Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Otzet Japkowy

Do założenia tego tematu zainspirował mnie inny, gdzie

Polecane posty

Gość Otzet Japkowy

babka pyta, czy Wam się podoba jej pierścionek ze szmaragdem. I poza mną nikomu się raczej nie podoba :D Sęk w tym, że ja mam podobny :P A mój podoba się Wam? http://www.voila.pl/330/qy2sk/?1

Gość tak całkiem szczerze
Nie.

Gość Otzet Japkowy
Tak myślałam :D A... podoba się Wam coś w ogóle?

Gość no właśnie ja też
A mi się podoba:)

Gość Otzet Japkowy
Ta Pani to Ktoś, nie coś. Nie poniżamy kobiet... Żonaty - nie w moim stylu. Ale niebanalny. Sam zaprojektowałeś? Lubi szafiry? (Bo to chyba szafir, ew. tanzanit)

Gość Otzet Japkowy
No proszę. To pewnie nie tylko sam zaprojektowałeś, ale nawet zrobiłeś! :) Szkoda, że ja nie znam blisko żadnego złotnika - mam tyyyle pomysłów :P

@Otzet Japkowy zaprojektować to nie problem, od tego sa ludzie z odpowiednim zmysłem piękna i znających trendy na rynku. Gorzej z wykonaniem, trzeba robić gumy, oprawa to w sumie tylko kosmetyka :)

Gość Otzet Japkowy
No, ale pierwszy lepszy facet z ulicy nie zaprojektuje swojej kobiecie pierścionka, bo nawet na to nie wpadnie - a takie właśnie pierścionki (oraz stare, rodowe) - są moim zdaniem najciekawsze, najcenniejsze.

Gość Otzet Japkowy
Miałbyś może chęć odpowiedzieć mi na parę pytań dotyczących złotnictwa, skoro się już nawinąłeś?

Gość tak całkiem szczerze
Z góry lepiej wygląda, ale kamień jest słąbo osadzony.

Gość Otzet Japkowy
Jedna rzecz to ile mniej więcej Twoim zdaniem może kosztować pomniejszenie i pomniejszenie pierścionka zarówno złotego, jak srebrnego do ok. 4 rozmiarów (tył jest prostą obrączką), a druga - zakładając, że chciałabym zamówić srebrny pierścionek z jednym kamieniem okutym podobnie jak ten szmaragd i miałabym ten kamień, ile to może kosztować? Szukam i szukam i nie wiem. Z góry dziękuję :)

Przy pomniejszeniu o 4 numery trzeba ciąć szynę, więc nie powinnaś nic płacić. Można się dogadać ze złotnikiem, aby złom zabrał w cenie naprawy. Pytanie, ile złomu zostanie. 1 g złota w próbie 3 (0.585) to koszt ok 90 złotych, jeżeli chciałabyś sprzedać. Sama usługa to koszt ok 20-30 złotych (zależy od złotnika i tego, jakie ma stawki)

Gość Otzet Japkowy
Te pierścionki czy kamień do oprawy? Cóż, różnie. Złote z naturalnymi kamieniami, srebrne nawet bez kamieni.

Pomniejsza się, tnąc szynę u dołu (po przeciwnej stronie kamienia) i lutuje. Potem tylko wrzucenie do bębna i polerka :)

Gość Otzet Japkowy
A srebrne? Mam ich sporo i nie wiem czy jest w ogóle sens zmieniać im rozmiar.

@Otzet Japkowy nie nie, chodziło mi o te małe kamienie, jakie masz w pierścionku. Czy to są diamenciki, czy cyrkonie? Patrząc na kamień główny, powinny być wstawione diamenciki :)

Gość Otzet Japkowy
Białe topazy.

Powiem tak. Z biżuterią srebrną jest tak, że srebro ogólnie jest tanie (na dzień dzisiejszy 2 złote za gram w próbie 0.925) Koszt pomniejszenia srebrnego pierścionka jest taki sam, jak złotego. I teraz pytanie, czy opłaca się wydawać 20-30 złotych za usługę pomniejszenia pierścionka, wartego na rynku przyjmijmy 10 złotych? Warto to robić, gdy mamy do czynienia z biżuteria, do której mamy sentyment (np. pamiątka po prababci, chłopaku, mężu etc.) W przeciwnym wypadku gra nie warta świeczki

Gość Otzet Japkowy
Czemu powinny być diamenty? To są jakieś wytyczne?

Nie, tylko patrzę na kamień główny i nie powinno się go zestawiać z syntetykami, bo to raczej nie pasuje ;)

Dużo biżuterii na rynku jest obecnie robionych jak najtańszym kosztem (głównie maszynowo). Pierścionek oprawia się np. szmaragdem i wstawia obok cyrkonie. Nie pasuje to do siebie :)

Diamenciki 0.02 g są obecnie tak tanie, że nie warto babrać się cyrkoniami, poza tym mogą być nawet w barwie Z.