Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość (nie)mądra*

byc w ciazy po raz pierwszy -zapraszam szczesliwe mamusie

Polecane posty

Cześć dziewczyny, tak się zastanawiam, bo mam mega długa listę zakupową i nie wiem czy powinnam wszystko kupować (podzieliłam na pozostałe miesiące bo nie wydołam finansowo), wiedząc, że "goście" odwiedzający też pewnie kupią parę rzeczy... Eh... Mama dała mi do zrozumienia, że nie mogę wszystkiego kupić, bo goście nie będą mieć co kupić i np. będę mieć dwa foteliki samochodowe.... kurde, ja potrzebuje fotelik przed a nie po porodzie!!... :( A jak było bądź jest u Was?

Ja co prawda jeszcze sie na zastanawiam and kupowaniem wyprawki, ale myślę Monia, że śmiało możesz zapytać najbliższych, albo im po prostu powiedzieć czego Ci brakuje. zazwyczaj przecież tak jest, że sie pytają co Ci kupić. Albo zrób liste brakujących rzeczy i puść w obieg dla odwiedzających ;)

ja kupilam wszystko, dostalam kilka ubranek, pampersy, chusteczki nawilzane, termos-dzbanek, czajnik, babcia kupila mi nawet jedzenie haha :) u nas w szpitalu jest tak ze nie wypuszcza dziecka bez fotelika, jednej dziewczyny mama musiala sie wracac do domu po fotelik bo nie chcieli puscic, moim zdaniem kup wszystko co potrzebujesz, jak sie dziecko urodzi a ludzie beda pytac co Ci kupic, czego nie masz, to popros o wieksze pampersy, chusteczki nawilzane czy krem bepanten (czy jakos tak) do pupci, bo tego idzie najwiecej, przynajmniej u mnie, jezeli nie uda Ci sie karmin naturalnie to popros o mleko modyfikowane - podasz im nazwe, ewentualnie takie pierdoly jak poduszka do karmienia - swietna rzecz, czy np "bezpieczne waleczki" zeby dziecko sie nie przewrocilo na twarz i nie udusilo - ja tak mialam, zachodze do pokoju a ten 2 razy na buzi lezy!! myslalam ze zawalu dostane!! pojechalam i kupilam te waleczki i jestem spokojna :) mozesz poprosic o podgrzewacz do butelek, no i ogolnie takie juz pierdoly ktore "wyjda w praniu" ja mam taki podgrzewacz do pradu, wlewam wode i samo automatycznie sie wlacza jak woda straci jakas tam temperature naprawde super rzecz ale narazie mi ni ejest potrzebne bo cycem karmie :)

Dzięki dziewczyny ;) i tak bede wszystko kupowac partiami, więc może się ktoś po drodze zainteresuje;) Mama a mogłabyś mi jak będziesz mieć chwilę, pokazać o jakie wałeczki chodzi? Z góry dzięki:)

W mojej rodzinie to jest tak,że każdy chce szkłem dupę utrzeć więc dla Leo pewnie kupią po ciuszku, na foteliki i wózek nie mam co liczyć ;) i dobrze.Aczkolwiek ostatnio mama przebąkiwała,że na wózek zbierają - ale niech sobie podarują bo już widzę jej "dobre chęci" i dziecko zostanie bez wózka bo ten ciężki tamten za mały a jeszcze jeden siaki i nie taki :o Byłam dzisiaj w sklepie i rozmawiałam z jedną babką - zszokowała mnie ! Opowiadała jak to chodzi do pewnego znanego tutaj pana doktora- zaszła w ciąże, rzuciła palenie i po tym rzuceniu palenia straciła ciąże !poszła znowu do niego a on z tekstem ze kto jej kazał rzucić palenie -że rzucając palenie organizm odrzucił ciążę :o ! Wg mnie swoją niekompetencje chciał zatuszować no ale nie wiem.... Lekarze zawsze w ciąży każą rzucać palenie- a najlepiej już przed ciążą :o. Tak czy inaczej zaszła w drugą ciążę, paliła i donosiła -urodziła zdrowe dziecko. Nie wiem co o tym myśleć. Mama fajne zdjęcie a Ksawcio jaki cwaniak, wie za co chwytać :P

Gość Yadaeth
Fij wiemy, domyślamy się, że nas czeka to samo. ;p Jedne szybciej.. durgie wolniej.. ;D Aneta mnie mój nie prosi o żadne przebieranie się. Podejrzewam, że przeszkadza mu jakieś 5kg, które wystaje mi w okolicach pępka. :D Ale miałaś bęben! Mój niedługo pewnie też dojdzie do takich rozmiarów, widząc jak wygląda teraz. ;D (nie)mądra* na stres nie ma rady. ;) Każdy inaczej go przezywa. :) Może tesotwanie paseczków Cie odpręży? ;D andziulka007 oglądanie i słuchanie takich rzeczy w ciąży powinno być prawnie zakazane. ;* Nakręcamy się same nie wiadomo po co, a potem wszystko i tak jest dobrze. (Tylko czasami któraś z nas krzyczy głosniej podczas porodu ;D) Mooniaaa86 nic nie kupuj na razie. ;p Ja jeszcze sama nic nie kupiłam a już nie mam gdzie pchać ubranek. Mój ostatnio tak się napalił, że chciał jż wanienkę kupować. ... w 7 miesiącu! Na głowę upadł chyba. Albo mu się coś od braku sexu w mózgu przestawiło. ;p

Ja to pewnie nie dam rady finansowo tak na ostatnia chwilę zostawić zakupów, a raczej na rodziców nie mam co liczyć :( Jak bedzie dziewczynka to ubranka dostaniemy od Tomka siostry, a jak nie to wszytsko bedziemy musieli kupić sami. Nie myślę o tym jeszcze na razie.

