Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wystraszonaPOZNAN

nie zszyte krocze po porodzie

Polecane posty

Gość wystraszonaPOZNAN

Witam. Na wstępie chciałabym prosić o podejście z wyczuciem do mojego problemu, a nie krytyczne do mojego życia (sama się powoli przekonuje o jego wadliwości). Mianowicie o moim problemie: Niespełna tydzień temu zostałam szczęśliwą mamusią po raz drugi jednakże ten poród był zgoła odmienny od standardowych(z racji religii wyznawanej przez obecnego partnera). Mój mąż jest bardzo ortodoksyjny, a zwyczaje jak i pewne wątki religijne precyzują jak powinien wyglądać poród w ich obrządku. Poród odbywał się w warunkach domowych, w obecności teściowej i innych 'starszych' kobiet z rodziny. Nie wolno było mi przyjąć żadnych środków przeciwbólowych, wszystko siłami natury. Obyło się bez komplikacji oprócz jednej pękło mi krocze. Jednak ich obrządek jasno mówi że rany porodowe powinny się same zagoić. Obawiam się o swoje zdrowie i nie wiem czy w ogóle takie podejście jest bezpieczne. Czy powinnam się zgłosić do szycia jednak? Jeśli tak czy lekarz ginekolog w prywatnym gabinecie udzieli mi takiej pomocy?(Musiałabym utrzymać to w tajemnicy). Proszę o pilną pomoc.

Gość azza
A mąż nie zauważy że zszyli? Nie wiem ale szycie to chyba w szpitalu albo u chirurga bo wątpię aby gin w gabinecie miał zestaw do szycia. Najlepiej zadzwoń i zapytaj

idz lepie prywatnie i to uz jak nie chcesz miec zakazenia albo czegos. nie wiez czy nie popekalo ci cos w srodku. z drugiej strony nie wiem dlaczego sie zgodzilas na taki porod przeciez to mega niebezpieczne zarowno dla ciebie jak i dla malenstwa a jak te stare znachorki chca sie bawic w poozna i lekarza to niech sobie bastepnym razem koze wezma jako krolika doswiadczalnego a nie kobiete. two maz widze tez ma w dupie cibie i dziecko skoro sie zgodzil na cos takiego

Gość Khxjd
Ja na twoim miejscu udalabym sie jak Naaaajszybciej do lekarza!!!

Gość wystraszonaPOZNAN
Nie do końca wiedziałam na co się godzę wchodząc w te małżeństwo... Jednak nie o tym sprawa. W bardzo ortodoksyjnych, tradycyjnych rodzinach romskich takie mają zwyczaje. Czy mąż zauważy? Nie. Przez 2 miesiące od porodu kobieta spędza czas tylko z innymi kobietami i dzieckiem. Jest jakby to ująć 'nieczysta'.

wychodzac za roma trzeba sie wszystkiego spodziewac. rowniez tego ze mozesz wykorkowac z powodu glupich zasad

Gość wystraszonaPOZNAN
Nie wiem do jakiego lekarza się udać tzn nie chciałabym wybrać pierwszego lepszego z ogłoszenia, który nie zrozumie pobudek religijnych i tradycji z której to wyniknęło i potraktuje mnie aż nie umiem sobie wyobrazić jak. A w Polsce będę tylko do końca tygodnia przyszłego, później wracamy do Niemiec. - Przyjechaliśmy zarejestrować dziecko w urzędzie.

lepie pedz prywatnie niech cie chociaz oberzy taki lekarz. mozez mu powedziec ze wolisz np bys nie byla szyta ale niech obejrzy czy sie wszystko dobrze goi i czy nie ma infekcji

Gość wystraszonaPOZNAN
"wychodzac za roma trzeba sie wszystkiego spodziewac. rowniez tego ze mozesz wykorkowac z powodu glupich zasad" Prosiłam o powstrzymanie się od takich komentarzy... Nie o tradycji romskiej tu rozmowa.

no jest takie ryzyko ale wazniejsze est twoje zdrowie, niech sobie mowi tam co chce byle cie zbadal

Gość ala3233
Przeraza mnie co piszesz az chce mi sie plakac. Idz do lekarza powiedz mezowi ze bardzo boli i wtedy ze lekarz mówi ze musisz mieć zużyte .. Kurze masakra .. Ją jestem z kimś innego kręgu kulturowego i cieszę sie ze nie jestem w jego kraju bo dopiero bym sie bała.. A na wizyty kontrolne pozwalał chodzic jak ty to wytrzynujesz ?

