Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość warlana

Zasiłki z MOPS, jakie pobieracie?

Polecane posty

Gość warlana

Jestem na urlopie wychowawczym i otrzymuję 400zł plus 68zł rodzinnego, mam przyznane alimenty na dziecko i ledwo dajemy radę... Może ktoś wie czy mogę się starać o coś jeszcze dla nas? Za kilka dni dopiero idę do opieki ale tam się coś dowiedzieć graniczy z cudem :( te Panie minęły się z powołaniem niestety... Sama wychowuję dziecko 14 miesięczne, mieszkam z rodzicami oni płacą rachunki po części też jedzenie bo niestety moje ''dochody'' starczają na podstawy. Jest tu jakas mama w podobnej sytuacji? czy wiecie o jakiś dodatkowych zasiłkach czy pomocy?

Gość fiukt
dziunia ales ty infantylna, twoj nick swiadczy o tobie 🖐️

Gość obiektywnie subiektywna
Dziunia jesteś osobą której nie darzę sympatią,ale tym razem podpisuję się pod tym obiema łapkami. Idź do pracy,to już nie maleńkie niemowlę że musisz siedzieć z nim w domu.

Gość hyhyhyy...
a gdzie 14 miesięczne dziecko zostawi? ps.Dziuni też nie znoszę, myślałam że już na porodówce leży

Gość zonaKraka
Tak, dziewczyna wróci do pracy za 1500 zł, za żłobek prywatny da 900 z wyżywieniem, z dojazdami jej wyjdzie na równo... A facet jeszcze może o zmiejszenie alimentów walczyć bo przecież ona już zarabia. Autorko- można starać się jeszcze o zasiłki celowe, na wyżywienie, opał, dopłaty do mieszkania itp, ale wtedy liczą się zarobki każdego kto jest w gospodarstwie domowym.

Słyszałaś o takiej instytucji jak żłobek lub niania? Sorry panie w opiece nie minęły się z powołaniem tylko mają dość pasożyta. Jak się decyduje na dziecko to trzeba być przygotowanym na wydatki. A kto płaci alimenty? pożal się boże tatuś czy też opieka?

na porodowce tez mozna miec internet - wystarczy smartfon :). dziecko ma ponad rok, moze rodzice sie zajma, a jak nie to sa w koncu zlobki. z taka sytuacja zyciowa (brak dochodu poza zasilkami, niepelna rodzina) dziecko dostanie miejsce w panstwowym na bank. a ze zarobi 1500? to lepiej siedziec i nic nie robic za 0 zl? potem dziecko do szkoly pojdzie, a autorka juz zadnej pracy nie znajdzie, bo nie bedzie miala doswiadczenia.

Gość listawotsrta
warlana jak nie byłąs pewna ojca dzecka,to trzeba było nie robic sobie z nim dzidzisia,wtedy nie miałabys kłopotów finansowych i nie trzeba by było łapki po pieniadze podatnika wyciągac.

Samotne matki w państwowych mają pierwszeństwo. Tylko ona dziecka nie zapisała bo po co? lepiej siedzieć w domu a opieka niech da. Zasiłki z opieki powinny być przyznawane na maks. 2-3miesiące. potem takie osoby powinny dostawać wielkie nic. pracy nie brakuje. w marketach czy na produkcji non stop są przyjęcia,zresztą autorka pracę jakąś ma skoro siedzi na wychowawczym. trzeba było myśleć o warunkach zanim w ciążę nie zaszła. ale pewnie wpadła,bo myślała że on zdąży wyjąć...:O

Gość eshrjrehujfehjhjkehjkh
jestescie podli ona zadala pytanie a wy ją obrazacie sami powiniscie sie znalezc na jej miejscu

wsadzcie sobie w doope komentarze typu "trzeba bylo dziecka nie robic" bo sama go sobie nie zrobila. Latwo wam radzic dziewczynie "daj dziecko do zlobka, idz do pracy" tylko nie przyjdzie wam do tych zakutych pal ze w niektorych zlobkach decyduje kolejnosc zgloszen (tak, tak!) a praca na ulicy nie lezy, zreszta zeby zapisac dziecko do zlobka trzeba pracowac. Autorko przejdz sie do mopsu i popytaj, przedstaw swoja sytuacje, od tego sa aby znalezc optymalne wyjscie. A jesli sie da, to staraj sie o prace.

