Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość amiga00

BLIŻNIACZE MAMUSIE ;)

Polecane posty

Gość amiga00

Czy sa tu jakies przyszle mamy blizniakow?

Gość amiga00
Jestem obecnie w 32tc3d i oczekuje parki ciaza przebiega bezproblemowo :) Zastanawiam sie czy są tu inne dubeltówki?

Gość amiga00
najwieksza fanka. ja nawet nie myślałam o tym ze mogę mieć bliźniaki, przez myśl mi nie przeszło dlatego dobrze ze podczas pierwszego badania USG leżałam bo tak to bym się pewnie przewróciła z wrażenia :)

Dubeltówki haha świetne określenie :D ja już mam 17 mies. dziecko i zastanawiam się jakby to było mieć bliźniaki, ale wydaje mi się, że to za dużo szczęścia naraz :D gratuluję:) Amiga czy ciąża będzie rozwiązana przed czasem,i zakończona wywołaniem czy odrazu cesarką?Wiesz już?

Gość amiga00
KASIEŃKAA__ na ostatnim USG okazalo sie ze dzieciaczki nie sa odpowiednio ulozone (dziewczynka poprzecznie pod zebrami, chlopczym miednicowo) i lekarz powiedzial ze prawdopodobnie bedziemy cieli, cesarke bede miala zaplanowana na date i godzine ok 37tc. Troszke polechtalo to moja damska dume bo co to za porod? :P a gdzie bole, skurcze? tak mi sie marzyl porod naturalny ale coz moze jeszcze dzieciaczki zrobia mi niespodzianke i uloza sie odpowiednio :)

Ja podziwiam mamy bliźniaków, nie mówiąc już o większej ilości dzieci w tym samym wieku :D widziałam koleżankę jak zajmuje się kilkudniowymi maluchami-niekończąca się opowieść. A może ja jestem tak wygodna i tak mi się tylko wydaje, bo mam jedno dziecko?

witam gratulacje ja niedawno przechodziłam podwójną ciąże akurat dzis moje córeczki konczą 7 mc, i sa slodkie nie wyobrażam sobie że mogło byc tylko jedno dziecko , choc jak sie dowiedziałam że blizniaki to był wielki szok i strach , to naprawde wielkie szczęście obserwowac jak sie razem wychowuja jak sie smieją do siebie jak wszystko robia razem doslownie (nawet kupe) i choc czasami jest ciężko wiadomo obowiązki podwójne . jak chcecie cos wiedziec to pytajcie pozdrawiam

Gość amiga00
gosiaczek a jak przebiegala Twoja ciaza? czy wszystko bylo w porzadku? w ktorym tygodniu urodzilas? czy poszlas pod nóż czy o wlasnych silach wypchalas maluchy? :) kasienkaa ja bardzo sie obawiam o to czy sobie poradze, a tym bardziej ze to moja pierwsza ciaza :) z jednym jest czesto bardzo ciezko a co dopiero z dwojka takich urwisów :P

amiga u mnie od razu wiadomo bylo że będzie cesarka bo to była moja druga ciaża a pierwsza zakonczona cc co prawda że wskazan medycznych bo po 48 g akcji tętno dziecka spadalo teraz od razu lekarz mówił że bedzie cc z tego co wiem przy pierwszej blizniaczej ciaży tez robią cc bez gadania inna sprawa jak to druga ciaża by była a pierwszy poród sn wtedy jest możliwośc naturalnie urodzic ,niewiem moze to zależy od szpitala ale u mnie tak jest. moja ciąża na początku była książkowa pozniej miałam zagrożenie poronieniem leżalam w szpitalu na podtrzymaniu pózniej musiałam brac luteine dopochwowo w domu do 20 tyg ciąży i wiadomo bardzo na siebie uważac mialam mialam zagrożenie przedwczesnym porodem przedwczesne skurcze brałam non stop magnez i nospe zle sie czułam nie dawalo mi leżeć chodzic siedzieć masakra , do tego ogólnie mialam zagrożoną ciąże bo moje dzieci były jednojajowe do tego jednokosmówkowe czyli o wspólnym łożysku bylo zagrożenie tts czyli syndrom podkradania calą ciąże scisle miałam kontrolowana co 2 -3 tyg do lekarza chodziłam bardzo wspaniałego zresztą dokładnie sie nami zajął dzieci urodziły sie w 34 tyg, jako wczesniaki

