Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość emilianka4444444

PODATEK KATASTRALNY !

Polecane posty

Gość emilianka4444444

Dziś Jarosław Kaczyński mówił o podatku katastralnym. Warto obejrzeć sobie powtórzenie. Chyba staje się to coraz bardziej realne. Tyle było ostrzeżeń przed wyborami, żeby nie głosować na PO i co teraz ? :(

Gość ssSami
jeśli wejdzie, to automatycznie podwyższam czynsz lokatorom, którym wynajmuje swoje drugie mieszkanie - na pewno nie będę sprzedawać. Wszyscy podniosą cenę najmu, na kogoś niestety trzeba przerzucić koszt tego podatku...

Gość ssdsdsfasf
a w USA co się dzieje? tam ceny nieruchomości idą w dół, a podatki od nieruchomości (też zależne teoretycznie od ceny rynkowej nieruchomości) idą w górę! Masakra! Jak dasz urzędasowi taką władzę, to oni i tak zrobią po swojemu i w dupie będą mieć, że mieszkanie stało się tańsze, dadzą podatek wg. własnego 'widzi mi się' bo zwyczajnie i po prostu mogą. Natomiast bogaci dogadają się z urzędasami i zaniży się ceny ich nieruchomości. Proste.

Ja myślę, że tego nie wprowadzą. Ludzie na ulice by wyszli. Myślę, że tylko straszą i sprawdzają reakcje. Coś jak z acta czy wiekiem emerytalnym. Gdzie ludzie siedzieli cicho tam przechodziło. Gdzie się buntowali odpuszczali. Oni też wiedzą, że Polacy są wkurzeni i wystarczy mała iskierka żeby szlag trafił ich rządy.

zabiedzony przytruty pasza z dyskontu element wyborczy to moze im jezykiem wokolo żołedzia zrobić, jeżeli się zgodzą by motłoch miał taki zaszczyt czolgami rozjezdza a scierwem smoki z Komodo nakarmia

Gość dafOlkaTolka
a kto będzie wyceniał te nieruchomości? Trzeba będzie powołać do tych wszystkich procedur kolejną armię urzędników, na którą pójdzie pewnie połowa z dochodów z tego nowego podatku. Przecież to nie takie proste wycenić nieruchomość, to nie jest tak, że w jednej okolicy są nieruchomości o tej samej wartości - liczy się uzbrojenie, dostęp do mediów, stan w jakim jest, tereny leśne itd. naprawdę dużo czynników, więc kto tym będzie się zajmować? i co ile lat będzie aktualizacja? czy co roku urzędnicy będą wyceniać wszystkie nieruchomości w Polsce? czy jak w niektórych krajach, gdzie jest ten podatek - co kilka lat. Niestety to drugie jest bardzo niekorzystne, bo w tej chwili są bardzo wysokie ceny nieruchomości, więc jeśli teraz by wprowadzili ten podatek i ceny nieruchomości pójdą w dół, to aktualizacja byłaby np. dopiero po 7 latach... a z drugiej strony - jeśli co roku - to mamy ogromne koszty administracji :/ Moim zdaniem Polaków nie stać na ten podatek.Co innego, gdybyśmy mieli pensje na poziomie reszty Europy, a tak to wprowadzać nowe podatki jest zupełnym bezsensem. Najpierw niech uzdrowią sytuację ekonomiczną - niech powstaje dużo firm itd.

a kogo to ? ze polactwa nie stac? sie biedote-patologie wytruje bo nie pasuje zabiedzona tluszcza o znikomym wskazniku zadowolenia komsumenckiego do nowoczesnej UE. czy to normalne by biedota zadzumiona mieszkala w mieszkaniach w centrum? na peryferie do faweli cholote -biedote

Gość mmLena07
a właśnie, że wcale się nie zdziwię jak wprowadzą. Będzie jak z emeryturą. "Bo w innych krajach tak jest". To jest główny argument, niestety pensji jak w innych krajach nie mamy, produkcji nie mamy - po prostu warunków nie mamy. Zobaczcie jaka była manipulacja z wiekiem emerytalnym, że nie będzie miał kto pracować :D i ludzie to łykali. A kto chce starego pracownika? Kto będzie chciał zatrudnić kogoś po 50tym roku życia? W niewielu zawodach w ogóle będzie się brać pod uwagę takiego pracownika. Po za tym mamy ogromne bezrobocie, brak produkcji, więc to zupełnie inna sytuacja, niż np. w Niemczech. U nas wprowadzają co i raz nowe podatki, a o tym, żeby zadbać, żeby w portfelach obywateli najpierw było więcej, to już nikt nie pomyśli...

