Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdfghjkl;rtyuiop

wszedzie juz o tym pisza

Polecane posty

Gość bllle
jak sie ma 50 to się myśli ale byłam głupia jak miałam 30 :P

Gość Stara mama :D
Widzę, że sporo osób rozumie tę zależność - punkt widzenia zależy od punktu siedzenia ;). I w wieku 15l miałam się za dorosłą i w wieku 20 i 25 też. I z pewnością byłam coraz bardziej dojrzała, ale im dalej patrzyłam wstecz tym bardziej widziałam, jak wcześniej miałam pstro w głowie :). Zdobywałam nowe doświadczenia (zawodowe, podróżnicze, edukacyjne, sercowe itd.). Widziałam, jak dużo może się zmienić w jednej chwili: praca jest-już jej nie ma, na studiach egzaminy pozaliczane - do czasu (trudny przedmiot, poprawki, nauka - temu trzeba się było temu poświęcić), "mężczyzna mojego życia" znika w jednej chwili. Ot, takie prawa młodości, jak się nie ma doświadczenia to łatwo o pomyłkę i różowe okulary na nosie, inaczej się ocenia rzeczywistość, bardziej idealistycznie. Więc współczuję kobietom, które uważają, że największe szczęście jakie może je spotkać to jak najwcześniej urodzić dziecko. Ale to ich życie i niech one sobie podejmują decyzje i ponoszą ich konsekswencje. Ja swoje życie przeżyłam tak, jak ja chciałam :). Bawcie się dobrze :). P.S. Ja też jakoś nie widziałam tematów zakładanych przez 30 i więcej -latki, któe psioczą na młode matki. To raczej młode matki mają jakieś kompleksy, zakładając, że matkom starszym macierzyństwo młodszych przeszkadza :).

Gość IZABELKA L.13
MIAŁAM 22 LATA(ROCZNIKOWO 23)JAK URODZIŁAM SWOJE PIERWSZE DZIECKO!!!OBOJE Z MĘŻEM JUŻ PRACOWALIŚMY.CHCIAŁAM MIEĆ JUŻ DZIECKO I NIGDY TEJ DECYZJI NIE ŻAŁOWAŁAM. JAK KTOŚ JEST NIEDOJRZAŁY.TO I WIEKU 30 LAT MOŻE OKAZAĆ SIĘ,ŻE JESZCZE NIE CZAS NA DZIECKO.DOBRZE BY BYŁO ŻEBY TO BYŁA PRZEMYŚLANA DECYZJA I TYLE' DRUGIE DZIECKO URODZIŁAM W WIEKU 30 LAT(STARAŁAM SIE SZYBCIEJ,ALE MIAŁAM PROBLEMY Z ZAJŚCIEM W CIĄŻE!.JAKA RÓŻNICA???MOŻE BYŁAM SPOKOJNIESZA,BO MIAŁAM DOŚWIADCZENIE ,ALE .POZA TYM WSZYSTKO BYŁO TAK SAMO. DZISIAJ KAŻDY CHCE SIĘ NAJPIERW DOROBIĆ I MIEĆ WSZYSTKO ZANIM POJAWI SIĘ DZIECKO.NIE OCENIAM TEGO,TYLKO CO JEŚLI TAKIE POCZUCIE ,ŻE JUZ CZAS SIĘ NIE POJAWI???WCIĄŻ MAŁO I MAŁO.

Gość glistaludzka
Dwudziestolatka planująca dziecko mogłaby je mieć za te 5, 10, nawet 15 lat. Ale tego co mogłaby zrobić w wieku tych 20 lat już nie koniecznie zrobi za lat 5, 10 czy 15. Prosty rachunek, który myślę że wiele mówi. Ale każdy ma swoje życie, pozostaje życzyć powodzenia. Mnie tylko osłabiają gadki o trzydziestolatkach- jakby u kobiety w tym wieku postępowała już jakaś znaczna degradacja fizyczna, która nie pozwala na bycie matką i w ogóle najlepiej niech 30-tki polerują lakierki do trumny. Co wy musicie myśleć w takim razie o wieku własnych rodziców.

