Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość (nie)mądra*

byc w ciazy po raz pierwszy -zapraszam szczesliwe mamusie

Polecane posty

Andziulka, pocieszyłaś mnie trochę, bo już myślałam że całkiem się sypię ;) Keysy, no ja niestety tak jak Ty mam tą dzidę w krzyżu ;) Jak chodzę po domu to drobię i szuram, bo każde przestawienie nogi do przodu jest okupowane bólem :O Co do golenia to ja też najpierw zaglądałam z lewej i z prawej, ale teraz zostało już tylko lusterko :D Wrócę do tematu ruchów dziecka. Ostatnio zauważyłam, że czuję jak mały kopie jak stoję i chodzę czego jakiś czas temu jeszcze raczej nie odczuwałam ;) Dziwne uczucie jak coś Ci się tam wije i przemieszcza :D W trybie siedzącym i leżącym już się przyzwyczaiłam ;)

wow, ja jeszcze tak nie mialam ze rusza sie jak chodze, ciekawe doswiadczenie, u mnie maluszek wlasnie zwykle rusza sie jak siedze lub jak leze, zdarza mu sie tez jak kozystam z wc :)

u nas w kazdym gabinecie ginekologicznym jest USG (nie spotkalam sie z brakiem tego sprzetu) i jak jej sie zechce to zrobi, a jak nie, to nie

O, to fajnie z tym sprzętem :) Pamiętam, że pisałaś że chodzisz równolegle do 2 lekarzy. W związku z tym masz 2 książeczki czy wpisują Ci do jednej? A te ruchy to naprawdę śmieszne uczucie :)

Zgadzam się, że bezpieczniej, tylko ja mam problem, że mamtylko jedną książeczkę i głupio mi jest przed jednym i drugim lekarzem, że chodzę oprócz niego jeszcze do innego :( Wkurza mnie to tłumaczenie się żeby nie urazić :(

jak poszlam do 2 lekarza i sie pytal czy mam ksiazeczke to powiedzialam ze nie (chociaz juz mialam) i tyle, po za tym lekarze wiedza o sobie

keysy posłałam ci ebook Ja w opryszczce juz weteranka jestem ale tez słyszałam ze jak po praz pierwszy w ciąży sie złapie to jest to niebezpieczne

hej ale tez mi sie slabo zrobilo jak dzis poszlam z rana dziadka oporzadzic, myslalam ze nie dam rady, bylam o krok od tego by zemdlec... masakra... ale posiedzialam troche na balkonie i przeszlo ciutke a do siebie doszlam dopiero jak wrocialam do domku i polezalam z nogami w gore... nic milego. normalnie ciemno przed oczami i totalny bezwlad rak i nog. chyba bede musiala powoli konczyc kariere opiekunki... no ale jak potem tak lezalam i bylo mi juz ok to udalo mi sie uchwycic na filmiku jak moj brzuchol skacze jak maly kopie. wrzucila bym tu przez voile ale nie wiem czy tam mozna video czy tylko zdj. andziulka ja mam tak jak ty ze na nfz tu w tym mogilnie to mowi to co musi a jak chce sie dowiedziec czegos wiecej to z glupim ryjem mi odpowiada, np jak bylam w 20 tyg i robila mi usg to zapytalam wiesz tak milo zeby rozluznic atmosfere,, no to niech pani tam zerknie co ma miedzy nozkami,, a ona mi z wredzizna ze nie to jest najwazniejsze tylko to czy zdrowe. potraktowala mnie jak jakas wyrodna matke co wogole ma wsiu wziu w glowie... ale wiexcie stawia nowy dom i jej w boku strzyka ze zlotowki jeszcze nie dostala ode mnie moze jej na cos brakuje okna i czy cos... a ostatnio przemek mnie zawiozl pod jej dom, bo robili jej przylacz pradu... to za domem hektar trawnika a sam dom to chyba z 300 m jak nie wiecej... mnie ostatnio tak fajnie dzidzius zaczal boksowac jak pakowalam zakupy w biedronce :) juz w kazdej mozliwej pozycji kopie niemadra bardzo dziekuje za e book zaraz sprawdze poczte

