Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zocha33

maj 2013??

Polecane posty

u nas córeczka:-) właśnie pojawiają się one po chodzeniu jak się położe lub chodzę dość dużo. Dziś cały dzień prawie leżałam jutro również mam zamiar i zobaczymy:-) córeczka szaleje także ona chyba ma się dobrze No i tydzień temu na wizycie również było wszystko ok. Ból się nie nasila i nie przypomina tego jak na miesiączke ale zobaczymy jak będzie jutro. A jak rozpoznajesz te twardnienia? Brzuch się robi bardzo twardy ?

tak tak dziękuje Kochana:-) byle do maja musimy dać radę! Bo jak nie my to kto? Już tak daleko zaszłyśmy najgorsze za Nami. Teraz już dzieciaczki dają nam o sobie znać w postaci pięknych kopniaków:-)

Czekam na wiosnę a jak lekarz rozpoznaje ta niewydolność cieśniowo szyjkowa ? U mnie te twardnienia są dokładnie jak u Ciebie. Brzuch twardnieje kilkadziesiąt razy dziennie albo więcej praktycznie co chwilę przy zmienię pozycji czy jak wstane, leże nie ma znaczenia. Dlatego tak mnie to martwi bo żaden lekarz nie zna przyczyny tych twardnien. Dzisiaj lekarz powiedział mi że gdybym miała tylko szyjkę 3cm bez tych twardnien to nie byłoby się czym martwić ale te skurcze mogę w każdej chwili spowodować że dojdzie do przedwczesnego porodu. Przeraża mnie ta myśl tym bardziej że biorąc leki nie jest ani trochę lepiej. Ty kochana masz pessar więc możesz być trochę spokojniejsza a dla mnie każdy dzień jest w strachu. Dzisiaj dostałam jeszcze skierowanie na to crp czy jakiś stan zapalny nie powoduje tych twardnien. Zobaczę co tam wyjdzie. Mój lekarz też mówił że jak coś mnie zaniepokoi np twardnienia będą bardziej bolesne czy np co 3min to mam odrazu jechać do szpitala i się nie zastanawiać.

Majoweczka brzuch przy chodzeniu mam często cały twardy a jak leże czy siedzę to te twardnienia są w różnych częściach brzucha. Nie twardnieje cały tylko jakaś cześć/kawałek brzucha. A wtedy jest tak twardy że nie idzie wcisnąć palca. Jakby kamień był pod skóra. Dosłownie. Mija po kilku sekundach.

mi troszke też się robi ale nie aż tak a najgorzej jak po schodach chodzę :( a niestety sypialnie mam na pietrze a łazienkę na dole:( kochane ale musimy dać radę ! A u Ciebie córeczka czy synek? :-) 🌼

Juwelka - Niewydolność cieśniowo-szyjkowa to jest niezdolność donoszenia ciąży. Nie daje objawów. Dotyczy ok 1% ciąż. Najczęściej w 6 mies (szyjka nie wytrzymuje pod naporem rosnącego dziecka) Najczęściej ciężarna dobrze się czuje, jest aktywna aż tu nagle szyjka skraca się w bardzo krótkim czasie (w ciągu kilku dni, kilku godzin) i kobieta trafia ze skurczami porodowymi na szpital. Mi co do tych twardnień to lekarz powiedział że należę do tego odsetka kobiet u których występują bez wyraźnego powodu. Po prostu macica się samoczynnie obkurcza. Leki tu nie pomogą tylko spokój i leżenie. Niektóre kobiety mają je do końca ciąży, innym przechodzi gdy dziecko obroci się główką do dołu, jest większe i przestaje się tak rozpychać bo nie ma miejsca. Ale to że występują nie znaczy że ciąża będzie niedonoszona. A pessar gwarancji nie daje bo przy mocnych skurczach po prostu sie zsuwa. Wolałabym mieć dłuższą szyjkę i go nie mieć, wierz mi.