Gość IZABELKA L.13
STARA MAMA!!! NIERAZ WIDZIAŁAM NA RÓŻNYCH FORACH WPISY TYPU:CO ZA KRETYNKA ,ŻE W TAK MŁODYM WIEKU (23)URODZIŁA DZIECKO,DZIECKO RODZI DZIECKO,JAKA ONA GŁUPIA!!!ITP,ITD.LUDZIE ,NIECH KAŻDY ŻYJE PO SWOJEMU,ALE PODEJMUJE MĄDRE,PRZEMYŚLANE DECYZJE.ŻYJ I DAJ ŻYĆ INNYM,TO NIEGŁUPIA MAKSYMA!!!

Gość mi chce się śmiać, jak
czytam te 20, które piszą o 30, że organizm juz nie ten, że nie wracają po porodzie do formy itp.- stuknijcie sie dziewczynki w główki, bo kobieta 30-letnia, to nadal kobieta młoda, zresztą 40 też do starych nie należy, a wy też będziecie w TYM "nobliwym" wieku ;)

IZABELKA L.13 wyłącz capsa, bo ciężko czytać co napisałaś

Gość me gustaaaaa
Verdis "masz racje, kafeteria umie tylko mieszać z błotem, 20latki nie zakładają topików typu: chyba mąż mnie zdradza, nie lubie swojego dziecka, macierzyństwo odebrało mi wolność itd. Cieszą się tym co mają." Vardis napisałaś/eś najmądrzejszy post w tym całym bajzlu :D Gratuluję! :) Młodym dziewczynom łatwiej jest być matką. Łatwiej im zmienić życie, bo nie zdążyły przywyknąć do pewnych rzeczy, mają dużo więcej energii, są bardziej wyluzowane i mniej przewrażliwione. Nie mówię, że SĄ LEPSZYMI MATKAMI, ale że im łatwiej jest zostać matką. Tylko 30 tu piszą, ze dziecko to wiele wyrzeczeń i kupa kasy- młode rzadko tak piszą i zazwyczaj cieszą się tym co mają a starsze... cóż tylko chcą więcej i więcej i ciągle im mało i niestety widać to na każdym topiku. I zastanawia mnie bardzo co mają pieniądze do wychowania dziecka? Super zabawki, najdroższa pościel do łóżeczka czy wózek za 3k dziecka nie wychowają- niestety. Dodatkowe zajęcia? Bardzo ułatwiają życie, ale podają wszystko na tacy a dziecko ma sobie przede wszystkim umieć poradzić w życiu. Ja pochodzę z raczej biednej rodziny. Na jedzenie zawsze było, ale nigdy nie było na super modne ciuchy czy drogie zabawki. Dzięki temu nauczyłam się sama dbać o siebie. W wieku 15 lat rozdawałam ulotki, sprzątałam u sąsiadek itp. Teraz mam 25 lat własne mieszkanie, świetnego męża i potrafiliśmy ustawić na tyle, że naszemu 3letniemu dziecku niczego nie brakuje- ma co jeść, ma w czym chodzić, ma gdzie spać i ma kuuuuupę miłości :) nie zarabiamy mało, nie zarabiamy dużo, żyjemy NORMALNIE !!! A w naszej rodzinie priorytetem jest miłość i szacunek a nie kasa, kasa, kasa, kasa...