Witam serdecznie! :) Fajnie,że powstało to forum. Będzie można się wymieniać doświadczeniami z wychowywania "dzieci ksero". :) Gosiaczek Moje córcie też skończyły 7m-cy. Powiedz proszę,jakim wózkiem je wozisz? My mamy spacerówkę (obok siebie) ale chyba będę zmuszona zmienić ją na inną bo moje Gwiazdki już ledwo się w niej mieszczą (na szerokość). I chyba tym razem też kupię "obok siebie"bo chcę je widzieć i żeby one oglądały świat z jednej perspektywy. Pozdrawiam wszystkie podwójne Mamusie!

niunia- ja mam dorjan jumper duo też obok siebie taki chciałam nie narzekam na razie choc niewiem jak to będzie jak jeszcze podrosną wozek sam w sobie nie jest szeroki jak na blizniaka mieszcze sie we wszystkie drzwi 80 cm. powiedz prosze co jedza twoje i czy karmisz jeszcze piersią? a jak z siedzeniem siedza już same ?

Gość mamusia 1.5 roczniaka
a czy wasze ciaze blizniacze sa moze sp[owodowane wczesniejsza antykoncepcja..?:D

Gość amiga00
ja kupilam Mikado Duet tez jeden obok drugiego, zobaczymy jak sie sprawdzi. Gosiaczek to przykre ze mialas taka trudna ciaze ale dzieciaczki napewno Ci teraz wynagradzaja caly ten okres :) u mnie poki co wszystko w porzadku, badania ok, jedyne co martwi lekarza to waga coreczki bo wg aparatu ma ok 1400 a synus ok 2000. To sa bliznieta dwujajowe, dwukosmowkowe, dwuowodniowe wiec o podkradaniu nie ma mowy. w przyszlym tygodniu mam isc na USG do szpitala bo to co ma w gabinecie jest do bani a chce sprawdzic wage moich Groszkow.

Gość amiga00
moja ciaza blizniacza jest spowodowana lekiem wywolujacym owulacje Clostylbegyt, niestety lekarz nie uprzedzil mnie wczesniej zanim mi zapisal ze moga pojawic sie dwie istotki a nie jedna :) a tak czy inaczej u mnie w rodzinie sa 3 pary blizniakow :classic_cool:

fajnie że powstal ten temacik jest jeszcze jeden o blizniakach dołączyłam tam do mam blizniakow jednak tam mamy sa juz bardzo zżyte ze sobą pisza juz dlugo jak cos trzeba to fajnie radza odpowiadaja na pytania ale jednak fajnie ze kktos zalożył nowe :) amiga - tak moja ciaża w porównaniu do pierwszej pojedynczej byla hmmmmm trudna jednak do konca bylam w ruchu jak tylko mogłam wiem że są jeszcze trudniejsze gdzie dziewczyny leżą miesiącami ja choc było ciężko do konca nawet prowadzilam samochód nawet juz ze skurczami pojechałam na porodowke za co dostałam ochrzan od lekarza dyzurującego teraz sama sie sobie dziwie mamusia 1.5 roczniaka- moja ciąża to cud natury jak stwierdził lekarz( bez wspomagaczy) takie ciąże są bardzo rzadkie jedno jajowe jednokosmówkowe i podobno ich sie nie dziedziczy choc u nas w rodzinie jest sporo blizniakow u mnie i u męża a nawet sa trojaczki :)

gosiaczek jak mowisz o trojaczkach to mi sie przypomnialo jak juz oswoilam sie z mysla ze sa dwie fasolki, to co ja bym zrobila jak by byly 3 :D a powiedz mi bez problemu rozrozniasz swoje dziewczynki? :) i nie mialas z tym problemu na poczatku? ja zanim sie dowiedzialam ze to blizniaki dwujajowe to sobie wymyslilam ze na poczatku chyba im wstazeczki na raczkach przywiaze zeby nie bylo problemu :D

a co do innych forów o blizniakach to tez probowalam sie "podpiac" ale nie ma szans, nie wiadomo o co chodzi komu :) dlatego zalozylam to.

asia - moje miały byc identyczne ten sam kod genetyczny wiadomo jednojajowe i sa jak kopie odbite na xero nikt ich nie rozróznia oprócz nas czyli mnie mojego męża (on zaczą je poznawac od 5 mc,)no i moi rodzice tez juz wiedza ktora jest która ale to bardziej po zachowaniu charakterki juz widac że maja rózne jedna to smiejocha a druga trzeba prosic o usmiech ale i tak słysze nieraz o jakie podobne ale ta jedna to torche inna jednak zawsze sie smieje bo nastpny raz ta sama osoba nie potrafi powiedziec która to ta inna :P

