Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mona^^

Sa tu jakies nastoletnie mamy lub ktore mlodo urodzily dziecko ?

Polecane posty

do tak z ciekawosci- szkołe bym skończyła- byc koze zaocznie lub z roczna przerwa ale bym skończyła. Nie byłam samotna matka- moje dziecko ma tez ojca- razem dalibysmy rade, tylko, że moi rodzice bardzo chcieli pomóc i zalezało im na tym zebym do zdania matury mieszkała u nich a ze tak bylo łatwiej to tą pomoc przyjęłam. Szczerze mówiac to dla moich rodziców i dla mnie było oczywiste ze moge z nimi mieszkac, jednak o utrzymanie dziecka dbaliśmy ja i maż.

Gość mabelinka
jezu jakie te baby to żmije i pijawy!!! ja tez byłam mamą nastoletnią, zostałam drugi raz mamą w wieku 33 lat i co???? mam 18 letniego synka i jest wielką pomocą w życiu ... i mam 2 latka perełkę jakich mało :)

Gość mama 11 latki
Mamo 6 latki odpowiedzialność za dziecko to zapewnienie mu pewnego minimum. Nie mówię o kupie kasy,ale o tym minimum na pieluchy,mleko i dachu nad głową. Dach dali twoi rodzice i to jest fakt a nie generalizowanie. Bo to że z ich pomocą wyszłaś na ludzi to nie tylko twoja zasługa. Co do wypowiedzi że ktoś nie zna 30 latek na garnuszku u mamusi. A ja znam i to kilka. Odpowiedzialność nie zawsze jest constant wedle wieku. Ale dla mnie W KAŻDYM WIEKU sprowadzenie dziecka bez możliwości utrzymania go jest nieodpowiedzialne o czym już pisałam,ale widać niektórzy czytają wybiórczo lub bez zrozumienia...

mamo 11latki jak pisalam wcześniej: minimum byłabym w stanie dziecku dac. dach nad głowa tez. Mąz podjał prace ja bym poszła do szkoły zaocznie i do pracy i wynajęlibysmy stancje. człowiek da rade w kazdej sytuacji. a wybralismy inna opcje bo mielismy taka możliwosc, która dali rodzice. Nie rozumiem dlaczego na siłe probujesz mi wmówic, że sama nic bym nie osiagneła :D nie znajac mnie, nie bedac w mojej sytuacji, będąc innym człowiekiem o innym charakterze?

Gość Mona^^
,Po co mam wystepowac do sadu skoro za 4 miesiace bd pelnoletnia? Sady sa przepelnione sprawami i strasznie dlugo sie czeka wiem bo czekalysmy z mama ponad 3 miesiace na ustanowienie opiekuna prawnego.Pozatym wolalam urodzic w polsce i skonczyc chociaz te dwa lata liceum 3 rok mam zamiar dokonczyc w Holandii .

Gość mama 11 latki
Mona nie musiałabyś ustanawiać opiekuna prawnego,bo byś była traktowana jak dorosła. Napisałam jakie jest rozwiązanie bo pisałas że przez nasze prawo nie możecie być razem i musisz mieszkać z matką. Więc o co teraz ci chodzi,bo nie rozumiem? Dziecko ma 4 mce,ciąża trwa 9,załóżmy że w 4 tygodniu się zorientowałaś,czyli rok temu, 3 mce czekania i od 9 miesięcy moglibyście mieszkać razem,a pisałaś że głupie prawo itd.

Gość do mamy 6 latki
to jak byłaś taka mądra to dlaczego po urodzeniu dziecka nie wynajęłaś mieszkania z chłopakiem? mogłaś opłacić nianie albo żłobek i dalej sie uczyć. Gdyby nie rodzice to nie miałbyś co do garnka włożyć wiec nie rób z siebie bohaterki bo nią nie jesteś.

na to pytanie juz odpowiadałam- powtarzac sie nie bede. i nie jestem bohaterka tylko zwykłą matką, która jak wszystkie inne nie robiace krzywdy dziecku zasługuje na szacunek. Po prostu znam swoja wartosc i nie mam zamiaru zgrywac meczennicy i sztucznie robic z siebie ofiary losu bo tak nie jest

Gość ewelka333
A ja bedę młodą mamą gdy będę rodziła będę miała 21 lat i moi rodzice cieszą się ponieważ od maja mieszkamy na swoim a oni chcieli wnuka od dawna gdyż mam dużo starszego brata i zapewnie dziecku byt i dach nad głową choć mama będzie mi pomagała bo uczę się zaocznie . Pewnie że zaczekałam bym jeszcze z dzieckiem no ale stało się i już . Nie jestem jeszcze w najgorszej sytuacji i jestem dobrej myśli :)

Gość Mona^^
Mamo 11latki to nie jest takie proste jak sie moze komus wydawac. Swoja droga prawo ,urodzenie dziecka w polsc,mieszkanie tez trzeba miec w holandii znowu takich kokosow sie nie zarabia

Gość mama 11 latki
Mona sama napisałaś,że przez głupie prawo musisz mieszkać z mamą i ci źle że nie jesteście razem to ci napisałam,że prawo tu nic nie broni. I nie wnikam w inne powody.