Gość poroocznikova
Super,ze kazdy na podstawie swojego nedznego zycia i kilku doswiadczen chce innym ustawiac,co powinni,a co nie. Sa ludzie,ktorzy powinni nie miec dzieci przed 40 i sa tacy,ktorzy jak najbardziej moga jako 20-latkowie. Ktos tu pisze o podrozach,imprezach itp. A ja znam mlode osoby,ktore podrozowac nie cierpia. To po co one maja podrozowac,zeby byc trendy i miec jakie zdjecia wstawiac na facebooku? Moja mama zawsze twierdzi,ze ten za glupi i za mlody,zeby byc jakims np prezydentem,ten za glupi i za mlody na to,tamten na tamto. Bo tylko ona posiadla wielka madrosc zwiazana ze swoim wiekiem i tylko ona nie jest za mloda i za glupia na nic. Tylko ta granica miedzy glupota mlodosci i madroscia przesuwa sie razem z jej wiekiem. Jak miala 40 lat,to glupi mlody mial 30. Jak ona miala 50,to juz 30 nie wystarczylo,zeby byc madrym -potrzeba bylo co najmniej 40. Jakby tak na to patrzyc,o tylko starcy powinni miec dzieci. Bo 30-latek dlugo dlugo nie bedzie miec doswiadczenia 80-latka. Proponuje,zeby kazry sie zajal swoja wlasna dupa

Gość IZABELKA L.13
30 LAT TO WCIĄŻ MŁODA KOBIETA I CO DO TEGO NIE MA DYSKUSJI.MAM NATOMIAST PRZYPADEK W RODZINIE DZIECKA URODZONEGO PO 40 I TU WYSTĄPIŁA DUŻA PRZEPAŚĆ POKOLENIOWA!!!ONI WCALE SIĘ NIE ROZUMIEJĄ(MAMA Z SYNEM). MAMY DZIECI W PORÓWNYWALNYM WIEKU I JA Z CÓRKĄ DOGADUJĘ SIĘ ŚWIETNIE .ZAWSZE STARAM POSTAWIĆ SIE W JEJ POŁOŻENIU,PODCZAS GDY STARSZE POKOLENIE NIE DYSKUTUJE I CZĘSTO MYSLI,ŻE MA RACJĘ.TO WIELKI BŁĄD W WYCHOWANIU DZIECI.

Gość IZABELKA L.13
ok wyłączam

Gość IZABELKA L.13
poorocznikowa!!!nic dodać,nic ująć

Gość młodziutka mamusia
hej dziewczyny a ja wam opowiem na moim przykładzie:) mam 20 lat dopiero co skończone . . . . Kiedy dowiedziałam się że Jestem w ciąży byłam zrozpaczona:( dopiero co skończyłam szkole , zdałam maturę i rozpoczęłam naukę na kierunku o którym strasznie marzyłam (musiałam z niego zrezygnować ) Bo odczynniki chemiczne źle mogły wpłynąć na ciążę:( z moim chłopakiem byłam 2 lata. Nie układało się między nami dobrze, ciągle kłótnie. ZastanawiałamJa się skąd wezmę na wszystko pieniądze! Wiedziałam doskonale że dziecko to kosztowna sprawa! W dodatku bardzo wielka odpowiedzialność! A ja czułam się bardzo dziecinnie. Byłam bardzo dziecinna i mój chłopak też. Myślałam że ciążą to koniec świata! Koniec wychodzenia , imprez, koleżanek wtedy to bylo całym moim beztroskim życiem. Byłam pewna że chłopak zwyczajnie ucieknie od obowiązków. Ale grubo się myliłam:) na całe szczecie! I dzięki bogu ! Kiedy urodziłam wszystko się zmieniło. Bardzo dojrzałam , dziecko jest dla mnie najważniejsze w świecie! I staram się być jaknajlepszą mamą :) kiedy wyjde zaraz zaczynam tęsknić za moja landrynką:) z chłopakiem nadal Jestem :) poszedł do dobrej pracy i stara się jak może. Nie było łatwo:( mam nadzieję że do szkoły jeszcze wrócę nie zawsze wpadką musi oznaczać koniec świata! Narobiłam sobie problemów i musiałam wziąźć na siebie Odpowiedzialność . Bo co tą malutka istotka była winna? Osobiście mam koleżankI które mają po 20 lat i są super matkami . Dzieci zmieniają , tak jak w moim przypadku. Oczywiście bywa też tak że są dziewczyny w wieku 20 lat mające siano w głowie byle zostawić dziecko mamie i gnają na imprezę. Ja taka byłam ale dziecko mnie zmieniło :) i tego życzę wszystkim niedojrzałym mamą :)

