu www.milordhotel.pl w Pułtusku. Za zabawę zapłaciłam ale pokój w hotelu każdy wynajmował sobie. Nie chciałam sama rezerwować miejsc, bo nie każdy chciał nocować. Niektórzy od razu wracali do domu.