Gość listawotsrta
warlana nie siedz w necie na róznych temataxch i nie mysl jak to naciagnac panstwo na kase,tylko weź sie do pracy.

Gość wrrredna
Nie lubię ludzi pokroju autorki. Inna dziewczyna by szukała jakiejś pracy dorywczej-można u kogoś iść posprzątać,można wziąć dziecko do pilnowania. Są różne możliwości,a ten leń tylko kombinuje jak dostać coś nic nie robiąc. 😠

Za matkę samotnie wychowującą dzieci prawo uznaje nie tylko pannę, wdowę i rozwódkę, ale także osobę, która pozostaje w separacji orzeczonej wyrokiem sądu. W ramach wsparcia ośrodki pomocy społecznej kierują takie osoby do pracy socjalnej i udzielają im bezpłatnych porad prawnych oraz opieki psychologicznej. Samotne matki mają też pierwszeństwo w przyjęciu dziecka do żłobka, przedszkola i szkolnej świetlicy. Mogą również liczyć na dofinansowanie obiadów, wycieczek i zajęć pozalekcyjnych takich jak nauka języków obcych czy pływania. Oto co jeszcze należy się tym, którzy samotnie borykają się z wychowywaniem pociech. Należą mi się pieniądze - Ojciec mojej Monisi wyprowadził się od nas tuż przed jej urodzeniem, a byliśmy małżeństwem od trzech lat. To ja zażądałam rozwodu, bo nie mogłam już sobie poradzić z tym, że męża ciągle nie ma w domu, że wciąż gdzieś wyjeżdża, a wraca podchmielony. Pomyślałam, że jak pojawi się dziecko, to nie mam co liczyć na pomoc z jego strony. Rozwód jest w toku. Liczę na 1000 zł alimentów, bo ja na razie nie mam możliwości podjęcia pracy. Ale zupełnie nie wiem, jak starać się o alimenty - opowiada Katarzyna Nazarko (28 l.), mama półrocznej Moniczki. Skąd wziąć pieniądze Pieniądze, które zarabiasz ledwo starczają ci do pierwszego? Nie przejmuj się. Nie wstydź się wyciągnąć ręki po pomoc. Są instytucje, które oferują wsparcie samotnym matkom. Zasiłek rodzinny Jest zasiłkiem socjalnym, z budżetu państwa. Nie przysługuje, jeśli na rzecz dziecka nie zostały zasądzone alimenty od ojca. Chyba że ojciec nie żyje, jest nieznany, sąd oddalił powództwo o alimenty lub zobowiązał matkę do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka. Jeśli o zasiłek rodzinny ubiega się matka samotnie wychowująca dziecko, powinna dołączyć do wniosku prawomocny wyrok sądu orzekający separację lub rozwód. Jeśli ojciec dziecka nie żyje - akt zgonu. A także, jeśli posiada, prawomocny wyrok sądu oddalający powództwo o alimenty lub orzeczenie sądu zobowiązujące matkę do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka. W związku z uzyskaniem prawa do zasiłku rodzinnego przysługuje również dodatek z tytułu urodzenia dziecka (inny niż becikowe). Wynosi on 1000 zł. Należy wystąpić o niego nim dziecko skończy rok. UWAGA! Dodatek ten nie przysługuje, jeśli zostało pobrane tzw. becikowe. Zasiłek z tytułu opieki nad dzieckiem w czasie urlopu wychowawczego Przysługuje ci, jeśli masz prawo do zasiłku rodzinnego, zdecydowałaś się na osobistą (nie w żłobku) opiekę nad dzieckiem i w związku z tym przechodzisz na urlop wychowawczy. Taki zasiłek możesz pobierać przez 2 lata. Wynosi on 400 zł miesięcznie. Dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka Należy się samotnej matce, jeżeli alimenty na rzecz dziecka nie zostały zasądzone, ponieważ ojciec dziecka nie żyje lub jest nieznany. Dodatek ten wynosi 170 zł na dziecko zdrowe i 250 złotych na dziecko niepełnosprawne. Przysługuje na co najwyżej dwoje dzieci przy dochodzie nie wyższym niż 504 złote netto na osobę w rodzinie (583 złote na osobę w rodzinie z dzieckiem niepełnosprawnym). PAMIĘTAJ! Dodatek ten nie przysługuje matkom, które pobierają dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych. Zasiłek wychowawczy O takie świadczenie socjalne ma prawo ubiegać się osoba, która osobiście sprawuje opiekę nad dzieckiem w trakcie urlopu wychowawczego. Jeśli