Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nietypowa prosba

Kolezanka nie dostanie becikowego wiec poprosila o pomoc

Polecane posty

zabieraja becikowe, ktore nalezy sie DZIECKU, za to, ze matka za pozno poszla do gina! To chora, podla polityka! Mi wniosek podpisala pielegniarka srodowiskowa, jak byla u mnie w domu po porodzie. Autorko- sama jestes nienormalna! Zakladasz temat, bo cie sumienie gryzie, czy po co??? A twoj mezul to wystraszony dupek!

Gość nietypowa prosba
wodnisia lecz sie a co moj maz moze? On jej nie moze pomoc bo ginekologiem nie jest wiec niby jak?

Gość JESTEM TU ZNÓW
przepraszam panie ,ale nie rozumiem istoty problemu ? chodzi o jakieś zaświadczenie czy aborcje ?

Gość nietypowa prosba
" A twoj mezul to wystraszony d**ek!" Tak, moj maz to dupek, bo jakby on nie ginekolog wypisal cos takiego to mialby dopiero...

Gość ja kiedys szlam spac
jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase

Gość nietypowa prosba
chodzi o zaswiadczenie wstecz od lekarza

Gość JESTEM TU ZNÓW
acha :) a co to zaśw zdziała ? że będzie becikowe ?

Gość nietypowa prosba
tak, ze jesli bedzie zaswiadczenie, ze kolezanka byla min. 2-3 tyg temu u lekarza to bedzie miala becikowe.

Gość JESTEM TU ZNÓW
dziwne że Was męczy , ma do wzięcia 2000 a żałuje 100 na wizytę ? Ja mam lekarza psychiatrę kumpla , piszewsio bez problemu - 100 zł wizyta , myślę że i ginekolodzy robią podobnie ,choć nigdy nie byłem :D

Gość ja w pierwszej ciąży
wyczekanej, planowanej i w ogóle, nie wiedziałam, że jest takie przepis o tym 10 tygodniu. O becikowym gadają, jacy oni wspaniali, że dają, ale już o tym wymogu cicho sza. nigdy w tv nie słyszałam o tym. Co do wizyty nawet prywatnie, to bez jaj, że ktoś wypisze papiery na dwa tygodnie wcześniej, to już grubsza sprawa jest i uważam, że nikt nie będzie ryzykował, a jak nawet któryś lekarz prywatnie by dał takie zaświadczenie, to chyba raczej nie za 100 zl... Ja całą ciąże chodziłam do gina prywatnie, 200 zł wizyta, a o zaświadczeniu przesuniętym nawet 1 dzień nie było mowy bo taka babka próbowała coś kombinować. Nie i koniec. Za duże ryzyko dla takiego lekarza, moim zdaniem.

Gość ajamysleze
wiecie co, to nie do końca tak jest. ja zaświadczenie brałam dopiero kilka tygodni po PORODZIE i moja ginekolog zwyczajnie wpisała, że pierwsza wizyta była w 5tym tygodniu, i myślę, że jak koleżanka będzie chodziła regularnie to też może poprosić NA KONIEC o takie zaświadczenie, bo przecież becikowe załatwia się poźniej. Albo niech idzie do gin na kasę i powie, że była wcześniej ale nikt jej karty ciąży nie założył a ona się nie zna, że dopiero w tym 12stym jej założyli... A z tym, że trzeba chodzić od 10go tygodnia to nie wiem jak można było nie słyszeć, wszędzie trąbili... chociaż fakt, że to chory przepis, bo co te matki winne, że później się dowiedziały... a 1000zł piechotą nie chodzi.

Gość ajamysleze
oczywiście ja chodziłam na wizyty prywatne od 5go tygodnia, wiec u mnie nie bylo problemu, ale chodzi o fakt, ze to zaświadczenie wystawia się dużo później więc może ta ginekolog wpisze inną datę, przecież tego nikt nie sprawdza jak się chodzi prywatnie.

Gość gopgasxs
Ale macie przekichane w tej Polsce. Hahaha!

