Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tamaraa

Jakie ciśnienie miałyście w ciąży???

Polecane posty

pytam , bo słyszałam, że raczej ciśnienie rośnie, a nie odwrotnie

Gość gryczka
To chyba róznie bywa. Ja przed ciążą miałam książkowe, zwykle w okolicach 120/80, a w ciąży około 90/60. Puls z natury miałam szybki, w ciązy jeszcze się podniósł i oscylował w okolicach 85-90 w spoczynku. Miałam po ciąży się tym zająć, bo to trochę za szybki (przed ciążą miewałam koło 80), ale... po porodzie nastąpiło cudowne ozdrowienie ;-) Nie pamiętam kiedy ostatnio miałam puls powyżej 70, na ogół mam bliżej 60 (czasem sobie mierzę z ciekawości). Nie wiem, jak to się stało, ale syn ma już 20 miesięcy, a mój puls nadal jest w porządku, więc mam nadzieję, że tak zostanie ;-) Za to ciśnienie zostało mi niskie, czasem nawet w okolicach 80/50 :-p Z tego co wiem, to lepsze w ciąży za niskie - w najgorszym wypadku grozi omdleniem, niż za wysokie, które może zwiastować zatrucie ciążowe.

w drugiej ciązy jak mnie raz położyło do szpitala to się okazało, że właśnie takie niskie miałam, co mnie zaskoczyło, bo mam tendencje do wysokiego... w pierwszej ciąży było skaczące, często powyżej normy

mnie przy tym ciśnieniu boli głowa, dlatego zaczęłam pić lekką kawę co mi nawet pomaga, niestety raz musiałam wziąć paracetamol, bo ból był nie do zniesienia