Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobietapo30

niemcy...jak wam sie zyje....

Polecane posty

Gość gość
ano to miałem na myśli

Gość gość
Jak przezyje 30 lat w de to tez sobie wrócę.... jak tak zle to po chuj tyle lat tam siedzieć? Dorobiliscie sie i wracacie, ot cala tajemnica :)

Gość gość
no przeciez depie nikt nie siedzi w tym chuujowym kraju z miłości tylko aby zarobić kase i żyć świetnie w swoim własnym kraju :O

Gość gość
mi sie zyje swietnie, nie narzekam, mam przyjaciol niemcow to spokojni, wspaniali ludzie. Nie wiem skad takie komentarze. Do PL ani mysle wracac.

Gość gość
przyjaciół niemców hhhaaaaaahahahha ja p*********** jaki syf zamiast mózgu twoim tępym mozgiem o wielkości orzeszka i twa sprzedajną duuppą wyjdą ci kiedyś twoi niemieccy przyjaciele ty tępa rozwielitko naiwna

Gość gość
8h dziennie od pom do piatku zarobek 2400brutto na reke troszke ponad 1500e 1 grupapodatkowa praca po zwyklej zawodowce chlopaki z wiekszym starzem maja po 1700 tez na 1 grupie dziewczyna w fabryce ma 1200 na zycie i wlasne mieszkanie idzie max 1500e odkladamy co miesiac 1200eminimum i za 2 miesiace wracam do polskimieszkamy tutaj rok i wole wyjechac do usa dostalem wize z dziewczyna tutaj zycie jest okropne co z tej kasy skoro zycie nie cieszy praca dom dom praca znajomi kilku niemcow i polakow generalnie lipa tu jest w polsce za taka sama prace mialem 3000zl netto wiec wcale rewelacji tutaj niema moze dla tych najbiedniejszych co pracuja w pl za 1200zl to sie oplaca ale jak nie umiecie jezyka nie dostaniecie wiecej jak700e za 200h tu nie jest tak jak w polsce mowia ze minimum 1200e 1500 to juz dobre pieniadze i o prace bardzo ciezko a bez jezyka to juz wogole niema szans

Gość gość
co z tego ze mam samochod za 12000e 2 letnie audi i mam 23 lata jak tutaj zycie to dno koleszka dobrze prawi wiekszosc polaczkow tutaj tylko aldik hehe

Gość gość
W końcu jacyś normalnie piszący ludzie się tu pojawili :) aby trochę wytłumaczyć tym co się tak rwią do tego rajchu szkopskiego licząc na normalne życie ! Liczyć to tacy sobie mogą na liczydle :D

Gość gość
W sumie gdybym miala wybrac kraj do emigracji to Niemcy by na pewno nie byly , chociaz jezyk znam a to jest prawda ze sporo wyjechalo takich , ktorzy siedza tam po kilka lat i tylko danke i Guten Tag potrafia powiedziec

Gość gość
Witam jestem osobą o poglądach narodowych i nacjonalistycznych i w niemczech mi się żyje wspaniale wierzę w siłę białej rasy i tu ją odnajduje. niemcy to kraj aryjczyków nie dla untermenschów.

Gość gość
19:19 dlaciebie bylo normalne ze w pl chodziles do kina teatru restauracji tak? a teraz w anglii to juz nie jest normalne ? stalo sie poza twoim zasiegiem ? nie stac cie nawet na bilet do kina? czy po prostu jestes takimsmierdzacym leniem ze wolisz kisic siew domu wiecznie? jak to sie stalo ze normalne rzeczy staly sie dla ciebie czyms wyjatkowym? myslisz ze to wina kraju w ktorym teraz jestes czy moze twoja wina ?

Gość gość
Witam. Od kilku miesięcy noszę sie z zamiarem wyjazdu do pracy w niemczech , zapisalem sie na język i potrzebuje kogoś zaufanego aby mi poradził jak najlepiej szukać w jakim miescie. Jezeli ktoś ma jakieś cenne wiadomosci porady albo znajomosci ;) to prosze o pomoc

Gość gość
hahahhahaaaaaaaaaaaaaaaaaa :D tyle ci napiszę ,resztę się domyśl a z resztą wyjeżdżajcie wszyscy w cholere zasmakujcie wyzysku i gooffffna ! mnie jest już egal

