Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Shesadda

"October baby" fim o dziewczynie która urodziła się podczas aborcji

Polecane posty

Płód to to samo co zarodek, zarodek to to samo co płód, płod=zarodek-embrion=człowiek.Prościej już nie umiem.Być może jest to bardzo interesting.Zapewne.

Najbardziej interesting jest to że nie ja shesadda malinowska to"odkrylam";) "Komórkę jajową od momentu zapłodnienia nazywamy zarodkiem, ale nie ulega wątpliwości, że jest to człowiek." (prof. dr hab. med. Bogdan Chazan, specjalista krajowy w dziedzinie położnictwa i ginekologii, "Służba Życiu. Zeszyty Problemowe" nr 2/3/1999). "W świetle obecnej wiedzy nie ulega wątpliwości, że życie człowieka zostaje zapoczątkowane w następstwie połączenia się dwu komórek rozrodczych - gamet - żeńskiej i męskiej w postać komórki macierzystej zwanej zygotą, która o tej chwili zaczyna żyć własnym rytmem." (prof. dr hab. med. Maria Rybakowa, Komitet Rozwoju Człowieka Wydziału Nauk Medycznych PAN Warszawa-Kraków "Służba Życiu. Zeszyty Problemowe" nr 2/3/1999). "Po zapłodnieniu, to jest zespoleniu się jądra komórki jajowej z jądrem plemnika (co następuje w jajowodzie, blisko jego ujścia od strony jajnika) powstaje całkowicie nowa, odbiegająca od genotypów rodzicielskich, odrębna jakość genetyczna - nowa osoba ludzka. Zestaw jej genów w komórkach somatycznych nie ulegnie już zmianie do końca życia." (prof. dr hab. Bolesław Suszka, biolog, pracownik naukowy PAN)

"Rozwój człowieka zaczyna się od połączenia dwu komórek - gamety żeńskiej, czyli komórki jajowej (oocytu), i gamety męskiej - plemnika, w akcji zapłodnienia." (prof. dr hab. med. Michał Troszyński, "Położnictwo. Ćwiczenia", Podręcznik dla studentów medycyny, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003, str. 69). Chm co tam pisze? Człowieka?

"Połączenie komórki jajowej i plemnika, czyli gamety matczynej i ojcowskiej daje początek odrębnemu życiu. W wyniku zapłodnienia powstaje w pełni genetycznie uformowany nowy człowiek, którego rozwój dokonuje się w czasie życia ludzkiego. Tak więc embrion, płód, noworodek, niemowlę, dziecko, dorosły, starzec to określenia poszczególnych biologicznych etapów rozwoju zawsze tego samego człowieka." (dr n. med. Antoni Marcinek dyrektor Szpitala Położniczo-Ginekologicznego im. R. Czerwiakowskiego w Krakowie, specjalista regionalny do spraw położnictwa i ginekologii województwa małopolskiego, "Służba Życiu. Zeszyty Problemowe" nr 2/3/1999).

shesadda nie wiem w jakiej wiosce średniowiecza żyjesz ale wyjdź z niej. Po pierwsze nie wiesz co czuje kobieta dokonująca aborcji, po drugie taka kobieta może być bardziej uczuciowa niż ty, bo właściwie wiele z tych kobiet żyje skrajnym emocjami, są bardzo wrażliwe. Ale Ty nie masz pojęcia co to wrażliwość. Wrażliwość nie jest wtedy kiedy rodzisz dziecko za dzieckiem. To że jesteś wrażliwa nie oznacza że zachowujesz się jak asceta. Ty w ogóle nie ogarniasz mocy tego słowa, tak jak wielu innych które wymieniłaś. Twoje teksty sa proste, podstawówka czy gimnazjum?

no i co podałaś kilka interpretacji może dodasz do nich sensowny komentarz. Otóż zarodek nie jest człowiekiem. Przeczytaj definicje 'człowiek'

tytyt4578 - też w życiu nie dopatrze sie sensu aborcji zaawansowanej ciąży. To jest debilizm.

