Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mililililawi

jakie warzywa mrozicie na zimę?

Polecane posty

Gość no masz racje
głupie mieszczuchy jak widza słowo "ekologiczne " "wiejskie" to wydaje im sie ze tak jest hehe Ekologiczne to masz jak wyhodujesz w własnym ogródku a nie ze sklepu.

Gość nie kumammmmm
A "mądre" wieśniaki myślą że ekologiczne to tylko to co sami pazurami wygrzebią z ziemi... Widziałam kiedyś jak na wiosce robili swojskie - to fakt, wędliny... Do końca życia nie zapomnę... "Atestem" weterynaryjnym gospodarza był tekst: "60 lat robię i jeszcze nikt się nie zatruł, kto bym tam do weterynarza miał głowę wozić zwierzynę".... Podziękowałam raz na zawsze.... Za to to co kupuje w 3 sprawdzonych źródłach, mimo ze nie jest tanie i muszę po zakupy miesno - warzywne jechać prawie 40 km to wiem w 100% że sprawdzone!!!!

Gość w całym moim wariactwie
Akurat, co do mięsa - to masz jakiś fatalny przykład, przez który generalizujesz. Od zawsze się w mojej rodzinie robiło i robi domowe wędliny. Teraz kupujemy mięsa w ubojniach, ale kiedyś, kiedy rodzina na wsi hodowała zwierzęta, był ubój. Mięso zawsze było badane przez weterynarza, zawsze się czekało na wyniki badań.

Pazurami w ziemii nie grzebię, stać mnie na narzędzia. Mrożę wszelką zieleninę jaka mi urośnie na działce. Mrożę fasolkę. Więcej mi się nie mieści w zamrazarniku. A szkoda. Robię też przetwory, akurat kompotów nie, bo nie lubię. Zimą robię zupy z gotowych mrożonek. Mrożenie jest jednym z lepszych sposobów konserwacji, warzywa zachowują najwięcej wartości.

A w pełni sprawdzone źródlo mięsa to moja weterynaryjna rodzina, innym to tylko na słowo mozna wierzyć :)

Gość Finetta
na wiosce robili Na dachu? :P

Gość aniakkkkkkkaaaaa
Ja mroze papryke czerwona i potem do roznych sosow dodane o w zime droga i to bardzo jak chce leczonp. To mam jak znalz

Gość olei olej olej
ja tez mrożę fasolkę,brokuły, kalafior ,koperek, pietruszkę .Robię przecier pomidorowy , dżemy i soczki .Gdybym miała więcej miejsca to mroziłabym więcej warzyw.

Gość olei olej olej
oooo papryka fajny pomysł :) tez tak zrobię

a jak mrozisz tę paprykę? ja mroże i przetwarzam wszytsko co się da. mrożę: fasolkę szparagową, groszek cukrowy, kukurydzę w kolbach (gdzie w zimie dostaniesz?) zielenine, młodą kapustę ugotowaną do obiadu, dla przypomniania w zimie nie ma młodej, marchewkę i pietruszkę do zupy, są z mojej działki wiec ekologiczne a nie ze sklepu nie wiadomo co... a jeśli chodzi o przetwory to robię, soki owocowe, kompoty, sałatki obiadowe, kiszone ogórki, cukinię, patisony, kapustę, korniszone, ogórki, marynowana papryka, czosnek, keczupy, dżemy, musy, przeciery pomidorowe. pewnie że można iśc do sklepu i kupić, ale po co skoro teraz można zrobić za niewielkie pieniądze, a wiadomo że jak się samemu zrobi to i lepsze i wiadomo co w danej rzeczy jest.

Paloma, żeby marchewka nie była gumowa wystarczy ją przed zamrożeniem zblanszować :0 zresztą tak jak prawie wszytskie warzywa.

aha i mroże jeszcze maliny, wiśnie, truskawki, borówki, jeżyny, brzoskwinie, no bo gdzie ja w zimie dostanę świeże polskie ekologiczne truskawki, takie jak w moim ogródku, abo od znajomych którzy mają gospodarstwo ekologiczne? jak się komuś nie chce nic robić, to napisze że mrożenie i przetwarzanie warzyw i owoców dotyczy tylko biedoty i wieśniactwa...ale jak komuś się chce to nawet tak nie pomyśli. i to prawda, ogóreczki, grzybki marynowane są smaczne ale same ich nie robicie...to nie wiecie ile to trudu...

Powiem tak , jeśli ktoś w sezonie kupuje warzywa, aby je mrozić, to moim zdaniem takie mrożenie mija się z celem. Co innego jak dostaniemy warzywa od rodziców , teściów, czy znajomych( z działki np.) , w ilościach hurtowych i trzeba to jakoś zagospodarować. Ja akurat mam działkę, ale np. marchew , pietruszkę kopcuję, buraczków mam trochę, więc prawie na bieżąco zużyjemy. Mrożę koperek i natkę pietruszki, bo teraz za 4-5 gałązek liczą po 3 zł., a te koperki prawie wcale nie pachną koperkiem. trochę papryki. Lubię też fasolkę szparagową i brukselkę, natomiast domownicy nie bardzo, więc dla siebie samej - to mogę kupić od czaasu do czasu w sklepie.