Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mona^^

Sa tu jakies nastoletnie mamy lub ktore mlodo urodzily dziecko ?

Polecane posty

Gość mama 11 latki
Mamo 6 latki to gratuluję meliniarskiego poziomu bo po sobie oceniasz że ktoś by mnie uderzył bo ty byś tak zrobiła. Gratuluję w takim razie,że jesteś dnem społecznym.

Gość gacuś
za to robienie dziecka w wieku 16, 17 lat bardzo świadczy o dobrym wychowaniu... 🖐️

Gość angelika818181
a ja nie pracuje i siedzę w domu i dobrze mi z tym. Córka ma 5 lat i chodzi do szkoły a ja mam cały dzień dla siebie to jest dopiero zycie

Mamo 11latki z całego serca współczuje Ci tego co musiałas przejsc- naprawdę, ale na Boga nie porównuj mojej sytuacji do swojej bo nijak się ma jedno do drugiego :D Piszesz, że innym rodzice pomagali z dobrego serca a mi z przymusu- śmieszna jesteś :D nikt moich rodziców do tego nie zmuszał. Sytuacja tez na dobra sprawe ich nie zmusiła, bo mogli mnie wyrzucić, kazać oddac dziecko (choc tu bym sama sie wyprowadzila). Chcieli-pomogli, tak jak rodzice, którzy młodym daja pietro w domu- nie rózni sie to NICZYM. Moje dziecko nie było obowiazkiem moich rodziców. Nie raz było tak, ze mama na zakupach kupiła małej pieluchy, bo była promocja a potem sie klóciłyśmy pół dnia bo ona kasy nie chciała a ja jej wciskałam na siłe- miałam poczucie obowiazku i czułam sie ODPOWIEDZIALNA za moje dziecko i za kupowanie mu pieluch. Prawda jest taka, ze o ile jestem wdzieczna moim rodzicom (choc zarzucasz mi znowu jakies swoje przemyslenia w tym temacie) o tyle tak na dobra sprawę finansowo ich tak naprawde odciażyłam, bo normalnie nie wyprowadziłabym sie z domu w wieku 19 lat a ciuchy, kosmetyki itp fundowaliby mi cały czas, a tak gdy miałam 18 lat wstyd mi bylo brac od nich na spodnie, bo sama byłam juz matka.

Gość _taka_mama.24
Nie rozumiem do końca o co wy tutaj się sprzeczacie? Gdyby seks w wieku 16lat było normą- oraz rodzenie dzieci to każdy by tak robił.. nie czekałby np. na ukończenie szkoły, czy znalezienie pracy. Ja nie widzę, aby ktoś tutaj obrzucał kogoś blotem. Mama 6latki :)) na siłe próbujesz udowodnić, a to,ze istnieją kobiety 26letnie, które mieszkaja z rodzicami(nie znam ani jednej) itp, argumenty. A moim zdaniem odpowiedzialność oczywiście nie ma nic do wieku mamy( są nieodpowiedzialne 30latki,a np. odpowiedzialne 20latki). Ale to ,że zajście w ciąże w wieku 16 lat nie jest żadnym wyczynem, szczytem marzeń i powodem do dumy,a juz na pewno odpowiedzialnością! Można powiedzieć... "Byliśmy nieodpowiedzialni, nie zabezpieczaliśmy się-teraz jako mama kilkolatki jestem osobą odpowiedzialną", ale to jest to o czym już inni pisali,że z wiekiem-odpowiedzialności się nabiera.

Gość a ja....................
wasze niektore wypowiedzi swiadcza o tym ze wasi rdzice mieli was gdzies, mimo ze mieli kase. Bo gdyby wychowali Was porzadnie, nie pisali byscie tak do drugiej osoby bo byscie mili szacunek do kazdego. Ja kazdego czlowieka szanuje, nawet pijakow, ktorzy nie maja gdzie mieszkac. Czlowiek jest czlowiekiem. Was tez szanuje ale nie potrafie zrozmiec na jakch ludzi Was rodzice wychowali??