Gość Stara mama :D
Prorocznikowa - ja pisałam o zdobywaniu DOŚWIADCZEŃ życiowych (takich, jakich kto sobie życzy) a nie o nakazie podróżowania dla każdego :). Co do zajmowania się własną dupą - o to już od dość dawna postuluję, więc nie jest to żadne novum na tym topiku :). Co do obraźliwych tekstów na temat młodych mam - powtarzam, ja się z takimi nie spotkałam (może za mało siedzę w wirtualnym świecie ;) ). Ale to, że ja się z nimi nie spotkałam, to nie znaczy, że ich tu nie ma. Pytanie na ile były one pisane przez matki, a na ile przez podjudzaczy :D?

moja mama urodziła moją siostrę w wieku lat 39 i dogadują się świetnie, ja byłam bardzo wczesnym jej dzieckiem i też mamy doskonały kontakt, więc to bardziej zależy od tego, jaki ma się chrakter, a nie od wieku

Gość me gustaaaaa
Izabelka co do kontaktów z dziećmi- zgadzam się w 100% aczkolwiek zdarzają się wyjątki. 30 może jeszcze nie jest starą kobietą, ale też już nie jest młodziutka :P Mój ojciec 58letni np. ciągle powtarza, ze jest jeszcze młody :D ale to nie świadczy o tym, ze jest młody :P To samo się tyczy babek 30+ które mają się za młódki. Niestety czas leci nieubłaganie... 30 lat to już praktycznie połowa życia. Pierwsze zmarszczki, pierwsze siwe włosy (jestem fryzjerką więc wiem co mówię)

Gość młodziutka mamusia
hej dziewczyny a ja wam opowiem na moim przykładzie:) mam 20 lat dopiero co skończone . . . . Kiedy dowiedziałam się że Jestem w ciąży byłam zrozpaczona:( dopiero co skończyłam szkole , zdałam maturę i rozpoczęłam naukę na kierunku o którym strasznie marzyłam (musiałam z niego zrezygnować ) Bo odczynniki chemiczne źle mogły wpłynąć na ciążę:( z moim chłopakiem byłam 2 lata. Nie układało się między nami dobrze, ciągle kłótnie. ZastanawiałamJa się skąd wezmę na wszystko pieniądze! Wiedziałam doskonale że dziecko to kosztowna sprawa! W dodatku bardzo wielka odpowiedzialność! A ja czułam się bardzo dziecinnie. Byłam bardzo dziecinna i mój chłopak też. Myślałam że ciążą to koniec świata! Koniec wychodzenia , imprez, koleżanek wtedy to bylo całym moim beztroskim życiem. Byłam pewna że chłopak zwyczajnie ucieknie od obowiązków. Ale grubo się myliłam:) na całe szczecie! I dzięki bogu ! Kiedy urodziłam wszystko się zmieniło. Bardzo dojrzałam , dziecko jest dla mnie najważniejsze w świecie! I staram się być jaknajlepszą mamą :) kiedy wyjde zaraz zaczynam tęsknić za moja landrynką:) z chłopakiem nadal Jestem :) poszedł do dobrej pracy i stara się jak może. Nie było łatwo:( mam nadzieję że do szkoły jeszcze wrócę nie zawsze wpadką musi oznaczać koniec świata! Narobiłam sobie problemów i musiałam wziąźć na siebie Odpowiedzialność . Bo co tą malutka istotka była winna? Osobiście mam koleżankI które mają po 20 lat i są super matkami . Dzieci zmieniają , tak jak w moim przypadku. Oczywiście bywa też tak że są dziewczyny w wieku 20 lat mające siano w głowie byle zostawić dziecko mamie i gnają na imprezę. Ja taka byłam ale dziecko mnie zmieniło :) i tego życzę wszystkim niedojrzałym mamą :)