samotnie wychowuje dziecko, zasiłek przysługuje przez 36 miesięcy (w przypadku dziecka chorego przez 72 miesiące). Zapomoga z gminy Niektóre z gmin wypłacają jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia dziecka. Warto sprawdzić, czy gmina oferuje ten rodzaj wsparcia i na jakie pieniądze można liczyć. Refundacja kosztów opieki Bezrobotna matka samotnie wychowująca dziecko do 7 lat, w momencie podjęcia pracy może liczyć na refundację kosztów opieki nad dzieckiem, o ile dochód na członka rodziny nie przekracza 351 złotych. Jeśli podjęła pracę na co najmniej pół roku - refundacja przysługuje na 3 miesiące, jeśli na co najmniej rok - na 6 miesięcy. Taką refundację wypłaca starosta. Jest to kwota, która nie może przekraczać połowy kwoty zasiłku dla bezrobotnych, czyli 266,45 złotych. Refundacja należy się także osobom, które zostały skierowane na staż, szkolenie lub przygotowanie zawodowe w miejscu pracy. PIT samotnej matki Jesteś matką samotnie wychowującą dziecko? Koniecznie skorzystaj z preferencyjnego sposobu rozliczeń z fiskusem. Zapłacisz wtedy podatek obliczony od połowy swoich dochodów i pomnożony przez dwa. Jeżeli twoje dochody nie przekroczą pierwszego progu podatkowego, rozliczając się z dzieckiem wykorzystujesz kwotę wolną od podatku w podwójnej wysokości. Kto może rozliczyć się z dzieckiem Aby w ten sposób rozliczyć się z fiskusem potrzebujesz uprawomocnienia się orzeczenia sądu o rozwiązaniu małżeństwa. Na zasadach preferencyjnych masz prawo rozliczyć się dopiero za rok podatkowy, w którym rozwód się uprawomocnił. Wystarczy byś w roku podatkowym wychowywała samotnie dziecko tylko przez jeden dzień. Dziecko musi być w roku podatkowym małoletnie (może osiągnąć pełnoletność w roku podatkowym), albo otrzymywać w tym roku zasiłek pielęgnacyjny (bez względu na wiek), albo być pełnoletnie, ale mieć nie więcej niż 25 lat i uczyć się w szkole lub studiować. Dodatkowym warunkiem jest to, by dziecko nie uzyskało w roku podatkowym dochodów, które nie są wolne od podatku dochodowego, ale i nie są rentą rodzinną. Wspólne zeznanie podatkowe samotna matka musi złożyć nie później niż do 30 kwietnia. PAMIĘTAJ! Nie możesz rozliczyć się wspólnie z dzieckiem, jeśli prowadzisz działalność gospodarczą opodatkowaną podatkiem liniowym 19 procent, kartą podatkową, ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych lub podatkiem tonażowym. UWAGA! W świetle przepisów podatkowych jesteś matką samotnie wychowującą dziecko także wtedy, gdy nie jesteś rozwódką, ale twój mąż został pozbawiony praw rodzicielskich lub przebywa w więzieniu. Nie jesteś natomiast samotną matką, jeśli żyjesz w konkubinacie z ojcem dziecka i twój konkubent z tobą mieszka. Nawet wtedy, gdy tylko ty ponosisz koszty utrzymania dziecka. Zawalcz o alimenty Nie każde dziecko ma szczęście wychowywać się w pełnej rodzinie. Nie można jednak godzić się, by z tego powodu skazane było na biedę. Rodzice mają prawny obowiązek utrzymywać swoje pociechy bez względu na to, czy są małżeństwem, rozwodzą się, czy też mają wydane przez sąd orzeczenie o separacji. Nie pozwól, by twoje dziecko żyło w ubóstwie i domagaj się alimentów. O alimenty matka występuje w imieniu swojego nieletniego dziecka. Ich wysokość zależy od potrzeb dziecka oraz możliwości majątkowych i zarobkowych ojca. Rodzice mają obowiązek dostarczać dziecku środków do utrzymania i wychowania od urodzenia, dlatego aby wystąpić z pozwem o alimenty dziecko nie musi się znaleźć w niedostatku. Alimentów można dochodzić w sądzie lub na drodze pozasądowej. W drugim przypadku jest to forma aktu notarialnego, a sąd jedynie nadaje jej klauzulę wykonalności, czyli nakaz wypełniania zobowiązań zawartych w akcie. Pozew o alimenty składa się do Wydziału Rodzinnego i Nieletnich sądu