Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaraz robię kolację

warzywa na patelnię dla 14 miesięczniaka

Polecane posty

Gość zaraz robię kolację

witajcie moja córka lada dzień skończy 14 miesięcy i nie robiłam jej jeszcze warzyw na patelnię z hortexu ani innych i mam pytanie jak je zrobić ? mam zamiar zrobić tak jak pisze żeby wrzucić je do wrzątku a potem na patelnię podsmażę na oleju rzepakowym czy macie inne propozycje ?

Gość zaraz robię kolację
oj boże co ja mówię :) nie będę tego gotować tylko wrzucę od razu zamrożone na rozgrzany olej i podam je same a potem jak dziecko będzie głodne to dam jeszcze koło 22 mleko mm czy już obędzie się bez tego mleka ?

Gość zaraz robię kolację
oj boże co ja mówię :) nie będę tego gotować tylko wrzucę od razu zamrożone na rozgrzany olej i podam je same a potem jak dziecko będzie głodne to dam jeszcze koło 22 mleko mm czy już obędzie się bez tego mleka ?

Gość gluck:):)
na olej? raczej kiepski pomysł zrob te warzywa na parze, szczegolnie jesli maja byc na kolacje, po co dawac podsmazone ciezkostrawne danie jak mozna z tego zrobic kolacyjke lekka i zdrowa

ja robie dziecku warzywa na patelnie wlasnie na parze, dodaje czasem gotowana piers z kurczaka, czasem jajko i jest to posilek bardzo sycacy

Gość możesz dodać oleju
ale rany boskie! nie smaż dla tak małego dziecka! po prostu podduś na patelni i takie podaj dziecku;)

Gość zaraz robię kolację
niestety ale zrobiłam na oleju ale pluła ;/ może nie jest głodna potem jej je jeszcze dam jak będzie wołać am myślałam że następnym razem zrobię jej do tego pierś a jak nie będzie chciała jeść to ja nie wiem ;/ już co mam dawać jej na kolację n aśniadanie z resztą też ;/ na drugi raz zrobię na parze prawie wszystkie warzywa tak robię więc nie wiem dlaczego z tymi na to nie wpadłam ;/

A dlaczego bez oleju? Dzieci potrzebują tłuszczu dla prawidłowego rozwoju, szczególnie mózgu. A dodatek oleju nie oznacza, ze coś musi być smażone. Można dusić i dodać tłuszcz :)

Gość zaraz robię kolację
le_soleil racja i też tak własnie robię np. gotuję marchewkę z groszkiem i dodaję na samym końcu masło

no ale niekoniecznie trzeba smazyc na tym oleju mozna dodac lyzke masla/oleju/oliwy z oliwek do uparowanych warzyw lepsze i smaczniejsze nie rozumiem tego pędu matek do podawanie dzieciom smazonych potraw:O

Gość już się rozczulają
dziecko duże i spokojnie może jeść takie rzeczy!!!! mój maluch jak skończył 12miesięcy je już wszystko to co my, nie ma się co rozczulać nad dzieckiem i robić wszystko osobno i jakoś specjalnie tłuszcz mu nie zaszkodzi a każdemu jest potrzebny, oczywiście w niewielkich ilościach, można użyć też oliwy. Ja akurat kupuję warzywa na patelnie w lidlu i biedronce, daję kilka kropel oleju lub oliwy wrzucam i lekko podduszę do miękkości, woda odparuje i dzieciak wcina zadowolony ;) nie rozumiem podejścia że dziecko w tym wieku jest za małe na smażone to kiedy jest czas na normalne ''dorosłe'' jedzenie? jak skończy 18?

Gość zaraz robię kolację
le_soleil racja i też tak własnie robię np. gotuję marchewkę z groszkiem i dodaję na samym końcu masło

Gość zaraz robię kolację
już się rozczulają - no to ci zazdroszczę ciekawe czy moja będzie chciała je jesć mam nadzieje że tak

nikt sie nie rozczula kobieto!!! sama unikam smazonego to z jakiego pwoodu mam podawac dziecku? sama nie jem slodyczy i dziecku tez raczej nie daje poza domowym ciastem i sporadycznie kawalkiem gorzkiej czekolady! sama nie jem swinstw typu chipsy, prazynki to jakim cudem mam je dawac dziecku?? nie jadamy kupnych wedlin poza tymi naprawde z gornej poki, sama pieke miesa, nie karmie dziecka syfem podobnie jak siebie i nie ma to nic wspolnego z rozczulaniem!!!!!

Gość już się rozczulają
autorko oby polubiła bo to duże ułatwienie przy obiadach, u mnie te warzywa podaję ze 2 razy w tyg np do ryby, mięsa, kurczaka itp zdrowo i na szybko ;) gluck:):) więc żyj eko dalej nie wszyscy mają czas i możliwości cackać się z jedzeniem, ja jem zdrowo reszta rodziny też ale czemu miałabym nie smażyć przecież od tego się nie umiera ;) ja ci tu nie każe podawać dziecku chipsów co mnie to obchodzi jak je karmisz,każdy wychowuje dziecko jak chcę, stać cię na wszystko z górnej półki ok ale to nie znaczy że trzeba dziecko traktować jak niedorozwinięte i nie podawać np smażonego czegokolwiek

Gość ladyarya
smażone potrawy dla dziecka niekoniecznie... owszem, olej rzepakowy można podawać już od 6 miesiąca, ale nie w formie smażonej, tylko np. dodając łyżkę do zupki.