Gość tytyt4578
daj se spokój , laska mozesz cytować przez 3 strony i to nic nie zmieni, dla ciebie zarodek, to świetość i nowe zycie dla innych po prostu zarodek. nikogo nie przekonasz, bo to kwestia światopoglądu i przekonań i każdy zostanie przy swoim zdaniu.

Indywidualną sprawą jest czy ktoś przyjmuje fakty czy je odrzuca. Indywidualna sprawą jest czy uznam że pies to nie pies tylko np kaczka. Nie zmieni to faktu iż pies pozostaje psem.Tak jak i człowiek(zwany inaczej zarodkiem ludzkim, lub płodem lub istotą ludzką lub przedstawicielem gatunku homo sapiens)pozostaje człowiekiem, niezależnie od Twego indywidualnego spojrzenia na tę kwestię. Tak samo i Ty jesteś kobietą, ale można nazwać Cie dziewczyną, laską, człowiekiem, ludziem, etc. To są tylko różne nazwy na określenie tego samego bytu.Myślę że to jest zrozumiałe.

radze się powołać na źródła zagraniczne, bo w Polsce to jest tak: nie ma ginekologa który powie że zarodek to zarodek. Zawsze udają świętych a na swoich podziemnych zabiegach budują domy sobie, dzieciom i wnukom. Dlatego aborcja w Polsce nie jest legalna. Jakby była legalna to na 99% liczba takich zabiegów by spadła (pomoce psychologa) no i nie byłaby taka droga.

Gość do autorki....
...Płód to to samo co zarodek, zarodek to to samo co płód, płod=zarodek-embrion=człowiek.... Dla jednych tak, dla innych nie. I żebyś nie wiem jakie argumenty podawała, to zwolenników utwierdzisz w tym przekonaniu, a przeciwników do tego nie przekonasz. Koniec. Kropka.

http://www.youtube.com/watch?v=3Z-p3jTtWIQ Gdyby ktoś był ciekaw jak wygląda syndrom poaborcyjny Tytan czego tu szukasz na tym wątku? Ja nie zapraszałam do dyskusji zlośliwcow ktorzy nie mają nic do powiedzenia poza "laska daj se spokoj". Wyobraz sobie że jestem wolnym człowiekiem i nie Ty decydujesz z czym sobie dam spokoj a z czym nie ;) Także daj se spokoj z pouczaniem mnie.I wypraszam sobie te "wioski średniowiecza".Sredniowieczem jest nie przyjmowaniem faktów nowoczesnej medycyny.

byłoby zrozumiałe jednak ten poziom rozumowania mam na szczęście dawno za sobą ;) Odpuszczam, bo śmierdzi mi jakimś debilem po drugiej stronie klawiatury. Niech prowadzi sobie monolog. W tym jest niezastąpiona. Tutaj każdy ma racje, bo każdy może sobie zbudować szereg własnych norm. Ja popieram aborcje, jakbym jakimś cudem zaszła to bym usunęła ten ZARODEK. adios

tak to juz jest ,ze jeśli człowiek chce zrobić coś sprzecznego ze swoim sumieniem ,z najbardziej nawet zlaicyzowaną moralnością - w tym wypadku z zbiciem człowieka - to pierwsze co musi zrobić to przekonać samego siebie ,ze to nie jest człowiek . to jest , płód ,skupisko komórek ,bezduszna formacja komórek ,...wszystko byle nie człowiek . Jeśli już wyprzemy ze swojej świadomości człowieka o wiele łatwiej nam jest podjąć decyzję o zabiciu tego " czegoś " , ob choć nadal jest to tragedia ale ...przecież nie zabijamy człowieka a " pozbywamy sie kłopotu " Co ciekawe ten sam płód , te same komórki zaczynają być dzieckiem , człowiekiem od momentu poczęcia jesli tylko dziecko jest chciane , oczekiwane ...

ps - naukowo nie stwierdzono żeby kobiety po aborcji jakoś specjalnie cierpiały. Towarzyszy im smutek który szybko mija. Polecam lekture np women on web, tam są stwierdzone i sprawdzone fakty. Albo on waves

czyli komórki = czlowiek jednocześnie zakażac obcianania wlosów, wycinania znamion przecież to wszystko człowiek

Gość tym zdaniem powinniśmy
zakończyć tą rozmowę Tutaj każdy ma racje, bo każdy może sobie zbudować szereg własnych norm.