Gość angelika818181
nie ma się czym chwalić,że dzieciaka się zrobiło w młodym wieku

Gość gacuś
to szanuj patologię taką jak bycie pijakiem skoro ci odpowiada takie podejście

Gość buhahhahahahhahahahahehehehehe
dawanie dupy w wieku 16-17 lat bez zabezpieczenia pierwszemu fagasowi to zwykłe kurewstwo!!!! czego skutkiem ubocznym jest bękart.

taka mama 24 byc koze nieuwaznie czytasz moje wypowiedzi. Ja nie zaprzeczyłam ani razu, że wpadka to jest nieodpowiedzialnosc- ja tu sie z tym zgadzam. Kwestia polega na tym, ze zarzuca sie tu młodym matkom, ze jako matki sa nieodpowiedzialne co do 26latek mieszkajacych z rodzicami- znam (nie tylko wsród znajomych) mase takich osób. U mnie w rejonie popularne jest oddanie pietra młodym np. Babcia siedzi z dziecmi, matka pracuje, wszyscy w jednym domu i dla nich to normalne- dla mnie w sumie tez, jak ktos chce mieszkac z rodzicami, tesciami i wszystkim to pasi, to czemu nie? mamo 11latki- tak, gdyby ktos mnie na ulicy obraził w taki wlasnie sposób nie znajac mnie zupełnie to miałabym 2 wyjscia: Albo przyłozyłabym w nos albo wezwałabym pogotowie zeby do psychiatryka odwiexli, bo normalny człowiek nie lata i ludzi szczególnie obcych nie obraza

np taka mama 24 potrafila z kultura przedstawic co mysli. bardzomi sie to podoba, bo nie trzeba sie zgadzac z tym ze 16 letnia mama to sper odpowiedzialna mama ale mozna z kltura to napisac. Ja nie wiem dlaczego niektorym osobom tej kultury brakuje. Tzn wiem wina doroslych ale niedpowiedzialnych rodzicw, ktorzy nie potrafili albo im sie nie chcialo dziecku od malego wpajac kultury, szacunku i dobroci. Ja mysle ze w kazdym wiek mozna byc dobra matka. Wpadka odp nie jest ale mozna odpowiedzialnie wychowac dziecko.

buhahhahahahhahahahahehehehehe tu sie troche mylisz ja w wieku 16 lat opuscilam dom rodzinny wyjechalam konczyc szkole srednia do innego kraju , tam poznalam obecnego meza, w wielku okolo 17 lat zamieszkalismy razem , ja sie uczylam i pracowalam, i oczywiscie ze sex byl, ale z glowa bo dziecko urodzilam dopiero po 5 latach zwizku i dziecko bylo planowane. wiec jak sie mysli i uwaza to idzie , nie kazde ,,danie,, ze sie wyraze konczy sie dzieckiem, nie patrz tylko w jednastrone

szanuje ludzi wszystkich bo dla mnie nie ma rownych i rowniejszych, dla mnie kazdy czlowiek jest czlowiekiem. Tak zostalam wychowana i tak wychowam moje dzieci.

a ja..... tylko, że na kafe szacunek nie obowiazuje niestety :D jest to forum smieciowe, na którym można przelać żólć swoich problemów obrażajac innych. Ot tak, zeby sie wyżyć :D dlatego trzeba nauczyc sie filtrować i zlewać pewne informacje

Gość gacuś
a ja....................- a ja nie szanuję ludzi którzy sami siebie nie szanują i pogódź się z tm że każdy inaczej patrzy na świat i niektórzy po prostu mówią wprost co myślą,

Gość buhahhahahahhahahahahehehehehe
mama 6latki :)) to po co tu piszesz? idź sobie na inne forum.

gacuś oczywiscie mozna mowic wprost co sie mysli , zle uzywajac normalnych slow a nie przeklenst, tak trudno pisac bez epitetow. widocznie co poniektorzy maja bardzo ograniczone polskie slownictwo

Gość mama 11 latki
Mamo 6 latki nie musisz mi współczuć. Musiałam sobie z tym poradzić i poradziłam sobie. Choć w ciążę zaszłyśmy w innych okolicznościach to jednak w podobnym wieku. I różnica między nami jest taka że ja wiem,że mój wkład czyli skończeniu liceum i zdanie matury to nie było nic wielkiego o tyle ty podnosisz to do rangi bohaterstwa. Ja nie brałam na kosmetyki i ciuchy bo od 6 lub 7 klasy rodzice mi dawali co miesiąc te 80zł rodzinnego i za te pieniądze kupowałam kartę do telefonu,kosmetyki i ciuchy na bazarku. Bo moi rodzice nie byli bogaci. Zyli skromnie ale zapewniali mi wszystkie potrzeby.

no ja jednak mysle ze rodzice cie wychowac niestety nie potrafili. Niektorzy ludzie w ogole niepowinni miec dzieci. Mamo 6 latki- chyba faktycznie te wstretne wypowiedzi kieruja osoby ktore sobe z zyciem wlasnym nie radza i chca sie na kims wyrzyc, bo osoby szczesliwe, zadowolone z zycia nie maja potrzeby komus dokuczyc:)

Gość gacuś
Dowi27 ja nie użyłam tutaj żadnych wulgarnych epitetów ani nie skierowałam ich do żadnej konkretnej osoby.

