Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość na rozdrożu :(

Budowałyście dom? Ile kosztuje taka inwestycja?

Polecane posty

Witajcie. Zastanawiamy się nad budową. Mamy 130 000 w gotówce, działkę, drugą działkę którą w razie czego można sprzedać ale tego byśmy woleli uniknąć. I obawiamy się czy nam wystarczy pieniędzy na postawienie i wyszykowanie pokoju,kuchni i łazienki. Orientowaliśmy się w 3 lokalnych firmach i mówią nam że stan surowy zamknięty wyjdzie około 80tysięcy,ale wierzyć mi się nie chce,bo znajomi właśnie tak się utopili-koszty wyszły im o jakieś 40% większe niż początkowo im firma oszacowała i musieli sprzedać dom w trakcie budowy praktycznie za cenę działki. są na tym w plecy i mogą zapomnieć o swoim domu na długie lata. Dlatego może jeszcze poczekać kilka lat i dozbierać więcej kasy? Ile Was wyszła budowa i jakiej wielkości dom?

za samo postawienie domu biora ok 40tys a dolicz jeszcze plan, adaptacja, papierologie, media, materialy budowlane nas zbrojenie, bloczki i cegla na komin kosztowala ok 20tys czasami przy projektach masz podane ceny stanu surowego zamknietego np 140tys

My chcemy domek z poddaszem pow. parteru 70mkw, poddasza liczone 40mkw. Tak jak pisałam 3 firmy nam tak wyceniły ale wszędzie w umowie jest punkt że cena materiałów może ulec zmianie a wraz z nią kosztorys.I to właśnie jedna z tych firm tak załatwiła tych znajomych.

dom o powieszchni ok 130m kosztuje w stanie surowym zamknietym ok 150tys zalezy co ta firma robi bo w to 80tys mozecie miec za mory a za dach kolejna kasa, za ocieplenie kolejna i tak dalej

a to zalezy jaki metraż.Mysle ze jednopietrowy (plaski domek nie drogo cie wyniesie) My jakis czas temu tez dom stawialismy Nasz sam stan surowy wyniósł 248 600 Roboty wykonczeniowe 242 500 zł Instalacje wewnetrzne 68 800 zł koszty ogólem to 560 tys Niestet bez kredytu nie dało rady ,mimo ze odlozone sporo było to jednak

Moja kolezanka z pracy wybudowala sobie dom 120 m 2. W jednym czasie budowalismy wiec radami ,i nowinkami sie wymienialismy I za stan surowy dała ok 140 tys ,instalcje wyniosly ją 34 tyś, wykonczenie 100 tys i jak mowila i widzialam jej rachunki to ok 275 tys calosc podtsawowa 4 pokoje ,kuchnia ,łzienka ,wc

Gość nas wyniosl
ok 500000. Potem tak dokladnie nie liczysz, ale maz bardzo duzo rzeczy w nim sam zrobil. Dzialke mielismy, metraz 140m2 uzytkowej i 44 m2 garaz. A projekt gotowy kupilismy na murator.pl. Nazywal się chyba "przemyslany", cos w nim zmienialismy

Czyli tak jak myśleliśmy-zaniżają ceny materiałów a potem nam dosolą dwa razy tyle. I na wykończenie części nie będzie,a gdzie instalacje. eh lepiej by było nic nie mieć niż mieć tyle żeby na realizację brakowało. dzięki.

Gość dsgjdfs,mvl;mkv
80 000 chyba szopkę wam zbudują :D My na chwilę obecną włożylismy w dom 130 000 działkę już mielismy. Stan na dzień dzisiejszy stoi dom przykryty dachówką. Bez okien, drzwi, w środku bez elektryki. Conajmniej drugie tyle kasy do włożenia przed nami zeby mieć wykończony tylko dół. Dom 130m2 bez garaży. Nie daj sobie wmówić, że za 80 000 zrobią cos konkretnego gotowego do zamieszkania.

Gość fuomicii
kotka klementyna, co to są móry??i powieszchnia???

Gość dużo za mało ;(
Nie ma z czym się nawet napalac. Za takie pieniądze to najwyżej szkielet domu, a gdzie reszta ? Że o wykoińczeniu nie wspomne. Potrzebujecie dwa razy tyle, żeby jako taki skromny dom zamknąc. Wiem, że to boli, szczegolnie jak ma sie marzenia i potrzeby. Ale lepsza teraz wstrzemiexliwosc i oszczedzanie niz potem zalamanie nerwowe ... :( Kiepskie czasy na budowe.

Nas nie interesuje budowa etapami-chcieliśmy postawić stan zamknięty surowy i wyszywkować 3pomieszczenia a resztę stopniowo. Ale widzę że niektórzy się budują a pojęć nie znają. Za 80tysięcy miał być stan zamknięty surowy-jak nie wiesz szopko co to znaczy to się nie odzywaj.

Gość dsgjdfs,mvl;mkv
Nie rozumiem.

Gość Killme
Ja ruszam z budową wiosną, mamy odłożone 100tys,chcielibyśmy w tym roku postawić stan surowy zamknięty,ale czy to się uda zobaczymy... Resztę będziemy robić stopniowo. Mieszkać gdzie mamy, bo mieszkamy u moich rodziców, mamy wyremontowane mieszkanie i jesteśmy nie zależni,ale swój dom to swój... Sama konstrukcja dachu, w różnych tartakach waha się od 12-14 tyś,a gdzie tu reszta? Znajomy budował sie 4 lata, etapami i teraz mieszka na swoim bez hipoteki, co to da wziąć kredyt na 30 lat, lepiej pooszczędzać z 5 lat wziąć mały kredyt gotówkowy i mieszkać u siebie a nie u banku.

Stan surowy czyli gole mury a nie dom pod zamieszkanie. Dach kryty jedynie papą i zaślepienie otworów.

Gość dsgjdfs,mvl;mkv
Szkoda, ze nie zrozumałaś żartu z szopką. Odpisałam tak jak jest ale widać nie łapiesz o co chodzi, to po co pytasz ludzi na forum. Każdy ma inne doświadczenia, w każdym województwie są różne ceny materiałów, koszty ekip. Coś można zrobić taniej bo coś się kupi w promocji, ktoś pomoże coś się zrobi samemu. Nie odzywam się wiecej bo zdaje mi się, ze wiesz więcej. Buduj się za 130 000zł. I czytaj ze zrozumieniem, bo nic złego na myśli nie miałam Pani mądralińska. Powodzenia.

Gość dsgjdfs,mvl;mkv
U mnie stan surowy to koszt 130 000zł

Projekt mamy. i wg wyceny architekta wychodzi koło 100tysięcy stan surowy. nic trzeba będzie poszukać dobrego kierownika budowy niech się wypowie. dzięki i dobranoc.

Gość no cóż .....
Racja. Skoro wie lepiej, niech przekona sie sama co dostanie za taką kasę ... Przykre.