Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ente

rozliczenie za prąd - kto się zna?

Polecane posty

Gość ente
nie o to chodzi otoz wynajmuje mieszkanie. do czerwca oplaty robila wlascicielka, potem powiedziala ze mamy robic sami. dzisiaj przyszlo rozliczenie za styczen-lipiec, 440 zl do zaplaty. i nie wiem czy to 440 wynika z tego ze zuzylismy za duzo pradu, czy babka nie placila wczesniej. a z tego pisma nie potrafie sama nic wywnioskowac i chce zeby ktos mi pomogl

Gość ixyyyyyyyyyyy
przeciez za prad nie placi sie co miesiac tylko raz na jakis czas, wieksza kwote

Gość liamiusoo
440 to jest niedopłata czy co?

Gość liamiusoo
za prad wlasnie sie raczej placi co miesiac masz tam jakies faktury na kolejne miesiace? co to jest to 440-co tam pisze przy tym?

Gość ente
my płacimy co miesiąc 68zł. na tym rozliczeniu jest coś takiego: według ostatniego odczytu licznika 562zł netto i potem coś takiego: 1. należność za okres styczen-lipiec 730zł brutto 2. prognoza poprzednia z faktury 357 brutto 3. rachunki korekcyjne 0zl wynik rozliczenia (1-2+3) należność 372 brutto i nizej jest prognoza i napisane ze do 20 wrzesnia 440zł do zapłaty i nie wiem czy babka placila te 68 co miesiac a my dodatkowo zuzylismy, czy nie placila i to doliczyli. bo mi wyglada ze zuzylismy o te 370 za duzo i do tego 68 te ktore normalnie placimy. ale 370 to chyba jakos duzo? chyba bysmy musieli miec tv i swiatlo wlaczone 24 na dobe zeby tyle wyszlo? ale nie znam sie... zadzwonilabym do biura obslugi ale w sumie nie wiem jak o to zapytac... jesli chodzi o te rozliczenia to naprawde nie lapie sie w tym. a myslicie ze moglabym np. wplacac im co miesiac 100zl zamiast 68 i byloby ok? czy odetna prad za niezaplacenie tych 440?

Gość azu
F-ry na prąd wystawiają prognozowane wg zużycia. I tyle się płaci. Potem przychodzi rozliczenie i trzeba dopłacić różnicę jeśli zużyło się więcej prądu. Ceny prądu idą w górę to i koszt się zwiększa. Te 370zł podziel sobie przez te 6mies. -wychodzi jakieś 61zł więcej na mies. Musisz zapłacić tyle ile ci naliczyli. Nie możesz sobie sama ustalać kwot jakie zapłacisz. Gdy przyjdą kolejne f-ry prognozowane to będziecie płacić większą kwotę co miesiąc na podstawie wcześniejszego zużycia.

Gość ente
a co by było gdybym tak na własną rękę zapłaciła teraz 150zł i po 100zł co miesiąc zamiast tych 68 co dwa mce? odetna prad czy zobacza ze splacamy i bedzie ok?