Gość a zarodek to ma
mózg ze czuje? bo tylko mózg odpowiada za to ze czujemy

Hitler zanim zaczął przekonywaC Niemców o tym ,ze Żydzi i Cyganie to podludzie to najpierw długo i uparcie wmawiał wszystkim poprzez media ,że w świetle przeprowadzonych badań (!) mają oni niższy iloraz inteligencji co skutkuje ich " wybrakowaniem " a tym samym nie czyni z nich prawdziwych ludzi . Poznajecie ten sam schemat myślenia ?

Ależ to nie jest topik do przekonywania kogokolwiek do czegokolwiek. Ja zwyczajnie podaję informacje.Odpowiadam na pytania (wyrażone w formie absurdalnych zarzutów). Nie mam potrzeby komuś czegoś ani udowadniać, ani utwierdzać czy przekonywać. To jest wątek podający informacje a nie ideologiczny nawołujący do zmiany konstytucji.Nie biorę odpowiedzialności za wszystkie wypowiedzi jakie tu padają, zresztą nie czytałam nawet połowy.Odpowiadam za własne slowa.A moje polegają na tym że odpowiadam podająć informacje.To wszystko.W piatek napisano iż w sprawie aborcji zabierają głos wyłącznie osoby które nie mialy z tym bezposredniej stycznosci.Więc tym wątkiem odpowiadam, że owszem są takie osoby które miały tę styczność.To nie jest przekonywanie.To jest INFORMACJA.

Gość zabicie człowieka jest złem
Ciekawe ilu z was wzięłoby tego człowieka do swojej macicy, gdyby to było możliwe, naraziło się na szereg powikłań, utratę zdrowia, w skrajnych wypadkach także życia - spokojnie, potem już można oddać do adopcji. Ilu z was obrońców życia np. zgłosiło się jako dawca szpiku kostego? A to coś daleko mniej ryzykownego niż urodzenie dziecka. Kto zgodzi się ot tak, dla ratoowania cudzego ludzkiego życia oddać część swojego zdrowia? Moim zdaniem nie mamy prawa oceniać ludzi, którzy nie mają takiego altruizmu.

konstytucja - jestem kobietą i nikt nie może mnie zmusić żebym dzieliła się moim ciałem :) no dawaj maleńka co Ty na to

Shesadda manipulujesz informacja w ten sposób że wychodza niedorzeczne wnioski, po prównujesz komórke do człowieka allium następna się znalazła będzie porównywać żyda do komórki

http://www.youtube.com/watch?v=t-dIsVWRcTE Tutaj jest wywiad z pielęgniarką, która asystowała podczas aborcji. Opisuje ona jak zostawiano owe"plody"(vel zarodki itd)w składziku na odpady aby tam skonały.To także odpowiedz dla tych ktorzy sądzą że jedynie ludzie będący z dala od tej sprawy są przeciwni zabijaniu dzieci...

allium z takiego schematu wynika że prównujesz żyda, cygana do ,zlepków komórek czyli między innymi migdałka czy znamienia... wasze porównania sa niedrozeczne

kurdupelka - twoj nik doskonale pokazuje twoje możliwości umysłowe ,skoro nie potrafisz pojęć prostego schematu myślowego . ale ja ci tłumaczyć tłuczku nie będę , bo prościej sie nie da a skoro i tak nie zrozumiałaś ....

przeciez wszystkie te medialne historie o makabrycznych aborcjach są na podstawie późnych aborcji - czyli na takich płodach które moga samodzielnie zyć!! i jakie to ma proównanie to zlepku ludzkich komórek bez organów, uczcuć, zmysłów... kilkutygodniowa aborcja to żaden konający ludzi!!!