rejonowego. Taki pozew zwolniony jest z opłat sądowych. Trzeba w nim wskazać sumę dochodzonych alimentów i przytoczyć wszystkie okoliczności, które uzasadniają ich wysokość. Do pozwu trzeba dołączyć zaświadczenia mówiące o kosztach utrzymania dziecka (np. wydatkach na leczenie, edukację, odzież). Pozwany o alimenty ojciec dziecka musi złożyć w sądzie zaświadczenia o wysokości swoich dochodów. Składając wniosek o zasądzenie alimentów warto złożyć jednocześnie wniosek o wydanie wyroku zaocznego, na wypadek gdyby pozwany nie stawiał się na wezwania sądu. Pozew o alimenty można złożyć w każdej chwili, domagając się w nim pieniędzy najwyżej do 3 lat wstecz - od momentu złożenia pozwu. Jeśli kobieta była w tym czasie w trudnej sytuacji finansowej i dowiedzie tego przed sądem, sąd przyzna zaległe świadczenie za ten okres. Osiągnięcie pełnoletności przez dziecko nie zwalnia rodzica z płacenia alimentów. Dziecko może otrzymywać takie świadczenie do czasu aż się usamodzielni, czyli zacznie zarabiać na swoje utrzymanie. Świadczenie z Funduszu Alimentacyjnego Pieniądze z Funduszu Alimentacyjnego przysługują na dziecko, które nie ukończyło 18 lat, lub na dziecko do 25 lat, pod warunkiem, że kontynuuje naukę. Jeśli dziecko ma orzeczony znaczny stopień niepełnosprawności, ograniczenia wiekowe nie obowiązują. Fundusz Alimentacyjny wspomaga dzieci, które mają zasądzone alimenty, ale ściągnięcie ich od rodzica jest niemożliwe. Ma to miejsce, gdy komornik nie może wyegzekwować alimentów od co najmniej dwóch miesięcy poprzedzających złożenie wniosku o przyznanie świadczeń z funduszu. Komornik wydaje wtedy zaświadczenie o niemożności ściągnięcia alimentów. Dołącza się je do wniosku. Na ile możesz liczyć Świadczenie z funduszu przysługuje w takiej kwocie, w jakiej zostały zasądzone alimenty od ojca dziecka. Nie może być jednak wyższe niż 500 złotych. Dochód na osobę w rodzinie nie może przekraczać 725 złotych netto (w roku poprzedzającym rok, w którym należą się świadczenia). UWAGA! Świadczenie z Funduszu Alimentacyjnego nie przysługuje kobiecie samotnie wychowującej dzieci, jeśli nie ma zasądzonych alimentów, ponieważ ojciec dziecka nie żyje lub jest nieznany. Nie przysługuje też np. w wypadku umieszczenia w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie i w przypadku, kiedy dziecko zawarło związek małżeński. Znajdź dach nad głową Domy Samotnej Matki przeznaczone są dla matek lub przyszłych matek, które znalazły się w wyjątkowo trudnej sytuacji - nie mają gdzie mieszkać i są bez środków do życia, a przy tym nie mogą liczyć na wsparcie najbliższej rodziny. Takie placówki organizowane są przez administrację rządową i samorządy. Współpracują one z fundacjami, stowarzyszeniami i organizacjami społecznymi. Można w nich znaleźć nie tylko czasowe zakwaterowanie, ale utrzymanie, opiekę medyczną i pomoc psychologa. Podczas pobytu w Domu Samotnej Matki opiekunowie społeczni pomagają w znalezieniu pracy, mieszkania i miejsca dla dziecka w żłobku lub przedszkolu. Działają tak, by samotna mama mogła się usamodzielnić. Kto może liczyć na pomoc Matka w trudnej sytuacji życiowej może zgłosić się do miejskiego lub gminnego ośrodka pomocy społecznej. Tam zostanie skierowana do najbliższego Domu Samotnej Matki, w którym znajdzie się dla niej miejsce. Przedtem zostanie z nią przeprowadzony szczegółowy wywiad. Tu życie, a nie przepisy, decyduje o uznaniu, czy matka wymaga, czy nie wymaga pomocy. By znaleźć dach nad głową samotna matka musi być po prostu w potrzebie (nie musi być wdową, rozwódką itp.). Takie domy powstały bowiem po to, by umożliwić kobietom i ich dzieciom bytowanie w odpowiadających godności człowieka warunkach. Więcej http://www.se.pl/twoje-pieniadze/poradnik-se/pomoc-dla-samotnej-mamy_92255.html

