Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Funiak

Jakie leki i witaminy przyjmujecie w trakcie ciąży?

Polecane posty

Gość tyunataszaa
Jaką bierzesz żurawine w tabletkach?

Gość konczę 38tc
na początku ciąży miałam historię z plamnieniami i od 7-do 12 tc brałam duphaston, no-spę, scopolan i inne rozkurczowe jak wylądowałam w szpitalu. Poza tym kwas foliowy przed ciążą i w pierwszym trymestrze. Teraz witaminy z DHA, sporadycznie (kilka razy ) no-spę na twardnienie brzucha. magnez z b6, na skurcze i wiesiołek na uszczelnienie naczyń. Przez całą ciążę nie wzięłam antybiotyku, leku przeciwbólowego itp. aaa - raz zastosowałam spray tantum verde- jak gardło mnie bolało tak, że nie mogłam mówić.

ja póki co przeciwbólowych też nie łykałam. Przynajmniej od momentu w którym dowiedziałam się o ciąży. Choć głowa pęka mi przynajmniej 2 razy w tygodniu. Robię sobie okłady z zimnej wody, kompres skraplam amolem i póki co, przechodzi

Gość ania.doradca.ladeevit
Leki- tylko te, które są bezpieczne, na ulotce zawsze jest informacja czy można je przyjmować w czasie ciąży. Bo nawet suplementy diety (jeśli nie są dedykowane kobiecie ciężarnej), mogą zaszkodzić.

Gość allegra_1604
ja tylko witaminy :)

Gość ssasha0
Chyba żadna kobieta w ciąży nie bierze leków na swoją rękę, ja też jak brałam witaminy to nawet w tej sprawie konsultowałam się z swoim ginekologiem

Gość a ja nie bralam zadnych
lekow ani witamin.

Gość ja nigdy nie
dziewczyno watraba ci wysiadzie..nie lepiej pewne witaminy np.C spozywac w owocach? ja bralam tylko kwas foliowy a potem spozywalam wiecej miesa i burakow dla podwyzszenia zaleza. A reszta to owoce, warzywa

no i masz racje ponieważ witaminy powinny być uzupełnieniem diety a nie jej zastępstwem ale co za różnica czy brałaś tylko kwas foliowy czy kwas foliowy w witaminach ? to i tak jedna tabletka a więcej korzyści

Zurawine to lepiej nie w tabletkach, ale naturalną. Ja przez cała ciążę jadła codziennei kilka żurawin suszonycj - ALE TYLKO NIESIARKOWANE, słodzone cukrem trzcinowym. Zurawiny zawierają duży wit. C, więc nie widzę sensu łykać C osobno. Co do magnezu - chwilowo miałam pogorszenie w ciaży - lekarka zaleciła łykać tabletki. Dałam sobei spokój z tabletkami, zaczęłam zjadać 2 kostki gorzkiej czekolady 9słodzonej cukrem trzcinowym- LINDT). Na następnych badaniach wyniki były ksiazkowe.

Gość ania.doradca.ladeevit
"halvar no i masz racje ponieważ witaminy powinny być uzupełnieniem diety a nie jej zastępstwem ale co za różnica czy brałaś tylko kwas foliowy czy kwas foliowy w witaminach ? to i tak jedna tabletka a więcej korzyści " Dokładnie- suplementy powinny być traktowane jako uzupełnienie. Nie można przyjmować witamin z myślą, że teraz to już nie musimy dbać o dietę.

Gość allegra_1604
Ale i tak w ciąży lekarze zalecają ich przyjmowanie mimo dobrej diety.

Autorko po co bierzesz coś na zapas? Jak będziesz miała infekcję dróg moczowych to wtedy pomyśl o żurawinie i zakwaszaniu...po co Twoja dzidzia ma przyjmować niepotrzebne jej substancje? Ja pierwsze 3 miesiące brałam Folik i trzy ostatnie miesiące Prenatal DHA. Nic przeciwbólowego i nic na nerwy. Zapewniam Cię,że nerwy to się dopiero zaczynają jak dzidzia jest już na świecie:) Ciesz się ciążą, ciesz się tym pięknym czasem i daj sobie trochę luzu:)

Gość Spiinka_00
czy kwas foliowy znajduje się w suplementach diety?

Gość allegra_1604
tak, ale nie w każdym w moich LadeeVit jest. Musisz przeczytać w składzie, jak go znajdziesz to spokojnie możesz odstawić folik.

28 tydzien ciazy vita-miner prenatal i nic wiecej. Wczoraj lyklam tylko i dzisiaj apap z witamina C bo cos mnie bierze. Aaaa no i ewentualnie magnez dla ciezarnych jak lapia mnie skurcze ( czyli dolsownie raz na jakis czas np. w nocy zlapal mnie skurcz rano lyklam magnez wieczorem tez i koniec i ze skurczami znow na dluzszy czas spokoj) Pozdrawiam

Gość gość
jeśli łapią cię skurcze co jakiś czas to znaczy że masz niedobory cały czas a organizm ci o tym przypomina... uważam że nie rozsądne z twojej strony jest łykać coś raz na jakiś czas bo to nie przynosi zamierzonego efektu.

