Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

heloiza999

co wam się podoba w religii katolickiej?

Polecane posty

dużo mówi się o tym, co się nie podoba. a jakieś strony pozytywne, kto widzi i jakie to??? jakieś elementy filozofii na przykład? ewentualnie rola w społeczeństwie/historii?

Gość Fanfik
można srać w niedzielę

w chrześcijaństwie ogólnie wiele rzeczy ja jestem katoliczką raczej z przyzwyczajenia, nie odczuwam potrzeby przynależności akurat do tego ugrupowania. uważam że te podziały nie mają aż tak dużego znaczenia, tylko dzielą ludzi niepotrzebnie bardziej mi się podoba protestantyzm, nawet trochę kiedyż o nim czytałam pozdro heloise

Gość Pogromca debili
Mi się najbardziej podoba to, że można kraść, kłamać, zdradzać, ruchać co popadnie, a potem wystarczy się wyspowiadać i życie wieczne na dobrej bibie gwarantowane :classic_cool:

Gość Rodowity Rzymianin
Krześcijanie dla lwów!

whedif- też pzdr;-) mam nadzieję, że dojrzewasz do dobrych decyzji dot. zdrowia;-)))) a co czytałaś o protestantyzmie??? jest taki serial- dynastia tudorów- romansidło oparte na faktach historycznych, dosyć wierne historii i bardzo wciągające i......z przystojnymi aktorami;-DD tam jest troche o religii, wiesz henryk VIII itd. jeśli lubisz, może Cię to zainteresować. ja już tą serię 2 razy oglądałam i kiedyś pewnie jeszcze raz obejzrę;-ppp

Gość annia.....................
Mnie też NIC

Gość simerrka
widze w niej samo zło

coś o kalwinizmie po fr :-P książkę grubszą pisaną przez expertkę i to to tam generalnie mi się podoba demokratyczność i to że moim zdaniem bardziej jest tam wymagana duchowa praca nad sobą. a katolicy mają wszystko podane na tacy odnośnie kultu heloise, mon enfant, nie zakłada się takich tematów na kafe ;) tu zaraz się z tego zrobi tysiąc stron mordobicia

Gość jest pewien pożytek
dbałość o zabytki. Kościoły, muzea diecezjalne, są bardzo zadbane, odnawiane na bieżąco i naprawdę miło, że nie popadają w ruinę, jak wiele dóbr niekościelnych, a przecież też stanowiących cenną pamiątkę. Ktoś powie, że to i tak jest robione za pieniądze państwowe - prawda, ale państwowe pieniądze teoretycznie idą też na dbanie o świeckie zabytki: pałace, dworki, zamki, a wystarczy popatrzeć w jakiej są często ruinie.

hehe, a jiech się kłócą.... zawsze kilka normalnych opinii się znajdzie i te mnie interesują;-) a powiedz- często czytasz po francusku? trudne pewne książki, skoro o religii nawet czytałaś;-)))

Gość simerrka
KK ciągnie forse jak sie da - tu był kiedys topik - gdyby nie bylo Kk to by w polsce nie było głodnych dzieci -racja totaln a- bo Kk i jego polityczne marionetki zmuszaja patologie do rozrodu i bieda jest potworna przez nich

widać że raczej nikt nie zrozumiał tematu poza paroma wyjątkami :D kafe, je t'aime

ja ze względów osobistych lubię pogląd, że małżeństwo jest symbiozą, sakramentem, świętością i stoi u fundamentu rodziny i przez to dobra dbałość o małżeństwo sprawia, że wszystko się ułoży w rodzinie. wg moich doświadczeń ma to przeogromny sens.

tak dla porządku - Dynastia Tudorów " jeśli rozpatrywać ją w sensie religijnym mówi o anglikanizmie - nie o protestantach .

Gość Plutonianka
Podoba mi się, że pokazuje, że wiara może nas przybliżać do celu - nie koniecznie wiara w Boga lecz wiara w powodzenie jakiejś danej rzeczy - coś w stylu prawa przyciągania - niestety na tym kończą się dobre rzeczy 🖐️

jednak w dynastii tudorów jest wątek religii w ogóle, o protestantach też wspominają, ogólnie o reformacji. jak ktos sie intreresuje, to myślę, że ten serial jest całkiem rozrywkowy, wyjątkowo pasjonujący jak na historyczny film. ludzie sceptycznie nastawieni do gatunku też moga się wciągnąć.

Gość simerrka
ktos napisał ze rodzina corleone to pikuś przy papieskiej rodzinie borgiow-i pomyslec ze ciagle sa milony idiotow co uwazaja papieza za nieomylnego

to bardziej takie filmy z rysem historycznym ,ale prawdą jest ,ze przynajmniej człowiek wie kto był kim i czym sie zasłużył :)

ale ciekawy temat poruszyłaś i szczerze mówiąc byłam ciekawa co świadomi katolicy napiszą - a tu ...klops :)

szczerze ? tylko fundament wiary czyli Jezus i Jego postrzeganie - poza tym wszystko do zmiany :)

przewrażliwieni są tylko ci ,którzy są swojej wiary niepewni . co fajnego jest w drażnieniu ludzi słabych ?