MAMA kladziesz go na boku?! Ja swojej w ogole bo slyszalam, ze wzrasta ryzyko smierci lozeczkowej. na 48 stronie zrobilam liste rzeczy potrzebnych i nie ;p pwnie bym sporo teraz dopisala ale jak ktos chce podejrzec ... ;] jesli chodzi o fotelik to moi rodzice kupili wozek 3w1 i chcieli go przyslac po porodzie. potrzebowlaam fotelik, wiec zadzwonilam do ojca w 8 miesiacu z pretensjami ze musze miec fotelik bo mi dziecka nie dadza. od razu mu przeszly zabobony. przed porodem kupilam im drugi na allegro, zebym miala jeden w polsce jak polece. starzy wczoraj chrisa wymyslili, ze skoro za 2 tyg wracam do pracy to oni ameli wozek kupia. moja i Chrisa szczena zaliczyly glebe wiec pytamy a po co? bo oni beda ja na spacery zabierac ;/ przeciez mieszkaja na koncu ulicy, jaki problem wozek podwiezc w poniedzialek i oddac w piatek ?:) nie wiem.

a jesli chodzi o prezenty to moze i fajnie jest byc obdarowywanym przez rodzine, ale ja juz mam dosyc odpowiadania na pytania typu: a ubierasz jej jeansy ode mnie? a zakladasz jej kamizelke? a uzywasz lezaczka? itd! poza tym chrisa mama kupuje jej wszystko z primarka. zdarzaja sie ladne ubranka ale wiekszosc wyglada jak z ruskiego targu i musze ja ubierac jak ruska gdy do niej jedzie bo inaczej by sie obrazila a potrzebuje nianie gdy ja bede w pracy!! ehhh

aaa! i kupilam samochod! :D lupo w kolorze zoltym ;p dobrze, ze nie rozowy. zolty przejdzie :D wczoraj !! ale sie ciesze :D spac nie moglam

Ja tam narazie nic nie kupuje bo nie mam kasy ... także może koło kwietnia-maja zaczniemy kupowanie :) wczoraj moja mama powiedziała żebym zrobiła listę rzeczy potrzebnych i ona i teściowa powoli zaczną coś kupować :) jak to dobrze mieć takie wsparcie :) oczywiście na wózek składają się jeszcze z moim tatą bo to już ustalone tyle że ja sobie wybieram jaki chce oni płacą :) także nie mam co narzekać :)

dzieki andziulka007! ja i tak was wszytskie podziwiam, ze dajecie rade finansowo z tymi polskimi cenami! nawet mi bylo by zal wydac taka kase ;/ masakra jakas.

a tak pomyslalam, ze mozna by te ruloniki wykorzystac zeby dziecko sie nie obracalo w lozeczku. na poczatku amela kopala tylko jedna noga co ja obracalo w kolko i czasem budzila sie rownolegle do dolnego szczytu lozeczka! albo walila glowa w "pręty?" sorry to moj biegły polski ;p zrobilam jej takie ruloniki z dwoch kocykow polozylam po bokach a na to rozlozylam becik- w ktory juz sie nie miesci. i tak spi co noc ;)

anetucha123456 co Ty opowiadasz?? na boku? wlasnie nie bo wtedy w razie jakby dziecko zwrocilo pokarm to wypluje, a nie zachlysnie sie, byl taki przypadek w dniu chrzcin dziecka ze matka je ubrala nakarmila i polozyla do lozeczka (na wznak) i poszla sie ubierac, przyszla i dziecko juz nie zylo, udusilo sie wymiocinami!! po za tym w szpitalu kazali na boki klasc, raz na jednym a raz na drugim

MAMA ja mam nawet ulotki w domu, zeby dziecka nie klasc na boku a tym bardziej na brzuchu (chyba, ze jestes obok i patrzysz) jesli chodzi o wymiotowanie to dziecko moje gdy spi ma glowe na bok i tak czy inaczej wychodzi na to jakby lezalo na boku.

moja ma przepukline to bym sie na sobie nie wzorowala ;) kaza woda przemywac i suszyc dokladnie. wole chyba spirytusowy sposob. odpadl mu juz kikut? mojej odpadl w 11 dobie nie moge sie wiosny doczekac!

byłam u lekarza nie mam żadnej infekcji także moje mokre majtki po prostu takie już będą hehe co do bólu nóg to kazała narazie brać magnez dwa razy dziennie i można sobie kupić jakąś maść w aptece przeciwbólową ale trzeba powiedzieć że dla ciężarnej. Dostałam skierowanie na tą glukozę i mam zrobić za jakieś dwa trzy tyg :)

(nie)mądra ja słyszałam,że jak ktoś pali to w ciąży nie powinien od razu rzucać (jesli nie udało mu się przed ciążą) bo dla organizmu to za duży szok i musi powoli ograniczać az do zaprzestania. No ale mnie ta kwestia średnio interesuje bo ja nigdy nie spróbowałam nawet:P Co do wyprawki to my musimy liczyć na siebie, jako że za granicą , tutaj, mamy tylko znajomych:] Oprócz wyprawki musimy totalnie wyposazyć dom... od lodowki i pralki po sztućce i garnek... masakra! anetucha a w PL sie mówi,ze dziecko wlasnie na boczku powinno lezec a nie na plecach... Też chcę wiosne... u mnie śnieg spadł :/