Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OFFA

JAK RADZIĆ SOBIE Z NERWICĄ ?

Polecane posty

Gość zofijka enen
ccjhvhvh a ty nic nie bierzesz dlaczego tak zalezy ci na tym aby wszyscy uwierzyli w psychoterapie jesli komus pomagaja leki dlaczego ma ich nie brac oczywiscie w granicy rozsadku

Gość ndjdmd
choruje juz 13 lat

Gość zofijka enen
koncze prace lece do domu i moja rada jesli pomagaja wam leki bierzcie po co sie meczyc zyje sie raz i szkoda kazdej chwili na walke z lekim czy strachem A psychoterapii zawsze mozna sprobowac :)

Gość OFFA
Drogie moje za wszystko dziękuję. Porozmawiałam z siostrą tak szczerze i na zimę przeprowadzam się do niej. Będzie tak, że będę u niej w ciągu dnia a po pracy mąż będzie mnie odbierał i razem wrócimy do domu. Noce w domu, dni u siostry. Ona pracuje, jej mąż też ale mieszka w bloku i sama myśl że obok będą ludzie da mi poczucie bezpieczeństwa. Poza tym będę gotowała, będę czuła się potrzebna, bo jej dzieci wrócą ze szkoły i ona z mężem także. Może to pomoże mi w pokonaniu tego mojego stanu. Może ktoś nazwie to ucieczką, ale muszę spróbować jeśli bliskie osoby podają mi rękę. Nie wiem kiedy napiszę, bo obiecałam siostrze nie czytać nic w internecie...tłumaczyła mi, że jest wiele osób, które same nie mogąc poradzić sobie z problemem dołują innych. Nie wiem czy ma rację ale obiecałam....przepraszam. Pozdrawiam... Wdzięczna jestem Wam za wszystko ...dziękuję...

Gość mammama sammamaa
hloo

Gość minutka 48
Do choruje juz 13 lat Byłaś wczoraj u lekarza? Ciekawa jestem co ci powiedział, jesli możesz odezwij się.

Gość gddgjhhgh
zofijka enen

Gość gddgjhhgh
zofijka enen,psychoterapia to podstawa w leczeniu nerwicy wiec trzeba spróbowac,sama chemia nie wystarczy

Gość choruje od 13 lat
Jestem:) No wiec jestem zadowolona z wizyty. Pogadaliśmy sobie i o lekach i o psychoterapii. Zaczęło się od tego, ze jak tylko poradzimy sobie z tym stanem, w którym obecnie jestem, to zaczniemy wychodzić z xanaxu, bo zdecydowanie za długo się nim raczę, ale póki co trzeba opanować stany depresyjne, które mnie dopadły, bo zadecydowanie za szybko postępują. Dostałam leki, ale zanim je dostałam przedyskutowałam z doktorkiem sprawę ewentualnej psychoterapii (gabinet psychologa jest obok). Stwierdził iż oczywiście jak najbardziej poleca taka terapie, zwłaszcza będzie przydatna w fazie odstawiania leku, który biorę latami, natomiast z wywiadu (dość rozszerzonego) wynika że u mnie te obecne stany wynikają z nieprawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego na poziomie komórkowym - czyli jest to przyczyna biologiczna i może być ciężko wrócić do równowagi bez leków oraz stan może się gwałtownie pogarszać, co w skrajnym przypadku skutkuje pobytem na oddziale a tam, wiadomo, ze i tak będą podawane leki. Na korytarzu rozmawiałam z babka (ok 50-kilka lat), która zachorowała na depresje ze stanami lękowymi 11 lat temu (własnie jak skończyła pracować i została w domu, który już opuściły dzieci). Ponieważ jest przeciwna, jak to nazwała, braniu nawet Apapu, powiedziała lekom zdecydowane NIE. Chodziła na psychoterapię i indywidualną i grupową kilka lat. Doskonale zdawała sobie sprawę, ze jej stan spowodował tzw "syndrom pustego gniazda" i na skutek tych terapii doskonale znała mechanizm działania swojej psychiki. Niestety jej stan od tej wiedzy się nie poprawiał i mimu nacisków ze strony lekarza prowadzącego i rodziny nie podejmowała leczenia. Dopiero próba samobójcza rok temu i pobyt w szpitalu spowodowały ze musiała zacząć brać leki. Wczoraj była po receptę. Mówi ze jest innym człowiekiem, że zmarnowała tyle lat nie dając sobie pomóc i o mało nie unieszczęśliwiła całej swoją rodziny swoją głupią śmiercią. Teraz czuje się dobrze, ma chęć do życia, czuje się potrzebna dzieciom, mimo ze z nią nie mieszkają. Mąż bardzo ją wspiera, ona sama spotyka się z ludźmi, odżyła własnie dzięki lekom (to jej słowa!) Powiem Wam, ze rozmowa z ta kobieta dała mi chyba więcej niż rozmowa z samym lekarzem. Będę się leczyć i walczyć z tym świństwem, nie pozwolę żeby położyło mnie na łopatki!!!!!! I wierze, ze dam radę!!!!

