Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła mamusiaaa

Mamusie które wiedzą! Kilka pytań o L4

Polecane posty

Gość przyszła mamusiaaa

Dziewczyny, jestem obecnie w połowie 5 miesiąca tyg. Chciałam pracować jak najdłużej, bo nie jestem typem który lubi się kisić w domu. Niestety nie czuję się najlepiej, a jak chcę się zolnić (dokładnie 2 razy miałam taki przypadek) to usłyszałam kilka nieprzyjemnych słów. A muszę powiedzieć, że lubię swoją pracę i zawsze wszystko solidnie przygotowywałam... ale odkąd powiedziałam szefowi o ciąży widzę, że ma do mnie jakieś ale... nie podoba mu się to. Mnie też i dlatego stwierdziłam, że już czas, by się nie stresować. Mam umowę na czas określony do 30 listopada, poród w grudniu. Co powinnam wiedzieć, z czym się liczyć? Czy będzie mi przysługiwał zasiłek macierzyński po porodzie ile będzie trwał i ile będę dostawała? Bardzo proszę pomocne mamusie które już to przeszły o info:)

Gość dobraMaMka
"Co powinnam wiedzieć, z czym się liczyć?" Mozesz liczyc sie z tym, ze jak urodzisz dziecko to cie zwolni :)

Gość Daisssy
Tak będzie Ci przysługiwał. 100% pensji. Umowa automatycznie przedłużona do dnia porodu.

Gość okaoka
mozesz isc na zwolnienie lekarskie,umowa przedluza sie z mocy prawa do dnia porodu i jesli cie facet zwolni um. nie masz tylko urlopu macierzynskiego,ale zasilek tak i wyplaca go zus,obecnie jest to 20tyg plus 4tyg dodatkowe o ktore piszesz do zus,maja gotowe formularze.

Gość okaoka
dostajesz 100procent pensji,tak jak tu juz napisano:-)

Gość przyszła mamusiaaa
domyślam sie że mnie zwolni... on już dziś nie pała do mnie sympatią. Najgorsze jest to, że człowiek się stara, żeby mu dogodzić, zapierniczam zapominając o ciąży, a w zamian zadnego dobrego słowa... Jak przyniosę l4 to pewnie dopiero będzie obraza, że jak ja mogłam!

Gość przyszła mamusiaaa
a czy podczas trwania l4 są odprowadzane składki emerytalne? czy to też sie liczy jako staż pracy?

Gość No to może.....
Tak jeszcze dla pewności - masz umowę o pracę? A nie np. umowę na zastępstwo, umowę zlecenie, umowę tymczasową? Jeśli jest to umowa o pracę to tak jak dziewczyny piszą. Umowa przedłuży się automatycznie do dnia porodu. Nie musisz nawet jej podpisywać po prostu nadal będziesz pracownikiem dopóki nie urodzisz. Urlop macierzyński Ci się nie należy, ale będziesz miała wypłacany przez ZUS zasiłek macierzyński. Pamiętaj o dostarczeniu wniosku o przedłużenie urlopu o 4 tyg. które obecnie przysługują. Nie oglądaj się na nic i idź na zwolnienie. Nawet jak będziesz pracowała do dnia porodu to nie wiadomo czy i tak cie nie zwolni.

Gość przyszła mamusiaaa
tak, mam umowę o pracę, tyle że na czas określony. A jeszcze takie pytanie... po zakończeniu zasiłku macierz. podobno można się starać o jeszcze jakiś zasiłek jak się nie przekracza ileś tam na os. Na jakiej zasadzie to działa? CZy wówczas brana jest pod uwagę pensja męża/3 ?

Gość No to może.....
Jeśli pytasz o zasiłek rodzinny (chyba coś ok. 50zł na miesiąc) to nie możecie przekroczyć 504 zł na osobę/m-sc. natomiast zasiłek z MOPS wypłacany w trakcie urlopu wychowawczego Ci się nie należy bo nie będziesz już pracownikiem.

Gość przyszła mamusiaaa
aha, no to ok dziękuję za wszelkie info:)