Gość mmLena07
a wyobraźcie sobie starszych ludzi, naszych rodziców i dziadków, którzy mają często własnościowe domy. Przecież ich nie będzie stać z tych nędznych emeryturek na ten podatek. To co? Sprzedadzą za bezcen i się wprowadzą do nas? :D Nie żebym miała coś przeciwko moim rodzicom, dziadkom, czy rodzinie mojego męża, ale jednak nie uśmiecha mi się mieszkanie na kupie. Tylko z czego będą to płacić emeryci? grupa, która ma najwięcej własnościowych domów i mieszkań, bo się jednak czegoś tam dorobili w życiu? Z tych głodowych emeryturek?

Gość aaaaAlena
CzerwonaTruskaweczka - bez sensu porównywać sprawę ACTA do sprawy wyższego wieku emerytalnego, czy podatku katastralnego. W tym pierwszym wypadku były po prostu naciski 'dyplomatyczne' z zagranicy, w pozostałych przypadkach mamy z możliwością wyrwania kasy do budżetu samorządów, które toną w długach. Emerytury - kasa w ZUSie, której brakuje, bo jest rozkradana. Tak więc ACTA to zupełnie inna sprawa i o tym ostatecznie zdecyduje ktoś inny, Polska jest tutaj tylko pionkiem. Co do katastralnego, to mam nadzieję, że tego nie wprowadzą :/.

Gość Ja mysle ze wprowadza i bardzo
sie boje. Mam mieszkanie w prezencie od taty, ktory mi chcial zabezpieczyc byt. Mieszkam z mama, bo jej nie stac na zycie. Po odliczeniu oplat zostaje mi 500-600zl z mej miesiecznej wyplaty. A wartosc nieruchomosci to ok. 300 000 teraz. Sa tylko 2 pokoje wiec nic nie wynajme. Nie stac mnie na placenie jeszcze 300zl miesiecznie na podatek. Nie utrzymam sie za 200. Sama sieciowka 100zl kosztuje. Boje sie.

Gość Ja mysle ze wprowadza i bardzo
Aha i mieszkam na peryferiach, tylko w wiekszym miescie... Ale mieszkania na wsi tez sa warte ok. 2000. Przy zarobkach wiekszosci Polakow dodatkowe 100, 200 czy 300 miesiecznie to wielkie obciazenie.

Gość Irysssssss
Ja mieszkam w Warszawie. Tu się urodziłam. Mam mieszkanie po rodzicach. Ledwo płacę opłaty 1200 miesięcznie, ogrzewanie za zimę 1500-2000, media. Co tu mówić o katastralnym. Wiadomo ile mieszkania w Warszawie kosztują :( To nie może przejść :( Przecież tutaj mieszkają staruszki, które mają wille od pokoleń warte ponad milion, po tyle chodzi ziemia w Warszawie i co ? Na bruk ? Co z rolnikami ? Z właścicielami lokali, restauracji ? Nie wierzę, żeby to przeszło. Zrujnowali Polskę, miliony ludzi wyjechało za granicę do pracy i teraz szukaja pieniędzy wśród emerytów i biedaków ? WON z PO !

te 100 czy 200 zl to mozna zaplacic wiecej, odmowic sobie papierosow, browara czy winka oraz tlustej szynki. i zdrowsi bedziemy i finanse i unijna demokracja uratowana bedzie

niech najpierw doprowadzą do tego, żeby pensje w Polsce były na poziomie reszty Europy i wtedy proszę bardzo, niech wprowadzają taki podatek. Nie widzę problemu. Rozruch gospodarki jest jak najbardziej możliwy, ale najpierw trzeba zmienić opodatkowanie dla firm (wzorować się na choćby Anglii), niech powstaje jak najwięcej przedsiębiorstw, wspierać produkcje, promować polskie produkty. Więcej miejsc pracy to automatycznie wyższe pensje, bo firmy konkurują o pracownika. Proste. Wtedy można myśleć o nowych podatkach.

