Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lolitka0888888

bezrobotna w ciąży

Polecane posty

Gość lolitka0888888

jestem bezrobotna i jestem w ciazy , czy cos mi sie nalezy ?

Gość jorek
Nic ci sie nie nalezy, becikowe po urodzeniu i ewentualnie jakis zasilek ale nie wiem jaki.

Gość lololololool
zależy z kim mieszkasz jakie sa jego zarobki i ile os. jest w gospodarstwie domowym

Gość lolitka0888888
mam faceta a on przecietnie zarabia , od rodzicow sie wyprowadzilam

Gość slodkawisnia
nalezy Ci sie ubezpieczenie zdrowotne, kazda kobieta w ciazy podlega ubezpieczeniu zdrowotnemu

Gość lolitka0888888
i ile wtedy sie otrzymuje za ubezpieczenie zdrowotne ? jestem zalamana , wpadlam po prostu , i boje sie ze nie utrzymam dziecka

Gość jak to ile Ci się należy?
jedyne co Ci się należy to bezpłatna opieka lekarska na fundusz, bo z tytułu ubezpieczenia pieniędzy nie dają. Przysługuje Ci ewentualnie becikowe. Ile zarabia Twój partner?

Gość lolitka0888888
1500 ma na reke

i to są wasze jedyne pieniądze? Z czego opłacacie mieszkanie/żyjecie?

Gość lolitka0888888
nie nie ja tam czasami dorabiam sobie , jakos tam nam idzie , zawsze nas 2 bylo a teraz dziecko w drodze i wlasnie tego sie boje.

To bezmyślne podejście: czasem sobie dorobię. Ani umowy pewnie na czas nieokreślony lub umowy po prostu o pracę, ani nie odporowadzają Ci składek więc macierzyński Ci nie przysługuje, chorobowy jako taki Ci nie przysługuje. Jedyne co Ci pozostaje ubiegać się w MOPSIE o jakiekolwiek zasiłki choć jeśli sądownie nie ma zasądzonych alimentów mało co można zdziałać.. a i zasiłek śmieszny, nawet nie 100 zł. A dziecko to wpadka rozumiem? Za 1500 zł z opłatami, wyżywieniem, przeżyciem i utrzymaniem dziecka nie macie szans na przetrwanie.

Gość lolitka0888888
tak wpadka , wiem to fatalna sytuacja ale co ja mam teraz zrobic ;( nie cofne czasu:(

Gość ruchaczz
Gratulacje:)

niech facet poprosi o podwyżkę/zmieni pracę. Jeśli jestes na początku ciąży i dobrze się czujesz sama idź do pracy lub "dorabiaj" jak to nazywasz. Ja również nie mam kolorowej sytuacji bo jestem w ciąży i to w dodatku zostalam sama.. jestem na chorobowym na najniższej krajowej ale bede miała macierzyński, do tego mieszkam z rodzicami wiec dopoki nie skoncze studiów (2 lata) nie płacę za mieszkanie do tego ojciec dziecka musi płacić 500 zł miesięcznie więc u mnie takiej tragedii nie bedzie bo ja za około 1700 musze utrzymać siebie i dziecko bez opłat bez niczego i mam zamiar większość tych pieniędzy odłożyć by się móc usamodzielnić.. nie wiem co Ci poradzić, rozumiem że się nie zabezpieczałaś?

Gość do jak to ile ?
jak to ojciec dziecka "musi płacić 500zł"? wytłumacz mi to on już teraz Ci płaci czy dopiero jak się dziecko urodzi ? sama mam podobna sytuację a on mi kasy nie daje...

Gość lolitka0888888
zabezpieczylam sie , sami nie wiemy gdzie popelnilismy blad , czy pekla prezerwatywa czy co ehh , jestem zalamana , dziecko to cos pieknego ale trzeba jeszcze mu zapewnic prawidlowy rozwoj. partner jest bardzo odpowiedzialny wlasnie bedzie probowal starac sie o prace w swoim zawodzie a czemu Ciebie partner zostawil jezeli wolno mi zapytac ?

