Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy wasze życie jest smutne?

Wierzący czemu wierzycie

Polecane posty

Gość przyjazna ateistka
"i dlatego ja nigdy nie bawię sie w filozofie - do niczego dobrego nie prowadzi" filozofia to ani nie jest zabawa, ani nie prowadzi do niczego zlego. jest czescia kazdego systemu politycznego, obyczajowego, religijnego, prawnego .... mi chodzilo o filozofowanie i sofistyke ;)

Gość czemu niewierzącym
jeżeli Bóg to jakaś siła nadprzyrodzona (kto wie czy tak nie jest),która nie ma nic wspólnego z Kościołem Katolickim,to skąd wiesz,że się nie objawił Rzymianom pod postacią ich Bogów,i skąd wiesz,że to byli bożkowie,a te z Biblii to jedyny prawdziwy

Gość przyjazna ateistka
"to jest rozmowa o Bogu czy bożkach Rzymian ?" dla mnie jest to bardzie jrozmowa nie o "jakim" bogu, tylko czy wierzymy w byty nadprzyrodzone, oddzielne od ludzkiego umyslu .... cos na ta nute ;)

nie chcialaby cie obrazic, ale prosze .... daruj sobie te koscielne sofizmy - to było do mnie :D:D:D:D ja słowa w tym poście nie napisałam o Kościele dafaq, kotek?

pani ateistko - mimo twojej przyjazności niestety nie rozumiem co miałaś n a myśli pisząc o pomnażaniu szczęscai poprzez szerzenie ateizmu . Z moje wiedzy wynika coś wręcz przeciwnego ,czego przykładem są i kraje potocznie uważane za wolne od przekonań religijnych ,choćby współczena Francja czy kraje Skandynawskie oraz wszelkiego rodzaju mordy i czystki czasów wspólczesnych - począwszy od Bolszewików ,poprzez Koreę do Bośni .

ale ten pastor to zmienił wiarę z protestanckiej na katolicka a tu wklejam ateistów którzy zostali katolikami a tobie jak pomagają aniołowie

Gość przyjazna ateistka
podejzewam ze tobie, allium, chodzi o boga bardziej jako koncept, niz zwiazanego z jakakolwiek religia, kosciolem, chociaz nie tylko jako koncept, bo uosobawiasz go zgodnie z tradycja kulturowa, z ktorej sie wywodzisz. nie znam ciebie, ale na oko wygladasz mi na osobe, ktora nie uzywa wiary/religii do nienawisci czy niecheci wobec innych. tak mi sie wydaje po twoich wypowiedziach.

jeżeli Bóg to jakaś siła nadprzyrodzona (kto wie czy tak nie jest),która nie ma nic wspólnego z Kościołem Katolickim,to skąd wiesz,że się nie objawił Rzymianom pod postacią ich Bogów,i skąd wiesz,że to byli bożkowie,a te z Biblii to jedyny prawdziwy nie napisałam ,ze niczego wspólnego nie ma z KK . Zapytałam tylko czy ty utożsamiasz Boga tylko z KK . Co zaś do prawdziwości Boga - nie mozę przeczyć Bog sam sobie :)

Gość przyjazna ateistka
"nie chcialaby cie obrazic, ale prosze .... daruj sobie te koscielne sofizmy - to było do mnie ja słowa w tym poście nie napisałam o Kościele dafaq, kotek" niem usialas pisac. ja twoje slowa sama w kosciele i na katechezach slyszalam ;) a ze prawdopodobnie jestem od ciebie ze dwa razy starsza, to duzo wiecej razy niz ty je zdazylas powtorzyc ;)

Gość przyjazna ateistka
pani ateistko - mimo twojej przyjazności niestety nie rozumiem co miałaś n a myśli pisząc o pomnażaniu szczęscai poprzez szerzenie ateizmu o nie 😠 ja nigdy i nigdzie nie powiedzialam i nie napisalam, ze ateizm pomnaza szczescie? no chyba mi ktos to wlozyl w usta .... ja przeciez wielokrotnie na tym topiku juz pisalam, ze to wiara pomaga w zyciu.