Gość kudhjckjn
wątek na forum to prowokacja pis !!! Tusk powiedział że nie zamierza go wprowadzać

Gość danp
Tusk w gadaniu jest dobry, 23% vatu miał być tylko rok, no i co, tusk tak powiedział ..... rok minął :D i co , jajco :D

bo Tusk bezpośrednio go nie wprowadzi, tylko samorządy. On tymczasem oficjalnie umywa raczki. Co to za prowokacja? Jeśli nie wprowadzą tego podatku, to chyba najgorsza możliwa prowokacja. :)

Gość aaaaAlena
"Samorządy lokalne nie zamierzają czekać na sporządzenie specjalnych rejestrów z wycenami nieruchomości. Chcą, by wysokość podatku katastralnego zależała od położenia nieruchomości im bardziej atrakcyjna lokalizacja, tym wyższy byłby podatek. A to otwiera furtkę różnej maści spekulantom. Miasta tak bardzo potrzebują pieniędzy, że chcą wprowadzić podatek katastralny liczony nie jak dotychczas od powierzchni nieruchomości, ale od jej wartości. Nie chcą jednocześnie czekać na opracowanie planów zagospodarowania przestrzennego, które miały być podstawą do sporządzenia rejestru określającego wartość katastralną nieruchomości. Andrzej Porawski, dyrektor Związku Miast Polskich, uważa, że podatek od nieruchomości może być powiązany z jej wartością bez budowy rejestru katastralnego. Miasta postulują wprowadzenie tzw. strefowania podatku. Podatek miałby być obliczany od metra kwadratowego nieruchomości, ale jego stawka zależałaby od tego, w jakiej strefie znajduje się nieruchomość. Im lepsza byłaby lokalizacja, tym wyższą naliczano by stawkę podatku. Budżety gmin muszą być w fatalnym stanie, skoro samorządowcy, aby ratować swoje finanse, gotowi są pójść na skróty i nakręcić spiralę spekulacji związanych z wartością nieruchomości. Jeśli podatek miałby zależeć od tego, w jak bardzo atrakcyjnej strefie znajduje się nieruchomość, to kto zagwarantuje, że w miejscowościach, w których potrzeby budżetowe nagle by wzrosły, samorządowcy nie rozszerzą definicji „lepszego" obszaru? Zdaniem ekspertów uzależnienie stawki podatku katastralnego od rejestru opartego na planach zagospodarowania przestrzennego, które określają, czy dany obszar ma charakter mieszkaniowy, usługowy, inwestycyjny czy rolny, ograniczy możliwość manipulacji. Planów nie można tak łatwo zmieniać, bo po pierwsze ich sporządzenie jest kosztowne, po drugie uchwalane są przez radę gminy i ogłaszane przez wojewodę w dzienniku urzędowym. Rząd gotowy jest wprowadzić nowe przepisy tylnymi drzwiami, czyli nie ustawą o podatku katastralnym, ale w ramach projektu Krajowej Polityki Miejskiej. Gdyby wysokość nowego podatku ustalono na 1 proc. wartości nieruchomości, oznaczałoby to, że za mieszkanie warte 600 tys. zł trzeba będzie płacić podatek w wysokości 6 tys. zł rocznie. To dużo więcej niż obecnie. Jeśli ktoś tego ciężaru nie udźwignie, zostanie zmuszony do sprzedaży swojego domu."

jak samorządy toną w długach, a rząd jedyne rozwiązanie widzi w podwyższaniu podatków, a nie żeby rozruszać gospodarkę i poprawić byt ludzi, a dopiero potem myśleć o podatkach - to tak właśnie będzie. Czemu nie ma żadnych działań, które doprowadzą do wyższych pensji? Czemu tutaj nie ma ruchów pod tytułem "bo w innych krajach tak jest", czemu tylko podatki? Z pustego i Salomon nie naleje, czemu nie podejmuje się kroków do rozruchu produkcji w Polsce? do tego,żeby powstawało coraz więcej firm? do wspierania przedsiębiorczości?

Gość danp
Koniec jest bliski, a ja będę wywijał break dance'a na ich grobach :D Z bogiem

hahahahahaha polactwo tepe zabiedzone nawet nie czuje jak sie od zgola 20 lat w chuj laduje , natworzylo sie miejsc :pracy; ktoraq zyskow zadnych nie daje , pokrycia pieniedzy brak bo jeno co 2 sie wytwarza a teraz czeka tepe polactwo i zada szklanych domow. trza wsadzic by cus wyjac. tego polaczkowa brudna dzicz nie trybi?na Zachodzie zapierdala pije w holdzie mocz i szybko zatrybia te ekonomiczne prawdy absolutne,

Gość SamurajKafeterii
" wątek na forum to prowokacja pis !!! Tusk powiedział że nie zamierza go wprowadzać " - haha! a mam zacytować wypowiedzi Tuska o tym, że nigdy nie będzie podwyższał podatków i jeśli ktokolwiek to zrobi z jego rządzie, to go zwolni itd? potem zwolennicy PO zasłaniali się, że kryzys, więc zmienił zdanie, tutaj też zmieni zdanie, bo Polska w długach i nie ma kasy :D albo wprowadzą taki podatek pod inną nazwą.. :)