Gosiu a nie masz takich glupich sytuacji na spacerze np ze ktos wytyka Was palcami i pokazuje o patrz blizniaki. mnie to zawsze strasznie denerwowalo jak widzialam kobiete z blizniakami a tu rodzice pokazujacy palcem swoim dzieciom jak jakies zwierzatka w zoo

asia- takie sytuacje mam na codzien jak tylko gdzies z dziewczynkami wychodzimy jedziemy do miasta do lekarza na ulicy wszędzie mieszkamy na wsi i choc ludzie juz zdążyli sie przyzwyczaic to zawsze komentują a to wózek a to dzieci . przejsc spokojnie nie można , czasami bywa to dość uciążliwe bo np. dziewczynki usna na spacerze choc żadko bo po prostu ciągle ktoś zagląda i je zaczepia

Gosiu to tylko wspolczuc, ale trzeba sie niestety przyzwyczaic innej rady nie ma. U mnie na szczescie bedzie widac ze to chlopczyk i dziewczynka ale pewnie nie raz padnie pytanie czy to blizniaki. Troche sie boje zeby nie bylo to za czesto bo nerwow i cierpliwosci to ja nie mam za duzych :P

asia - a twój lekarz co mówi o porodzie masz juz wyznaczony jakis termin(ja wiedziałam od razu ze będą wczesniaki nawet z 32 tyg. albo i wczesniej ale na szczęście udało sie donosic dłużej) a co do ułożenia dzieci moze sie jeszcze odwrocic to co jest miednicowo moja jedna akrobatka co wizyte była inaczej jeszcze w dzien przed cesarką była głowką do dolu a juz na drugi dzien znowu miednicowo (niewiem jak ona to robila bo były poukładane jedna na drugiej że sie tak obracała )mam w wypisie napisane położenie jedej głowkowo a drugiej miednicowo

pytac ludzie napewno będą bardziej z ciekawości nieraz miałam taka sytuacje idziemy z dziewczynkami obie ubrana tak samo w różowych sukienkach i opaskach na główkach a ktos podchodzi i ooo to blizniaki ??????? a chłopcy czy dziewczynki ??????:P mysle że ludzie bardziej z ciekawosci pytaja tak nawet z glupoty nie wiedząc co zagadać no bo co chłopcy w sukienkach ?

poki co lekarz powiedz tylko ze jesli sie nie uloza a na to nie wskazuje to bedziemy cieli ok 37tc czyli za ok5 tygodni. daty jeszcze nie mam wyznaczonej, z tego co wiem to ok 2 tygodni wczesniej mi ustali. Zobacze w przyszlym tygodniu ile Mala wazy, bo poki co duza roznica jest miedzy nimi nawet lekarz cos napomkna o hipotrofii i ze sie nie urodzi wieksza niz 2,5kg wiec mozliwe ze beda chcieli ja trzymac jak najdluzej w brzuszku. heh smialismy sie z Moim ze ona taka malenka jest bo sie gimnastykuje wiecej w brzuszku a maly tylko lezy i je :Ppoki co przytylam 17kg i mam nadzieje ze max jeszcze 3 przytyje. a Tobie ile przybylo? szybko to zrzucilas po porodzie? jak sobie wogole z karmieniem dwojki radzilas?

gosiaczek Mi niestety nie było długo dane karmić piersią. :( Trochę z powodu zaniedbań w szpitalu a trochę z powodu mnóstwa kłopotów w życiu.... (śmierć babci,ciężka choroba psa,auto się rozkraczyło...) Karmiłam tylko 2 tygodnie a potem moje Skarby musiały przejść na mm Bebilon. Ryczałam przez tydzień.... Jak byłam w ciąży to założyłam że będę karmić jak najdłużej,a tu masz...nie wyszło...Moje córeczki są różne i z urody i z zachowania. Wiolunia urodziła się z wagą 2,5kg a Weronisia-2,90kg po skończonym 37tc przez cc. Obie dostały 10punktów. Od 4 m-ca wprowadziłam słoiczki. Na początku samą marchewkę,potem inne przeznaczone dla tego wieku. Teraz jemy kaszki ryżowe b/glutenowe i z glutenem, słoiczki i soczki. No i o godz.20 jest samo mleko. Na dzień dzisiejszy u Wioli pojawił się pierwszy ząbek a Weronka wczoraj usiadła. :) A jak Twoje Gwiazdeczki?