Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

heloiza999

ojciec zdeterminował moje życie- co myślicie

Polecane posty

bo to forum służy do robienia sobie jaj poważnie nie pogadasz - musisz iść na forum tematyczne z obowiązkową rejestracją, szacunkiem jakimś do regulaminu ja też każdy temat traktuje jak prowo, nie traktuj kafe za poważnie :)

je n'ai pas de famille en France, j'y ai passe une annee en cadres des etudes j'ai appris le francais en Pologne

alors tu as passe beaucoup de temps en france!! Ou est-ce que tu as habite? J'ai suivi des cours individuels du francais. J'ai commence il y a 8 ans. J'ai ete la fille au-pair pres de Bordeaux, mais pendant un mois seulement. J'ai visite Paris, j'y ete pour 2 semaines. Maintenant, j'etudie des traduction francais-polonais (entre autre). mais je pense que tu parles le francais mieux que mois apres le temps si long passe la. ;-))

Gość vbcbvc
na jakim konkretnie poziomie znasz francuski, whedif? korzystasz ze słownika pisząc tutaj? potrafisz się swobodnie porozumieć z rodowitym Francuzem?

Gość vbcbvc
o, i te same pytania do heloizy kieruje:)

C1/C2 nauczyłam się we Francji porozumiewać z nativami ale to zależało od osoby, jej stylu mówienia gestykulacji ogólnie kontekstu. pełnej swobody nie mam polaka mówiącego po fr rozumiem w 100 % z tv i z radia jedyne z czym mam prawdziwą trudność to spoty reklamowe ufff

je connais le francais depuis 7-8 ans je ne veux pas ecrire ici parce que qqn pourrait associer les faits sur ma personne et me reconnaitre ... et savoir trop sur moi apres cette lecture :classic_cool: nie używam słownika jak tu piszę czasem sobie sprawdzam w google fr

skopiuj sobie z worda :-P tu chyba nie można zbyt mało ambitne forum na takie cuda

Gość vbcbvc
hmm.. a byłabyś mi w stanie polecić jakieś ciekawe francuskie strony z artykułami albo filmiki ? znasz jakiś fajny czat lub forum, gdzie mogłabym ogarnąć gwarę internetową ? ( mam już jakieś podstawy- po 3 latach nauki w liceum oceniam się na A2/B1, z tym, że miałam teraz 4 lata przerwy i chciałabym znowu wznowić naukę, ale na razie tylko we własnym zakresie )

nie znam takich rzeczy:( ale wpisz sobie w google fr forum + co cię interesuję to na pewno coś znajdziesz gdzie będziesz mogła coś znaleźć oglądaj sobie remi gaillarda :-P

hej ja B1/B2. Zaczęłam uczyć się w trzeciej klasie gimnazjum, kilka lat nauczania indywidualnego, w szkołach językowych. Dotego jestem zmotywowana do nauki samodzielnej, mieszkałam troche z francuska rodziną. Jak native mówi do mnie to go rozumiem. Polaków mówiących po francusku tez. ale jak gadaja między sobą to juz gorszy temat...;-pp Francuzi nie ułatwiaja tego- jest tam takie coś- verlans- czyli przestawianie sylab w słowach w języku kolokwialnym;-ppp obłęd dla obcokrajowców;-) rok we Francji.mmm... super;-))

nie mówie po fr az tak dobrze jak po angielsku, czasem zdarzy mi sie takie paskudne- yyyy- ale jestem komunikatywna na takim przyzwoitym poziomie... jak czytam to wszystko rozumiem na dobrą sprawę. też nie mam pełnej swobody. a francuskie znaki są w znakach- na kompie powinna byc taka zakładka- tam sa wtedy wszelkie litery obce.

taaa francuzi są boscy ze swoim podejściem do języka werlenami, skrótowcami itp itd jesteś słuchowcem? bo ja jestem wzrokowcem i mam problemy ze słuchaniem z odsłuchami chyba zawsze już tak będzie :(

haha, no proszę jak się czsami ciekawie toczą dyskusje;-))) czytaj dużo różnych rzeczy po francusku, książki, artykuły w necie, cokolwiek i słuchaj języka. słuchanie jest najważniejsze, najlepiej oswaja- czyli stały kontakt z językiem. utrwala się całkiem podświadomie gramatyka, struktura zdań, zawsze wpadnie jakieś słówko.... osłuchujesz się z akcentem;-)) i najlepiej z kims gadać czasem.

ja zawsze miałam problemy z rozumieniem tekstu ze słuchu. to zawsze jest najgorsze w nauce języka obcego dla mnie. a po francusku to po prostu.... o matko.... gdybym więcej bywała we francji, to może inaczej by było. cóż.... trzeba się pogodzić z tym, że to jest specyficzny naród.... ale ser za to dobry;-ppp

Gość vbcbvc
ok. będę musiała sobie coś poszukać. tego śmiesznego typa znam:classic_cool: rozumiem także, co piszecie, ale żeby napisać coś własnego, to gorzej, głównie dlatego że pozapominałam wszystkie reguły gramatyki:( ale zdarza mi się trafić w necie na jakiś tekst po francusku i przeczytać go bez sięgania do słownika:)

w necie znajdziesz różne ćwiczenia gramatyczne, spoko. wszędzie jakąś książkę też kupisz. akurat grama we francuskim jest ważna niestety... te końcówki... nigdy nie za wiele ćwiczeń, jeśli się chce tego biegle nauczyć...