to bylo do gacusia.

gacuś wypowiedz nie byla kierowana do Ciebie osobiscie tylko do ogolu tutaj:)

Gość _taka_mama.24
A to widocznie coś mi umknęło, bo uważam, czy młoda mam,czy starsza-wiek nie gra roli co do odpowiedzialności za dziecko. Jednak uważam,że 16latki po prostu tracą jakąś część "swojego dzieciństwa" tudzież młodości i muszą przez to szybko dojrzeć. Ja z kolei znam właśnie bardzo nieodpowiedzialne młode matki, które podrzuciły dzieci rodzicom, a same latają po imprezach,piją i się bawią.I z jednej strony-czemu im się dziwić? Właśnie 18latce chyba bardziej to wybada, niż 30latce? Dlatego mówi się o pewnych normach wiekowych na wszystko. Bo jest czas na dziecko, na naukę, na pracę i na zabawę. 16letnia mama- po prostu zaszła w ciążę w nieodpowiednim czasie.

Gość gacuś
Dowi27 wybacz. po prostu osoba "a ja..........." pisze że jestem nie wychowana i myślałam że twoja wypowiedź też jest do mnie

taka mama 24 a tu sie z Toba jak najbardziej zgodze! Sa nieodpowiedzialne młode matki podrzucajace swoje dzieci babciom i hulaj dusza piekła nie ma- pisałam nawet chyba o tym wczoraj. Zgodze się równiez, ze 16 czy nawet 18 lat lat to nie jest super wiek na zajście w ciażę dla wiekszosci osób. Dla mnie też nie był i pisałam własnie o tym, że ciaza mnie bron Bóg nie ucieszyła. Jednak o ile wpadka odpowiedzialnoscia nie była, to z czystym sumieniem moge powiedzieć, że robiłam wszystko co było w mojej mocy by zostac odpowiedzialna matka. Były rzeczy, które mogłabym pewnie zrobic lepiej, ale jako matce nie mam sobie nic do zarzucenia. Stad tez uważam, że o odpowiedzialnym macierzyństwie nie świadczy wiek czy kupa kasy a to na jakiego człowieka wyrosnie dziecko.

to ja napisze tak Nikomu sie nie dogodzi, nigdy nie bedzie kazdy mial takiego samego pogladu, jestesmy rozni i mamy rozne poglady, czasami zycie plata figle, czasami jest to znaszej wlasnej winy, ale co by sie nie stalo czlowiek sobie poradzi czy z pomoca innych czy bez niej, jedno jest pewne, ze kazdy z nas ma prawo do wlasnej oceny zycia. kazde z nas wie czy popelnilo blad czy nie, i kazde z nas za wlasne beledy musi wziac odpowiedzialnosc.

Gość mama 11 latki
I do autorki jeszcze. Ale w czym ci polskie prawo przeszkadza? Przecież możesz wystąpić do sądu o uznanie cię za pełnoletnią i będziesz mogła wziąć ślub i zamieszkać gdzie ci się podoba. Wystarczy że kobieta ma ukończone 16lat. Uzasadnieniem takiego kroku jest ciąża i większość dziewczyn jeszcze w ciąży składa taki wniosek i otrzymuje zgodę. Czemu tego nie robisz skoro chcecie być razem?

Gość no bez żartów
Do mama 6latki To jesteś totalną porażką wychowawczą swoich rodziców. Puściłaś się w wieku 17 lat,a na dodatek uważasz się za chodzący ideał a jak ktoś śmie mieć inne zdanie a Ty nie masz argumentów to z łapami do oczu lecisz na ulicy. Patologia w czystej formie.

Gość tak z ciekwosci
mama 6 latki dlaczego nie napiszesz wprost ze gdyby nie twoi rodzice to nie skończyłabyś szkoły i nie miałbyś tego co teraz masz. I nie pisz o matkach które po 30 tce musza korzystać z pomocy rodziców bo ja takich nie znam.

Jest róznica miedzy odmiennym zdaniem- co szanuje zawsze a wyzywaniem i generalizowaniem, ze wszystkie młode matki są matkami nieodpowiedzialnymi. Co do "puszczenia się" w wieku 17 lat to nie swiadczy to o tym, ze jestem porażka wychowawczą moich rodziców :D Gdyby nie było z tego dziecka to pewnie nawet by o tym nie wiedzieli. A prawda jest taka, ze w dzisiejszych czasach dziewic 18letnich jest jak na lekarstwo. Co nie usprawiedliwia mnie bo moglismy troche z tym poczekac. Badx co badź wyszło jak wyszło i jesteśmy szcześliwa i pelną rodzina :)