Gość allegra_1604
moje witaminy w składzie mają magnez i nie muszę łykać nic dodatkowo.

Gość pennyyy
21tc D*phaston 2x1 Kwas foliowy 15 mg x1 Wit b12 x 2 Magnez jak mi skacze powieka Clexane 0.6 zastrzyk x1 Provag x1 Lactovaginal co 2 dni Nystatyna x1 co 3 dni Sok z zurawiny, wcześniej zuravit Przez 4 miesiace mialam infekcję i bralam różne antybiotyki :/

Gość pennyyy
I jeszcze czasem nospa bo mi się brzuch napina

Gość gość
przez pierwsze 3 msce tylko kwas foliowy teraz duzo owocow i warzyw

Gość kujka
Niczego nie biorę. Może Ty potrzebujesz/zlecił Ci lekarz? W 1 ciąży brałam witaminy dla ciężarnych i urodziłam bardzo duże dziecko. Oj ciężko było. W 2 nie brałam witamin, bo źle się po nich czułam. I dziecko było normalne. I to drugie jest zdrowsze od pierwszego. Teraz 3 raz jestem w ciąży i znów nic nie biorę. Rodzę za 2 miesiące i wszystko rozwija się idealnie. Nawet jak byłam chora - nie brałam żadnych leków - oczywiście szłam do lekarza. Jeśli nie było potrzeby podania antybiotyku - a nigdy nie było - jadłam czosnek, cebule, cytryne, piłam dużo płynów i dużo leżałam. A jak mi szajba odbijała - pisałam pamiętnik albo (nie żartuję) 'książkę" lub szłam na spacer. Tylko żurawiną się objadałam. Acha - i przestałam się golić w kroku. Za 1 razem się goliłam i ciągle miałam infekcje miejsc intymnych. Za 2 i 3 przestałam i jak dotąd nie miałam ani jednej :) I jeszcze jedno - duuużo warzyw i owoców. Niestety za 2 razami objadałam się przetworami mlecznymi - kefiry i jogurty i teraz obaj chłopcy są uczuleni na mleko. Poczytałam trochę o mleku i wyeliminowałam je ze swojej diety całkowicie. Jeśli jesteś ciekawa - obejrzyj film www.youtube.com/watch?v=4Trm7a4SEiw‎ Wapnia dostarczam z roślin zielonych - jest lepiej przyswajalne. Co ważne w 3 ciąży nie miałam żadnych mdlości i aż do teraz żadnej zgagi (wcześniej była prawie od początku) Teraz mam malutką. Pamiętaj, że wszystki leki wpływają na dziecko - szczególnie antybiotyki. Mogą wywołać niedorozwój różnych układów, nawet głuchotę lub ślepotę. Jeśli musisz - bierz - tylko wtedy jeśli zapisze je lekarz, który WIE, że jesteś w ciąży, ale witamin w tabletkach - nawet C, żurawiny itd. nie radzę. To samo z uspokajającymi. Tak naprawdę nie wiadomo, jak to wpływa na delikatny organizm. Jestem w 30 tygodniu 3 ciąży :)

Gość axxxxn
Ja od 5 tygodnia ciąży brałam d*phaston ze względu na bóle brzucha i plamienia, do tego witaminy femibion i aspargin (mam kołatania serca i przed ciążą brałam beta bloker a w ciąży odstawiłam i zamiast tego brałam aspargin 3 razy dziennie i tak biorę od początku ciąży a jestem w 28 tygodniu). W 15 tygodniu zamiast d*phastonu lekarz zmienił mi na luteinę i do 20 tygodnia brałam luteinę (dlatego tak długo progesteron bo miałam silne bóle brzucha w ciąży i plamiłam jeszcze w 17 tygodniu). Do tego nospa na te bóle. Tak to raz antybiotyk na zapalenie dróg moczowych i piję sok z żurawiny. Teraz doszło jeszcze żelazo bo mam anemię. Sporo tego no ale jak trzeba to trzeba. A witaminy odstawiłam w 26 tygodniu i teraz biorę tylko kwas foliowy

Gość sarenka_2907
pennyyy dziewczyno cała apteczkę masz! Czy to zdrowe?

Gość sarenka_2907
JA biorę tylko LadeeVit

Gość sarenka_2907
JA biorę tylko LadeeVit

Gość gość
ladeeVit z tego co widziałam ma bardzo bogaty skład a to jest bardzo ważne

Gość gość
Ja biore magnez hela mag b6 mama rano i wieczorem magnesol lub aspargin(zależy co akurat kupiłam). Mam okropne skurcze lydek, falvit i niestety krople do nosa dla dzieci bo mam tak spuchnięte blony w nosie ze ledwo oddycham:O Ale przejrzałam sto różnych stron o kroplach do nosa wpuszczanych w ciąży i nikomu nigdy nie zaszkodziły:) Mialam kilka razy okropne bóle głowy to wzięłam w sumie 3 tabletki apapu (biore poł tabletki jak boli głowa) od początku ciąży. Jestem w 24 tygodniu. Nospe brałam kilka razy bo się stawial brzuch od 18 tygodnia ale przeszło.