dziewczyny coś dla jaj i naszych M;) Co ma zrobić mężczyzna, aby zrozumieć ciężarną kobietę? Instrukcja - krok po kroku: 1-3 miesiąc 1. Każdego wieczora organizuj sobie zatrucie - na przykład zjedz przeterminowaną rybę i popij mlekiem. Później dowiesz się, po co. 2. Następnego ranka wstań, weź pigułkę nasenną i idź do pracy. Jeśli rzeczywiście bardzo źle się czujesz - zostań w domu, ale nie zapomnij posprzątać i ugotuj obiad. 3. Do kostek u nóg przywiąż woreczki z piaskiem - po półtora kilograma na każdą nogę. 4. Przed wyjściem włóż do kieszeni koszuli zdechłą mysz i nie wyjmuj jej! 5. Tego nie jedz, nie wolno ci. Tego też. I tego. Najlepiej zjedz jabłko. 6. Powaliło cię? Rzuć te papierosy! Coca-colę, piwo i inne napoje gazowane też! 7. Usiądź wygodnie i zjedz jogurt. Jeśli nie masz ochoty - to chociaż trochę. 8. Zwymiotowałeś? Posprzątaj po sobie. Nie wołaj żony - jest zajęta. 9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Muszą zrobić niezbędne badania. 10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa. 3-6 miesiąc 1.Do brzucha przywiąż materac z wodą. 2. Gdy się ubierasz - nie odwiązuj go, nawet, gdy próbujesz wciągnąć buty. 3. Śpij również z materacem. Jak to, JAK? Na boku! 4. Nie zapomnij rano zażyć pigułki nasennej. 5. A przed wyjściem do pracy - wypij litr wody. 6. Przed pójściem spać również wypij litr wody i weź tabletkę moczopędną. 7. Do nosa włóż wacik, tak, aby powietrze przechodziło, ale odczuwało się lekką duszność. Wacik noś stale. 8. Masz duszności? Otwórz okno - niektórym pomaga. 9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Jak to, PO CO? Zrobić niezbędne badania. Co z tego, że już robiłeś? 10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa. Materaca nie odwiązuj! 6-9 miesiąc 1. Każdego ranka siadaj na fotel obrotowy i kręć się przez 10 minut. Gdy już organizm odmówi Ci całkowicie współpracy - wstań i szykuj się do pracy. No co ty, kręci ci się w głowie? Współczuję, to na pewno minie. 2. Dolej wody do materaca. 3. Wypij coś moczopędnego, a w pracy wypijaj szklankę wody co godzinę. 4. Postaraj się nie opuszczać miejsca pracy zbyt często. Bądź czujny i dyspozycyjny przez cały dzień. Jeśli przychodzi ci to z łatwością - weź dodatkową pigułkę nasenną. 5. Zwiększ również wagę woreczków z piaskiem, które masz przywiązane do nóg - do 2 kilogramów każdy. 6. Wieczorem, nie odwiązując materaca, połóż się do łóżka i bądź perfekcyjnym, namiętnym kochankiem! 7. Jeśli wydaje ci się, że twoja żona interesuje się innymi mężczyznami - pozostań wspaniałomyślny i wybaczający. 8. Poświęcaj żonie więcej czasu i uwagi. Wyobraź sobie, że jej też jest ciężko! 9. Idź do szpitala na pobranie krwi. Jak to, po co? Po to samo, co zawsze - niezbędne badania. 10. Trzy razy w miesiącu chodź na badania do proktologa. Oczywiście, że z materacem, co za pytanie? The end No, dobra, żartowaliśmy, wiemy, że jest to niemożliwe do wykonania. Po prostu odwiedź po raz dwudziesty znajomego proktologa, niech włoży Ci pomarańczę... już on wie, gdzie. Teraz oddychaj głęboko i mocno przyj. Udało się uwolnić od pomarańczy? Wyśmienicie! Możesz już pozbyć się zdechłej myszy i odwiązać materac.