////......zauwazylam, ze czasami te mlode mamy maja wiecej oleju w glowie niz te starsze.//// ­­­ No nie nie zgodze sie z tą wypowiedzią, nie wolno nigdy tak segregowac na dwie grupy, z kolei tez nie mozna powiedziec ,ze tylko te starsze mają "olej w glowie" a te mlode juz nie Radzilabym sie wstrzymac z takim ogolnianiem Jeden są bardziej "sumienne" i przykladaja sie do swoich obowiązkow matczynow ,drugie nie..bez wzgledu na wiek Jak pisalam,osobiscie bardziej mi podpasowalo macierzynstwo w pozniejszym wieku,ale znam inne,ktore inaczej mówią :)

Gość młoda wdowa
Mam pytanie do tych młodych matek które tak świetnie sobie radzą. A co gdyby partner nagle odszedł? Oczywiście wasi faceci nigdy was nie zostawią ale co by było gdyby umarli? Mama 6 latki :) masz 24 lata-pracowałaś gdzieś? Poza maturą masz jakieś wykształcenie? Zabezpieczenie? Ja zostałam wdową w wieku 31 lat z 4 letnimi bliźniakami. Ale miałam zawód,pracę i oszczędności. Dzięki temu nie wylądowałam na bruku,a co Wy możecie powiedzieć o swoich życiowych osiągnięciach? Chyba tyle że najpierw byłyście na utrzymaniu rodziców a teraz facetów.

Gość poje...jestescie
gacus- nie kazda mloda mama jak to ty mowisz puscila sie z pierwszym lepszym i wyszlo z tego dziecko, np sa tez mtlode matki i ojciec ich dziecka byl ich pierwszym i jedynym partnerem, nie uwazasz? I jak nie wiesz jakie kto ma zycie to swoja ,,prawde'' kulturalnie zostaw dla siebie:) a ja.............-w pelni sie zgadzam z tym co piszesz :) pozdrawiam! ;D

Gość mama 6 latki :))
Młoda wdowo. na wstępie powiem, że współczuję Ci, bo nie wyobrażam sobie straty ukochanego tak wcześnie. Przykro mi, że Cię to spotkało. odpowiadając na pytanie- tak, wykształcenie mam. studiowałam zaocznie. Oszczędności mamy, odkładamy tez na emeryture. Pracę bym miała u rodziny (pare osób ma swoje firmy to nie byłby problem)

Gość mama 6 latki :))
bardziej sie zastanawiam jakbym poradziła sobie psychicznie w tej sytuacji... nawet nie chce mysleć, że cos takiego mogłoby nas spotkac. Zabezpieczenie jest, wiec nie ma sobie co głowy zawracać tak czarnymi scenariuszami.

Gość ewelka333
A ja chciałam się jeszcze wypowiedzieć co to pomocy babć uważam że dobra pomocna babcia to skarb dla każdej młodej matki czy 30 czy 20letniej bo każda młoda mama potrzebuje chwili dla siebie jakiegoś minimalnego odpoczynku i taka pomocna babcia jest tak naprawdę każdej z nas potrzebna więc nie mówcie że kobiety które korzystają z pomocy babć sobie nie radzą . Wiem że dziewczyna która zachodzi w ciąże w wieku 16 lat jest zależna od rodziców niekoniecznie finansowo . Ja będę miała 21 lat i też będę bardzo liczyć na mamę i na jej pomoc nawet minimalną że wezmie maleństwo na spacer i nie widzę w tym nic złego uważam że to absolutnie normalne .

Gość Mona^^
Mloda wdowo musialabym sobie jakos poradzic ,pisalam juz wczesniej ze wyjechalabym do pracy za granice zostawiajac dziecko pod opieka mojej mamy. Nie mialabym mozliwosci zrobienia studiow i mieszkajac sama z dzieckiem w polsce nie dalabym rady . Bardzo ci wspolczuje bo ja tak samo jak mama 6latki niewiem jak dalabym rade psychicznie,bo nie jestem taka twarda ,jestem wrazliwa I przejmujaca sie osoba ,balabym sie ze moglabym wpasc w depresje

nastoletnim matkom moge tylko wspolczuc: po 1. zmarnowanej mlododci, po 2. glupoty i braku odpowiedzialnosci, po 3. braku perspektyw. tyczy sie to 90% mlodych matek, ktore zamiast uczyc sie i bawic w wolnym czasie siedza w pieluchach, sa skrajnie nieodpowiedzialne, bo maja dziecko a nic nie moga mu zapewnic, ich sytuacja pewnie nigdy sie nie poprawi, bo brak im solidnego wyksztalcenia, doswiadczenia w pracy, tak samo jak ojcu dziecka (jesli tez jest nastolatkiem).

Gość dziunia a ty ile mialas???
dziunia a ty ile mialas jak urodzilas???

Gość Mona^^
Dziunia ja akurat nie mam zmarnowanej mlodosci imprezy mnie juz praktycznie znudzily bo od 15lat zaczelam chodzic na dyskoteki co weekend

Gość bartoszekk
jakk najszybciej bachory i szybko bedziecie babciami, przegrane zycie

Gość bartoszekk
60 lat to te jest młoda mama?

Gość ksiadz Petrus Fjutolas
Wszystkie co do jednego jestescie puszczalskie dziwy i macie nieślubne dzieci bękarty! Bedziecie smażyć sie w piekle!

Gość Mona^^
Dzięki temu wiem co to oral i anal, dzifko!

Gość Mona^^
Wole byc nastoletnia matka niz 50letnia ! To dopiero stare kur*wiska , to dopiero odpowiedzialnosc ! ;)

Gość Mona^^
Nie podszywaj sie dzifko pod moj nick

Gość elizkiiiiiiiiiiiii
Wole byc nastoletnia matka niz 50letnia ! To dopiero stare kur*wiska , to dopiero odpowiedzialnosc ! wow co za tolerancja:)