Gość gość
masakra...jak czytam te komentarze to mi wlosy deba staja...ktos tu sie upiera ze nie ma po co sie do Niemiec pchac a sam tam siedzi od x czasu...mowi ze za najnizsza krajowa bedziece pracowac -a za jaka pracuje sie w polsce??!!nawet za srednia jest ciezko zwiazac koniec z koncem!!nie mowiac juz o tym jak ciezko jest znalezc jakakolwiek prace!!ledwie starcza na rachunki a wyzywienie to tylko z biedronki!ja sama obecnie jestem w sytuacji gdzie zastanawiam sie nad przeprowadzka do niemiec bo moj maz tam wlasnie pracuje a ja jestem w ciazy i te najpiekniejsze chwile w swoim zyciu przezywam bez niego...zastanawiam sie tylko dlatego ze mam ogromny sentyment do ojczystej ziemii i do naszego malego domku i boje sie ze tam bedzie mi sie ciezko odnalezc w blokowisku z dzidziusiem,psem i kotem...a ludzie sa wszedzie tacy sami-w polsce dyskryminuje cie rodacy z inne poglady i tez niejednokrotnie czujemy sie napietnowani!nie trzeba byc obcokrajowcem by czuc sie wyobcowanym-wszystko zalezy od tego jakie masz podejscie do zycia.Moge sie na ten temat wypowiedaiec bo spedzilam 6 lat w holandii i rok w niemczech. Pozdrawiam

Gość gość
hej:) mieszkam z mężem od roku w DE, w PL miałam zawsze fajną prace, mąż też, ale niestety pieniądze marne, postanowiliśmy więc otworzyć własną firmę, jedna kiedy poznaliśmy z czasem ile kosztuje nas to nerwów, stresu, pieniędzy i zaangażowania, postanowiliśmy że jednak w PL nie osiągniemy tego co chcemy. Do DE przyjechaliśmy już mając dogadaną pracę, przez internet szukaliśmy czegoś fajnego i potem tylko przyjechaliśmy na rozmowę kwalifikacyjną. Wszystko poszło zgodnie z planem, więc wynajęliśmy mieszkanie, kupiliśmy wymarzonego psiaka, ja zapisałam się do szkoły językowej, poznaliśmy znajomych. Jest fajnie, nie żałujemy tej decyzji:)

Gość gość
naiwna kretynka :O

Gość gość
A może inne kraje gdzie żyje się ciekawiej i nie matrwi o podstawowe potrzeby pracując: Włochy, Portugalia, Francja, Anglia,Irlandia. Ja mieszkam 10 lat w Irlandii, żyje nam się dobrze, niezależnie gdzie mieszkałabym robiłabym to samo chodziła do pracy, zajmowała się domem, dziećmi, z tą różnicą, że zarabiamy dużo więcej niż w PL(7,5 tys euro) co pozwala nam na oszczędzenie pieniędzy na inwestycje, przyjemności w przyszłości jak dzieci skończą studia. Teraz i tak zbytnio nie mamy czasu na przyjemności życia, poza czasem urlopowym. Przemyślcie, poczytajcie fora, popytajcie znajomych, rozważście jaki styl życia wam odpowiada zanim zdecydujecie do jakiego kraju wyjechać.

Gość gość
w DE żyje się chuuu...owo :O tutaj życia nie ma , dzień od dnia niczym się nie różni :O okropny kraj

Gość gość
Tak mają Polacy bez znajomych. Niemcom żyje się normalnie, dobrze. Tak jak Wam w Polsce ;) To nie kraj, to po prostu emigracja i brak tego, co mieliście w Polsce, czyli tego luzu, że wszystko rozumiem, znajomych, do których w każdej chwili mogę zadzwonić i gdzieś razem wyskoczyć i tego poczucia, że nawet jak jestem sam, to nową paczkę, znajomości nawiązuje się łatwiej. Samotność w obcym kraju, doskwiera bardziej. Po prostu. Mnie ratuje własna zajawka - sport. Po pracy katuję się codziennie, siłowni + treningi piłki nożnej, gdzie zawsze spotkasz się z ludźmi. Nie ma czasu nawet na chodzenie po barach wieczorem i alkohol itp (czego pewnie większości brakuje z Polski). Najbardziej dokucza brak partnerki, gdyby ta się pojawiła, myślę, że mógłbym tu zostać i planować przyszłość. Serdecznie pozdrawiam wszystkich i polecam znaleźć właśnie taką jakąś swoją pasję ;) Wtedy jest łatwiej.

