Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy wasze życie jest smutne?

Wierzący czemu wierzycie

Polecane posty

ateisto - napisz to co tu produkujesz jak juz zachorujesz ,nie daj Bóg na raka . Bo na razie rozkosznie sobie gdybasz zgrywając mentalnego twardziela - a oboje wiemy przecież ,ze taki nie jesteś :)

Gość przyjazna ateistka
?

Gość przyjazna ateistka
fakt pozostaje faktem, ze ludzie ktorzy sie modla sa zdrowsi :) ale juz ci, za ktorych ktos sie modli, a oni o tym nie wiedza, nie sa zdrowsi. naukowcy byli ciekawi, bo obserwacje chorych w szpitalach wskazywaly na pozytywna role wiary/modlictwy i okazalo sie, ze tak faktycznie jest. natomiast nie jest tak juz, gdy ktos inny sie za ciebie modli, a ty o tym nie wiesz. to drigie to dziwne badanie, pomyslaloby sie - ale jak oni to przeprowadzali? jak, dokladnie nie wiem, ale co ciekawe - byly to badania fundowane przez prawice religijna, bo chcieli udowodnic, ze modlitwa ma moc niezalezna od mozgu jej recepienta, ale jednak nie.

Nie wiem co jest niejasne. Wiara że Jezus był synem Boga wyklucza prawdziwość religii muzułmańskiej i każdej innej i vice versa. A "czyli Ciebie też nie" odnosiło się do tego że trochę mnie zdziwiło że Ciebie też by taki fakt nie przekonał po tym jak napisałaś że prawdziwych ateistów nie ma, a Twój nick jest kwestią fantazji i licencji poetyckiej ;-)

Wiara że Jezus był synem Boga wyklucza prawdziwość religii muzułmańskiej i każdej innej i vice versa. no a jaki byłby sens i logika w tym gdybym wierząc w JEDYNEGO PRAWDZIWEGO BOGA jednocześnie dopuszczała myśl ,ze inni też są prawdziwi ? to kto w końcu jest prawdziwy ? i ilu prawdziwych bogów jest ? brak konsekwencji takiemu myśleniu .

allium - jedynie stwierdziłem fakt, nie wiem do czego się przyczepiłaś. Napisałaś to tak jakbyś odpowiadała na coś czego nie napisałem. (deja vu ;-) ) Ale odpowiadając na Twoje pytanie: wszyscy albo żaden, jedną opcję już wykluczyłaś ;-) @przyjazna ateistka: tak - modlitwa jest zdecydowanie pomocna. Ale sam fakt że pomaga ludziom niezależnie od ich religii świadczy że powinniśmy się tym zainteresować z naukowego punktu widzenia i to robi współczesna neurologia.

Gość przyjazna ateistka
aa, ze rozne religie sie nawzajem wykluczaja? no tak, to jest oczywiste. a tym stwierdzeniem, ze prawdziwych ateistow nie ma .... tu sie wszystko rozbija o definiecje. jesli przyjac, ze ateista to osoba nie przyjmujaca wiary w oddzielnie/samodzielnie istniejacego boga, to tak. ale z drugiej strony, to kazdy wierzy w jakies tam szczytne wyzsze wartosci, i to jest cos, co tez moze sie miescic pod konceptem boga. poza tym, niektorzy "ateisci" zachowuja sie tak, jakby ten bog/bogiowie, w ktorego/ych oni nie wierza, faktycznie istnial, bo przeciw niemu/im walcza :) nie jest to temat, ktory mozna zamknac w jednym zdaniu, ale zawsze fajnie jest przedyskutowac.

warownym grodem jest nasz bóg obroną i schronieniem gdy prawdy bożej straszny wróg zagraża jej zniszczeniem nie bójmy się bóg jest z nami żal grzeszny już nie zmami pan bóg obroną naszą wszechmocny gród jest pan bóg nasz chroni nas w niebezpieczny czas walczy za nami chrystus pan co bogu ojcu Król zastępów obrońca nasz żal grzeszny już nie zmami pan bóg obroną naszą

Gość przyjazna ateistka
"modlitwa jest zdecydowanie pomocna. Ale sam fakt że pomaga ludziom niezależnie od ich religii świadczy że powinniśmy się tym zainteresować z naukowego punktu widzenia i to robi współczesna neurologia" co to, to tak, wiadomo :) dla mnie takie cos rozumie sie samo przez sie. ludzki mozg jest w przynajmniej 90% niezbadany. wrzechswiat to juz lepiej nie mowic jaka jest jedna wielka tajemnica. jest jakas ogolna sila, ktora to wszystko trzma w kupie? jest. ale nadawac temu czlokopodobne ksztaluty i przywary? ja nie czuje takiej potrzeby. ja tylko mowie w tym sensie, ze przyjazna wiara nie jest szkodliwa :) a wrecz odwrotnie. a poza tym istnieje jeszcze kwestia rozwoju duchowego, ktory jest po czesci zwiazany z rozwojem intelektualnym ....