Gość Fijdijdijuu
MAMA no właśnie ja do innego lekarza poszłam dopiero po jakimś czasie i jak zapytał o książeczkę to wstyd by mi było powiedzieć, że do tej pory nie mam założonej i nie jestem pod żadną opieką :( A teraz cuduję i świecę oczami. Może za bardzo się tym wszystkim przejmuję...

nie madra idealnie oddanie naszego stanu, wprost idealnie. szczegolnie 1 punkt 6-9miesiaca. to dzis ja:) musze to przeczytac przemkowi moze wtedy zrozumie... a wczoraj wzial w dlonie moje wymiona(to juz nie sa piersi) i zastanawial sie jak je daje rade nosic bo waza chyba z tone.

ej normalnie ja sobie stoje i gadam z babcia przez telefon a ten bryka, ja sie maluje i stoje a ten bryka :D ok lece na wizyte, odezwe sie pozniej :)

Ależ mi nick wyszedł :D W każdym razie to byłam ja ;) (Nie)mądra, dobre! :D Muszę przeczytać to mojemu M. ;) Keysy ile to Twoje dzieciątko waży, bo nie pamiętam czy odpowiedziałaś?

w 21 tyg wazylo 345g a ile teraz? nie mam pojecia. za tydzien ide na wizyte to moze laskawie zrobi mi usg i powie

Muszę sprawdzić w papierach i porównać, bo jak pisałam mam schizę, że urodzę wielkoluda ;) To jak za tydzień zrobisz usg to daj znać :)

Ale coś mi się kojarzy, że mój ważył 360 w 16 tyg. :O MAMA jak będziesz miała chwilkę i chęć to spójrz w swoje poprzednie usg jak to było z Twoim maluchem w poszczególnych tygodniach. Bo zaczynam się bać :O Keysy a Ty bierzesz jakieś suplementy?

oj ile ja tego biore. z dopelherz witaminy dla kobiet w ciazy do tego magnez i b6 zeby nie miec skurczy no i wapno pije zeby zebow nie pogubic. nie przerazaj mnie ze tyle twoj wazyl w 16 tyg. ta gin mowila ze dobrze wazy ... mozesz to sprawdzic w karcie ciazy i napisac czy rzeczywiscie tak bylo?

kurde teraz jak pojde to niech mi robi usg i wszystko pokazuje a nie ona tam sobie sama na ty ekraniku stuka a ja nic nie widze.

nick------------imię-------------wiek------ -miejscowość-------tc--------plec (nie) madra------------Agata------------28------------śląsk- --- -----9---------? MAMA2013LUTY-----Karolina---------22-----podkarpa ckie-------27------CH andziulka88----------Ania-------------24------- łódzkie--------------8---------? szczesliwa-mmmama--------------30------------łód zk------?--------------? keysy2121------Kasia------21------------mo gilno------------25----------CH izabela1000-------------------24------------ war-maz----------38-------------? Allegrowiczka1987--Iwona-------24--------Ok .Kr aków------15-------------? JagusiaGusia----Kasia------------25------------Lu belskie---------31-------------? Fijfijfijuu---------Ewelina---------28----------- -mazowieckie-----27-----------CH anetucha123456-------Aneta---------24----Kent, Anglia----mamusia---------DZ Lindis----------Martyna----------24------- --- -śl sk------------8--------------?

Keysy nie chciałam Cię zestresować :D To ja się boję że mam megabobasa w brzuchu, bo w porównaniu do MAMY jej też jest mniejszy :O Gdyby było coś nie tak to gin na pewno by Ci powiedziała, spokojnie :) A o witaminy pytam, bo mi 2 lekarzy powiedziało, żeby nie brać, bo się tyje i dzieci rodzą się duże. Dlatego waham się teraz czy brać dalej czy nie i jak na razie biorę raz na 2 dni.