U mnie upragniony i wymarzony synek będzie :-) czekam na wiosnę a czy Ty też tak masz że czasami przy tych silniejszych twardnieniach odczuwasz takie gorąco uderzające do głowy i przyspieszony puls ? Kurcze ja już nie wiem jaka może być tego przyczyna ale właśnie jak czuje że macica zaczyna się stawiać to robi mi się gorąco i ten puls przyspieszony:-(

czekam na wiosnę a ile ma twoja szyjka? Moja miała 4.9 cm teraz się obawiam że jak pójdę na wizytę to będzie o wiele mniej

o czyżby miało się więcej chłopców urodzić w maju? :P a imiona wybrane? :-) u mnie Nadia lub Agata:-) mąż uparł się na Agatę.

Gość Paulina :)
hej dziewczyny :) Przeczytałam wszystko od mojego ostatniego postu. Trochę się tu nazbierało inf. Ja ost miałam straszne kłucia w pochwie. Zdarzyło mi się to może z 4 razy w ciągu całej ciąży. Obudziłam się w nocy i tak przez jakieś 30min do godz miałam kłucia z takim jak pieczeniem w pochwie, ale brzuch mnie nie bolał. Na następny dzień troszkę jeszcze odczuwałam, ale już wszystko wróciło do normy. Boję się, ze to może jakieś zapalenie lub bakteria, ale z drugiej strony chyba odczuwałabym to cały czas. Co o tym myślicie???Wizyte mam w poniedziałałek. Jutro jade na badanie, moczu, krwi i glukozy właśnie. Od kilku dni mam zgagę po jedzeniu. Jak sobie z tym radzić?

Paulina mi tez jakis czas dokuczała zgaga ale nic mi nie pomagało:o slyszałam żeby szklanke mleka sie napic bo ponoc to pomaga ale ja nie prubowalam bo za mlekiem z kartonu nie przepadam:p kurcze teraz ja sie zastanawiam czy z moja szyjka ok...ost musialam zaaplikowac obie tabletke i szczerze ja szyjki nie wyczówam wogóle w sumie tak mam juz dłuuugo bo za kazdym razem gdy mnie dopadną swedzenia to biore sobie globulke co mi lekarz przepisał i ja jej wogole ni wyczówam to tak ma być? przed ciazam była wyczówalna normalnie w pierwszych tygodniach gdy miałam plamiena mozna było ją wczuć baardzo nisko a teraz już wogole....i tak sie zastanawiam czy to jest ok tymbardziej że tutaj nikt mi jeszcze szyjki nie badał:o

Lilith-marlie dziękuję za maila :) _MajóweczkA_ witaj (wklep się do tabelki naszej - tam prawie wszystkie dane mamy ;) A która z Was chodzi, albo planuje chodzić na Szkołę Rodzenia?

Dziewczyny bylam w srode u lekarza hepatologa i ginegologa-caly dzien poza domem. Wyniki watroby mam zle i lekarka powiedziala ze musze duzo odpoczywac bo dziecko samo w sobie juz jest obciazeniem dla watroby a ze ona mnie teraz leczyc nie moze to mam przyjsc po porodzie. A u gin widzialam piekne serce,zmierzyl mi szyjke dopochwowo ze boli mnie podbrzusze czesto ale wyszlo ok 4cm szyjki,nie wie co jest przyczyna bolu. Robiac usg zajechal tez na watrobe(bo wie o problemie) no i mowil cos o jakis zmarszeniach na niej,ale musze czekac do czerwca jak bede mogla isc na usg do hepatologa. Tymek ma sie fajnie,rosnie,kreci sie niesamowicie. Wod plodowych mam dobra ilosc,wiec o tyle wszystko jestem spokojniejsza. Ale przy chodzeniu boli mnie to podbrzusze,mam problem z tym,i to nawet kawalek do sklepu sie przejsc to juz jest zle. Z narzekania to tyle;) dzis piatek mierzymy sie?;) ja to zrobie jak z lozka wstane-tyle tylko wiem ze mam +10 juz.