Gość przyjazna ateistka
merkaba nieprzerwanie sluzy rozrywka :)

Gość przyjazna ateistka
o tym rozwoju duchowym wspomnialam majac na mysli, ze to jest inny temat, zeby nie wygladalo enigmatycznie czy cos ;)

ale z drugiej strony, to kazdy wierzy w jakies tam szczytne wyzsze wartosci, i to jest cos, co tez moze sie miescic pod konceptem boga. i to jest dobrze powiedziane . Niewierzący w Boga twierdzą ,zę wierzą w Boga l udzie słabi sami deklarując wiarę w np. ewolucyjną koncepcję świata - to wersja bardziej rozwinięta - po wiarę w zachowania i przedmioty . To też jest wiara . Pytanie tylko czy prawdziwa - w sensie czy pomoże w życiu doczesnym i pośmiertnym co jako wierząca w Boga wyznaję .

No tak, nie ma spoistej definicji Boga. I masz trochę racji w tym co piszesz, chociaż staram się nie walczyć tyle z religią co z konkretnymi przekonaniami, które z niej wynikają. A tak z ciekawości zapytam, co sądzisz na temat wolnej woli?

jest jakas ogolna sila, ktora to wszystko trzma w kupie? jest. ale nadawac temu czlokopodobne ksztaluty i przywary? sory ale wyobrażenie Boga jako starca z siwą brodą jest nieco infantylne ale widzę ,ze bardzo kuszące . Bóg jest Duchem . Nikt nigdzie nie twierdzi , zę Bóg wygląda jak człowiek - to tylko przekłamanie stworzone na potrzeby KK - niczym nie usprawiedlione .

Gość przyjazna ateistka
zawsze fascynowaly mnie religie. niesamowicie ciekawy wykladnik ludzkiej natury, kultur, rozwoju idei. a w kwestiach politycznych narzedzie manipulacji do tego stopnia, ze juz nawet sami manipulanci przestaja sobie z tego zdawac sprawe i mysla, ze to prawda. pisze tu o spolecznym fenomenie religii, nie o sprawie osobistej wiary czy rozwoju duchowego.

Gość przyjazna ateistka
allium, ty nie twierdzisz, ze bog jest czlekoksztaltny, ani ja ci tego nie imputuje :) tylko mowimy ogolnie, ze ludzie sobie stwarzaja boga na swoj obraz i podobienstwo, chcia zeby im pomagal a ich wrogow karal, i zeby krotko i zwiezle stworzyl swiat w 7 dni, po czym wytepil gejow i inne plewy ;)

a co powiedzie na wypełnianie sie przepowiedni z Fatimy o 2 wojnie światowej o Rosji a ateizmie

Gość przyjazna ateistka
jesli chodzi o wolna wole? od malenkosci zastanawialam sie nad tym .... jest to ladny koncept i niby jest. no bo jesli czlowiek jest wladny umyslowo i nikt go fizycznie lub psychicznie nie przymusza, to moze nuby zrobic tak jak chce. dotad wolna wola jest. ale .... zrobic tak jak chce? ale skad ktos ma wiedziec, co zrobic, czego chce, skoro nie moze sie dowiedziac naprzod jakei beda konsekwencje. czyli np. isc w prawo, czy isc w lewo? musialabym zrobic i to i to (na probe), a potem faktycznie WYBRAC, to co wole.

nic nie powiemy merkaba . link o pastorze juz był ? bo spać idę a wiesz , że nie zasnę jak go przyjemniej raz dziennie nie zobaczę ?:)

Gość przyjazna ateistka
merkaba. zawsze ludzie cos przepowiadaja, jedno sie sprawdza inne nie. a ludzie, sensacjonalisci, koncentruja sie na tych przepowiedniach, ktore zgadly, co bedzie, natomiast puszczaja w niepamiec te, co nie zgadly :)

czyżby wolna wola mogła istnieć w oderwaniu od konsekwencji ? byłaby chyba jedynym aktem wolnym od tychże konsekwencji bo wszystko co robimy ,czytamy , śpiewami , wszystko co wyznajemy ma swoje następstwa . Dlaczego więc wolna wola miałaby być ich pozbawiona ? i czemu miałoby to służyć ?

Gość przyjazna ateistka
"nie wytępił nawrócił " hardcorowcy na pewno nie miliby nic przeciwko wytepieniu ;)

czy zaprzeczanie istnemu wolnej woli nie jest w istocie próbą zrzucenia z siebie odpowiedzialności za swoje wybory ?

za to lajtowcy chcieliby , żebyśmy wszyscy byli gejami - bez względu na płeć :D

ty nie spotykasz sie co niedzielę- ty spotykasz sie codziennie , tu w swoim kościele - na kafie :) i też powtarzasz swoje mantry :) jak widzisz jesteś taki sam jak ja :)

Gość przyjazna ateistka
"Dlaczego więc wolna wola miałaby być ich pozbawiona ? i czemu miałoby to służyć " nie chodzi mi o to, zeby miala byc bez konsekwencji, tylko, czy slepy wybor (bez przetestowania wariantow) jest faktycznie wolnym wyborem. czyli, czy faktycznie nasze wybory sa do konca wolne, czy zdeterminowane przypadkiem.

nie da się wybrać czy chcesz być gejem... Wyobraź sobie nastolatka w szkole myślącego: co by tu jeszcze zrobić żeby kumple mnie bardziej prześladowali? Ah - zostanę gejem! ;-) To nie tak się odbywa ;-)