Gość Ja też nie pracuje
a jestem w ciąży. Ubezpieczenie mam z UP, chociaż ciężarna ma prawo do darmowej opieki zdrowotnej. Tobie ze względu na zarobki należy się becikowe, jednorazowa zapomoga z tyt. urodzenia dziecka i ew. jakiś zasiłek z mopsu po porodzie. Z zasiłku kasa duża nie będzie ale na paczkę pampersów Ci wystarczy.

jeśli nie masz dochodu czy masz dochód po prostu mały możesz ubiegać się sądownie o przyznanie alimentów już na 3 miesiące przed urodzeniem dziecka. Musisz mieć udokumentowane wydatki odnośnie wyprawki, kosztów wizyt lekarskich na przykład, ubrań ciążowych, leków itd. Wszystko zbierasz w okresie poprzedzającym poród do 3 miesięcy i do jakiegoś czasu po porodzie albo jeszcze przed porodem możesz ubiegać się o zwrot pełnej kwoty od partnera. To jest zabezpieczenie wydatków jakoś tam się to nazywa.. :)

sama odeszłam.. bil mnie, poniżał, nie szanował.. krzyczał. liczył się tylko seks koledzy i piwo.

Gość lolitka0888888
z tym becikowym to ponoc tez maja zajsc zmiany ( 2013rok)

Gość lolitka0888888
dobrze zrobilas skad to znam ;) ja poznalam mojego po przykrej dla mnie sytuacji - probowano mnie zgwalcic , myslalam , ze nigdy nikogo nie pokocham a tu prosze ;) jakos damy rade z tym wszystkim !

1922 zł/os dochód nie może przekraczać więc spokojnie je dostaniesz tylko musisz pierwszą wizytę odbyc do 10 tygodnia ciąży.

tylko że ja szanse na ułożenie życia mam marne... kto chce babę z dzieckiem.. daj spokój :(

Gość do jak to ile ?
powiedz mi czy musze miec na faktury czy rachunki z kasy fiskalnej też wystracza? czyli odzież ciążowa i dla dziecka +leki i lekarze tez się w to wliczają ? na mc na lekarzy i badania wydaje 500zł a gdzie dalej..prenatalne 300zł ja nie mam dochodu a oszczędności się kończą niestety lekarze pochłaniają a ON sie wypiął i kasy nie przysyła a zarabia 10tyś na mc dlatego chciałabym wyciagnąc więcej niz 500zł od niego ;)

Gość lolitka0888888
to chociaz tyle ;) z tym becikowym ;) mysle ze rodzice mi troche rowniez pomoga

jakikolwiek rachunek wystarczy :) zbieraj wszystko i jak przyjdzie odpowiedni czas idź do sądu.. nie ma co się łudzić, że sam zapłaci, że sam się zobowiąże. Poczytaj dokładnie o tym w internecie. Wszystkie wydatki związane z ciążą się zaliczają. Od leków/badań prenatalnych/ubioru/wyprawki itp itd :)

Gość lolitka0888888
mam znajoma w tej samej sytuacji co ty i ona drugi raz sie zwiazala ;) dziecko to nie przeszkoda uwierz mi ;) jak jest milosc to jest tez akceptacja ;)

niby tak każdy tak mi mówi.. ale zawsze to ciężej.. pocieszam się, że jestem młoda, niby niebrzydka (byłam modelką przed ciążą), wyksztalcenie mam już jakieś, robię studia.. jakoś sobie poradzę. nieodpowiedzialny konował mi niepotrzebny

Gość lolitka0888888
nigdy nie wiadomo co czlowieka spotka ;) a jakie strudia robisz ?

Gość do jak to ile ?
dzięki wielkie :) Ja chciałam ubezpieczenie i jakąś kase z mopsu wytargać ale mi nie przysługuje bo mieszkam z rodzicami a ojciec zarabia sporo więc Autorki idz i się spytaj a nóż może Ci coś przysługuje !Bo jak dzwoniłam tam to babka powiedziała ze jakiś zasiłek by mi dali skoro nie pracuje jestem w ciazy i mieszkam sama no ale nie mieszkam .