Gość gwgrweg
Wiesz, autorko tematu, taki człowiek jak twój mąż i ci jego koledzy ty to śmieci. Tyle ci napiszę. Mi zwykły ginekolog prowadzący ciążę po prostu wypełnił druczek, bez sprawdzania dokumentów i terminów (choć miałam kartę ciąży i dokumentację od 7 tygodnia, niemniej zmieniałam lekarza i nie wiedziałam czy nie będzie problemu). Mógł tak zrobić bo wiedział że w ciąży jestem a na łapówki nastawiony nie jest. Ot, po prostu trafiłam na przyzwoitego, uczciwego człowieka a nie szuję wredną dla ludzi a szukającą zysku.

Gość powiem wam szczerze...
byłam na wizycie akurat u lekarza a u nas wszystkie wnioski itp wypełnia położna. Przyszła do gabinetu pytać czy może wpisać we wniosku 10tc bo pani przyszła 3 dni później, więc był 10tc i 3 dzień. Lekarka się zgodziła. Ja już napisałam-gdyby był przepis, że trzeba do lekarza do 12tc to by się burzyły te co dowiedziały się w 14tc. Oni chcą, żeby kobiety w ciąży dbały o siebie! Bo w Polsce jest pełno dzieciorobów które lekarza widzą w dniu porodu...

Gość precz_z_Tepactwem
Po prierwsze zadne becikowe sie nie nalezy ani dziecku ani matce. Zrozumcie ludzie, ze becikowe to nic innego jak kasa, ktora Wy placicie co miesiac w podatkach a te kase 'wspanialomyslnie' rozdziela rzad zaciażonym. Sorry, ale to jest kradzież bo ja nie mam ochoty płacic za innych bachory. Wy macie? Secundo, nie wiem czy wiecie ale teraz becikowe daja juz najbiedniejszym tylko czyli jesi zarabiacie ponad 1900 na reke (okolo) i zajdziecie z ciaze to juz becikowego nie dostaniecie, za to dostanie jakas durna baba, co ja nie stac na dziecko ale nie umie sie zabezpieczyc, zeby nie miec dzieciaka, na ktorego najwyrazniej jej nie stac (nie wspomne, ze niskie IQ tez nie powinno byc rozpowrzechniane). Polska niezle sobie gotuje los: kraj nierobow, kombinatorow i debili. I skonczcie z tym becikowym, jak chcecie miec dzieci to se sami zarobcie a nie ciagnijcie kase z kieszeni innym- to jest becikowe wlasnie. Amen

Gość ładne czy brzydkie
jak masz jakieś wyrzuty to po prostu daj jej na tą prywatną wizytę i już - chyba jak masz męża lekarza to stać cię na taką pomoc?

ale co to za traktowanie ludzi! Nie chodziłaś do lekarza, to kasy nie dostaniesz??!! Poza tym traci na tym przede wszystkim dziecko i cała rodzina, co to za kara dla kobiety, która najczęściej jest ze wsi, ma daleko do lekarza, albo brak pieniędzy na dojazdy.... Może Państwo powinno się bardziej wysilić i dla dobra nienarodzonych dzieci, zwiększyć dostępność do ginekologów dla kobiet w ciąży, np. pokrywać koszty dojazdów lub otwierać nowe gabinety też na wsiach? Teraz znów zabierają becikowe, kiedy na osobę jest ok 2000 zł.. to przecież skandal! Co to za polityka prorodzinna??? Zamiast dążyć do standardów europejskich, gdzie za urodzenie dziecka przysługuje od Państwa kilka czy kilkanaście tys, tu się kombinuje, jakby tu jeszcze ludziom zabrać! Przesrany kraj...

Do precz z tępactwem Ale przecież nikt Ci nie karze tych podatków płacić, po co płacisz.Co do becikowego, to miej pretensje do rządu, który taki przepis wymyślił a nie do Bogu ducha winnych matek. Nie każda matka zarabia krocie i pracuje w wielkiej korporacji.A skoro jest możliwość dostać becikowe, to dlaczego nie maja skorzystać.Rządowi złodzieje też korzystają i pasą się dzięki właśnie naszym podatkom.