Gość wystraszonaPOZNAN
Jestem na tyle przerażona tym wszystkim, że całkowicie godzę się na zszycie. Pytanie gdzie to załatwić. Nie mogę udać się do szpitala bo mąż by się dowiedział, a gdybym załatwiła sprawę prywatnie jestem prawie przekonana,że wszystko w tajemnicy uda się zachować.

autorko jak mozesz to idz prywatnie nie ma na co czekac. jestes z poznania tam est duzo dobrych lekarzy. wedz na znanylekarz.pl i wyszuka tam poznan. wyskocza ci lekarze i opinie ludzi na ich temat

Gość Killme
Nie chce mi się w to wierzyć, Boże kochany na coś ty się zgodziła.? Weź ty uciekaj, póki możesz bo potem może być za późno, poszukaj w necie opinii o dobrych specjalistach,zadzwoń wyjaśnij sprawę i sie umów.

Gość wystraszonaPOZNAN
Ala3233 Poważnie zastanawiam się nad rozwiązaniem tego małżeństwa jednak potrzeba na to czasu i dobrej organizacji (m.in. kwestia dziecka) jak wiadomo romowie to trudni ludzie. Jednak najważniejsze dla mnie jest załatwienie kwestii zdrowia teraz. Jestem spanikowana. Nie wiem jak znaleźć odpowiedniego lekarza, jak mnie potraktuje. Czuję się strasznie zagubiona.

Gość około 3 tysięcy wydałam
tydzień po porodzie to trochę późno- ja po 5 dniach od porodu miałam już zdjęte szwy zewnętrzne. Wbrew pozorom takie rany się szybko goją. Kup sobie nadmanganian potasu i przemywaj krocze roztworem do czasu wizyty.

Gość wystraszonaPOZNAN
keysy obojętna mi dzielnica. Przebywam pod poznaniem, z jakimś pretekstem z pewnością uda mi się dojechać do lekarza, tylko chciałabym trafić na takiego co mnie zrozumie i nie odmówi pomocy. Poza tym musiałabym ustalić koszt tej wizyty.

wedz w ten ostatni link tam amsz nr tel dzwon i umawiaj sie. napewno powie ci ile to bedzie kosztowac

Gość Killme
Masz jakąś rodzinę w Polsce? Mamę, kogoś kto by ci pomógł?

Nie wiem jak w tym przypadku, ale na zszycie rany ma sie 8 godzin od momentu jej powstania. Pozniej nie ma szans, zeby sie zroslo, bo brzegi rany po prostu przestaja byc zywa, ukrwiona tkanka, wiec to nie takie hop siup juz teraz, ze 5 minut na okretke i gotowe. Po pierwsze- bardzo dbaj o to miejsce, uzywaj lagodnych, ale bakteriobojczych preparatow- zakazenie w tym miejscu moze rozniesc sier na drogi rodne! Octenisept kup i psikaj rane kilka razy dziennie. I marsz do lekarza jak najszybciej, nie 'na szycie' tylko zeby ocenil skale problemu i ew. zapisal jakies srodki. A w ogole... tos sie wkopala dziewczyno.

Gość ja uwazam to za prowokacje
nie wierze w to

Gość polecam prof.Witolda Kedzie
dzis przyjmuje prywatnie przy ul,Katowickiej 77 B (Osiedle Polanka, blisko Os.Lecha). Zadzwon pod nr 501 455 775 po godz. 14.30 (lekarz przyjmuje dzis od 15 do 20) odbierze pielegniarka przyjmujaca rezerwacje dzis moze juz nie byc miejsca, ale powiedz tej babce szczerze jaka jest Twoja sytuacja, na pewno gdzies Cie wcisnie prof.kasuje co prawda 200zl za wizyte, ale w tym masz wszelkie konieczne badania, wymaz, usg, a w razie wiekszych problemow zaraz wypisze skierowanie do szpitala, gdzie sam sie Toba zajmie. To czlowiek o duzej kulturze osobistej, na pewno nie bedzie Cie ocenial, a pomoze.

Gość osz kurza masakra
Słuchaj Nie bede zbyt duzo truc bo nie o tym ten topik ,moja siostra z takiego zwiazku ledwo sie wyplątała wiec przemysl sobie wszystko 1000 razy. Lec do lekarza,proszę Cię !