wystarczy wpisać w google zasiłki dla samotnej matki a na tym forum to bardzo często obrażają , ale są też miłe osoby

taaaa, pelno jest ofert pracy, na pewno. Sa rejony w Polsce i bieda, o jakiej wam sie nie snilo, wiec przestancie jazgotac, ze wszystko jest proste. Smiac mi sie chce z tych, ktore pogardzaja dziewczyna bo zaszla w ciaze. 80% z was zostalo matkami przez przypadek, tyle ze facet sie z wami ozenil i przez to czujecie sie lepsze. Nie porownujcie dziewczyny z 1 dzieckiem do mnozacej sie rokrocznie patologii.

Gość wrrredna
Skoro chciałaś,to masz-siostro miłosierdzia skoro laska jest na wychowawczym to znaczy,że gdzieś jest zatrudniona,więc to tylko kwestia POWROTU DO PRACY! A co ona robiła jak były w marcu zapisy? Dopskiem siedziała i kombinowała co zrobić żeby się nie narobić. Mogła myśleć z kim w ciążę zachodzi. Alimenty ma więc o co jeszcze chodzi? Opłat nie ponosi,do życia się rodzice dokładają,to na co ona przepuszcza kasę? Żona Kraka-to gdzie i czym ona będzie jeździła że wyda 600zł na dojazdy? Ja tyle płacę za KWARTALNY bilet na TLK na trasie do 40km...

matko, jacy tu wszyscy tolerancyjni - najpierw ktos decyduje sie na dziecko (planuje albo sie nie zabezpiecza odpowiednio), potem wyciaga reke po zasilki, ale do pracy isc nie chce. to niech chociaz jakies chalupnictwo w domu robi. a nie tylek na kanape i rozkminka, jak tu dostac wiecej za nic nierobienie.

Gość hyhyhyy...
a ty dziunia 9 miesiecy na kanapie i na zasiłku. Głupia hipokrytko!

Gość wrrredna
Weź mnie nie rozśmieszaj! qurwa jak można zajść w ciążę przez przypadek? co facet wyjał członka,ona akurat szła i się nadziała???? słyszałaś o antykoncepcji? akurat ja jestem mężatką i dopiero 5 lat po ślubie zdecydowaliśmy się na dziecko. mój mąż obecnie nie pracuje-miał wylew. ja utrzymuję rodzinę,zarabiam na prywatną opiekunkę dla męża. Tak jak się chce to można znaleźć pracę. trzeba tylko chcieć,a nie czekać na gotowe.