Gość precz_z_Tepactwem
@ donkapatke od kiedy mamy wybór czy chcemy łaskawie płacic podatki? Gdzie Ty zyjesz, ile masz lat, skonczyłes podstawowke, masz JAKIEKOLWIEK pojecie? Nie bardzo. w ogole "nie płac podatkow" WTF? jakies dragi ciezkie musisz brac... I zeby nie było- sama jestem w ciąży i nie dostane becikowego bo najwyrazniej za dobrze sie urzadziłam i kasa, ktora ja place w podatkach idzie na jakies dzieci takich wlasnie matek bez rozumu. Nie mam pretensji do matek, ze biorą, mam pretensje ze ludzie nie rozumieja, ze nie wolno mowic ze becikowe komukolwiek sie nalezy, bo kradzione pieniadze nalezą sie co najwyżej wlascicielowi. Zawsze yłam przeciwniczką becikowego, jak było dla wszystkich tak samo, teraz to juz w ogole rozbój w biały dzien. Naszego kraju nie stac na o, zeby wspoierac biedote wiec kradnac obywatelom z kieszeni zgrywa sie na wspaniałomyslny, choc rządowi z kieszeni na bank tego becikowego nie wyciagaja tylko Tobie, mnie. Teraz rozumiesz czy nadal nie?

Gość oj mylicie się!!!
niech idzie do prywatnego gabinetu do jakiejś babaki najlepiej i tam prowadzi ciążę to ona jej napisze że była już przed 12 tyg! ja zam taki przypadek i dało się!!

Jeszcze raz się powtórzę,nie pasi się to nie płać, podatki to także wymóg rządowy tak jak i becikowe , drzesz mordę nie tam gdzie powinnaś. Idź sobie pod gmach rządu i tam urządź pikietę, za tym czemu jesteś przeciwna, bo to, że ty nie jesteś za becikowym to nikogo tutaj nie obchodzi. Autorka nie pytała o radę czy jej koleżanka powinna brać becikowe czy nie.

Gość donkapatke czy ty
jestes ułomna?podatki ismierc to rzecz pewna.nie zyjemy w anarchii!!!!ja nie zamierzam pracowac na czarno.ale chyba trzeba zastanowic sie nad tym niz utrzymywac latami takich nierobow i cwaniaczkow.zapewne ty,lub cala twoja rodzinka pracuje na czarno.nie wykazujecie dochodow i cigniecie od narodu co sie tylko da!!!złodzieje!!! placic podatkow to sie nie chce,ale od panstwa oczekujesz opieki medycznej,becikowego,dodatkow i dostepu do bezplatej edukacji!?a ciekawe z czego ida na to pieniadze?a osiwece ciebie pustaku jeden-z podatków uczciwych obywateli!!!!

Gość no i???
precz_z_Tepactwem wypij melisę może trochę pomoże:)

A propos tego co ja robię, to wybacz, ale jesteś ostatnią osobą, którą powinno to interesować.

Gość donkapatke czy ty
nie interesuje mnie co robisz.swoja roszczeniowa posatwa reprezentujesz wlasnie cwaniakow i oszustów.no ale co sie dziwic.czym skorupka za mlodu nasiaknie,tym na starosc traci...

precz_z_Tepactwem - co ty bredzisz??!! Jaka rozczeniowa postawa?? Pomyslalas, ze ta kobieta, ktora dostanie to gowniane becikowe, tez placi i bedzie placic podatki? I te pieniadze to i tak smieszne grosze w porownaniu z tym, co panstwo jej zabierze??! A co, moze ty tez bedziesz korzystala z jej podatkow, kiedy na starosc bedziesz zyla w domu opieki spolecznej, oplacenego z podatkow! Poza tym te dzieci, ktore dostaja becikowe, tez bedz placily podatki, wiec o co ci chodzi??? Jastes debilem, czy co?

Gość gfdrryuknn
Daj kolezance 100zl na lekarza i po problemie

Nie będę z kretynką dyskutować.Snuj sobie dalej bajeczki o moim życiu. A najlepiej idź się wypłacz Tuskowi, który złote góry obiecywał polakom, pożal się, że nie chcesz tego czy tamtego.Bo mnie Twój ból płacenia podatków na innych nie interesuje.Ja też płace i nie zalewam łzami forum.