Gość gddgjhhgh
choruje od 13 lat,oczywiscie ze dasz rade,a własnie na psychoterapiach grupowych ludzie sie wspieraja i daja sobie wiecej niz jakikolwiek specjalista,on tylko kontroluje przebieg terapi i wrzuca podsumowujace zdania,to wazne

Gość choruje od 13 lat
Na razie nie będę korzystać z terapii

Gość gddgjhhgh
choruje od 13 lat,dlaczego???terapia jest bardzo wazna

Gość choruje od 13 lat
Tak zdecydowała mój lekarz prowadzący i poparł to logicznymi argumentami Przyjdzie czas na psychoterapie za kilka tygodni, może miesięcy

Gość gddgjhhgh
choruje od 13 lat,ale przyjdzie czas,to nie jest logiczne wytłumaczenie hehe,on gra na zwłoke,a Ty ile lat juz to słyszysz???:)

Gość gddgjhhgh
choruje od 13 lat,a Ty juz potrzebujesz pomocy,a nie za kilka miesiecy czy lat,ile tak bedzie Cie zwodził,co za palant???

Gość choruje od 13 lat
Wiesz co, daj sobie spokój:O Nie mam powodu mieć większe zaufanie do "kilku literek w nicku" na jakimś forum, niż do lekarza któremu po długich poszukiwaniach zdecydowałam się zaufać... Mam nakreślony plan leczenia mojej choroby, jest logiczny i przejrzysty wiec pozwól że wraz z moim lekarzem prowadzącym będziemy postępować zgodnie z jego założeniami A palantów sobie poszukaj może wśród swoich "genialnych" terapeutów :O:O:O:O:O:O

Gość choruje od 13 lat
Gwoil ścisłości: byłam na pierwszej wizycie u psychiatry od co najmniej 10 lat, wiec zbyt długo mnie nie zwodzi...

Gość gddgjhhgh
choruje od 13 lat,to nie jest zaufanie,to nie jest zaufanie,to jest uzaleznienie,tyle lat chodzisz do jakiegos tam lekarza i ciagle chorujesz,wiec lekarz jest do bani,czas go zmienic i zrobic to co powinnas,,tylko psychoterapia ma sens,chemia Cie nie uleczy ,zreszta sama o tym juz wiesz bo bierzesz te swinstwa od lat i bez powodzenia,wiec kto tu jest palantem??:),prosze bardzo tu masz film,do czego moze Ci doprowadzic Twój zaufany lekarz: http://vrota.pl/2012/01/psychiatra-czy-dealer-narkotykowy-akcja-antypsychotropowa-podaj-dalej-ku-przestrodze/

Gość gddgjhhgh
choruje od 13 lat,ale Ty zaciekle bronisz kogos kto wcale Ci nie pomaga,masz z nim jakas zmowe???a za to ganisz tych którzy moga Ci pomóc,a moze Ty chcesz byc chora,moze masz jakis interes chorowac????hmmmm

Gość assmamaaaa
myslicie ze powodem pogorszenia staniu moze byc brak pracy i siedzenie w domu?

Gość gddgjhhgh
assmamaaaa,tak oczywiscie rózne sytuacje zyciowe,moga spowodowac stany nerwicowe,depresyjne

Gość choruje od 13 lat
gddgjhhgh W ogóle nie czytasz tego co piszę tylko powtarzasz jak mantrę swoje racje, będąc całkowicie głuchym na inne argumenty... Do tego obrażasz ludzi, o których zasługach nie masz pojęcia... Myślę, ze ten twój "genialny" terapeuta powinien się jeszcze raz pochylić na Twoim przypadkiem, bo nie do końca chyba sobie poradził ;)

Gość gddgjhhgh
choruje od 13 lat,ogladasz fil,ja nikogo nie obrazam tylko mówie jak jest to sa fakty,a nie złedzenia którym ulegasz,mnie nie obrazisz,ja wiem co tu pisze,a Ty zyjesz fantazjami ,nie ma lekarzy i dobrych opinni,lekarz to chemia a chemia to ciagłe branie,

Gość gddgjhhgh
choruje od 13 lat,aha i jeszcze ,ja juz nie ma swoich terapeutów bo jestem zdrowy,nie tak jak Ty:D

Gość choruje od 13 lat
A jeśli to od Twojego terapeuty wiesz, że TYLKO psychoterapia jest skuteczna w leczeniu KAŻDEGO PRZYPADKU nerwicy, lęków i depresji, natomiast leki to jedno wielkie zło, to radzę ci jak najszybciej pogonić sekciarza ;)

Gość gddgjhhgh
choruje od 13 lat,he he obejrzyj film a zobaczysz kto jest sekciarzem:)

Gość gddgjhhgh
choruje od 13 lat,aha ,nie znasz zycie dlatego masz skrzywione pojecie o lekarzach:)i nie wiesz tak naprawde czym jest nerwica.

Gość assmamaaaa
w sumie odkad nie pracuje moj stan sie pogorszyl. tak od czerwca. mimo ze wczesnije jak pracowalam tez bylo nie najlepiej ze mna. ale obiecalam sobie ze po nowym roku biore sie za siebie. pojde do psychologa.

Gość choruje od 13 lat
Już od wczoraj, każdy Twój kolejny wpis utwierdza mnie w przekonaniu, że psychoterapia baaaardzo źle działa na człowieka i lepiej jej unikać jak ognia...

Gość gddgjhhgh
choruje od 13 lat,aha bo psychoterapia przywraca zdrowie a lekrze truja,no to znaczy tylko ze chcesz byc chora psychoterapia jeszcze moze Cie wyleczyc,i co wtedy zrobisz???no tak pod tym wzgledem sie z Toba zgadzam