Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Loooolaaaaa

Życie w Warszawie

Polecane posty

Gość Loooolaaaaa

Hej wszystkim, planuję przeprowadzić się do Warszawy, ze względów osobistych jak i również w poszukiwaniu większych perspektyw, lepszej pracy, aby wreszcie rozwinąć skrzydła. Wybrałam stolicę z racji tego, że zdaniem wielu osób jest to miasto największych możliwości, duże, może nieco droższe jeśli chodzi o mieszkanie i życie, ale chyba umożliwia młodym ludziom rozwój, pomaga otworzyć drzwi kariery zawodowej. Ciągle się wacham czy faktycznie opłaca się przeprowadzać z mniejszego miasta do stolicy, nie miałam okazji długoterminowo przebywać w Warszawie więc nie wiem jakie jest to miasto w rzeczywistosci. Pytanie do Was (kto wie, mieszka bądź mieszkał) - dobrze się tam żyje? Ciężej, lżej i jeśli tak to pod jakim względem. I jaka dzielnica jest najbardziej "wygodna" do mieszkania (stosunkowo niezbyt droga, ale w miarę przyzwoita, ładna okolica, dogodna lokalizacja itp.)? Proszę śmiało dzielcie się tutaj swoimi szczerymi spostrzerzeniami.

Gość Oczywiście żezanim wyruszysz
zanim wyruszysz na podbój świata,kup sobie słownik ortograficzny.

Gość za dużo seriali TVNu
chyba oglądasz. Życie w Warszawie jest tak samo ciężkie jak w reszcie kraju. Zaręczam ci, że pensje typu 1200 na rękę też tutaj występują. Jeśli nie masz załatwionej roboty, albo szukasz pracy tylko w swoim zawodzie to warszawa jak najbardziej. Ale jeśli liczysz, że tutaj będzie Ci lepiej, to nie miej złudzeń... za granicę lepiej uciekać.

Gość Loooolaaaaa
Zwyczajna literówka z pośpiechu. Jeśli to jedyny argument do mojej osoby odnośnie tematu, argument który na marginesie nic nie wnosi i zupełnie mnie nie interesuje to daruj sobie. Takie wyłapywanie błędów jest dziecinadą, ale skoro poprawia ci to samoocenę, polonisto i czujesz się lepszy to fantastycznie.

Gość 26latka bez energii
placa tak samo marnie jak w innych miastach.jakiej pracy bedziesz szukac?

Gość Loooolaaaaa
Nie, nie sugeruję się serialami i ukazaną w nich fikcją. Po prostu Warszawa jest jedną z wielu moich opcji, do rozważenia, chcę porównać za i przeciw, tyle. Zaręczam Ci, że nie mam wyidealizowanej wizji tego miasta, chcę zaczerpnąć obiektywnych opinii.

Gość Loooolaaaaa
Jeszcze nie wiem, w sumie na początek każda praca by mnie zadowalała, jednak na dłuższą metę starałabym się oczywiście w swoim zawodzie.

Gość Oczywiście że
ja akurat uciekłem z Warszawy.Mieszkam na leśnym ranczo w okolicach Sierpca.Właśnie sprzedałem swoje warszawskie mieszkanie za 400 000 zł i mam kasę na biznes.Mieszkanie kupiła młoda dupa/oczywiście na 30 letni kredyt/.Współczuję nabywcy,no ale to jest ten pęd do życia w tłoku i wiecznych korkach.

Gość Loooolaaaaa
Tak to prawda, właśnie jednym z takich minusów Warszawy jest ten wieczny tłok i pęd, nieustanne korki. Chodź trzeba przyznać, że komunikację miejską mają całkiem dobrze rozwiniętą co w jakimś tam stopniu niweluje to utrudnienie dotarcia do celu. To mieszkanie gdzie? A powiedzcie jak z cenami za wynajem takiego powiedzmy 2 pokojowego mieszkania? W zależności od lokalizacji.

Gość Loooolaaaaa
Tak to prawda, właśnie jednym z takich minusów Warszawy jest ten wieczny tłok i pęd, nieustanne korki. Chodź trzeba przyznać, że komunikację miejską mają całkiem dobrze rozwiniętą co w jakimś tam stopniu niweluje to utrudnienie dotarcia do celu. To mieszkanie gdzie? A powiedzcie jak z cenami za wynajem takiego powiedzmy 2 pokojowego mieszkania? W zależności od lokalizacji.

Gość Loooolaaaaa

Gość Loooolaaaaa

Gość Oczywiście że
moje mieszkanie było na Mokotowie/al.Niepodległości,200m od stacji metra Racławicka.Mieszkanie 46,5m/Koszt wynajmu takiego mieszkania jest ok.2200 zł.

