Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość laska12345

Dni niepłodne

Polecane posty

Gość laska12345

Kochalam sie z chlopakiem 2-3 dni przed miesiaczka bez zabezpieczenia,dostałam normalnie miesiaczke,czy moze byc jakies prawdopodobienstwo,ze mogłam zajsc w ciaze??? Mam cykl nieregularny,wiec nie moge ustalic dni niepołodnych

Gość TOPKA
nie jestes w ciazy!!!!!!!!!!! boze brak elementarnej wiedzy z okresu podstawowki!!! jesli bylo to 2 dni przed okresem to sa wteyd dni nieplodne! nie bedziesz w ciayz. a na drugi raz trzeba myslec prze d a nie po :) sama w stres sie wpedzam bo jak mysle nie chcesz byc teraz w ciayz....pozdrawiam

Gość guru guru
Jak masz nieregularne cykle to nikt tego nie może ustalić. Teoretycznie zajść można nawet podczas miesiączki

Gość guru guru
TOPKA To ty nie masz podstawowej wiedzy z zakreu płodności

Gość guru guru
Przekonanie, że w czasie okresu nie można zajść w ciążę bierze się stąd, że teoretycznie owulacja powinna wystąpić w 14 dniu cyklu. Dotyczy to jednak 28-dniowego cyklu idealnego. W rzeczywistości żadna kobieta nie ma idealnie regularnych 4-tygodniwych miesiączek. Faktem jest, że jajeczkowanie ma miejsce na 14 dni przed początkiem kolejnego cyklu (pierwszy dzień krwawienia). Komórka jajowa żyje 10-24 godzin. Natomiast plemniki w sprzyjających warunkach (drogi rodne kobiety w okresie okołoowulacyjnym) zachowują zdolność do zapłodnienia przez minimum 3 dni. Oznacza to, że przy krótkich cyklach seks podczas okresu może doprowadzić do zapłodnienia. Z drugiej strony nawet u kobiet z długimi cyklami czasami owulacja występuje znacznie wcześniej. Termin jajeczkowania może ulec zmianie pod wpływem wielu czynników takich jak gorączka, stres, przeziębienie, odchudzanie, podróże. Dlatego żadnego dnia cyklu nie można uznać za 100% niepłodny. Chociaż oczywiście podczas okresu ryzyko zajścia w ciążę jest znacznie mniejsze niż w przewidywanym terminie owulacji.

Gość auorkaaaaaaaaaa
uru guru ja akurat mam 28 dniowe cykle i owulacje potwierdzona w 14 dniu cyklu

Gość TOPKA
cóż, predzej zajdzie w czasie lub zaraz po....ale nie slyszalam zeby kttos zaszedl przed @, i zalezy co ona ma na mysli przez nieregularne, bo niektore panienki maja cykle raz 27 raz 29 i panikuja ze to nieregularne....

Gość TOPKA
guru sam/-a piszesz ze owulacja jest 14 dni przed kolejna @ tak wiec sam/a widzisz ze 2 dni przed zajsc to jakis cud by musial byc. a ja akurat mam cykle co 27 dni!miesiac w miesiac(bez zadnych tabletek!!!).

Gość guru guru
Mam cykl nieregularny,wiec nie moge ustalic dni niepołodnych To słowa autorki tego topicu - laska12345, Nie wiem kto jako "auorkaaaaaaaaaa" piesze coś odwrotnego i po co. No fakt, to co pisałam dotyczy zajścia podczas miesiączki. Ale plemnii zyją wg niektórych nawet do 5 dni, więc teoretycznie owulację mogła mieć 3 dnia okresu - co jest mozliwe. Nigdy nie ma tak,że jest 100% pewności, że nie.

Gość guru guru
No bo przecież nie "zachodzi się" pdczas stosunku, plemniki i komórka spotykaja sie później

Jak nie możesz ustalić dni niepłodnych, to skorzystaj z testów owulacyjnych albo testera płodności na ślinę np afrodyta. Powinno Ci to pomóc rozwiać wątpliwości.