nick-------------------------imię-------------wiek--------- -miejscowość-------tc--------plec (nie) madra----------------Agata------------28------------śląsk- --- ------------9------------? MAMA2013LUTY-----------Karolina---------22----------podkarpa ckie-------27----------CH andziulka88----------------Ania-------------24----------- łódzkie--------------9------------? szczesliwa-mmmama------------------------30------------łód zkie ------------?--------------? keysy2121------------------Kasia------------21------------mo gilno------------25----------CH izabela1000-----------------------------------24------------ war-maz----------38-------------? Allegrowiczka1987--------Iwona--------------24------------Ok .Kr aków-------15-------------? JagusiaGusia---------------Kasia------------25------------Lu belskie---------31-------------? Fijfijfijuu-------------------Ewelina---------28----------- -mazowieckie-----27-----------CH anetucha123456----------Aneta------------24----------Kent, Anglia----mamusia---------DZ Lindis----------------------Martyna----------24------------- --- -śl sk------------8--------------?

no ja juz po wizycie, nie mialam USG (znowu....) ale wszystko wporzadku, szyjka dluuuuga i zamknieta :) moj synej wazyl w 23 tyg (22+1 tyg) 438g, a w 25 tyg (24+4 tyg) wazyl 694g, a teraz to nie wiem, ale pewnie kolo 1kg

22 tc 374 gram (10 centyl) 575 gram (50 centyl) 754 gram (90 centyl) 23 tc 351 gram (10 centyl) 588 gram (50 centyl) 839 gram (90 centyl) 24 tc 364 gram (10 centyl) 640 gram (50 centyl) 958 gram (90 centyl) 25 tc 409 gram (10 centyl) 726 gram (50 centyl) 1106 gram (90 centyl) 26 tc 483 gram (10 centyl) 841 gram (50 centyl) 1280 gram (90 centyl) 27 tc 584 gram (10 centyl) 983 gram (50 centyl) 1476 gram (90 centyl) 28 tc 708 gram (10 centyl) 1148 gram (50 centyl) 1689 gram (90 centyl) 29 tc 852 gram (10 centyl) 1331 gram (50 centyl) 1915 gram (90 centyl) 30 tc 1014 gram (10 centyl) 1529 gram (50 centyl) 2151 gram (90 centyl) 31 tc 1189 gram (10 centyl) 1738 gram (50 centyl) 2392 gram (90 centyl) 32 tc 1377 gram (10 centyl) 1955 gram (50 centyl) 2634 gram (90 centyl) 33 tc 1572 gram (10 centyl) 2175 gram (50 centyl) 2873 gram (90 centyl) 34 tc 1772 gram (10 centyl) 2395 gram (50 centyl) 3105 gram (90 centyl) 35 tc 1975 gram (10 centyl) 2611 gram (50 centyl) 3326 gram (90 centyl) 36 tc 2177 gram (10 centyl) 2819 gram (50 centyl) 3531 gram (90 centyl) 37 tc 2374 gram (10 centyl) 3015 gram (50 centyl) 3718 gram (90 centyl) 38 tc 2565 gram (10 centyl) 3196 gram (50 centyl) 3880 gram (90 centyl) 39 tc 2746 gram (10 centyl) 3358 gram (50 centyl) 4015 gram (90 centyl) 40 tc 2914 gram (10 centyl) 3496 gram (50 centyl) 4119 gram (90 centyl)

ja też mam nadzieję na dzidziusia. będzie to moja pierwsza ciąża. mam teraz 25 dzień cyklu wspólżycie było 7 i 9 dnia. czy już czas na test? nie potrafię wysiedzieć....

mozesz sprobowac zrobic test ale z porannego moczu, powinien wyjsc pozytywny, no a jezeli nie, to poczekaj jeszcze kilka dni, test nie jest drogi wiec spoko, a jezeli juz faktycznie zaraz "zniesiesz jajo" to wykonaj odrazu, ale jezeli wyjdzie negatywnie to wynik moze byc falszywy bo jest za wczesnie, na Twoim miejscu bym jednak juz dawni zrobila :P

myślisz że pozytywny? ja się już tyle naczytałam na ten temat że mam mętlik w głowie. bo niby cylk mój to 28-30 dni a współżuycie było 7 i 9 dnia... więc szansa jest. zaznaczam że to nasze pierwsze podejscie i nie mamy żadnego parcia ale wiecei jak to jest jak już jest ten cień szansy to człowiek szaleje :)