Gość gość
Wszyscy ktorzy tak krytykuja zycie w Niemczech isza bardzo ogolnikowo. Na konkretne pytania co robili takiego innego w Polsce se to bylo "zycie" to zaden jakos nie odpowiada :) Moim zdaniem wielu ludzi, ktorzy wyjechali w mlodym wieku ma jakies mrzonki i zludzenia na temat zycia w Polsce. Myla zycie na studiach czy w szkole z tym jak wyglada Polska codziennosc gdy jestes na swoim i sam placisz rachunki. I chetnie w koncu sie do wiem na czym dokladnie polega to "prawdziwe zycie" w Polsce. Moze jakis przykladowy dzien czy weekend ktos opisze? Bo ja nie widze najmniejszych roznic. No moze z plusem dla Niemiec ze tu wszedzie sa drogi rowerowe i za wsze moge sobie na rower wyskoczyc i sie nie bac ze pan Ziutek po 20 piwach mnie przejedzie bo przeciez w Polsce co drugi jest przekonany ze alkohol nie ma na niego wplywu i moze prowadzic samochod :O

Gość gość
W Niemczech zyje sie super. No chyba ze ktos w zyciu polega na cwaniarstwie i kombinatorce a za rozrywke uwaza pijackie imprezt co tydzien. Dla takich to nie kraj turaj.

Gość gość
Mam 2.000 euro/reke. Zycie jest piekne!

Gość gość
Witam, mam prośbę do Polaków (i Polek), którzy wyjechali za granicę przez ogłoszenie o pracy o wypełnienie krótkiej, anonimowej ankiety do pracy dyplomowej. Czas pobytu za granicą nie ma żadnego znaczenia. Link do ankiety: http://lab.swps.edu.pl/badania/index.php/732 266/lang-pl Z góry dziękuję wszystkim za pomoc :)

Gość gość
Te marne 2.000€/netto/mc to tu każdy zarobi. A my Niemcy nie podejmujemy takich prac, bo takie wynagrodzenie może zadowolić Polaka ale nie rodowitego Niemca.nnasze wynagrodzenia zaczynają się od 3.500€ wzwyż. 5.000€ to skromna pensja.

Gość gość
Mieszkam w Niemczech 10 lat , i na dzień dzisiejszy powiem otwarcie ze nie mam zamiaru wracać do Polski. W DE pracuję ja,pracuje mąż,dziecko od małego szkoła i niemieccy rówieśnicy.Kupiliśmy dom.W Polsce nie bylo by to mozliwe w tak szybkim czasie. Nie zyjemy od 1-go do 1-go , stac nas na przyjemności,kupno nowego auta,czy super wakacje. Ale i tak zawsze na wakacje jedziemy do rodzicow do Polski i spędzanie z nimi czasu uważam za najlepszy urlop i wypoczynek :) Może jak już będziemy na emeryturze to wrócimy do PL? kto wie?... Czas pokaże.

Gość gość
a jak wygląda problem z ciapatymi muzułmanami itd czy jest bezpiecznie ?:)

Gość gość
Muzułmanie mieszkają w swoich gettach i w zasadzie nie mamy z nimi kontaktu. Socjalnie to oni stoją jeszcze niżej niż Polacy czy nawet Rumuni. Robią gnój, ale ostatnio policja ma ich na oku.

Gość gość
Dlaczego mieszkacie i pracujecie w Niemczech? jezyk okropny, Niemcy tez tacy sobie, klimat jak w Polsce; Ja gdybym miala emigrowac wolalbym Francje czy Hiszpanie.

Gość gość
Pomijając to że Niemcy są największą potęgą ekonomiczną Europy to trzeba stwierdzić że to bardzo kulturalny i gościnny naród. Niemcy są sympatyczni (musisz znać język) i szczerze nie mają nic przeciwko Polakom. Żyję tu prawie 50 lat i śmiało stwierdzam że tutaj jest mój dom. Moja druga ojczyzna która dała mi tak wiele - dużo lepsza niż PL która nie dała mi nic oprócz polskiego akcentu. Miałam pecha urodzić się w PL ale błąd już naprawiony. Niemcy są fantastyczne pod każdym względem. Kocham ten kraj!

Gość gość
Ciekawe gdzie ty te 3000-5000 Euro zarabiasz. Jak jeszcze napiszesz ze to Netto to sie ze smiechu w portki zleje hahaha