Gość Halina z Młyna
Tak, dosrajcie jej, po co jej dziecko ( gdzie dziecko na kafe używa się słowa bachor) ze głupia, że pasożyt, że nieodpowiedzialna... Mam nadzieję, że teraz wam lepiej i lżej i uśmiechnięte możecie wrócić do swoich zajeć.

akurat tolerancyjna to ja nie jestem :D ale skoro juz stalo sie i jest dziecko, nie ma co glupio gadac ze trzeba sie bylo zabezpieczac. I juz to widze jak kazda idzie do pracy za 1000 zl na zmiany gdzie dojazdy pochlaniaja 30% wyplaty, zlobek drugie tyle, a na dodatek facet obniza alimenty i zabieraja rodzinne i wychodzi na to samo.

Gość wrrredna
A do opieki nawet mi nie przyszło do głowy żeby iść. tam jest pomoc dla osób które naprawdę nie dają sobie rady. a ja mam zdrowe ręce,nogi, oczy-czemu nie mam pracować na swoją rodzinę? mąż prowadził swoją działalność i wszystko nagle wzięło w łeb,ale trzeba było się odnaleźć w nowej rzeczywistości. pocieszam się że nie umarł,że jest tylko sparaliżowany z jednej strony,że mózg nie był mocno uszkodzony i zdaniem lekarzy w ciągu 2lat odzyska sprawność w znacznym stopniu.

Gość Halina z Młyna
i zapewne renty nie pobiera małzonek?

Gość tak sa takie bo nie
mają izdy zamiast mózgu i wola pracować niż stać z zapijaczonymi menelami jako matki polki kurwy cierpiętnice.Jak masz naturę kurwy to stoisz pod mopsem , jak masz charakter sama ponosisz odpowiedzialność za swoje decyzje , a nie stoisz jak rumun z wyciągniętą łapą,: pan da,

Gość warlana
nie przeczytałam wszystkich wpisów bo szkoda moich nerwów na czytanie chamstwa i obrażania, jakby te osoby pofatygowały się i zapytały czemu moja sytuacja jest taka a nie inna może by zamknęły mordy! pracowałam i jestem nadal zatrudniona więc korzystam z przywilejów dla matki jakie są urlop macierzyński a potem wychowawczy. MAM PRAWO BYĆ Z DZIECKIEM W DOMU I JE WYCHOWYWAĆ PATRZEĆ JAK ROŚNIE ORAZ UCZYĆ CHODZIĆ JEŚĆ ITP Dlaczego mam komuś płacić za zajmowanie się moim dzieckiem skoro to mój obowiązek proste.. nawet jakbym wróciła do pracy to zostałoby mi tyle samo pieniędzy co otrzymuję teraz jakby dobrze poszło, ale po pierwsze nie mam powrotu do pracy bo firma zwinęła interes w moim miejscu zamieszkania i łączy nas tylko umowa o pracę a potem wypad na bezrobocie jak nie chcesz urlopu wychowawczego. Dziękuję za odpowiedzi normalnym dziewczyną które mają szacunek do innych ludzi :)

Gość wrrredna
Nie pobiera renty bo zdaniem orzecznika z ZUS jest... niezdolny do samodzielnej egzystencji,ale zdolny do pracy :) praca przy komputerze jest możliwa przy paraliżu połowy ciała,przecież może kupić taki zestaw gdzie ustami steruje kursorem... w związku z tym nie należy mu się renta. tak autorko masz prawo sama wychować dziecko,ale nie koniecznie za publiczne pieniądze. bo dlaczego ja mam dawać ci pieniądze? skoro chciałaś-jak widzisz koleżanka nie jest zainteresowana żadną pracą ani złobkiem bo ona ma prawa i przywileje :O odrażające jak dla mnie. Ja poza swoją pracą jaką miałam-praca biurowa,byłam w trakcie robienia doktoratu z ekonomii,który musiałam przerwać,znalazłam pracę jako sprzątaczka i po swojej pracy biegnę na 5 godzin sprzątać biura. można? trzeba chcieć a nie tylko stawiać roszczenia.

Gość Halina z Młyna
Nie dostał renty ale się o nią starał, więc widzisz - jakby dostał tez by z żył z "pieniędzy podatników".