Gość Evvvvvka
Jakie masz wykształcenie/wyuczony zawód? Jak jestes specjalistą w jakiejkolwiek branży to owszem warszawa to dobre miejsce na rozwoj zawodowy. A jesli masz wykształcenie srednie albo skonczoną jakąs socjologie to nie nastawiaj się na pensje wyższą niz 1500 zł. Dolicz sobie do tego pokój za 800 zł lub kawalerke za 1300

Gość ja mieszkam od 15 lat
w wawie. Nie przyjechałam ot, tak sobie, lecz tak zdecydował mąż. Ponieważ byłam młodą mężatką zgodziłam się choć niechętnie. Miłość jest ślepa. Oczywiście mieliśmy mieszkanie na start no i co? Brutalność warszawki, chamstwo, szczególnie osób młodych. Jeśli chcesz taka być jak oni (lecz nie wszyscy)to przyjeżdżaj. Będą cię próbowali zniszczyć, zgnębić, zgnoić.

Gość Oczywiście że
większość młodych ludzi mieszkających w Wa-wie to jest element napływowy.Po prostu walka o ogień i wyścig szczurów.Tragedia!!!!!!Chamstwo na każdym kroku.Dlatego też uciekłem.Sprzedając mieszkanie pozwoliłem sobie na kontynuowanie biznesu i ucieczkę od tej beznadziei.

Gość facet taki.....
Ja spotkałem w wawie duzo porządnych ludzi

Gość facet taki.....
Ja spotkałem w wawie duzo porządnych ludzi

Gość Loooolaaaaa
Wiesz, ja też spotkałam w Wawie wielu porządnych ludzi, pomocnych, otwartych. Chamstwo jest wszędzie, na każdym kroku i coraz bardziej ewolułuje zwłaszcza wśród młodzieży, nic się nie poradzi. Z pewnością duża część napływowych ludzi ma się tam za niewiadomo kogo, ale np. mi to nie grozi, znam siebie i wiem, że nie zamienię się w chamską, zadufaną w sobie osobę :)

Gość ludzik_michelin
Co do chamstwa w warszawie - zależy, w jakim środowisku będziesz się w tej warszawie obracala. Bo są środowiska, które mają gdzies skąd jestes :)

Gość Loooolaaaaa
Wiadomo :) A nikt nie napisał o najlepszej lokalizacji do mieszkania, niezbyt daleko pracy pasuje, ale nie zawsze tak się złoży, więc gdzie najlepiej szukac mieszkania?

Gość ludzik_michelin
W dzielnicach tzw "dobrych". Bezpiecznych. Jest kilka dobrych miejsc do mieszkania - zależy gdzie będziesz pracować i czy chcesz mieszkać blisko swego miejsca pracy.

Gość Loooolaaaaa
Do pracy zawsze można dojechać, ale lepiej mieszkać w dobrej okolicy. Bezpieczne miejsca to znaczy jakie? :) Wiele osób szuka wynajmu na owianej złą sławą Pradze, bo taniej, warto tak oszczędzić?

Gość alicja66 wawa3
dziecko 2 pok? trzeb a da wola, mokotow, ok 2000 tys plus oplaty to min kawalerka ok 1500 plus oplaty sama zapomij, pokoj ok 800 -1000 zarobki tragizm 1800to max-a zaczynasz od 1500 mieszkam tu 34lata i mam dosc, daruj se i jedz zbierac ziemniaki do niemiec

Gość ludzik_michelin
Rozumiem, że jeszcze nie masz żadnej pracy, tak? Ale najpierw chcesz znaleźć mieszkanie? Skoro tak, to polecam całą linę metra, Stary Mokotów, Żoliborz, Starą Ochotę. Nie polecam prawego brzegu Wisły.

Gość facet taki.....
mieszkałem w Warszawie ponad 3 lata a teraz wróciłem na wieś i widzę ile tutaj jest chamstwa tak mi brak Warszawy...

Gość bidaz nedza przez swiat
pokoju szukaj nie mieszkanie czlowieku na kaucje masz? 2 pokoje took 2200 plus kaucja na miesiac zycia na taki wyjazd wiesz ile kasy trzeba

Gość Loooolaaaaa
Wiem, że wynajem calego mieszkania to są niebagatelne sumy, nie mieszkałabym w nim sama, to by było współdzielenie pokoju nawet. Jeśli chodzi o pracę to jeszcze nie mam, bo wyjechać mam zamiar za dobrych parę miesięcy więc nic nie jest jeszcze zaklepane. Szukałabym i pracy i mieszkania równolegle, żeby starczyły zabrane pieniążki zanim byłaby pierwsza wypłata. Dziekuję za wskazówki co do miejsc, fakt blisko stacji metra praktycznie bardzo.

Gość ludzik_michelin
Proponuję mieć przynajmniej sumę na 3 miesiace życia w stolicy.

Gość bidaz nedza przez swiat
w jakiej brznzy chcesz szukac???