Czesc :-) ja sie dzis nie mierze - wczoraj wrocilam o zgrozo o 2340 do domi z pracy, a w pracy caly dzien jadlam - te 3 paczucie z rana mysle, ze zniknely w gaszczu pozostalego jedzenia i picia :-)

cześć Dziewczyny co do bolącego podbrzusza to mi się zdarza,ale wczoraj przeszłam samą siebie byłam na badaniach, ślisko i zimno, więc się śpieszyłam nogi mi się trochę rozjeżdżały na tym lodzie, ale doszłam wysilając nogi i tak mnie po tym spinaniu nóg krocze rozbolało, że się nie mogłam ruszać głupia baba, zamiast jechać to wymyśliłam sobie marsz dzisiaj już całkowicie przeszło dzisiaj będę wyważona, więc napiszę ile kg na plusie, ale na pewno ponad 10 myślę, że może pechowa 13:) co do walentynek to myślałam o wybraniu się do restauracji w której się zaręczyliśmy i tyle dla mnie samo wyjście z domu to już super rozrywka:) uszyłam dla mojej córy serducha do zawieszenia na łóżeczku taka niepotrzebna dekoracja,ale będzie pasowała do pościeli strasznie mi się podobają dla dziewczynek jednolite białe pościele z haftami, falbankami i koronkami i muszę też uszyć takie cacko miłego dnia:)

Agrataka ja idę na szkole rodzenia , zaczynam 21.2 ... zdecydowałam sie dlatego ze szkoła jest przy moim szpitalu i prowadzą ja położne z tego szpitala :) Ja mam do tej pory 6 kg na plusie :) chciałabym żeby zostało mi po ciazy bo nareszcie wyglądam jak kobieta :) Widzę ze pomału coraz wiecej z nas ma jakieś problemy ze zdrowkiem , oj niedobrze :(

Kamelia, sliczna ta posciel - sama bym taka dla doroslych kupila. :-) Teraz doczytalam o walentynkach - mnie jakos nie kreca takie swieta, poza tym lubimy miec inaczej niz inni i raczej swietujemy sobie po polsku noc swietojanska w czerwcu, jak jest cieplo. 14stego to ja ide Kochane na randke z moim ginekologiem :-D

ja już bym chciała mieć wszystko:) wkład pościelowy plus pościel tylko cienka kołderka, bo toż to ljeto będzie:) najwyżej położę jeszcze kocyk na dogrzanie, ale my mamy akurat tak gorące i suche mieszkanie, że pewnie nigdy kołdry zwykłej mieć nie będziemy teraz mamy zakręcony kaloryfer w sypialni i nam gorąco łóżeczko z materacem i białymi kocykami już stoi mąż się śmieje i pewnie jak mnie nie będzie to je skręci i schowa, a ja planuję już na weekend szycie pościeli:) komunikacja w małżeństwie:)

Nie kupuje poscieli na razie, kupilam spiworek - kolderka i poduszka chyba nie sa polecane dla noworodkow.

No właśnie ja tez mam spiworki , ale tak czytam ze piszecie o tej pościeli która jest właśnie raczej niewskazana :

mi wszyscy doradzali same kocyki, na razie mam tylko dwa, grubszy i cieńszy poluję wyłącznie na białe i w stylu retro, więc już teraz wszystkiego szukam, bo tego w ogóle nie ma:( jak zawsze, jak coś sobie wymyślę rożek i śpiworek dostałam,ale różne opinie o rożku wyczytałam najczęściej, że przydatny w szpitalu i na wyjście, a później już nieużytek wiem tylko, że poduszka dla noworodka odpada, bo jest niezdrowa i niebezpieczna, ale w sprzedaży są najczęściej komplety, zwłaszcza pościeli