Gość IZABELKA L.13
Problemem to chyba jest brak tolerancji społeczeństwa naszego i to nie tylko w tej sprawie,ale tak ogólnie!!!u nas każdy wie ,co u kogo w domu i jak postępować najlepiej,hehe!!!mnie się wydaje,że za mało się z dziećmi rozmawia,a miłość i sex to często jeszcze tematy tabu. Potem różne tragedie się zdarzają. Ale,to tylko moje zdanie

me gustaaaaa no rozbawiłaś mnie niesamowicie- mam 30 lat, siwych włosów brak( chyba kwestia genów ), na zmarszczki też nie narzekam i nieczuję, ze przeżyłam połowę życia, może za 10 lat tak, ale nie teraz- zastanowcie się czasami, co wypisujecie

Gość IZABELKA L.13
me gustaaaaaa!moja babcia ma 91 lat,jej siostra umarła w wieku 96 lat,druga w wieku 100 lat. 30 lat to jeszcze naprawdę nie połowa życia!nie dziś

Gość me gustaaaaa
To, ze nie czujesz, ze przeżyłaś połowę życia to już wyjaśniłam czemy tak jest ;) a że brak siwych włosów... cóż, mam klientke, która ma 45 lat i nawet pół siwego włoska nie ma :D Aczkolwiek to nie zmienia faktu, ze większość pierwsze siwe włosy ma tuż po 30 a nawet i przed (tu szczególnie mężczyźni)

dobrze, idę przyszykowac ubranie do trumny, bo stara już jestem ;)

Gość me gustaaaaa
izabelka tu bym się kłóciła ;P Widze po moich rodzicach i ich kolegach, koleżankach, widze po grobach (mam nawyk, ze zawsze czytam nagrobki). Po 70 mało kto czuje się jak zywy ;)

Co z tego, że zaliczyłam wpadke? idąc do łóżka z facetem zdawałam sobie sprawę z tego jakie mogą wyniknąć z tego konsekwencje. I jestem jak najbardziej świadoma tego co ze sobą niesie macierzyństwo.

Gość me gustaaaaa
Mi chce się stać nie napisałam, ze 30 jest stara, tylko próbuję uświadomić wam brutalną prawdę, że 30 to już nie młódka :D Bo wy tu wszystkie piszecie, ze takie z was młodziutkie istotki, ze aż śmiech pusty mnie ogarnia :D Naoglądacie się Angeliny Joli, Demi More i innych takich, a przyjrzyjcie się kiedyś jak rzeczywiście wyglądają kobiety w tym wieku.

Gość IZABELKA L.13
Ja czytam nekrologi!!!hehe,nie mogę się pozbyć tego nałogu. Ale młodość (duchowa)to chyba sprawa indywidualna. Cóż,mam dorosłą córkę, a naprawdę czuję się b.młodo!!!mam w sobie więcej energii i życia niż ona!!!to chyba od nastawienia zależy,ja jestem optymistką.

Gość me gustaaaaa
* mi chce się śmiać :D co ja z tym staniem?:D

Gość me gustaaaaa
izabelka a ja jestem realistką z wielką tendencją do optymizmu, jednak uważam, ze pewne rzeczy trzeba nazywać po imieniu ;)

nie napisałam, że jestem nastolatką i Angelina to żaden dla mnie wzór, ale nie jestem stara, zresztą jak będziesz miała 30, to zobaczymy co powiesz

poza tym co do wyglądu- ostatnio jedna pani bardzo mocno sie zdziwiła, że mam 30, a nie 26-27, jak myślała, więc nie jest ze mną tak najgorzej- ani fizycznie ani psychicznie