Gość czemu niewierzącym
dla mnie Bóg jeżeli istnieje,to jest niezbadana siła,której nigdy nie poznamy,i ma pewnie tyle samo wspólnego z Kościołem Katolickim co z Rzymskimi Bogami.Nie zmienia to faktu,że tam gdzie ludziom dobrze,to religijność i wiara zanikają,tam gdzie kondycja człowieka jest nienajlepsza,tam umysł ucieka w stronę bytów nadprzyrodzonych.

słyszałaś w kościele o tlenie i zdradzającym mężu? mogłaś to również słyszeć w telewizji co jest charakterystycznego w tych przykładach? wymyśliłam je na poczekaniu więc faktycznie mógł tak samo zrobić ksiądz lub pani w tv:)

Gość przyjazna ateistka
ja napisalam "uosobionego" ty piszesz "osobowego". to dlatego, ze ja patrze na ciebie zzewnatrz, a ty patrzysz na siebie od wewnatrz. ale chodzi o to samo.

Gość przyjazna ateistka
tak, slyszalam juz ten przyklad o tlenie i oddychaniu :o a o zdradzajacym mezu i zaufaniu - to juz nie wiem ile razy :D ale moglas je sama wymylec niezaleznie od tego, ze juz je slyszalam. zwracam wiec honor :classic_cool:

być moze źle zrozumiałam ale .... 20:29 [zgłoś do usunięcia]przyjazna ateistka "nie mówię,ale ogólnie o wielu ludziach którzy mają jakąś misję ateizowania" nie wiem, czy sa ludzie, ktorzy maja misje ateizowania. moze maja misje oddciagania ludzi od ogolnego zabobonu, ktory psuje szczescie na swiecie? rozumiem , ze wiara to zabobon , który psuje szczęścia na świecie ?

Gość przyjazna ateistka
nie, 46 lat lat to nie jest moj wiek. choc bliskawo strzelasz ;)

a co powierz alium o cudach różańcowych http://www.ultramontes.pl/rosarium.htm krucjatę różańcową przeprowadzili Austriacy w 1955 r. chcąc się wyzwolić z okupacji radzieckiej. Ponieważ bardzo cierpieli na jej skutek, prosili o to Rosjan 300 razy i nic. Postanowili więc wraz z całym rządem prosić wytrwale o pomoc Matkę Bożą. 13 kwietnia stał się cud. Sowieci nagle, w sposób całkowicie zdumiewający, zgodzili się wycofać swoje wojska. Austriacy nie posiadali się z radości! "Kanclerz (Leopold Figl) przewidział, że po latach „światli ludzie nie będą chcieli uznać, że za odzyskaniem niepodległości stała Maryja, i z całą mocą podkreślił, że dokonało się to dzięki sile wiary, która dała Austriakom moralną moc, potrzebną do przetrwania w trudnych czasach. Dodał również, że największą bronią i mocą Austriaków w walce o niepodległość była modlitwa. http://teologia.blox.pl/2010/03/SILA-MODLITWY-CUDA-ROZANCOWEJ-KRUCJATY.html

Gość czemu niewierzącym
a powiedzenie jak trwoga to do Boga,to raczej nie świadczy,że religijność łączy się z zadowoleniem z życia

Gość przyjazna ateistka
"moze maja misje oddciagania ludzi od ogolnego zabobonu, ktory psuje szczescie na swiecie? rozumiem , ze wiara to zabobon , który psuje szczęścia na świecie ?" napisalam kilka postow wczesniej, co mialam na mysli z tym nieszczesnym zabobonem - nie samo to, ze ktos ma wiare, tylko ze ta wiare uzywa w nieprzyjaznych celach. wiara nie psuje szczescia na swiecei. ale jak ktos wiary/religii uzywa jako szabli do tepienia innych tylko dlatego ze sa inni, to juz raczej sie do szczescia nie przyczynia ;)

to tylko " mądrość ludowa " a i tą stworzyła inna mądrość ludowa " przysłowia mądrością narodów . tak ,ze masło maślane :)

wiara nie psuje szczescia na swiecei. ale jak ktos wiary/religii uzywa jako szabli do tepienia innych tylko dlatego ze sa inni, to juz raczej sie do szczescia nie przyczynia czy prawdizw wierzący tak by sie zachował ? używał wiary jako szabli ? Prawdziwy naśladowca Jezusa ?

Gość przyjazna ateistka
powiedzenie "jak trwoga to do boga" ma w sumie inny zreszta troche inny sens, jak napisala "czemu niewierzacym" ....

Gość czemu niewierzącym
to jest powiedzenie ludowe,ale to,że chrześcijaństwo prawie umarło w bogatej Europie,zachowało siłę w bogatych USA,ale bardzo rozwarstwionych społecznie,i że odradza się w biednej Afryce,to są fakty

Gość przyjazna ateistka
oczywiscie, ze prawdziwy nie :) co mysle o prawdziwych, to jzu napisalam :)